Hirdetés
- Milyen routert?
- Egy vagyont költ humanoid robotokra az egyik kínai EV-gyártó
- Windows XP
- Milyen NAS-t vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A napot és a szelet is akarják az adatközpontok
- Videó stream letöltése
- Internet és kábel TV hálózatokról kötetlenül
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Triplázás jöhet: az Amazon és a Google szerint az atomenergia a jövő
-
IT café
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
ViZion #58167 üzenetére
Én is, mert amit írtam, azok nagy részét már megcsináltam a (mű?)balhé előtt valamint jelszavazok is, még a BTHome hőmérőt is levédtem, biztos, ami biztos, meg már nem egy Shelly-hez kapcsolódik (igaz, nem biztonsági okokból, a bekapcsolt BT funkció is +5 fok és ki tudja mennyi üzemóra mínusz).
-
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
vampire17 #58147 üzenetére
És az se feltétlen baj, ha a többi, ugyanazt a rádiót használó 2.4-es SSID is vissza van butítva, nekem volt ezzel gondom OpenWRT alatt, bezavart egy más beállításokat használó másik SSID-n lévő eszköz valamiért. Még jobb minden mást, aminek nem kell nagy távolság, átpakolni 5GHz-re
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
TheMarci #57896 üzenetére
Átpakolni Raspberry Pi-re? Én is konténereztem DSM alatt, de függetleníteni akartam a NAS-tól (nem Mattereztem). Már egy Pi3B-n is elég jól muzsikál kevés eszközzel és HA OS alatt be lehet lőni simán az IPv6-ot, nem kell Raspbian se hozzá. Egy Pi4b-n meg hasítani fog (4GByte ajánlott, mert akkor lehet mókolni in memory adatbázissal állítólag, de van aki PI-n tette Dockerbe ) meg a Samsung vagy SanDisk valamilyen Endurance jelölésű microSD kártyája (ami bírja a sok írást, mert állítólag ezek tlc meg mlc alapú cuccok típustól függően 100+tbw írás élettartammal)
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Szirtimorc #57842 üzenetére
A NAS-omban van RTC és NTP szerver, azt használom a router elsődleges NTP forrásának. Ha nincs internet, áramszünet után akkor is van honnan frissülni, a kliensek meg már a routertől kapják.
De lehet GPS vevőt is pontos idő forrásnak használni. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
tibbike01 #57836 üzenetére
Hagyományosan dimmelhető buta Philips izzók. Annyi bennük az okosság, hogy warmglow (változik a színhőmérséklete a fényerővel) de működött 500 forintos dimmelhető Auchan LED-ekkel is, csak kicsit vibráltak néha. Én a helyedben amúgy megvárnám a Gen3-as Dimmer-t, az enyémet is le fogom cserélni, ha rendelhető lesz. valahogy instabilabb a HA integrációja ezeknek a GEN1-es ColoT-s Shelly-knek, legalább is a Dimmer2-nek míg a többi, legalább Gen2-es Shelly nálam vígan tovább működik. Szeret leszakadni a HA alól, valamint butácskább a webes felület.
-
E.Kaufmann
veterán
Docker-es Rhasspy-hez hogy és mivel lehet legolcsóbban hangot irányítani hálózaton keresztül? NAS-on fut, azt nagyon nem berhelném.
-
E.Kaufmann
veterán
Most akciós a Conrad-on a Z-Wave modul Raspberry-hez (kifutó modell, de úgy néz ki, működik, elárasztás érzékelővel párosítva HA+RPi3 alatt)
[link](Előbb rendeltem még kettőt, ha kellene majd valakinek, de már elfogyott náluk
)
-
E.Kaufmann
veterán
Sziasztok!
Szereztem olcsón Z-Wave "rádiót" Raspberry-hez játszogatni.
Azt meg tudná valaki, hogy ezek a Z-wave-s Shelly-k ugyanúgy önállóan automatizálhatóak, mint a Wifi-s változatok, vagy csak az otthonautomatizáló központ tudja kezelni a ki és bemeneteket és az ahhoz csatolt eseményeket? Hogy kell elképzelni, hogy tudom pl a bemenet és kimenet alapú eseménykezelést felvinni, ha nincs webes felülete? Vagy van neki? -
E.Kaufmann
veterán
Milyen olcsó HA kompatibilis Zigbee átjáró kapható kishazánkban? Az se lenne baj, ha ethernet alapú lenne, a hivatalos HA USB dongléért sajnáloma majd 20 ezret.
-
E.Kaufmann
veterán
Van valakinek tapasztalata ezzel a füstérzékelő modullal? [link]
Raspberry Pi-hez kapcsolnám, de valamiért ez egyik oldalon ( [link] ) azt írják, hogy kell hozzá egy AD átalakító is, pedig én úgy értelmeztem más leírásokból, hogy a D0 kimenet doszt elég egy digitális bemenetre kötve (ami egy komparátor kimenete és potival állítható a referenciafesz, amihez képest kell kapcsolni a kimenetet)Amúgy HA integrációhoz melyik olcsóbb füstérzékelő passzintható alapból, felhő és hw/fw mókolás nélkül? Nézegettem ilyen 433-as cuccokat, de a hozzájuk ajánlott átjárók meg felhős cuccok alapból.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
BlackJack21 #56794 üzenetére
Átkapcsolási feszültség a max kapcsolt feszültség? Az SSR tetszene.
Mennyire van szeparálva a két oldal ilyen relénél? -
E.Kaufmann
veterán
válasz
vampire17 #56792 üzenetére
Az nem gond, van táp, csak ugye ha megnézed a Shelly Plus bekötési ábráit az input egyik lába a negatív pólusa a tápnak (ha DC-ről működtetjük), csak félek, hogy a kapumotor belső tápjának negatív pólusát nem biztos, hogy szerencsés összekötni egy külső táp negatívjával, valamint a tápfeszültség forrásától várná a kapcsolójelet is, ott meg lehet pár volt különbség még két 24V-os táp között, ha a negatív közös is.
Meg én inkább 12V táplálást szeretnék. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
vampire17 #56790 üzenetére
Nem, de más nem szakad le és gyanúsan akkor van gondja, mikor arra járok, bár nem mindig nyitom a kaput.
Azt néztem, hogy esetleg valami kicsi 24V-os relét kellene rátenni a kimenetre, aminek nem nagy az áramfelvétele, mert normálisan a végjelet adja, tehát behúzná a relét is, bár valamit át lehetne kapcsolgatni, de nem akarom már a kapumotort nagyon babrálni -
E.Kaufmann
veterán
Adott egy Shelly Plus1, ami Hörmann promatic garázsajtó motorrara van szerelve. napi rendszereséggel leszakad arról a wifiről, amivel egy helyiségben van. Szeretném a tápellátását függetleníteni a motortól (24V DC), maga a garáznyitás-zárás nem is lenne probléma a dry contact miatt, ami viszont gond, hogy az inputra van kötve a kapumotor zárásérzékelője, hogy lássam, ha zárva van. Hogy tudom ezt függetleníteni úgy, hogy nehogy valamilyen áram átszivárogjon az input és a táplálás között?
Nem szeretnék külön érzékelőt felszerelni. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #53438 üzenetére
Na közben rájöttem, hogyan lehet levédeni a hekkelt Xiaomi hőmérőt (köszönöm magamnak
)
- Van az "encrypted beacon", ami az éterbe kiszórt adatokat titkosítja, lejjebb a weboldalon lekérhető és módosítható (Bindkey), a Home Assistant be is kérte amint lecsatlakoztam a konfig weboldalról
- Valamint van a pinkód, ami a frissítéshez/konfigoláshoz szükséges aktív BT kapcsolatot (mikor nem csak a szórt adatokat akarjuk elcsípni, lásd az első pont). Amikor másik böngészőből próbáltam rákapcsolódni, akkor már be is kérte a Windows a párosításnál.Kár, hogy nem találok sehol egy értelmes manuált, mert úgy nézem, lenne mit hekkelgetni (pl adóteljesítmény, mert pl az átjáró 50cm távra van) de sokat nem merek lejjebb menni, nehogy kizárjam magam
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
csibor #53452 üzenetére
Shelly Plus 2PM, nálam atomstabil, van BT rádiója, azon keresztül meg elvileg párosítható hozzá felragasztható BT kapcsoló, én még csak hőmérő miatt használom a BT-t, eddig tíltva volt.
Ha mindenképp a régi kapcsoló helyére kötnéd a relét, akkor egyrészt kell majd nullvezetőt húznod, másrészt ne akard a régi kapcsoló mögébepréselni. Vagy veszel pl egy ilyet: [link] vagy valami olcsóbb Asfora/Sedna kettős kapcsolót kiemelő keretel, hogy legyen helye a relének.
-
E.Kaufmann
veterán
Hogy lehet levédeni az így meghekkelt Xiaomi hőmérőt, hogy más ne birizgálja?
Asszonynak kellett egy olcsó digitális szobahőmérő, a sziamiaú okosmérő meg kéz alol olcsóbb volt, mint a sok noname buta eszköz, de még újonnan is. Rátaláltam a linkre, hogy akár HA alá is be lehet tenni pl egy Shelly BT átjórón keresztül (itthon a Plus2PM-ben volt ilyen funkció), úgy voltam, vele, ha adott a lehetőség, akkor nosza. Az viszont picit zavar, hogy lényegében így már boldog-boldogtalan rá tudna csatlakozni és böngészőn keresztül akár új fw-t is rátolni (nem kell az elemet kivenni). Hogy tudom ezt levédeni? Valamint az órát csak azon az fw/config weboldalon keresztül tudom beállítani? -
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
HomeAssistant alatt szeretném egy Timer értékét százalékosan megjeleníteni egy Gauge/mutató segítségével. Találtam is Template sensor leírást, működik is. Egy a bökkenő, hogy egy perc (meg véletlen szerűen néha egyszer menet közben is) mire frissül a template sensor értéke, nekem viszont 20 másodperces az időzítőm. Mit és hogy kell rugdosni hogy legalább 2-5 másodpercenként frissüljön?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Cyberbeni #52762 üzenetére
Nem tudom, az Uni kimenetei mennyire illeszkednek a mai kapunyitókhoz.
Én Plus 1-et használtam a kolléga meg Gen1-es Shelly-t, mindkettő ment 24V-ról. A relé 0.5 - 1 másodperces behúzása már elindítja a nyitás-zárást, a kapcsoló bemenet meg érzékeli a végállást (a dip kapcsolón kellett még állítani a vezérlőn, hogy zárás jelzést kapjunk).
Amúgy ajánlják pl infrakapu használatát is, ha távolról szeretnénk zárni, hogy biztosan ne okozzon balesetet. Nekem van egy webkamera egy routeren, rá tudok nézni a kapu egy részére, de elég érzékeny amúgy a kapuvezérlő, kisebb ellenállásnál is inkább visszahúzza a kaput vagy leáll. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Cyberbeni #52747 üzenetére
Jó kérdés. De lehet jobban jársz valami márkásabb buta kapuval (pl Hörmann) aminek vannak csavaros és/vagy szorítós csatlakozói mind a vezérléshez, mind a kapu állapotához. Itt is volt egy kolléga, aki megosztotta velem egy régebbi Hörmann okosítását, ami alapján nekem is sikerült és azóta van egy frankó helyi HA-ba kötött okosgarázskapum.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #52737 üzenetére
Most is azért kellett araszolni a pályára felhajtván, mert a barma nem bírta már ki az utat bagó nélkül, ezért ment alig 70-nel se
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
kleinguru #52721 üzenetére
Őőő, nekem csak kérdéseim lennének. A Matter nem egy általános gyártófüggetlen protokoll, ami mehet Wifi-n és BLE-n is (meg még más rádiós és vezetékes kapcsolatokon, de ha ezek nincsennek támogatva, Wifi akkor is kelleni fog)?
Külön SSID esetén miért lenne más a fogyasztása? Azzal max el tudod szeparálni más eszközöktől. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #52714 üzenetére
Végül csak rákötöttem a Plus H&T-t USB-C-re így viszont nem működik az action, de cserébe folyamatosan él az entity, nem csak szakaszosan
-
E.Kaufmann
veterán
Nekem kissé zavaros volt, na meg nem nagyon akartam belemélyedni a szintaktikába.
Ahogy most én csináltam és mintha működne is:
- Kellett egy trigger (Action), ami beírja az utolsó mért értéket (időtartam 1s) (nem bajlódtam unavailable state-tel, hanem 0 és 100 fok között ha van valami, azt átírja).
Már folyamatos lett a "history" és követte a helper az entity értékeket.
- Ezután kellett még egy "template sensor", amire volt egy konkrét egyszerű példa, ami az "input number"-ből készített Celsius típusú értéket és ezt a Gauge mögé biggyesztve már meg is jelent a Celsius. -
E.Kaufmann
veterán
Enélkül nem is listázódtak az Enttity-k, úgyhogy ezen már túl vagyok, megcsináltam rég. Az a bajom, hogy egy olyan mutató kártya is állandóan várná az adatot egy entity-től, de ugye az offline-ba megy az eszközzel együtt és csak időközönként ébred, ezért a mutató azt jelzi, hogy az entity elérhetetlen. Nézegetem a helpereket, de nem tudom, melyik kéne és hogyan, hogy megjegyezze az utolsó mért értéket és azt adja tovább a mutatónak.
-
E.Kaufmann
veterán
HomeAssistant + Shelly Plus H&T-vel eljutottam odáig, hogy vannak Entity-k, push-olt adatokkal, de ha direktbe rákötöm egy mutatóra, akkor amikor alszik a H&T, ugye akkor azt írja, hogy nem elérhető. Valamilyen Helpert kéne közbeiktatni a Sensor entity és a card közé? Vagy mit lehet tenni? Az előzményekben látszik, hogy ütemezetten jönnek adatok, tehát van kapcsolat, csak ugye nem állandó.
-
E.Kaufmann
veterán
AUX-ot ne
és mintha a Hisense-vel is gondok lennének, nem csak technikailag, hanem úgy olvastam, direkt be is tartanak mindenféle 3rd party lehetőségnek (és az a baj, hogy nem is biztos, hogy ilyen néven árulják hanem egy csomó "nevet" felvásároltak )
Mintha a Panasonic-nak meg Daikin-nak lenne "gyárilag" integrációja a HA-ban, de tapasztalatom nincs velük. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Salex1 #51133 üzenetére
A sorban a lámpa előtti utolsó kapcsolóhoz kellene valahogy fázist és nullát vinni, sok okosrelé meg úgy is azt érzi, hogy a kapcsoló kapcsol-e fázist vagy nem, elég az utolsó kapcsolónál a fényforrások felé menő ágat bekötni. De pont most láttam olyan egyvezetékes megoldást váltókapcsolókhoz, hogy egy vezetéken volt sorbafűzve több kapcsoló (másik vezetéket lehetne pl fázisra használni, de mondjuk 4 kapcsolónál összekötözgetni az ágat nem biztos, hogy elegáns és átlátható) és az okosrelé az átkapcsolásnál létrejövő impulzusra volt beállítva, arra változtatta meg a kimenet állapotát az ellentettjére.
-
E.Kaufmann
veterán
Van aki használ itt Shelly Bypass V2(R2) dimmer vagy 1l mellé? Mennyire megbízható? Azt hiszem talán az 1-esről vannak fent képek arról hogy kiégtek. Esetleg van valami passzív eszköz amivel lehet fokozni a megbízhatóságát?
Esetleg más gyártó Bypass eszköze mennyire használható Shelly-vel? Azt néztem, hogy van pl a Fibaro-nak is hasonló eszköze. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #50964 üzenetére
Sikerült megoldani az időzítés az Action-ökhöz. URL-en keresztül nem csak lekérni lehet az eseménykezelést, hanem megfelelően preparált URL-el ki-be lehet kapcsolni. Mikrotik routeren beütemeztem ezen url-eket a fetch paranccsal, eddig úgy néz ki működik, de remélem nem fáraztja el nagyon a flash-t. Vagy hol tárolja egy Shelly Dimmer2 a beállításokat? Mindenesetre kéne már egy Plus változat a Dimmer-ből is, ami nem 0-10V hanem a 230V-t hasítgatja.
-
E.Kaufmann
veterán
Jött egy Shelly Dimmer 2. A kapcsolókat detached módban Action-ökkel használnám, ahogy eddig is a Plus-okat.
Az még rendben, hogy régebbi cucc, és URL-lel lehet vezérelni a kimenetet, azon túl is vagyok, de nincsen a webes felületen időszak feltétel (time constraint), hogy mikor él az adott Action. Van valami trükk, hogy ezen is be lehessen állítani időszak feltételt egy bizonyos Action-re?
Az is érdekes, hogy amíg nem tud felcsattanni a netre, nem működnek az Action-ök, pedig localhost van az URL-ben. Ez ellen lehet tenni valamit? -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #50876 üzenetére
Enyé(i)mre valaki?
-
E.Kaufmann
veterán
Melyik a legolcsóbb HA kompatibilis, felhő nélkül is működő, 5 vagy 12V-ról hajtható Wifis hő és páraérzékelő most a piacon?
-
E.Kaufmann
veterán
Egy ilyen kamera beleintegrálható akár mezei mozgásérzékelőnek is HA alá?
[Hilook IPC-B429HA] -
E.Kaufmann
veterán
Shelly Dimmer2-őt nézegetném, de nem feltétlen kell a Shelly, az a lényeg, hogy ne legyen kötelező a felhős kapcsolat és könnyen HomeAssistant alá lehessen pattintani. Milyen alternatívák vannak? Egy csillárt szeretnék 3 led-del vezérelni, a Philips WarmGlow sorozattal szemezgetek, mert állítólag szebb a fénye alacsonyabb fényerőn.
-
E.Kaufmann
veterán
Shelly Dimmr2-höz mely E14 LED-et érdemes választani, ami rendesen szabályozható és nem fog villogni? Pláne akkor ha három kell, mert csillárt vezérelnék.
Elvileg ha jól gondolom, mindegy, hogy egy vagy három, amíg nem lépek túl egy teljesítmény határt, de mondjuk össz. 12W-al nem hiszem, hogy problémázna. -
E.Kaufmann
veterán
Shelly Plus tulajok! Próbálta valaki az 1.2.0 fw-t? Megy gond nélkül? Nekem a háromból (amiket frissítettem) kettő leszakadt a Wifi-ről (1-2 nappal a frissítés után) és nem csatlakoztak vissza, pedig külön AP-n és SSID-n vannak. Az egyiket sikerült még eddig áramtalanítanom, az visszajött, de ez nem túl biztató. Érdemes kivárni a frissítéssel.
-
E.Kaufmann
veterán
Amúgy sikerült már valakinek bármilyen mini okosrelét, hagyományos, nem direkt lapított (okosreléhez tervezett) kapcsoló mögé passzírozni? Nekem csak kiemelő kerettel sikerült úgy, hogy ne aggódjak, amiatt, hogy valamit elnyírok vagy szétnyomok, amit nem kéne. A hátulján kivésett kötődoboz nem ér
(láttam jutyúb videót, ahol ezt csinálták
)
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
daninet #49133 üzenetére
Pedig ez a helyes, de ezért is kezdték el az informatikában is átnevezgetni ezen kifejezéseket. Sőt pont most olvastam a "Not allways right" blogon, hogy volt aki azon kiakadt mikor a tűzoltó azt a kifejezést használta, hogy "fire retardant" (tűzgátló anyag?), pedig az a szakkifejezés.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #48439 üzenetére
Na kipróbáltam a kicsin (hAP mini), előbb nagy nehezen felküszködtem a 7.12-őt (olyan kicsi a RAM/ROM, hogy nem mindig sikerül elsőre winbox-ból), majd jött a problémamentesebb 7.13, utólag kiderült, persze hogy, mert nem hogy minimalista, de semmilyen Wireless csomag nincs benne alapból, de így legalább nagyobb a sansz a frissítésre. Utólag az all_packages-ből fel lehetett tenni a wifi csomagot. Nem tudom, hogy a későbbiekben valamint más típusoknál is így lesz-e, hogy külön kell majd Wifi-t telepíteni. még nem mertem a fő routeremen kipróbálni
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
noorbertt #48009 üzenetére
Biztos, ami biztos, kitettem a Shelly plus-ok hőmérséklet adatait a HA-ra (szerencsére az is lekérdezhető, mint szenzor) majd figyelem. Most a legtöbb 30 fokon van, egyedül az egyiknél van valami probléma mert 50 fok felett kolbászol. Mondjuk az 24V-t kap nem 230 AC-t és egy Hörmann kapumotorban lébecol, nem tudom, ez az oka-e vagy más. Lehet a csatlakozókat fedő levehető műanyag lapra fúrok pár szuszogónyílást. A pók így is bele tudott menni a hálót ítélve, de akkor már kicsit levegőzzön.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
noorbertt #48016 üzenetére
Nekem sajnos az okosrelé jött be arra, amire kell és sajnos nem elsősorban a kényelem volt az oka. Én is figyelgetem az eseményeket, meg azért mindig van itthon valaki. Majd esetleg hosszú út előtt leáramtalanítom az egész lakást mert a hűtőt és az internetet se szoktuk hagyni, lepakolunk a garázsban a régi hűtőbe, ami élelmiszer még maradni szokott.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
kis.zsolt #48014 üzenetére
Ahhoz, amit eredetileg írtak, hogy ne szerezhessék meg a Wifi jelszót, valóban elég a külön SSID/jelszó, de igazad van, külön VLAN-nal az egészséges, én is úgy csinálom. Onnan max az internetre láthatnak rá valamint a fő LAN-ról tudja őket egy-két eszköz elérni, de fordítva nem tudják szkennelni, mert blokkolja a router az IoT VLAN-ról kezdeményezett kapcsolatokat. Persze egymást még elvileg zargathatják az IoT eszközök, de még ezen is lehet korlátozni, pláne Wifi-n.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
noorbertt #48009 üzenetére
Tudsz mondani olyan márkát, aminek temékei ilyen szempontból biztonságosabbak, de nem kell neki gyári fw mellett sem felhő és HA kompatibilis (nem akaros sokat bajlódni velük)? Mondjuk én pont ezért is inkább a plus sorozatott vettem kapásból (elvileg van benne hővédelem), valamint igaz, hogy elsőre megpróbáltam belenyomorgatni a fali kötődobozvba, de már láttam, hogy nem jó ötlet még a Mini-t sem, inkább kiemelőt használtam Asfora kapcsolóval, így több helye van, valamint mindhárom eszközömnél belőttem az Eco módot, mert doszt elég azokhoz a beállításokhoz.
-
E.Kaufmann
veterán
Shelly Plus-okhoz már nem béta az 1.0.7 Fw. Azoknak mindenképp érdemes feltenni, akik eszköz jelszót használnak vagy pl két relés eszközük van, mert már nem kell localhost URL-el bajlódni (de valamiért már nem is működik
), hogy jelszót küldjön az eszköz saját magának (
), hanem elég az Action alatt beállítani az Output értékét, valamint két relés Shelly-ken már az Action-nál kiválaszható Input Action-hoz a másik Output is.
Mindenesetre így URL-es ökörködés nélkül már gyorsabban reagál egy Action esemény.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest