Hirdetés
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Csak arra akrtam utalni, hogy egy ingyenes rendszernél bizony számolni kell a hibákkal, csúszásokkal, és nemigen van jogunk panaszkodni.
Én ezért szeretem / szretném jobban az olcsó megoldásokat, ahol van számonkérhetőség és némi biztosíték arra, hogy a feljesztőknek van motivációjuk a hosszú távú folytatásra.
Esküszöm annak örülnék, ha pl. az OMV-nek is lenne egy jelképes éves díja, mondjuk 1 dollár, de akár a felhasználó által meghatározott összeg is lehetne, csak legye!. Önkéntes támogatást sajnos kevesen fizetnek / fiztünk...
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
félisten
válasz DoItYourself #3900 üzenetére
Egyébként én is hasonló cipőben járok, de baromi ellentmondásos információk keringenek mindenhol.
Kifejezetten boldog lennék, ha nem kéne külön dobozokat tartanom és etetnem, így összejönne a NAS (OMV) és az NVR.
MaCS
-
félisten
válasz DoItYourself #3895 üzenetére
És mi ezzel a gond???
Sávszélességről nem volt szó...
MaCS
-
félisten
Particionálásügyben szerintem a bootolható pendrive a legjobb megoldás, mondjuk a GParteddel a fedélzeten. Valahogy tisztább, szárazabb érzés, mint egy futó operációs rendszer alól tologatni a partíciókat.
Különösen, hogy az ember egy YUMI-val (vagy más hasonló eszközzel) percek alatt csinálhat magának egy multibootos pendrive-ot, amin az összes hasznos eszköz rajta lehet.
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Létezik egy ZoneMinder nevű, kifejezetten biztonsági kamerákat kezelő program, aminek van Debianra telepíthető verziója is, így elvben elketyeghet az OMV mellett.
Ahogy nézegetem a netet, a gond vele annyi, hogy elég komoly az erőforrásigénye -- de hogy ez pontosan mit is jelent, az számomra is elég kaotikus. Odáig eljutottam, hogy kameránként érdemes 500 MB RAM-mal számolni a gondtalan működéshez, de a CPU-igénnyel kapcsolatban baromi szélsőséges értékeket látok.
A visszatérő tanács az szokott lenni, hogy válassz célhardvert, azaz NVR-t, ami voltaképpen logikusan hangzik, de az én csőrömet is piszkálja, hogy miért menjen egymás mellett két, nagyon hasonló műveleteket végző egység.
MaCS
-
félisten
Zoneminderrel van-e valakinek tapasztalata?
Meglehetősen erőforrásigényesnek tűnik, de vajon milyen erős eszköz szolgálna ki akadásmentesen egy 4 kamerás rendszert úgy, hogy még némi klasszikus NAS-funkciónak is maradjon idő?
Köszönettel: MaCS
-
félisten
Miért lenne probléma? Kérdezted, hogy 30-40e Ft között milyen NAS-t érdemes venni. Válaszoltam.
Az épített NAS jó ötlet lehet, de nem mindenkinek. Igények kérdése. Sokaknak jobb a gyári, főleg, ha elég a két HDD.
Nem igazán értem, hová akarsz kilyukadni.
MaCS
-
félisten
Tökéletesen igazad van!
De rossz példaként eszembe jutott a Corsair esete. Arra a felhasználói kérdésre, hogy melyik pendrive-juk alkalmaz passzív VL-et, az volt a formaválasz, hogy ez nem típus, hanem sorozatfüggő, azaz sosem lehet megmondani, bármelyikben lehet aktív és passzív is, de a felhasználónak ez legyen csak mindegy, mivel élettartam garancia van, és ők úgyis ingyen cserélik, ha elromlik.
MaCS
-
félisten
Lovi, Patice -- köszönöm!
A kinézet éppen nem számít, egyáltalán nem is kell neki ház -- a pincében lakna, a ház mindig hűvös pontján.
A HP mServert próbáltam (nem tudom, hányas széria volt), de a fogyasztása egészen elborzasztó volt, egy HDD-vel valami 70 W.
Szerintem most nyomogatom azt, ami van, használom a routert, párhozamosan tanulom az OMV-ot és nyitva tartom a szememet.
Köszönettel a segítségért: MaCS
-
félisten
Dehogynem, sőt, voltaképpen ezen a vonalon jött be ez a Zotak-Atom-ION. Aki ajánlotta, állította, hogy üresjáratban elketyeg pár wattal -- ami igaz is, csak nem tudom távolról felébreszteni. (Ettől persze csak még takarékosabb lesz... )
Az alacsony fogyasztás nálunk elvi okokból (is) kulcsfontosságú.
Egy újabb kiadású integrált alaplap vajon mennyit fogyaszthat tényleges ECO-felhasználás mellett?Köszönettel: MaCS
-
félisten
Hát, ez amolyan kialakulófélben levő dolog.
Az alapelképzelés az lenne, hogy legyen szépen ugrásra készen, de relatíve keveset menne aktívan. Innen menne pl. a zene, de sajnos nem hallgatunk sokat zenét.
Továbbá a NAS-sal szeretném kiváltani a kritikán aluli OneDrive-ot, tehát főleg a távolléti időszakban számítanék rá -- akkor is keveset, de azt megbízhatóan kellene nyújtania.
További terv egy távoli NAS-ra történő folymamatos tükrözés, ami már nagyobb aktív időt feltételez.
A fő bizonytalansági tényező a párom.Lehet, hogy baromira nem jön be neki, de az is simán benne van a pakliban, hogy rákattan, és akkor napi pár órát menne VPN-en.
MaCS
-
félisten
lovi, doberman, k0dl, köszönöm -- nyilván nem az OMV-vel van a gond, hanem az öreg hardverrel. Csak amíg élünk, remélünk -- gondoltam, hátha meg tudja szólítani az új rendszer a régi vasat...
Az 5 W alatti teljesítményfelvétel a készenléti állapoté, amikor minden leáll -- HDD, hűtés, fények.
Egy 1 TB-os HDD van éppen benne, ami tapasztalataim szerint valahol 7-8 W között fogyaszt, úgyhogy a számok teljesen reálisak.
Úgyhogy most vakarózom egy gazdaságosabb megoldáson -- mivel torrentezés és aktív fájlforgalom nem igazán van, talán még a router NAS-funkciója is elég lesz, csak nagyon szimpatikus volt az OMV...
-
félisten
válasz doberman #3232 üzenetére
Ez egy Zotac alaplap 230-as Atom CPU-val, ION chipsettel, 768 MB RAM-mal, Modecom paneltáppal.
Szerintem ennyit tud, nem tud lejjebb skálázódni. Annoez a 35 watt is szép eredmény volt.
Csak az bosszant, hogy amíg ezzel szórakoztam, elfogyott az engedményes Zyxel 520-as NAS.
MaCS
-
félisten
Egyelőre még adatok sincsenek rajta, csak a teljesen szűz rendszer.
A CPU-terhelés stabilan 2% alatt van, kisebb tüskékkel.
Így fogyaszt 35 wattot a rendszer -- ami készenléti üzemben 5 watt.
Na, azt a 35-öt sokallom, ahelyett behozza egy dobozos NAS is az árát.
MaCS
-
félisten
Készenléti állapot alatt azt értem, hogy a menüből a kikapcsolás helyett készenlétet választok.
Kicsit értelmesebben megfogalmazva: hogyan tudom beállítani, hogy bizonyos tétlenség után vegyen vissza a tempóból, és ne a teljes áramfelvételt szívja a konnektorból. Aztán igény esetén pürügjön ismét fel.
-
félisten
Feltettem a legfrissebb bétát, elvben rendben is van.
A kérdés az, hogy készenléti állapotból hogyan tudom visszahozni a gépet. (Atom 230 + ION)
-
félisten
Eléggé kiestem az OMV-követéséből, és visszatérve nem ismerem ki magam.
Mi most a legfrissebb, stabil, napi használatra alkalmas verzió?
Van érdemi fejlődés az elmúlt fél évben?(Itt visszaolvasva főleg problémákat látok...)
-
félisten
Én arra lennék kíváncsi, hogy valami StandBy-féleségre nem vehető-e rá az OMV.
Zotak Atom+Ion épített NAS-on folyamatosan teker, a BioS-ban beállított HDD spindownt sem tartja be, csak megy teljes gázon, holott napokig nem szól senki hozzá.Köszönettel: MaCS
-
félisten
válasz sad_Vamp #2908 üzenetére
Nem vagyok a Seagate ellen, a jelenlegi HDD-állományom gyakorlatilag ebből a márkából áll -- igaz, tán 2009-es a legújabb, de Seagate-tel még nem volt gondom.
Ellenben van olyan, hogy egy gyártó egy időszakban gyengébb minőséget gyárt, mert mondjuk egy fejlesztés hosszú távon nem jött be -- és a az elmúlt évek Seagate-jei ebbe a körbe látszanak tartozni. Nem csak a cikkek, hanem ismerőseim tapasztalatai alapján is, akik pedig üzemeltetnek pár száz HDD-t. Statisztikához kevés, tanulságnak bőven jó.
MaCS
-
félisten
válasz sad_Vamp #2903 üzenetére
A Seagate elmúlt években eladott HDD-i nagyon magas meghibásodási statisztikát mutatnak.
A jelet persze csak egy-két év múlva látjuk, de a közelmúlt Seagate HDD-i potenciálisan többszörös meghibásodási rizikóthordoznak, mint a WD-éi.MaCS
-
félisten
válasz KaiotEch #2896 üzenetére
Így van, nem értem, miért kell ezt túlokoskodni.
Sehol nincs olyasmi leírva, hogy a Purple-t NAS-ba ajánlanák, csak végig kellene olvasni a típusleírásokat, és itt is (meg pláne a NAS-topicban) sok szó esett már erről.
Egyébként itt egy elég jól érthető magyarázat.
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
félisten
A Seagate-nek az utóbbi időben nagyon rosszak a meghibásodási statisztikái, többszörös a hiba valószínűsége a WD-hez (és pláne a HGST-hez) képest.
Én most biztosan nem vennék Seagate-et, bár jelenleg 12 db., 7-10 éves Seagate-em fut kifogástalanul. Akkoriban a Seagate volt a nyerő márka -- most nem az. (Bár a statisztika értelemszerűen mindig fáziskésésben van az éppen kapható készülékekhez képest.)
MaCS
-
félisten
válasz sad_Vamp #2831 üzenetére
Feltelepíted az OMV-t. Ez létrehoz magánakegy rendszerpartíciót és egy SWAP-partíciót.
Utána bebootolsz mondjuk egy gpartedes pendrive-ról. Azt fogod látni, hogy a rendszerpartíciód hatalmas és szinte üres, hiszen csak az OMV rendszere van benne. Ennek e méretét lecsökkented annyira, hogy a rendszer mondjuk az új méret egyharmadát töltse ki (mások biztosan jobban megmondják az arányt), és a létrejövő üres helyre, tehát a lecsökkentett rendszerpartíció és a lemezvégi SWAP KÖZÉ beillesztesz egy új partíciót, mondjuk Ext4-est.
Újraindítod a géped, az OMV szépen beindul, de már látni fogja az új partíciódat, amit bekonfigurálhatsz benne adatpartíciónak.MaCS
-
félisten
válasz sad_Vamp #2829 üzenetére
Sima partíciókezelő programmal. Írták már a Hiren's Boot-ot, de egy sima Gparted is tökéletes.
A lényeg az, hogy ha az OMV létrehozta a saját partícióit, akkor azokat a particionálás után instalálja meg -- de az, hogy méretek és az OMV partícióit nem érintő változások történnek, nem zavarhatja.Üdv: MaCS
-
félisten
válasz lazydog #2807 üzenetére
Azért nem az, mert jóval nagyobb a befektetésigénye. Technikailag tehát alternatíva, de éppen a pluszlemez miatt reálisan nem feltétlenül az.
Szerintem egyébként a SnapRAID kevésbé alternatívája a RAID5-nek.Ma egyébként megérdeklődtem mindezt egy olyan ismerősömtől, akinek heti rutinja az adatvisszanyerés -- ő még nem találkozott olyan RAID5-ös adatvesztéssel, amit ne felhasználói hiba idézett volna elő. Én nem értek hozzá, de neki feltétel nélkül hiszek, mivel ismerem a szakmai múltját és jelenét.
Mindez persze nem zárja ki azt, hogy Neked rossz tapasztalataid lennének a RAID5-nek, a rendszer hibájából. De mindez semmiképp sem jellemző, és még csak ECC RAM sem kell.De erről szerintem kár vitatkoznunk.
UPS-t meg természetesen használok a NAS/router szekrényben, mint ahogy a fontos adataim legalább hat hardvereszközön, három helyen és a felhőben laknak.
MaCS
-
félisten
válasz lazydog #2797 üzenetére
A tükrözés sajnos nem alternatívája a RAID5-nek, bár kétségtelenül sokkal biztonságosabb.
Jelenleg egy háromlemezes épített NAS-ba keresek megoldást (a három ugye eleve nem igazán tükrözhető), de a RAID5-nél még nem találtam jobbat. A hardver adott, mezei 2 GB RAM-mal, ebből kell főznöm.MaCS
-
félisten
válasz lazydog #2779 üzenetére
Nekem valahogy úgy tűnik, hogy ezzel a RAID5-re vonatkozó véleményeddel nem éppen a többséghez tartozol.
Nem egészen statikus tartalomhoz, sok kis fájllal egyébként mit ajánlanál? Ilyen körülményekre a SnapRAID ugye ellenjavallott.
-
félisten
Mi a különbség az alábbi két eset között:
- OMV telepítése szűz gépre,
- OMV telepítése Debianra?Már végeredmény szempontjából...
-
-
-
félisten
válasz KaiotEch #2632 üzenetére
Igen, a tiszta, külön meghajtó az elegáns megoldás, bár nagyon helypazarló (a rendszer pár GB).
Ugyanakkor azért teljes partíciók elmentése sem rakétatudomány, meg elvben van beálltás-mentési lehetőség is -- nem tudom, a technika mai fejlettségi szintjén mennyire megbízható. Volt vele gond bőséggel...MaCS
-
félisten
válasz KaiotEch #2629 üzenetére
Ha találsz olyan pendrive-ot, ami statikus wear levelinggel rendelkezik, akkor mehet róla -- sajnos azonban ezt jellemzően nem dokumentálják még akkor sem, ha a pendrive ténylegesen ilyen.
A weben olvasott tapasztalatok alapján 8-14 hónapot bír egy pendrive, nyilván egy csomó paramétertől függően.
Ha nem akarsz egy portot feláldozni, teheted a rendszert a majdani adatlemezre is.MaCS
-
félisten
Az OMV-nak van készenléti üzemmódja, amiből távolról felébred, ha szólnak hozzá?
-
félisten
válasz sdavid91 #2617 üzenetére
Milyen parancsokat? A Gparted teljesen grafikus felületű, abszolút intuitívan adja magát, hogy egérrel mit csinálj.
Rákattintasz az első, OMV-partícióra. Menü vagy jobb gomb: átméretezés.
Látsz egy üres helyet: katt. Menü vagy jobb gomb: partíció lérehozása.
Stb.
A végén módosítások végrehajtása, vagy valami hasonló, de van rá egy szép nagy gomb. Teljesen logikus és egyszerű, nem kell parancssorban gépelgetni.MaCS
-
félisten
válasz sdavid91 #2614 üzenetére
Telepíted a rendszert.
Készítesz egy bootolható particionáló programot. Erre az egyik legkézenfekvőbb lehetőség a Gparted. Letöltöd az ISO-fájlját, és mondjuk Windows alól az Unetootin programmal kiírod egy pendrive-ra.
Bebootolsz az így elkészített pendrive-ról, és megnézed a partíciókat. A merevlemez döntő részét maga az OMV foglalja el, a végén lesz egy kicsi SWAP-partíció.
Az OMV nagy partícióját összenyomod a lemez elejére, így közte és a SWAP között lesz egy baromi nagy üres helyed. Ide létrehozol egy elsődleges partíciót, amit ext4-re formázol.
Készen vagy.MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest