Hirdetés
- Musk szerint a Tesla humanoid robotjai már jövőre a Marsra indulnak
- A napot és a szelet is akarják az adatközpontok
- Nem sikerült megismételni a Pokémon Go-sikert, eladják a játékrészleget
- Száguld a robotika, AI-modellekkel száll be a Google
- Jól reagáltak a befektetők az Intel új vezérigazgatójának hírére
-
IT café
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
rablohal
csendes tag
-
Virág et.
senior tag
Sziasztok!
Egy eddig nem túl okos otthon világítását kellene modernizálni.
Az elképzelés:
- 2x7 db Ikea Tradfri RGB spotlámpa
- Sonoff NSPanel
Az NSPanel két fizikai gombjával kapcsolgatnám a két spotkört (mindegyiken 7-7 lámpa), a grafikus felületen pedig állítanám az adott kör fényerejét és színhőmérsékletét.
Illetve esetleg a hét lámpát előre meghatározott csoportokba szervezve választanám ki az aktuális üzemmódot, hogy épp mi világítson.
Működhet ez így, vagy még másra is szükségem lesz?
Előre is köszönöm. -
Krilehor
tag
Sziasztok, Zigbee akkumulátoros roló/roletta motort keresek HA alá. Tavaly a Zemismart termékeit néztem, de abba maradt a projekt. Vannak más gyártók is amiket érdemes megnéznem, esetleg jelentek meg újabbak azóta vagy ár-érték arányban jók a Zemismartok még?
-
Yocee
aktív tag
A mérő csere alkalmával MOM CORONA MWI típusú vízmérő került felszerelésre, amely vezetékes impulzus jeladó modullal szerelhető. A bekötési vízmérők jeladózása kizárólag társaságunk hozzájárulásával, egyszeri díj megfizetésével valósulhat meg.
További részletekért kérjük látogasson el a Fővárosi Vízművek Zrt. hivatalos honlapjára az alábbi linken:
t-03-tajekoztato-a-vizmerok-jeladozasanak-meneterol.pdf (vizmuvek.hu)
-
-
JMP
kezdő
-
JMP
kezdő
Szai!
Ez: https://www.homewizard.com/ -
spst
csendes tag
Köszönöm vkp, úgy tűnik tudsz nekem információt szolgáltatni. Kérlek világosíts fel a dologról.
Annyi világos, amit te is írtál, hogy ajánlatot kell kérni. Mielőtt ajánlatot kérek, tudni szeretném mit adnak és mit kell nekem tennem még az integrációhoz.
Válaszodból az tűnik ki, hogy felszerelik a forgómágnessel rendelkező vízórát és felpattintanak rá egy reed relét, melynek a vezetéke (gondolom) csupasz drót...
Ha ez így van, akkor kell valami rádiós eszköz az impulzusok továbbítására a HA-nak.Jól gondolom?
-
jézusom
addikt
HALI!
Zigbee hálónál lehet csatornát állÍtani? Van 2 zigbee redőnyöm, ami egymás mellett van és rendszerint nem akar működni, főleg ha egy automatizmus fut le mondjuk napkeltekor. A hibakód szerint interferencia lehet. Most megnézem a wifi hálót másik csatornán is. Másnak nem volt ilyen gond?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Gabail #58239 üzenetére
Sajnos abszolút nincs, a hivatalos válaszuk szerint magánfelhasználóknál nem foglalkoznak ilyesmivel. Nálam ráadásul az sem játszik, h egy saját tulajdonú mérőt rakjak be a szolgáltatói után, mert a műanyag aknába ezt sem engedik. Ha kellően nagy, hagyományos akna, akkor ez lehet még megoldás.
-
spst
csendes tag
Szervusztok!
Az ősszel érdeklődtem ki mit tud a vízórák jeladózásáról, mely megrendelhető a Fővárosi Vízművektől. Azóta próbálok a vízművektől konkrét információkat szerezni, de sajnos sikertelenül. Idén lejár a vízóránk hitelesítése, ezért fontos lenne, hogy milyen műszaki feltételekkel, megoldásokkal lehet a vízórát a HA-ba integrálni.
Tud valaki részletes információkkal szolgálni?
Köszönettel -
Yocee
aktív tag
Vettem egy új Hajdú Aquastic wifis bojlert fateromnak.
Holabrain (régen DollinSmart) alkalmazással lehet vezérelni. Na most erre rákeresve, és ránézve totál Mideának tűnik, de míg a Holobrain megtalálja, a Midea Smarthome nem látja meg sajnos. De tud iftt-t, meg Alexa integrációt is.
Van bárkinek tapasztalata ezekkel a progikkal?Nem dől össze a világ, ha nem, de akkor mehetne ez is talán a Home assistantba, és okosan lehet melegvizet készíteni, és ha Midea appban lenne, akkor a klímával is interakcióba kerülhet, pl ha megy a melegvíz készítés, addig ne klímázzon.
-
gorbep
senior tag
válasz
E.Kaufmann #58232 üzenetére
NatGeo-s műsorban volt.... szibériában kiolvadt gyapjas mammutból készült nagyon exluzív vacsora...
Most guglizva találtam cikket... állítólag legújabb fejlemény, hogy csináltak a felkínált húsból DNA analízist, és nem mammut hanem zöld teknős hús, de radiokarbon alapján 15e éves....
Glass JR, Davis M, Walsh TJ, Sargis EJ, Caccone A (2016) Was Frozen Mammoth or Giant Ground Sloth Served for Dinner at The Explorers Club? PLoS ONE 11(2): e0146825. doi:10.1371/journal.pone.0146825
DOI-s tudományos cikk( YALE Univeristy ) ... nem olvastam el, a kivonatból most az infó, ha fake akkor sorry....
Amúgy:
A mélyfagyasztott hús eltarthatósága attól függ, hogy milyen hústípusról van szó, valamint a hőmérséklettől és a csomagolás minőségétől. Általánosságban a következőkre lehet számítani:
Csirkehús: 9-12 hónap
Sertéshús: 6-8 hónap
Marhahús: 6-12 hónap
Hal: 3-6 hónap
Darált húsok: 3-4 hónap
Fontos, hogy a húsokat -18°C vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten tároljuk, hogy megőrizzük minőségüket. A csomagolás legyen légmentes, hogy elkerüljük a fagyási égést.
Ha a hús már egyszer felolvadt, ne fagyasszuk vissza, mert ez romlást és ételmérgezést okozhat. A legjobb, ha a csomagoláson feltüntetett lejárati dátumot is figyelembe vesszük. -
gorbep
senior tag
Nem tervezek sose tárolási időket.... volt már, hogy egy dobozból előkerült 4 éves hús... és egyszer egy csuka is, amit több mint 3 éve fogott sógorom ( pedig a nyers hal a létező legkockázatosabb eltárolás). Egyiknek se volt semmi baja... mondjuk a mostani mérések alapján, ha nincs nyitogatva, -20 alatt van a láda alapból... Fagyasztott cseresznye és meggy tesztként (egy margarinos dobozban, ráírva hogy TESZT, NE EDD MEG!) volt benn 10 évet... semmi élvezeti értékcsökkenése nem volt... teljesen olyan volt, mint ha egy hete fagyasztottam volna le...
Tudom a Nébih-et az agyvérzés kerülgetné ezektől... de azért a csilliárdosok is esznek szibériában fellelt mammutsteaket.... az hány évig is volt fagyasztva? És az nem -20 fok, a permafrost lent a mélyben annyira nem hideg...
-
zsamiatt
őstag
válasz
tibbike01 #58222 üzenetére
igen, ott sok lehetőséged nincs. Ott tényleg csak pár ezret spórolhatsz. Nyilván évi 30-40e Ft-t nincs sok értelme mindenkinek buzizni. De ha komolyan rámész elektromos eszközök + fűtés akor a megtakaritás már tényleg évi több 100eben is mérhető. Háznál már más a játék. Főleg ha van elektromos autó is. Meg ugye nagyban függ majd az árazástól, család mérettől tényleg.
Egyébként a megkapott áram és gáz számlán rajta van a rezsi csökkentés nélküli ár. Nyilván ez messze nem az még ami lesz de viszonyítási alapnak tökéletes. Ha meg nincs meg lehet nézni az árakat a szolgáltatok oldalán támogatás nélkül. -
-
-
Valaki próbált már 3.3-os táppal meghajtani 3V-os (CR2032) eszközöket? Bírják, szeretik?
-
tibbike01
őstag
Teljesen igaz!
Bár azért a milliók csak napelemmel jöhetnek vissza. De igen a ház adottságai, technológiája, fűtés hűtés korszerűsége, szigetelés vastagsága sokat jelent.Esetemben egy 44 lakásos társasházról van szó, ahol házközponti fűtés, hűtés, melegvíz, szennyvíz...stb van. Nekem ezek működésébe nem sok beleszólásom van.
Ha fázok csak állítok a digitális termosztáton.
-
JMP
kezdő
válasz
tibbike01 #58218 üzenetére
Ez nagyban függ azért a ház adottságaitól is, mekkora a ház mennyi eszköz van stb.. egy panel lakásban valószínűleg kicsi a megtérülése de egy nagyobb házban milliókat lehet éves szinten össze szedni. Készülök majd össze rakni egy adatot várom, hogy teljesen tavasz legyen és lesznek korrektebb adataim. De már most milliókról van szó az én esetemben.
-
válasz
zsamiatt #58217 üzenetére
+1
Kétkedőknek, meg miééért mindent is baCCtatunk:
Meglepő, de nem mi találtuk fel a melegvizet
Legalább 1 éve néztem egy ilyen okosotthonos UK videót, mert a címe megkapott, kb. ilyesmi volt, h "a legolcsóbb akku napelemhez". Náluk már sávos árazás van, tehát este szellőztet, éjjel klímázik, nappal nem. Ahogy a vizet is lehet éjjel fűteni, persze lehet kell egy 2. bojler, de ha a csúcsidőszak árai elszállnak, akkor megérheti 2×120l 60-70°C vizet éjjel "legyártani". Nyilván nem mindent lehet átütemezni, de ez is számít.Igen, az okosotthon az kb. "spóroljunk, mindegy, hogy mibe kerül", de a végén, hosszabb távon bejön a matek. A fűtésem igazgatásával idén megint kevesebbet költöttünk, jóval kevesebbet, mint amit az enyhe tél indokolt volna. És még vannak ötleteim, de most a klímázást kell csökkenteni: szűrés és ventis légcsere éjjel, ha hűlt az idő. Eeegen, hőcserélős szellőztetés kellene, de 1,5 M nem tudok erre herdálni, más prio van.
peace -
tibbike01
őstag
-
zsamiatt
őstag
válasz
tibbike01 #58206 üzenetére
Napi 2 szer siman lehet pillanatnyi aramszuneted is. Szoval ettol nem szabadna hogy megdogoljon egy fagyaszto sem. Mivel ha nincs nyitogatva annyira keves lesz a veszteseg hogy az olcsobb arambol lenyegesen olcsobb lesz lehuteni. De egyebkent ez igaz a mosogepre s hogy ihyekszel az olcso aramon futatni meg a szarito gepet es a kiteregetest ugy optimalizalni. De lehet ilyen a klima es sok mas is.
-
segéd entitással csinálnám.
Ha lefut a bekapcs automatizmus, akkor egy virtuális kapcsolót rakjon 1 állásba, kikapcskor 0 állásba.
Amikor a kikapcs futna, nézze meg a kapcsoló állását, ha 1, akkor nulláz és ki. Ha 0, akkor semmi.
Azt nem tudom, ha manuál indítod és 90fölé megy, akkor átkapcsolja-e -
11hh
tag
Sziasztok!
A Home Assistantban automatizáltam a klíma indítását a napelemes termelés alapján. Ha az akkumulátor töltöttsége 90% fölé emelkedik, a klíma bekapcsol, ha pedig 90% alá csökken, akkor kikapcsol – ezt percenként ellenőrzi a rendszer. Jól működik, viszont ha manuálisan indítom a klímát, akkor is lekapcsolja. Ti hogyan oldottátok meg ezt a problémát? -
gorbep
senior tag
válasz
tibbike01 #58206 üzenetére
Hagyjuk.... nem akarod érteni, és nettó kötözködés amit itt csinálsz... a szuper okos fagyasztóláda egy relével elveszi az áramot a kompresszortól amikor a sima hiszterézis szabályozója erre utasítja... nem egyet láttam már belülről.. a gyorsfagyasztó gomb meg direktben kapcsolja kompresszort.. sokat képzelsz a gyártók szuper tudású űrtechnikája mögé....
Ez pont az a nyűglődés, amit az okoslámpa okoskapcsoló téren csináltál napokig... elején megmondtuk mi a megoldás...
Eldöntötted, neked nem kell okos otthon rendszer.... és nekünk, akinek kell, meg akarod magyarázni miért is nem kell nekünk... szerintem ne győzködjük egymást, mindenki jobban jár...
Kongnitív disszonancia...
-
tibbike01
őstag
-
-
tibbike01
őstag
válasz
gorbep #58202 üzenetére
Remek ötletnek tűnik megzavarni a fagyasztóláda működési elvét és elvenni tőle az áramot bizonyos időkre, majd győzze magát utólérni. Ha meg nem hül vissza annyit, akkor magától sem kapcsolna be. Komolyan nem értem. Kb minden háztartási készülék úgy van kitalálva, hogy egyszer bedúgod a konnektorba oszt csókolom. Erre vannak tervezve. Ha sokat zabálnak, akkor keresni kell takarékosabb, modernebb, kisebb teljesítményűt...stb.
Ja mondjuk nagymamám ki szokta húzni a mikrót, ha nem használja, de ő 77 éves.
-
gorbep
senior tag
válasz
tibbike01 #58201 üzenetére
De bő egy év múlva, amikor a csúcsidejű áram sokszorosa lesz a völgyidejinek, nálam a fagyasztóláda 17-22-ig táp nélkül lesz. Elméletileg 72 órát bírja táp nélkül, ha nincs kinyitva, dupla szigetelésű... éves szinten sokat fog hozni, hogy mennyit az az árkialakítástól is fog függeni, de tűz körül lévőtől azt hallottam, hogy akár háromjegyű ár is elképzelhető a csúcsban.... és nem 1-el kezdődő...
Ha az éjszakai vagy déli meg a mostani árszabás alá megy (erre csak pici esély van), akkor lehet hogy okosan időzítve összesen kb napi 8 óra villanya lesz... de ez még a jövő zenéje... egyelőre non-stop -18 - -20 alatti.... hogy mennyivel, nem tudom, mert az 1000 Ft-os Zigbee- s hő és páratartalom mérő -20-ig mér.... nap 90%-ban -20.0 °C-t mutat...
Ha a száj és körömfájás nem áll meg 100e-s nagyságrendű érték lesz egy fagyasztóban simán... azt már lehet érdemes monitorozni...
-
tibbike01
őstag
válasz
BlackJack21 #58200 üzenetére
Talán 2-3 órával vetted volna később észre nyaralás után, hogy a hűtőben melegebb van, mint kellene nem? De ha a fagyó alatt állt a víz, akkor kb egyből. De mindegy is, nem lovagolok én ezen, sorry.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L540 - i5-4GEN I 8GB I 128SSD I DVDRW I 15,6" FHD I CAM I W10 I Garancia
- IKEA Livboj vezetéknélküli mobiltöltő eladó
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Bomba ár! Lenovo Miix 720-12IKB : i7-7G I 16GB I 256GB SSD I 12" Touch I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest