Hirdetés

Ahol a fogyasztói piacon is győzhet a Linux: Kína

Arról már több éve rendszeresen beszámolhattunk, hogy a kínai kormányzat – bár sok területen együttműködik a Microsofttal – nagy energiákat fordít arra, hogy az állami szférában, a közigazgatásban, az oktatásban alternatív megoldást találjon a Windows operációs rendszerekre – nemrég az állami szférában kötelezővé is tették a fokozatos migrációt Linuxra.

Hirdetés

A legutóbbi, a fenti döntést megalapozó komoly lépésük az volt, hogy 2013-ban szerződést kötöttek a Canonicallel, és kialakítottak egy saját Linux disztribúciót, mely a Kylin kódnevet kapta. Ez a projekt nem járt átütő sikerrel a piac egészét tekintve, ám nem állították le a fejlesztéseket, és a nemrég kialakított rendszer, a NeoKylin már áttörést látszik elérni, ugyanis egyre több helyen, magánszemélyek is használják.

Legalábbis ezt bizonyítja a Quartz kutakodása, akik megvizsgálták a rendszert, illetve azt, hogy a NeoKylint kik és milyen mértékben használják. Úgy találták, hogy a felületében az XP-t imitáló OS, melyet a sanghaji China Standard Software gondoz, egyre elterjedtebb. Szerkezetében és megjelenésében láthatóan tudatosan törekedtek az XP és a hozzá kapcsolódó programok felidézésére – pl. az irodai csomag is hasonló, bár az OpenOffice egy változatát alkalmazzák.

Mindehhez kiváló partnerre találtak a Dellben, akik a forgalomba hozott PC-k negyven százalékára a NeoKylint telepítik. Mindezek mögött a kormányzati törekvések mögött az is áll, hogy Kínában még mindig népszerű a veterán XP – egy tavalyi becslés szerint a PC-k közel harmadán még a Microsoft régi szoftvere fut –, így egy arra hajazó operációs rendszer az új gépet vásárlóknál előnyt élvezhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények