Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
inf3rno #1246 üzenetére
Annyira egyformák, h opnsense-nek nincs is topik, mert minek?
Kinézet és a menük más, de amúgy nagyon közeli a kapcsolat. Azt is telepítheted, szerintem többen használjuk (itt), mint a pfsense-t.
Ami még buktató lehet (pl. nálam), h ne akarj mindent elsőre... én is bekapcsoltam mindent IS, végül csak belekeveredtem. A pluginokat előbb olvasd át, nézz videókat, utána rakd fel, ha kell.
Nagyon rárepültem pl. a geo blokkolásra. De nálam semmi értelme (sok videó nézés és tutorial olvasás után)... az annak kell, aki weboldalt üzemeltet, vagy mások kapcsolódhatnak a szerverhez. Alapból a tűzfal befelé blokkol mindent, amit nem bentről kértek, ennyi itthonra elég. Zenarmor is aranyos, de azok a statok... ehh. AdGuard Home ebben jó, egy klikkre lehet tiltani/engedni.
Első körben legyen meg a LAN/WAN port, LAN-ra DHCP, tűzfal be. Az anti lockout szabályt ne töröld... később lehet tiltani a WAN oldalra az SSH-t is, alapból az is engedélyezett, úgy tudom.
Ha saját DNS resolvert is szeretnél, akkor Unbound bekapcsol, tűzfalnál kell egy "terelés", hogy a DNS kéréseket Unbound kapja. Itt is lehet már fekete/fehér listákat kreálni vagy letölteni a netről automatikusan (túlzásba esni nem szabad, vannak jól karbantartott összefoglaló listák). Ehhez nálam jön az AGH, külön konténerben, nem pluginként (ott macerásabb a portokkal variálni, meg így nem egyben pusztul be, van külön mentésem).
A tűzfal az AGH konténerbe tereli a DNS kéréseket, itt csak szűrés van, majd az opnsense/unbound az upstream server, kész.
Utána lehet VPN, tailscale, behúzni az infókat okosotthonba, stb... ha megtetszik, akkor egy (jó hosszú) ideig el lehet vele szórakozni.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁÁÁ NE NÉZD MEG! A szórakozás, és a multitasking csúcsa, Lenovo Yoga 9i //3 OLED Modell Ajánló//
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- RYZEN 7 5700X / 32GB RAM / 1TB SSD / RX 6700 XT 12GB / 750W Gold Full Modular - AMD GAMER PC
- Gamer pc konfig
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- Kèszen állsz a játèkra? 0% THM rèszletre is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest