Hirdetés
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
LZoli74
csendes újonc
válasz sztanozs #18997 üzenetére
Köszönöm szépen! A szerver fix ip-n van. A routerben összerendeltem már a IP-MAC párost. Ennek ellenére nem igazán akar elindulni.
De találtam egy igen érdekes leírást ami ezzel foglalkozik:
https://www.howtogeek.com/121241/how-to-make-your-linux-pc-wake-from-sleep-automatically/
Ezzel majd eljátszadozom. Viszonylag egyszerűnek tűnik és pont azt csinálja amit szeretnék elérni.
[ Szerkesztve ]
-
sztanozs
veterán
válasz LZoli74 #18994 üzenetére
WOL altalaban nem megy at VPN-en, de a router tudja a WOL-t szoval onnan fel tudod eleszteni a gepet.
A masik megoldas, ha az eszkozt fix ip-re allitod, akkor IP lapaon fel tudod eleszteni (IP-MAC fixalas alapjan).JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
Gabesz87
veterán
OMV backup plugin-nel kapcsolatosan lenne kérdésem. Ütemezett feladatoknál látom a parancsot: /usr/sbin/omv-backup
14 napot adtam meg, módszernek fsarchiver, aztán Fix cron. Akkor ez most azt jelenti, hogy 14 naponta magától menteni fog? Vagy nekem még a Schedule-nál Engedélyezés után be kell állítanom külön?Másik kérdés: használ valaki KVM-et? Ha netán HA-t KVM alatt, az lenne az igazi! Segítséget kérnék vele, mert egyelőre nem boldogulok. Totál új nekem, próbáltam leírást követni, de nem sikerül beizzítani egyelőre. Ilyen hibát dob:
Unable to - poweronunsupported configuration: CPU mode 'host-passthrough' for x86_64 qemu domain on x86_64 host is not supported by hypervisor. -
Pista0001
addikt
válasz LZoli74 #18994 üzenetére
Ehhez a bios-t kell átnézni, általában van mód programozottan indítani a gépet napi egy alkalommal biztosan. A napi két alkalom már érdekes kérdés, de talán megfelelő energiagazdálkodással (merevlemezek leállítása mindenképp) nem fogyaszt olyan sokat, ha 9-től du. 3-ig nincs lekapcsolva.
-
LZoli74
csendes újonc
válasz szpeti40 #18993 üzenetére
Köszönöm szépen válaszodat!
"VPN-en csatlakozol, akkor utána ugyan úgy kell csinálnod mindent mintha otthon ülnél."
Érdekes, hogy nem működik... Elérem az otthoni eszközöket, de a wol parancs nem megy át.
Egyet értek, lehetőség szerint VPN-nel szeretném megoldani de úgy se működik. Legalábbis az OPENVPN-l nem megy. Ha kevésbé biztonságos PPTP vpn-t használom akkor viszont működik a távoli indítás...
Végcélom az lenne, hogy a szerver ne menjen állandóan csak amikor szükség van rá. Ha be lehetne állítani az OMV szervert, hogy reggel 6-9-ig menjen majd állítsa magát "szundiba" és délután 15 órakor ébredjen ismét és menjen este 11-ig. Ezt be lehet rajta állítani?
Ha ez megvalósítható akkor nincs szükség a továbbiakban a távoli indításra.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz LZoli74 #18992 üzenetére
Ha VPN-en csatlakozol, akkor utána ugyan úgy kell csinálnod mindent mintha otthon ülnél. Próbáld ki mobilnettel hogy VPN-el bekapcsol-e.
Én mindenképp maradnék a VPN-es megoldás mellett, föleg úgy hogy ami bejön kintről azt Te kiszórod az ÖSSZES hálózati eszközödre, ezt én sem tartom túl biztonságosnak. -
LZoli74
csendes újonc
válasz szpeti40 #18990 üzenetére
Igen az van! Nem MO-n élek itt nem drága... Mivel a kikapcsolt gépnek nincs ip címe, a 255-s ip esetén a teljes hálózatra kiküldi - ha jól tudom... De ha nem kérlek igazítsatok ki! A szerverem ip címe egyébként 192.168.1.2
Olvastam olyat is, hogy a mai routerekben ezt az opciót letiltják, ezáltal becsukva egy támadási felületet. Nem tudom, esetemben ez van-e.
Ha nem lehetséges a korlátozás végett. Másik opcióként ha csatlakozok az otthoni VPN kiszolgálóhoz, mit kell módosítani a beállításokon, hogy be tudjam kapcsolni a gépet. Megosztok egy képet a routerem OPENVPN felületéről. Mert alap beállítás esetén nem mennek át.
Esetleg a "Custom Configuration" kell beírni valamit?
[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
Sziasztok!
Van-e arra lehetőség OMV alatt, hogy egy adott mappa tartalmát az én Youtube csatornámra feltöltse?
Mert akkor lehet nem kéne kézzel töltögetnem.
Egyelőre még csak elvi kérdés, de rég foglalkoztam a témával.
Ezt találtam eddig: [link][ Szerkesztve ]
Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)
-
LZoli74
csendes újonc
Szép jó estét Mindenkinek! Szeretnék segítséget kérni abban, hogy miképpen kell a routert úgy beállítanom, hogy a távolról is be tudjam kapcsolni az itthoni kis szerveremet.
Idehaza működik a wol indítás (akár telefonról, akár számítógépről), de az internet felől nem tudom bekapcsolni a gépet. Már nagyon sok oldalt megnéztem a témában és látszólag jól van beállítva minden, mégsem jönnek be a wol csomagok az itthoni hálózatba.
Van fix ip címem a szolgáltatótól, a routerben (ASUS RT-AC1300) a port forwarding menüpontban beállítottam, hogy az UDP 9 porton jövő csomagokat továbbítsa 192.168.1.255 címre, mégsem működik valamiért.
Van ez az oldal: https://www.depicus.com/wake-on-lan/woli
Innen próbálgattam tesztelni de semmi
Szívesen fogadnék minden ötletet, hátha csak valamit elfelejtettem...
Ui: Bocsánatot kérek, tudom, hogy ez a topic az OMV-ről szól de vékony szállal mégis kapcsolódik a problémám a topichoz. Ugyanis egy OMV Szervert szeretnék bekapcsolni távolról...
-
amargo
addikt
válasz agent_k #18979 üzenetére
Igen, mi egy kicsit "elmebeteg" szinten toltuk túl, ennek a jó és rossz értelmében is, szoftverfejlesztő(k) vagyunk és a teljes environment depolyment-et támogatjuk többek között, mindennel, ezért is voltam kíváncsi, hogy otthoni környezetben ki mire használja
Én sokat gondolkodtam, hogy otthoni környezetben használjam -e ugye elég csak egy repo és az image, viszont, míg vállalati környezetben gyakorlatilag eldobsz majd kreálsz, addig otthon kell egy stabil pont, számomra. Nyilván így is elég sok minden automatizáltan megy, de a lényeg kíváncsi voltamszpeti40: flux, terraform, ha cloud a cél.
agent_k:: no igen, én az otthoni infrát olyan egyszerűen és tisztán próbálom tartani, amennyire bírom.
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
agent_k
őstag
válasz szpeti40 #18980 üzenetére
Jaja szakmai ártalom. De itthon kevésbé van szükség elosztott memória kezelése clusteres IBM termékek adminisztrálására úgyhogy marad az ilyesmi jellegű játék. Vagy az is milyen király lenne, hogy kell mondjuk egy ubuntu vagy debian vagy akármilyen vm aztán terraform meg ansible megcsinálja. Van még azért hova fejlődni. De legtöbbször azért az is jó, hogy nem kell csinálni az itthoni infrával semmit
-
Faby
senior tag
válasz szpeti40 #18982 üzenetére
cli-vel nézve is jók a mappajogok?
Ezt kifejtenéd bővebben?Az incomplete mappát kínomban kapcsoltam be, mondván a logot tudja írni, hátha akkor oda tud tölteni, de így sem jó.
Mondjuk nem vagyok meglepődve, a Wireguardot sem tudtam beüzemelni...
A barátok azok, akik jól ismernek és mégis szeretnek Téged!
-
Faby
senior tag
válasz agent_k #18977 üzenetére
A docker konténereket mindet "dockeruser" nevű felhasználóval használom, pl Duplicati, Plex gond nélkül működnek.
A a PUID, PGID stimmel erre vonatkozik, azaz a dockeruser felhasználó azonosítói:root@NAS-OMV5:~# id dockeruser
uid=1002(dockeruser) gid=100(users) groups=100(users),0(root),27(sudo),121(sambashare),993(docker),122(debian-transmission)
Csak a halál és az adók a biztos, de igen, többször megnéztem a jogosultságokat:
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép](W) 2023-02-20T18:49:56 - File error alert. Torrent: "Andor.S01.1080p.DSNP.WEBRip.DDP5.1.Atmos.x264-NTb[rartv]". File: "/srv/Docker/Incomplete/Andor.S01.1080p.DSNP.WEBRip.DDP5.1.Atmos.x264-NTb[rartv]/Andor.S01E09.1080p.DSNP.WEB-DL.DDP5.1.H.264-NTb.mkv". Reason: Andor.S01.1080p.DSNP.WEBRip.DDP5.1.Atmos.x264-NTb[rartv] mkdir (/srv/Docker/Incomplete/Andor.S01.1080p.DSNP.WEBRip.DDP5.1.Atmos.x264-NTb[rartv]/Andor.S01E09.1080p.DSNP.WEB-DL.DDP5.1.H.264-NTb.mkv) error: Permission denied
Mappastruktúra a következő:
Docker mappa egy külön meghajtón, alatta az egyes konténerek, Plex, Duplicati, QBittorrent - ide jönnek a config stb fájlok, ezt tudja írni a konténer, a log itt van.
Média nevű megosztás (2x4 TB lemez LVM-mel összefűzve egy 8 TB kötetté), ezen vannak a Film, Sorozatok Zene stb mappák.
A stack így néz ki:
version: "2.1"
services:
qbittorrent:
image: ghcr.io/linuxserver/qbittorrent
container_name: qbittorrent
environment:
- PUID=1002
- PGID=100
- TZ=Europe/Budapest
- WEBUI_PORT=8080
volumes:
- /srv/dev-disk-by-uuid-e58787e0-2b6c-4d5c-ad5c-a61eb5cf2bc3/Docker/Qbittorrent:/config
- /srv/dev-disk-by-uuid-e58787e0-2b6c-4d5c-ad5c-a61eb5cf2bc3/Docker/Downloads:/downloads
- /srv/dev-disk-by-uuid-e58787e0-2b6c-4d5c-ad5c-a61eb5cf2bc3/Docker/Incomplete:/incomplete
ports:
- 18282:18282
- 18282:18282/udp
- 8080:8080
restart: unless-stopped
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz agent_k #18979 üzenetére
Nekem is van fent egy ansible vm. Melóhelyen sokmindenre használjuk (vm létrehozás, dns szerverekről adott bejegyzés flush, stb). Otthonra még csak a pihole-ra raktam össze egy update playbookot (ha jól emlékszem ez a neve), de még nem automatizáltam semmit sem. Frissítgethetné az omv-t, az uisp-t is még automatikusan, de odáig még nem jutottam el.
Jó lenne ansibe-ös szkilleket is fejleszteni (vmware, veeam backup, kubernetes, docker mellett)[ Szerkesztve ]
-
agent_k
őstag
válasz amargo #18978 üzenetére
Jelenleg a VM-ekre telepíti a frissítéseket automatizáltan operációs rendszertől függően más parancsokkal egy control hostról. Ha kernel update van akkor újraindít. Egy másik megoldásom, a pihole-t meg a listákat updateli. Ezt ki lehetne még egészíteni azzal, hogy ha nincs update a listákat akkor is updatelje. Az update-ek eredményéről küldhetne nekem üzenetet is. A windows VM-re is érdekes lehetne egy update megoldást csinálni. Ezek még váratnak magukra.
Egyszerű kis butaságok ezek ahhoz képest amit bent csinálnak a srácok de azért kicsit néha én is hozzákaparászokTe használsz ilyesmit?
-
agent_k
őstag
Dockeruser felhasználót használok
ez nekem nem nagyon mond semmit
, a PUID, PGID stimmel
mivel?
a felhasználónak minden releváns mappára van jogosultsága
ez biztos?
ACL-t is átnéztem
ezt jobban át kellene nézni szerintemGyere nézzük meg együtt az enyémet!
Például nálam így néz ki a releváns rész:version: "2.1"
services:
qbittorrent:
image: lscr.io/linuxserver/qbittorrent:latest
container_name: qbittorrent
environment:
- PUID=1000
- PGID=1000
ahol az idroot@omv:~# id 1000
uid=1000(shared)Lássuk a jogosultságokat:
root@omv:~# getfacl /srv/dev-disk-by-uuid-c7c9b5e4-7f3d-4dcd-a51d-5c242e4080ba/iso
getfacl: Removing leading '/' from absolute path names
# file: srv/dev-disk-by-uuid-c7c9b5e4-7f3d-4dcd-a51d-5c242e4080ba/iso
# owner: root
# group: users
# flags: -s-
user::rwx
user:shared:rwx
group::r-x
group:syncthing:rwx
mask::rwx
other::r-x
default:user::rwx
default:user:shared:rwx
default:group::r-x
default:group:syncthing:rwx
default:mask::rwx
default:other::r-x
Nézzük ezt meg az omv felületén is:
A piros keretben van egy fontos kapcsoló. Amikor a mappára jogot adsz legyen bekapcsolva a rekurzív opció.[ Szerkesztve ]
-
Faby
senior tag
Annyit emlegette mindenki (minden egyéb fórumon is), hogy feltettem kipróbálni a qubittorrentet dockerbe.
Igaz ugyan, hogy a Transmission nálam egész jól működik,
1000/300 Digi neten,de gondoltam teszek egy próbát.
Elvileg összeáll a konténer, meg van adva a port, elérési utak, de valami még nem jó.
Webguit elérem, tudok torrentet hozzáadni, de a letöltés kb 2 s után megáll, Errored státuszt kap.
Logban jogosultsági problémát látok (Permission denied), de nem nagyon tudom, milyen jogosultság hiányzik még neki. Dockeruser felhasználót használok, a PUID, PGID stimmel, a felhasználónak minden releváns mappára van jogosultsága, ACL-t is átnéztem, de nem akar letölteni az istennek se.
Merre nézelődjek még, tudnátok tippet adni?[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz szpeti40 #18971 üzenetére
Félreértettél, a proxmox mentést írtam le az előbb, a script alapja az omv backup script-je hozzá
[link]A VW-ek backupjai természetesen proxmox-al mennek.
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz szpeti40 #18969 üzenetére
Átírtam az omv backup-ját és fsarchiver mentek, remélem nem ütközik semmi jogi problémába.. (az sh-t utána csak beraktam crontab alá)
Nem találtam semmi gyári megoldást rá
Szerk: továbbá az összes VW-en csak a rendszer fut, docker másik disk-en van, így egy rendszer visszaállítás max a syslog-ot vesztését érinti (nem mindenhol rakom influxdb-be)
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz soldi3r #18966 üzenetére
Nálam egy i7-8700 és 64GB társaságában fut (zfs-t használok a legtöbb lemezen). Ez így jelenleg mindenre elég nekem. Van mellette tpu és gpu is, kamera streamek miatt.
A likelt gépen is bőven elfut
Legnagyobb bajom az omv-vel, hogy pont a kvm része nehezen akart indulni több frissítés esetben is.. proxmox alatt már semmi félelem nincs. (mondjuk itt kell a megfelelő backup a host-nak is)
[ Szerkesztve ]
-
Pelican
őstag
Sziasztok!
Tegnap futtattam az OMV-n (6.3.1-1 Shaitan) egy frissítést és sajnos azóta a docker konténerek nem futnak (illetve csak egy a 10-ből, a homeassistant). Az OMV-ből telepített portainer is kilép (exit 127)
Ezt a hibaüzenetet kapom (docker-compose up -d)
Error response from daemon: failed to create shim task: OCI runtime create failed: runc create failed: unable to start container process: error during container init: unable to apply apparmor profile: apparmor failed to apply profile: write /proc/self/attr/apparmor/exec: no such file or directory: unknown
A frissítések közt volt új docker is, hogyan tudnék visszaállni egy régebbire? Most ez lett: 5:23.0.1-1~debian.11~bullseyeapparmor telepítés nem segített, se a portainer újratelepítés
[ Szerkesztve ]
http://pel.hu/eoscard http://pel.hu/bdedit
-
addikt
válasz szpeti40 #18959 üzenetére
Jó, még visszaállítani sem kellett volna....
Backupból visszaállítás után sem volt ssh és cli.
Így mivel volt webui, elkezdetem a logokat nézni, amiben volt egy ilyen sor:
omv-engined[18862]: Unknown or deprecated time zone [tz=]. Please reconfigure your time zone settings.
Beállítottam a helyes időzónát és megoldódott a gondom.
Elvesztettem egy hetet, hálistennek semmi fontosat, de nyertem egy tapasztalatot
A logot mindig érdemes nézni. -
addikt
Na életemben elsőnek muszáj voltam mentésből visszaállítani az omv-t, most frissítettem én is, de előtte megcsináltam a #18896-os hszben leírtat, hogy restart után ne legyen a konténerekkel gond, de valami mégse lett kerek.
A konténerek elindultak és a webui is, de se ssh, se cli.
Érdekes, de most nagyon örülök, hogy proxmox-on van virtualizálva, különben sokkal mérgesebb lennék. Azt bánom, hogy frissítés előtt nem csináltam egy snapshotot, akkor még profibb lettem volna és akkor most nem kellene egy hetet visszaugranom, de ez legyen a legnagyobb gond -
woodworm
veterán
válasz szpeti40 #18957 üzenetére
A biosban minden látszódott és nincs semmi egzotikus. A probléma a pendrive olvasása volt, közben megoldódott.
Hiába az usb2-es portokon próbáltam a pendrive-ot indítani, mindig az idézett hibaüzenettel állt le a telepítés. Elkezdtem próbálkozni a bios usb-hez kapcsolódó beállításaival és szisztematikusan kapcsolgattam ki és be őket. Az usb3 offra állításával oldódott meg a helyzet és folytatódott a telepítés.Ha valaki hasonlóra futna, a hibaüzenet a következő volt: "no device for installation media was detected"
[ Szerkesztve ]
-
-
woodworm
veterán
válasz agent_k #18950 üzenetére
Így van, a hálózatbeállításig sem jutok el. Rögtön a billentyűzet beállítása után, ez a képernyő fogad.
(#18951) nemurea
Egy Crucial BX500 480 GB-os SSD-re, de megpróbáltam egy 3 TB-os P300-as HDD-re is. Sőt, kikapcsoltam az alaplapi sata vezérlőt és megpróbáltam sata kártyával is. Szerintem nem ezzel van a baj, mivel el sem jut odáig, megakad a telepítő média beolvasásával. -
nemurea
aktív tag
válasz woodworm #18949 üzenetére
Várj, az nem derült ki, hogy mire szeretnéd telepíteni. Az alaplap rendben, de mi a cél? Egy HDD? Mert a hibaüzenet így kicsit kontextusából kiragadva arra utal, hogy nincs HDD/SSD a gépben, vagy azt nem látja a telepítő. Ha volt olyan verzió, hogy volt másik pendrive is bedugva, akkor azt azért illett volna látnia.
-
woodworm
veterán
válasz agent_k #18948 üzenetére
A biosban mit keressek? Bebootolt, elindult a telepítő, nyelv, időzóna, billentyűzet beállítása után állt le.
Próbáltam rufus iso, dd kiírással mbt és uefi verzióban is. Bootoláskor állítottam uefi és legacy módban is.
Ugyanez végigjátszva balenaEtcher, ventoy, win32diskimager programokkal. Kipróbálva az összes usb2-es és usb3-as portokon. -
woodworm
veterán
Sziasztok!
Egy asrock q1900m alaplapra épített gépre szeretnék omv-t telepíteni. A billentyűzet beállítása után "no device for installation media was detected" hibaüzenettel leáll. Próbáltam két pendrive-val is, de ugyanaz. Merre induljak megoldásért?
-
stingy2
senior tag
válasz soldi3r #18937 üzenetére
Én pár hónapja voltam hasonló helyzetben. OMV megadta magát (nálam rendszeresen összeomlik kb. évente .) Ha már telepítés, akkor kipróbálok más NAS sw-ket is. TrueNAS jónak tűnt, van is elég RAM-om, de nem tudtam megoldani, hogy leállítsa a lemezeket, ha sokáig nem használom. A Scale-t már meg se próbáltam ezért. XigmaNAS-t fel sem tudtam hegeszteni. Végül Rockstor lett. Egyszerű telepítés, van egy rakat plugin (rock-on) és eddig - kb. fél év- atomstabil. Hátránya lehet, hogy a "stable" verzió frissítése fizetős, a "testing" ingyenes, de nem stabil. Úgyhogy én feltettem a stabil verziót, de nem frissítem.
INTJ
-
soldi3r
veterán
válasz szpeti40 #18942 üzenetére
Egy N2800-as, de úgy tűnik, hogy nem a HDD vacakol, hanem az egyik memória foglalatban nem működnek normálisan a RAM-ok. Szóval a lap le lesz cserélve.
Ha találok valami alacsony fogyasztású SFF gépet vagy ITX lapot az aprón, amibe belefér 2db 3.5" +1 M2 vagy 2.5" a rendszernek, akkor olyan, ha nem, akkor valószínüleg ASUS PRIME J4005I-C lesz.E30 (oo=[][]=oo)
-
-
amargo
addikt
válasz soldi3r #18937 üzenetére
Én korábban néztem a TrueNAS scale, OMV, Proxmox.
Elsőnek volt simán OMV natívan a gépen, de bevallom annyiszor volt valami kis galiba a frissítésekkel, hogy tovább néztem a TrueNAS, Proxmox részt.Nálam a Proxmox került előtérbe azon keresztül fut minden (OMV is) leginkább az erőforrás és a community miatt. Kb 4 hónapja használom tehát csak ennyi tapasztalatom van vele, de nagyon megérte a váltás.
-
soldi3r
veterán
Remélem nem csak fanatikusok olvassák a topikot, úgyhogy kérdeznék.
Úgy néz ki ma reggelre megadta magát az alaplapom. Így biztosan áttérek az OMV4-ről valamire. Felmerült bennem a kérdés, hogy OMV6 vagy TrueNAS?E30 (oo=[][]=oo)
-
stigma
addikt
válasz Nagymelák #18933 üzenetére
Hi nekem 2 ötletem lenne, leírom, de gondolom már megtetted:
- webdes felületen ha nem enged be, böngésző cache törlés vagy privát böngészőben próbálkozz
- A gépet monitorra rádugtad, és tuti eljut a bootolásigig /login felületig?Én is szívtama frissítés miat, fórumban segítettek, mert ez a pár sor újra elérhetővé tette a Portainer-t és a konténereket:
sudo mkdir -p /etc/default/grub.d
echo 'GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="$GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT apparmor=0"' | sudo tee /etc/default/grub.d/apparmor.cfg
sudo update-grub
sudo reboot
....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
Faby
senior tag
Üdv!
Azt lehet tudni, melyik frissítés cseszi el a docker működését?
Jelenleg nálam megy a portrainer, Duplicati, Plex konténer amit aktívan használok.
Várakozó frissítések:docker-ce 5:23.0.1-1~debian.10~buster
és
docker-ce-cli 5:23.0.1-1~debian.10~buster
egyelőre nem mertem telepíteni ezeket.
Minden másban naprakész 5-ös rendszer [5.6.26-1 (Usul)]A barátok azok, akik jól ismernek és mégis szeretnek Téged!
-
agent_k
őstag
válasz Nagymelák #18931 üzenetére
sudo su -
ezután omv-firstaid parancsra kihozza, hogy "reset failed login counter" és "change workbench administrator password" ide beírod az új passt aztán a gui-n mégsem enged be?Ha így van akkor elsőre az jut eszembe, hogy van olyan karakter a jelszóban, ami a billentyűzet kiosztás miatt nem jó. Péládul shift+4 az egy '!' de lehet "$" vagy "§" is azt hiszem angol kiosztásnál. De ez csak egy tipp én jártam így már meg.
[ Szerkesztve ]
-
Nagymelák
senior tag
A gondom a következő, frissítettem a rendszert, és a portainert nem tudtam elérni, megpróbáltam újra telepíteni de ez nem sikerült, a dockert is leállítottam viszont elszúrtam valamit mert a docker könyvtárat megváltoztattam, ez nem lenne katasztrófa. HA. Betudnék lépni webes felületen a rendszerbe, de nem enged be, felhasználónév, jelszó stimmel. SSH-h betudok lépni de itt megáll a tudomány még egy félnapi utána olvasás ellenére is. Van valami ötlet arra hogy újra telepítés nélkül a belépést megtudjam oldani? Sajnos a portaineres hiba javítás módját későn olvastam, így önerőből rohanta tátott szájjal az erdőbe. omv-firstaid, full upgrade, próbálva volt, és mivel még egy nem teljesen elkészült szerver volt, így mi sem természetesebb mentés sem volt a rendszerről.
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Hátha érdekel titeket, egy gyors kávé mellett pár sort írok a Nginx Proxy Manager vs Cloudflare Tunnel-ről amit szerintem páran a fórumban használunk.
Ha veszel egy magyar/küldöldi oldalról egy domaint (.hu vagy.com vagy bármit) akkor azt Cloudflare (későbbiekben CF) alá fel tudod csatolni. Vásárlás után, mikor a Cloudflare alá becsatolod akkor max 24-48órának kell eltelnie hogy akitálvódjon, de lehet gyorsabban is menni fog.
Ezzel egy picit hozzájárulsz ahhoz, hogy fogkozd a biztonságot az üzemeltetett hostjaidhoz(konténerjeidhez)
Nginx Proxy Manager:
- Routerben 80 és 443-as portot kell nyitni
- Egy adott IP:prothoz legyárt egy általad megadott tanusítványd amivel a neten eléred a konténeredet.
- 3 hhónapig érvényes tanusítvány gyártódik, ha lejár, akkor automatikusan legyártódik egy újabb
- korlátlan számű aldomint(subdomain) legyártható
Nekem sokáig Proxy Managerem volt, kb 1 hónapja váltottam Tunnel-re, megyben pár apróságot kell csak beállítnai:CF Tunnel:
- Nem kell routerben portot nyitni
- certek legyártása nem kell, mert minden Cloudflare végez
- korlátlan számú aldomin(subdomain) legyártható - telepítése és konfigurálása egyszerű => Tunnelen belül tudsz IP:porthoz yubdomain-t rendelni, mint Nginx Proxy Managerben
- Egyetlen apróság/hiab amit eddig észrevettem, az az hogy NAS resart után a CF konténer nem indul el, ezért a restart Policy-ben unless stopped-ra állítva már rendben van
Dbtech videoja, ami a domainvásárlástól a beüzemelésig tart:
CloudFlare Tunnels: Getting Started with Domains, DNS, and TunnelsEgyetlen apróság,ha szeretnél szűrni, hogy bizonyos országok/régiókból érjed csak el, akkor CF-en belül az alábbi menüpontban fogod tudni állítani:
Security / WAF (Web Applicaion firewall) kell megadni.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
mrhawkins
csendes tag
válasz tradeelek11 #18928 üzenetére
Köszi sikerűlt megoldani. 1000 hála neked is ill a 2 másik kollégának, akik leírták a lehetséges megoldásokat.
Egyébként vissza is olvastam, csak az volt a gond, hogy kb 100 oldallal korábban kezdtem mint kellet volna , és én marha a nagy ijedségben elfelejtettem hogy a keresőt is lehet használni ... tehát meguntam a sok olvasgatást.
-
mrhawkins
csendes tag
Üdv. OMV 6-ot használok. KB 1 éve rendesen működik, csak a frissítésak lettek telepítve. Olyan hibába ütköztem, hogy nem érem el a dockert, portainert és a containereket sem. Nem csak a webes elérés gond hanem úgy veszem észre nem is működnek. OMV-ben azt írja "Installed and running" és a portainer "created". Az OMV-ben minden más jónak tűnik, megosztások is mennek, csak a dockerrel van gond. Valakinek van valami ötlete?
u.i.: Nem mókoltam semmit az utobi időben sem, csak frissítések voltak.
[ Szerkesztve ]
-
-
stigma
addikt
válasz szpeti40 #18920 üzenetére
#18920szpeti40
Igen azon belül. CF tunnel-nél ugye egy konténert kell futtatnod paraméter nélkül ami frissíti a rekordokat/IP címet CF-ben.
Tunnelnél most pontosan meg nem mondom hol, dbtech videokban találtam rá, hogy lehet ország/régi szinten szűrni.#18921agent_k
Hi, nem hosztolok semmi fontosat, csak pár konténer van amit kiengedtem itthon a netre a OMV és Xpenology gépemen pl.:
OMV esetében pl.: Nextcloud, Plex, Qbittorrent, Xpenology esetében a bejelentkezési felület ,Audio és Photo-s felülete.
Ahol tudok és lehetett állítani 2FA-t ott állítottam, ahol nem ott erős jelszó védi.
Nem vagyok fontos ember, csak védem az adataimat ahogy és ahol tudom. 2FA esetében nem Google Autentikátorban tárolom, az eszközön, hanem valami normális appban (2FAS Authenticator) ami Google/iCloud fiókba mentődik, így ha lehalna a teló a kódok megmaradnak.
Német IP amiatt kellett mert a céges gépemen német IP-vel vagyok, így ha assszonynak kell valami csodasorozat amit elfelejtettem leszedni, akkor könnyen megoldom.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
válasz sztanozs #18918 üzenetére
#18918sztanozs:
Köszi az infót, szabad helyet megnéztem( [kép] ), van még azért bőven, picit nyugtalanító most nekem a /var/lib/dockeres mappa, mert abból most valami nem stimmel, de majd helyreteszem.A megadott helyen kb 20-30 file volt amit kellett törölnöm, NAS-t még nem indítottam újra, majd holnap, mert ma örülök, hogy megy
18919agent_k:
Tavalyi 2022-es logok voltak, vagy nem tudom mik ezek a fájlok de töröltem.Rendszernek egy régebbi 120-as Intel 530-as SSD-t használok, most ahogy nézem a szabad helyeket, majd amég a logokat kell picit szanálnom.
-
agent_k
őstag
válasz stigma #18917 üzenetére
Lehet off így inkáb abba rakom. Biztos írtad már korábban csak valószínű nem figyeltem így inkább megkérdezem.
"Cloudflare + 2FA-t használok, illetve CF Tunnelre tértem át, így 80 és 443-as port sincs kiegnedve a routerben."
Te hostolsz valamit ami a világ számára is elérhető, azért használod ezt? -
agent_k
őstag
válasz stigma #18915 üzenetére
Az első arra panaszkodik, hogy valami inteles software guard ki van kapcsolva a biosban nem probléma szerintem
A másodikat majd megkeresed te is, de ahogy látom elég csak törölni a /sys/fs/pstore mappából a logokat.Nálam még pending státuszban van az update. Meglépem aztán beszámolok, ha lesz miről.
-
sztanozs
veterán
válasz stigma #18915 üzenetére
vsz betelt a sys volume:
torold (vagy mozgasd at masik meghajtora) a logfajlokat /sys/fs/pstore konyvtarbol:sudo rm /sys/fs/pstore/dmesg-efi-*.enc.z
az sgx-re meg nezd meg, hogy a BIOSban van-e SGX-re (vagy Security Extension-re) utalo szekcio es azt engedelyezd.
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
stigma
addikt
válasz szpeti40 #18916 üzenetére
Hi, gépközelben sajnos nem vagyok, majd holnap ránézek, de nem hiszem hogy crypto, vagyis remélem nem:
Eddig ezt találtam:
- Crypto_comp_decompress failed , ret = -22OMV6-o nasban más felahsználókkal tekintetben, azért mindenhez jogot nem szoktam adni, kb eddig ezeket használom:
- OMV GUI csak localból érem el
- SSH csak lovalbó érem el
- 1 db admin- felhasználom van mindössze
- Dockerezek amit jól tudsz a szokásos konténerekkel
- kb 1 port vagy még az sincs kiengedve a routerben ami a NAS-ra asszociál/kapcsolathó
- Cloudflare + 2FA-t használok, illetve CF Tunnelre tértem át, így 80 és 443-as port sincs kiegnedve a routerben. Ezenfelül csak német és Magyar ip-.ről jönnek be a kiengedett címek.
- Ahova futok 2FA-t használokMivel nem vagyok bot , szoktam hibázni, remélem holnap kiderül mitől van ez a gond. és pár apróbb miba.
-
stigma
addikt
válasz stigma #18914 üzenetére
2-3 kikapcs és leállítás ezenfelül problémát részben megoldottam, amivel majd később foglalkozom, de egyenlőre OMV és Docker megy, aminek örülök.
Boot közben Grub után az alábbi 2 hibaüzenetet kapom, de majd ha lesz valamikor időm foglalkozom vele:
- x86/cpu: SGX disabled by BIOS.
- pstore: Crypto_comp_decompress failed , ret = -22Mindkettőre van google találat, majd alamikor megnézem, de most nem nyúlok a géphez/nem frissítek és update-ek
Köszi a segítséget szpeti40.
-
stigma
addikt
válasz szpeti40 #18913 üzenetére
Köszi szépen.
Pár hsz-el ezelött kipróbáltam agent_k ügynök parancsait SSH-n de egyenlőre nem értem el az OMV-t webes felületen, így megyek NAS-t kikapcsolom + TV-vel összedugom:
Ezeket futtattam le.
sudo mkdir -p /etc/default/grub.d
echo 'GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="$GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT apparmor=0"' | sudo tee /etc/default/grub.d/apparmor.cfg
sudo update-grub
sudo reboot....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Havonta szoktam NAS-t frissíteni (apt update majd upgrade paranccsal), viszont most valami nagyon nem jó.
A jelenlegi verzióra frissültem: 6.3.0-2Az összes Docker konténerem nem érem el, és nem is látom, és az alábbi furcsaságok vannak:
- Porainert sem telepíteni sem SSH-n nem tudom feltenni, ranom hibákat dob.
- Az összes docker konténerem elvileg megállt és nem jönnek be a webes felületen, de a OMV műszerfalon látom hogy futnak. Docker ps parancsra semmit sem listáz SSHValakinek volt hasonló nyűgje baja?
OMV felületét elérem, bármilyen "docker logs --details kontéernevet" próbálok semmit sem látok.
Olyan mintha mind a Docker mind az összes konténer + Portainer lehalt volna.
NAS-on adatok megvannak hála istennek, de egyenlőre semmit sem tudok telepíteni sem, docker sem Portainer.Valakinek valami jó ötlete nincs?
-
addikt
válasz szasza7103 #18909 üzenetére
Incomplete mappát bekapcsolod és beállítod az ssd-re. Persze odaadod ezt a mappát a dockernek.
-
szasza7103
tag
Sziasztok!
OMV 6 alapon használok qbittorrentet.
Dockerben fut.
Hogyan tudom beállítani, hogy a félkész fájlokat ssd-re, a kész fájlokat már hdd-re rakja?Köszönöm!
Próbálok tanulni az okosabbaktól, néha sikerül is.
-
3800+
őstag
Sziasztok!
Csak egy gyors kérdés, OMV6 pen drivera telepítésénél két pen drive kell igaz? Egy az installer másik pedig a cél. Valamiért a GRUB minimal bash ablak jön be telepítés után...
[ Szerkesztve ]
MSI Z370-A PRO, XFX 6700XT, Intel i7-8700, AIO, 2x8+2x16 GB 2400Mhz
-
paizinho
tag
válasz agent_k #18904 üzenetére
Sziasztok!
Portainer felület nem elérhető docker frissítés után témában ami nálam működött.Az OMV fórumban (Can't access Portrainer web interface anymore) azt javasolták (ryecoaaron) : Portainer eltávolít, majd telepít után minden OK lesz.
Nekem működött az alábbi:
- docker frissítés telepítése --> Portainer nem elérhető, a telepített cuccaim nem indultak
- apparmor telepítés --> Portainer nem elérhető, a telepített cuccaim elindultak
- Portainer eltávolítás, telepítés --> Portainer is elérhető
- apparmor remove --> minden működik.Remélem tudtam segíteni. (az apparmor rész valószínűleg kihagyható, de a fenti folyamatban voltak napkihagyások )
[ Szerkesztve ]
-
mzsol
tag
Sziasztok! Már régóta használom az OMV-t, de nem vagyok linux guru. A neten található infók alapján csináltam meg és kissebb hibákkal (vinyó) folyamatosan jól működik. Most egy újraindítást követően nem érem el a portainert és a dockerben telepített cuccokat. Hogyan induljak el a hiba kinyomozásában? OMV5.
-
agent_k
őstag
válasz LZoli74 #18903 üzenetére
Igazán nincs mit. Úgy ollóztam össze én is.
Apparmor telepítés is megoldás, de azért nem szerettem volna telepíteni, mert ahogy írtam is, eredetileg ez a debian alapú omv ezt nem igényli és nem is jelezték, hogy kellene ezután. Selinux is tud meglepetést okozni a napi munkában, pedig azt ismerem. Ezt meg nem. Hátha megakadályoz (lehet feleslegesen) olyan műveleteket amiket az omv vagy docker szeretne végrehajtani. -
LZoli74
csendes újonc
válasz agent_k #18896 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Én is sokat szenvedem vele mire újraindult minden!
Aztán már úgy voltam vele (lehetett már éjjel 1 óra körül) hagyom az egészet... Aztán jött az ötlet, írjam be a google-ba a hibaüzenet amit a portainer kiírt telepítést követően.
Ahogy látom, ez a probléma most sokakat érint, elég sok találatot kaptam. Most működik és rendben van vele minden! Mindenesetre amit írtál scriptet elmentem, hátha szükség lesz rá egyszer! -
lorianus
csendes tag
Megoldva
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Heroes of Might and Magic V (Gold Edition) - PC-s játék
- Diablo IV! Battlenet GIFT! + Vessels of Hatred
- Surfshark Starter VPN 1 év / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Surfshark Starter VPN 3 hónap / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Indiana Jones and the Great Circle Prémium edition - GeForce RTX 40xx
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest