Új hozzászólás Aktív témák

  • NSX82

    csendes tag

    Sziasztok!

    Új vagyok még ezen a fórumon, örömmel láttam, hogy a prohardveren van napelemes topic! Tavaly elhatároztam, hogy szeretnék építeni egy kisebb sziget üzemű rendszert. Vásároltam 8 darab 340wattos polykristályos amerisolar panelt és egy kínai hibrid invertert. Alapvetően annyi volt a tervem, hogy 8 darab 100Amperes zselés akkut tölt ha süt a nap és/vagy haszálok róla valamit. Aztan mikor megérkezett az inverter meglepve tapasztaltam, hogy egész okos dolgokat is tud, így hirtelen elkezdtem ötletelni, hogy még talan a lakás konnektoraiba is bevezethetnem az inverter kimenetét. Ezzel kapcsolatban is lenne kérdésem.

    Nálam jelenleg 3 fázis + vezérelt áram van az ingatlanon.
    A vezérelt áramnak van külön mérőórája +2 polusu 16A kismegszakitó és közvetlen be van kötve egy 120 literes hajdu bojlerbe. A sima áramszolgáltatás ami 3*16A az elmüs mérőóra után a három fázis egyből kétfelé osztódik, L1-L2-L3-N megy egy fí relébe. A másik ágon 3 darab egy polusu 10 amperes kismegszakítóba +Nulla és föld amikből közvetlen megy egy többeres vezeték hátra a garázsba (előző tulajdonos használt 3 fázisu dolgokat - nekem nincs rá szükségem) A fi reléből a három fázis és nulla + a föld megy be a lakasba ahol ki lett alakítva még egy kis eloszto szekrény a következő képpen: L1+L2 konyha (a nagyobb fogyasztók miatt) L3 minden más a lakásban külön kismegszakító a világításnak és külön kismegszakítók minden helységnek.

    Azért írtam le ilyen részletességgel a dolgokat mert a kérdésem megválaszolásához gyanítom, hogy jobb képbe lenni ezekkel.

    Szóval az ötletem az lenne h L3+N+föld egy uj többeres kábelen kimenne szintén/újra (a három fázis miatt már ott van de azt nem akarom buheráni) a garázsba aminek a tetejére fogom a napelemeket felrakni, valamint az inverter is itt lenne. Mindezt ugy képzelem el hogy a villanyorábol kilépő L3 már a fi relét megkerülve az előbb említett többeres kábelen eljutna L3 N és föld a garázsba lévő inverterbe. Az inverter L N es föld kimenete egy szintén tobberes kábelen visszamenne a házhoz. Az L bekerülne a fi relé régi L3 helyére. És innentől lenne igazán releváns a kérdésem:

    Az inverterből kijövő nulla és földelés az hogyan kéne, hogy legyen? valami azt súgja, hogy nem lehet közös az inverter kimenő nullája az elmus nullával. (vagy mégis?)A földelésről azt gondolnám, hogy még csak-csak.
    Hogy tudnám ezt biztonságosan megcsinálni, hogy a házban minden ami L3 (a konyha kivételével minden) az inverteren keresztül menjen? Ez az inverter tud hozzátáplálást, tehát elviekben amikor éppen a nap sütne, akkor annyival kevesebbet fogyasztanék az elmű irányából amennyit a napelemekből sikerül kivenni. cserébe 1-2%ot ront mindennek a hatásfokán mert az inverteren keresztül kell menjen az elműs áram is... Lehetséges lenne ezt valahogy megoldani? vagy inkább csak kössek valami szimpla fogyasztot az inverterre és annyival is kevesebbet fizetek az elmü felé. Azt számoltam, hogy van több kis fogyasztóm amik a nap 24 órájában mennek. összesen kb 100wh ha már csak ezek eldocögnének napkozben a napelemről már ez nagyon sokat csökkentene a villanyszámlámon. Mit tanácsoltok?

    Bocsi ha túl hosszúra sikerült a post! Válaszokat előre is hálásan köszönöm!!!

Új hozzászólás Aktív témák