Új hozzászólás Aktív témák

  • Byk01

    senior tag

    válasz #40935168 #15546 üzenetére

    A mai DSLR-ekből azt sajnálom, hogy nem tudják (?) vagy nem akarják (!) a gyártók meglépni azt, hogy mondjuk van egy FX lapka, 40 megapixel (csak mondtam valamit.. legalább natív 8k-t tudjon már fotózni 2:3-ban is) :D és ha akarom, így használom 40-en, ha pedig egy D4-Df szintű iso-ra van szükségem, akkor felezze meg az oldalakat, tehát 4 pici pixel alkosson egyetlen 1 "virtuális" pixelt, így sokkal magasabb iso-t is bírva, ami végeredményben lehet, jobbat eredményezne akkor is, ha mindkét képet leméretezem mondjuk 1920-ra, vagy még kisebbre, webre. Nem láttam még tesztet arról, melyik módszer a jobb: ha egy nagy MP-s képet leméretezünk kicsire, vagy ha eleve kisebb RAW-t lő az ember a szenzor adta nagyobb magas iso-tűrő képességgel (és még azt is lentebb viszi ugyanúgy). A D800 pixelszinten nem valami nagyágyú zajban, mégis eszement magas pontot kapott DxO zajteszten, mert ők nem pixelszinten nézik a zajt, hanem kisebb, leméretezett képen. De ezt már beszéltük itt sokat. Egyelőre én is így használom és jó, igen. :K De lehet, egy ilyen hardveres felbontásmókolás szenzor szinten többet adna. Low-light szituban kevés MP-vel lehetne darálni, vagy fénynél 2x annyi fps-el, stúdióban pedig csak átkapcsol az ember menüből a nagy megapixel módra és kész.

    Ugyan DSLR-t már (még?) nem gyárt, de a Fuji EXR technológiája valami hasonló, mint amit itt leírsz, nem? Annyi különbséggel, hogy nem 4, csak 2 pixel adatait vonja össze. Szóval a tudás megvan, az akaráshoz még kell a profit látható csökkenése.

    "Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

Új hozzászólás Aktív témák