Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
Buckey
őstag
válasz FistXL #75863 üzenetére
Nem olyan rossz ez, de kb. ennyire számíthatsz, vagy a router helyétől függően több/kevesebb lesz (nekem 2 méterrel arrébb kb. dupla sebesség lett).
Én a Huawei Mate 10PRO-val, egy Xiaomi Redmivel és a Huawei Cube-val pár mega eltéréssel, de ugyan azokat a sebességeket mértem ugyanazon a helyen. És persze nem egy kategória a 3 készülék.
Antennát arra nem tudom, hogy lehet-e tenni, de az is általában kint a szabadban, torony felé fordítva ér valamit.
Ez a 7000 Ft-os router eredeti ára azért kicsit több. [link][ Szerkesztve ]
-
Buckey
őstag
válasz FistXL #75854 üzenetére
Ezeknek ennyi az áruk.
Nekem egy [Huawei Cube E5180] -ast sikerült egy itteni mobilboltból újonnan, közel fél áron beszereznem, mert itt a környéken a kutyának sem kellett.
Nézz körül, hátha te is szerencsével jársz. Vagy marad a [HA] .
pl.: [link] [link] [link] [link] [link] [link][ Szerkesztve ]
-
Buckey
őstag
Szia!
Ez sokba fog így kerülni, hogy legyen egy kb. jó routered vezetékesre és legyen egy routered 4G-re, mindez [egyben] .
Szerintem egy egyszerű [4G router] , és mikor lesz vezetékes net, akkor meg egy sima router (pl.: [link] [link] ). Így akkor eladod a 4G routert, aminek az árát belefekteted a csak vezetékes routerébe.
Én is így csinálom (csak másik 4Grouter, Huawei Cube), csak nekem kell egy gigabites belső hálózat, így van egy gigabites switch is a 4G router után (no, meg csak egy kimenő RJ45 port van a routeren). -
Buckey
őstag
válasz poolbig #75400 üzenetére
Ha megvan még a B1, akkor az is jó lesz.
Sz@ar vagy nem sz@r, de nem ekkora wifi terhelésre lett méretezve.
Én is gondolkoztam egy routeren (ac57 vagy ac 65P), de most felesleges lenne pénzt kiadni érte, úgysem használnám ki.Az MR-400-ban kapcsold ki a DHCP-t, akkor modemként fog működni, az asust meg hagyd sima routerként, így az asus ossza majd az IP címeket, ő fogja majd a munka nehezét végezni.
[ Szerkesztve ]
-
Buckey
őstag
válasz poolbig #75398 üzenetére
Ennyi mindent ráaggattál és még filmet is néznél rajta keresztül? Szerintem sok neki.
Ha ennyi mindent szeretnél használni, akkor tegyél mögé egy komolyabb routert, ami wifin is ki tudja szolgálni a klienseket.
Hiába volt drága (mihez képest), ez csak azért van, mert nem kell senkinek, mert mindenki vezetékeset használ, kivéve egy-két elvetemült alakot (köztük engem is beleértve), akik nem elégednek meg a pár megás vezetékes nettel.
Én egy egyszerű [switchet] raktam mögé (Huawei Cube), mert wifire nincs szükségem, vezetékes kapcsolatra igen. Ami meg megy a net felé, jön a net felől azt meg kiszolgálja a Huawei (max. 100 mega). A belső hálót meg a switch rendezi (gigás sebességgel).
Szerintem vegyél egy [ilyen] routert (ha elég neked és nincs 100 megánál több mobilnet), és olcsóbban megúszod, mintha vennél egy komolyabb 4G-set (például [ilyent] )
Különben, az MR-400-as routered RJ45-os portjai mind 100 megásak, úgyhogy nagyon sok mindenre ne számíts (a wifi is max. ekkora sebességgel kommunikál a portokkal).Amúgy, ha jól tudom, 14 nap az elállási idő.
[ Szerkesztve ]
-
Buckey
őstag
válasz gyuri81 #74802 üzenetére
Szia!
Nekem év elején még sikerült egy [Huawei Cube] -t olcsóért megcsípnem, mert a kutyának sem kellett a környéken. Eddig teljesen oké, hozza a maximumot, amikor olyan a térerő, 50/20 és 98/39 között szokott lenni a sebesség, olyan 16-19 pinggel. (wifi részét nem használom, van korlátlan mobilnetem). -
Buckey
őstag
válasz kicsiii #74670 üzenetére
Szia!
Amennyire én értek hozzá, ilyen készülék szerintem nincs gyárilag. Vagy kábel-, vagy mobilnet.
Ha egy gépen lesz a böngészés és a letöltés, akkor szerintem vegyél valamilyen mobilnetes routert (vagy marad a telefon), amit wifin használsz a géppel (vagy usb net megosztással, vagy esetleg +1 lan kártya utp kábellel), a vezetékest meg utp kábellel. Amikor valamelyik nem kell, letiltod a gépen (esetleg kikapcsolod a kütyüt).De vannak itt hozzáértőbbek, ők majd megmondják a tutit.
-
Buckey
őstag
válasz Gubek-Einste #73566 üzenetére
Van egy kettő, ami megérné az összehasonlítást.
Csak ehhez rendes net is kellene meg sok-sok pénz. Az időről nem is beszélve. -
Buckey
őstag
válasz TeeJay #73546 üzenetére
Értem amit írsz, köszönöm a felhomályosítást.
Ha Ti ennyire keményen nyomjátok, akkor egy átlag fogyasztó tényleg semmi hátrányát nem érzi.De mire nekem kell, addigra biztos jönnek újabbak, erősebbek (ha jól gondolom, bár itt eléggé stagnál a fejlesztés, ahogy elnézem).
[ Szerkesztve ]
-
Buckey
őstag
válasz TeeJay #73504 üzenetére
Nem is azt mondtam, hogy ki kell dobni, de én azért 30 ezerért elvárnám, hogy tudja azt, amit elvileg tudnia kellene ASUS-ék szerint. Ne csak papíron tudja, hanem, ha úgy alakul, a valóságban is (mindennel így vagyok, de ez az én hülyeségem).
És abban igaza van [(#73505) golya87 ] nek, hogy azért illene odaírni, hogy ezek szerint Ti keményen megizzasztottátok, mert én, mint laikusnak ebből semmi sem esett le.
Mondjuk, ha 1000Mbps-mal töltök le, meg 1000Mbps-el is töltök fel, és így már kiakad a router, akkor nekem nem érne meg 30 ezret, főleg úgy, hogy egy 15-20 ezres röhögve viszi az 1000/1000 netet (ha jól értettem).
És az, hogy a WIFI is tudja az 1000Mbps-t, az nekem nem számítana, ugyanis kábelen van minden. A telefonon böngészni elég lenne 200-500Mbps is.[(#73506) Intruder2k5 ] , elektronikai terméket Kínából elvből nem rendelek, főleg olyant nem, ami nem erre a tájékra lett tervezve (hiába lehet "honosítani").
Amúgy szerintem a környékemen csak fényév múlva lesz gigás net, úgyhogy nekem még nem kell ilyenen törnöm a fejem.
Csak, ha hirtelen valami csoda nem történne, akkor ne kelljen kapkodnom, jobban szeretnék képben lenni a választékkal.És nem szeretnék vitát vagy haragot az én maximalista nézetem miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Buckey
őstag
Sziasztok!
Olvasgattam, hogy az ajánlott, a legjobb ár/érték arányú Asus AC66U B1 annyi pénzért, amennyit kérnek érte, szerintem, az előző hozzászólásokat olvasgatva, mégsem ér annyit. 30 ezerért én elvárnám, hogy 1000/1000 megás netet sebességkorlátozás, illetve hiba nélkül kiszolgáljon, és ne csak a böngészés legyen tökéletes.
És ahogy elnézem a routerek hardvereit, hát, szerintem egy kicsit túlárazott az összes. Amennyi anyag van bennük, annyit nem érnek. A szoftveres rész sem olyan hűha, hogy az is kb. megduplázza az árakat. Csak hát így is eladják, mert mással nem pótolható (kivéve, aki ért hozzá).Szóval akkor kellene egy másik ajánlottat keresni, ami kiszolgálja az 1000/1000 mega netet, mert az Asus AC66U B1 ezek szerint csak korlátozottan használható (ahogy én látom).
-
Buckey
őstag
válasz Genius007 #72902 üzenetére
Nekem meg 2006-2007-ben volt kemény 512/128 kbps-os netem. Csak ennyit tudtak adni megyeszékhelyen. Mondjuk ez a város egyik szélén volt. A másikon már akkor is 5Mbps/512kbps volt a net, ami akkoriban nagyon gyorsnak számított a környéken!
Egyik ismerős hölgynek már akkor 50/25 Mbps net-et akartak megduplázni a DIGI-nél, igaz, Pápa környékén. És olcsóbban, mint amennyiért itt az akkori legnagyobb netcsomagot adták!Úgyhogy ez a környék, ez a megye (a megyeszékhely legtöbb része, de azért van egy-két helyen mutatóban 500 Mbps net) le van maradva sebességben. De az árak természetesen megelőzik a fejlettebb vidék árait. Konkurencia sajnos nem várható, a T-Home és a Tarr Kft. nem enged senkit a területére, illetve ez a kettő úgy építette ki a hálózatát, hogy még véletlenül sem legyenek egymásnak konkurenciái (még az árak is szinte megegyeznek a sebességek függvényében.)
Több, mint egy éve csak mobilnetet használok (Telenor MyTV-vel), sok ismerős hülyének néz, de mikor meglátják, hogy gyorsabb a net és kb. ugyan annyiba kerül, mint a lassabb vezetékesük, akkor meg el vannak ájulva! Ráadásul a mobilnetem is korlátlan ebben az árban!
Ha még bejön az 5G, és nem lesz sokkal drágább, mint a mostani 4G, akkor beruházok arra. Az lesz ám a net-kánaán!
[ Szerkesztve ]
-
Buckey
őstag
válasz Genius007 #72900 üzenetére
Te kis telhetetlen!
Én még a vezetékes 100 megának is örülnék, de csak 20 megát tudnak adni (annyiért, mint máshol az 1000-et, de ezt már kitárgyaltuk).
Így marad a mobilnet, ami eddig min. kb. 2-5-ször gyorsabb volt, mint a vezetékes net. Úgyhogy legyen elég az a 300-400 mega! -
Buckey
őstag
válasz Hoffer #72867 üzenetére
Szia!
Nekem egy ilyent sikerült vennem egy helyi GSM boltból potom 10 ezerért. Annyit bőven megért. Az első két hétben kétszer újra kellett indítani, de amióta variáltam a beállítással, azóta nem, és stabil, gyors. A WIFI-t nem használom (meg csak N-es is), mivel korlátlan netem van a telefonon is.
Ma áttettem egy másik helyre, kb. 2 méterrel odébb, ahol anno kísérletezgettem a 1043-as routerrel és a Xiaomi telefonnal, így a net még kb. 30 megával gyorsabb! Én is azt hittem, hogy rosszul látok, de a telefon is ezt mutatja! Úgyhogy most kb. kihasználja a 100 megát (93 Mbps kb. 1 órája). Mi lesz itt éjjel!
(kb. egy évig még rosszabb helyen volt a Xiaomi telefon WIFI-vel, ahol a max. 80 Mbps volt éjjel 3 körül)[ Szerkesztve ]
-
Buckey
őstag
válasz MaCS_70 #72737 üzenetére
Csak legyen is 100%-ig kompatibilis egymással. Mert olvastam már, hogy csak 3G volt a 4G helyett, így jóval lassabb is volt meg olyant is, hogy fel sem ismerte a modemet a router.
És én is ezért nem kísérleteztem router-telefon kombóval.(#72746) humigabi , nekem felesleges a router, elég a switch. Telefonon is korlátlan a net, és így nem kell a wifi. A gép, NAS és a TV vezetékről megy, akár egyszerre is, lassulás nélkül.
Minden működik, és gyorsabb mint a vezetékes.Mondjuk, ha routerem lenne router funkcióban, akkor talán dupla NAT-nál nem lenne P2P kapcsolatnál korlátozásom (vagyis a telefonos USB net megosztás a TP-Link 1043-as routeremnél így volt ).
-
Buckey
őstag
válasz MaCS_70 #72735 üzenetére
Ja, akkor már értem az egészet. Eddig csak darabokban voltak meg az infók.
Hálás köszönet!Akkor ez csak router.
Ezek szerint két részből (USB modem +router) kell megoldanod, vagy egy nagyon drága 4g modem/router kombóval (amennyit én nem adnék érte, nem is használnám ki [link] )
Mondjuk nem tudom, hogy a szolgáltatói résszel (publikus IP) mi a helyzet. Lehet, hogy ott is valamilyen akadályba ütközöl (kinézem belőlük).
-
Buckey
őstag
válasz MaCS_70 #72733 üzenetére
Ja, akkor bocs, routerként.
De, hogy lehet akkor modemként használni, ha egyáltalán lehet úgy (ha jól gondolom, akkor nem lehet)?
Vagyis miért lenne jó az, ha modemként is lehetne használni?
Esetleg azért, hogy az utána lévő router inzézze a net megosztását, IP címek kezelését? (mintha csak egy kábel jönne be a lakásba, routerbe? )
Ennyire még nem vagyok benne.A DHCP-t ki lehet kapcsolni, arra rájöttem.
Viszont arra rájöttem, még amikor megvolt a 1043-as routerem és kísérletezgettem vele, hogy telefonról USB-n (nem a gyári firmware) megosztva a T-Mobile netet, az nem volt korlátozva, vagyis a P2P kapcsolat hálózati sebességgel működött (nem csak 27 KB/s-el lehet letölteni, hanem 10MB/s-el is).
Most korlátozva van, de azt meg tudom oldani máshogy.(Bocs, ha hülyeségeket írok, kérdezek, de még én is tanulom. Tudom mit akarok, valahogy meg is tudom már oldani, de még elmondani nem tudom. )
[ Szerkesztve ]
-
Buckey
őstag
válasz MaCS_70 #72728 üzenetére
Lehet, hogy félreértettük egymást modem téren (valószínű, hogy rosszul fogalmaztam). Én csak úgy használom, hogy SIM benne, WIFI kikapcsolva, és kábelen megy a switch-be.
A NAT-ról itt egy kép. Ez a két beállítás ahogy értelmeztem, nem hiszem hogy a ki/bekapcsolást jelenti ( Hálózati címfordítás Wikipédia ).
-
Buckey
őstag
válasz MaCS_70 #72726 üzenetére
Én csak simán modemként használom, még a WIFI (ami csak n-es) is ki van kapcsolva. LTE router ---> switch ---> gép stb.
De ha kellene AC WIFI, akkor vennék egy ilyent (vagy hasonlót), és a switch-ből kábellel megkapná a netet és kész is.
Mondjuk egy router természetesen jobban konfigurálható, több mindent lehet vele csinálni, de ha csak ezen múlna, akkor vennék egy menedzselhető switchet, és nagyjából meg is van oldva a probléma. És szerintem stabilabb is lenne a cucc, ugyanis minden funkciót külön részegység végezne.
De még a mobilnet nem tart ott, hogy böngészésen kívül komolyabb, összetettebb feladatokra használni lehessen. Talán az 5G, de szerintem az is korlátozva lesz, mint most a 4G.
Hogy frissítéskor miket vesznek el, abban szerintem a szolgáltatók keze is benne van titokban. Összeomlana a hálózatuk, ha mindenki mobilnettel több száz gigabájt adatot forgalmazna havonta. Muszáj valamit csinálniuk, hogy aki többet akar, mint böngészni, annak legyen valami korlát. Így a szolgáltatók nem érintettek, nem ők a hunyók.
-
Buckey
őstag
válasz MaCS_70 #72723 üzenetére
Nekem is hasonló célom volt, mint Neked. Csak én telefont használtam volna a stick helyett . Mivel biztosat mondani senki sem tudott, így nem kísérleteztem, hanem vettem egy LTE routert. Így csak a hálózaton múlik, hogy mennyi is a sebesség.
-
Buckey
őstag
válasz szecskkaa #72493 üzenetére
Én is szenvedtem a Telekom (T-Home) 20 megás internettel (a TV az nagyjából jó volt). Akár milyen router volt, mindig hol ezt, hol azt újra kellet indítani, meg kb. negyedévente megfeleződött az a szupergyors 20 megás internet (amit adni tudtak). Egy hibabejelentés, és utána megint 20 mega lett. Meguntam, felmondtam.
Korlátlan mobilnet 10 ezerért + 80 perc vagy 80db SMS 2 ezerért és Telenornál 4560Ft-ért TV.
Árban ugyan ott vagyok, mint előtte voltam, csak a mobilnetem korlátlan lett.
És a minimum 30 mega net megvan mindenhol, és mindig nálam van, mint ahogy a TV csatornák is.
És ha bejön az 5G korlátlan nettel ilyen áron, akkor már tényleg nem kell vezetékes szolgáltatás (mondjuk így sem).[ Szerkesztve ]
-
Buckey
őstag
Hát igen, az ajánlott épp azért ajánlott, mert nincs velük gond.
De azért ez sem szentírás, szoftverfrissítés és beszállítói váltás keresztbe tehet ennek elég rendesen.A WIFI meg lutri, a vezeték nélküli hálózatot bármi zavarhatja (sőt, még a vezetékeset is, akár hálózati feszültségen keresztül is!), én arra sohasem adok.
És hogy valaki olcsóbb készüléket vásárol, az ha még kompromisszumokkal is jár, az természetes, de azért az ne legyen az, hogy ne működjön megbízhatóan, stabilan. Bár, a gyártók, szervizek ezt is természetesnek veszik. És igazad van, ha nem használhatatlan a készülék, akkor nincs javítás, vagy csak nagyon sokára (ebbe én is belefutottam, épp ezért kellett egy router a telefon helyett).
És igen, én is vettem már olyan terméket, amit nem ajánlotta az az egy hozzászóló, mert látszott az írásából, hogy nem sok fogalma volt az egészről, hogyan is kellene működnie, beállítania.
Meg volt olyan is, hogy egy egyszerű, cserélhető kábel hossza miatt kapott a termék igen rossz véleményt, ami természetesen tökéletesen tette a dolgát!A szolgáltatónál nem lehet hiba (szerintük), mert nincs választásod, hogy hova menj, így oldd meg TE, ha tudod. Ha meg nem tudod megoldani, akkor hülye vagy és szenvedsz (ebben is volt részem, amíg a hűségidő lejárt).
-
Buckey
őstag
Így van, igazad van, mindenki olyant vesz, amilyent akar.
Csak itt vannak olyanok is:
-akik nem értenek (annyira) hozzá (megveszik a tanácsolt routert),
-akik jobban értenek hozzá (azok nem veszik meg a tanácsolt routert),
-akiknek nincs annyi pénzük (vagy várnak, vagy megveszik a legolcsóbbat, ami szerintük megfelel),
-és persze vannak különcök (mint én is) is, akik kerülő útra kényszerülnek (nem kapnak választ, és vesznek valamit, vagy sak szeretnek kipróbálni valami mást).Sokan úgy vannak vele, hogy ha hibás, nem 100%-os, akkor ugyan miért gyártják, árulják egyáltalán? És ez jó kérdés. Ha egy routert két naponta újra kell indítani, akkor ott valami hiba van, amit a gyártó is biztos tud, de vagy lesz@rja, vagy a hálózat sajátosságai miatt van probléma, így a gyártónál nem is jelentkezik a hiba.
Tapasztaltam kollégánál ilyent, hogy a szolgáltató internetes hálózata csak TP-Link routerekkel volt problémamentes, kétféle Asus routerrel sem működött megfelelően (2db ASUS RT-AC58U és 1 db ASUS RT-AC66U B1).
Én meg olyan routert kerestem, ami későbbi gigás hálózaton is jól működne (pl. ASUS RT-AC66U B1), de olyan, 100%-os megerősítést nem kaptam, hogy a jelenlegi androidos telefon USB internet megosztása működne, így a vásárlást későbbre hagytam (ha lesz normális vezetékes net), és beruháztam egy HUAWEI E5180S-22 LTE routerbe. Drágább lesz így, de addig megfelel (hozzáteszem, hogy most nagyon elgondolkoztam, kell-e nekem vezetékes net, mert így 30-93 mega között van a sebesség 15-18 ms pinggel!), és hátha kijön egy újabb, gyorsabb modell is az ASUS RT-AC66U B1 helyett.
[ Szerkesztve ]
-
Buckey
őstag
Az Edigital megint akciózik. Valamiért nagyon meg akarnak szabadulni az Asus RT-AC1300 G+ routerüktől.
Vagy csak azt akarják, hogy vegyem már meg.
Pedig nekem az ASUS RT-AC66U B1 akcióra fáj a fogam. -
Buckey
őstag
válasz MaCS_70 #71756 üzenetére
Most elbizonytalanodtam, hogy akkor mi is legyen.
Nem nagyon szoktam a gyári rendszert lecserélni, ha tökéletesen működik, illetve kielégíti az igényeimet.
Mondjuk ez a "Médiahíd mód" még csábító, ami nincs az 1300+-ban, mert egyszer szükségem volt rá egy másik routernél (amit sikerült CFW-vel megoldanom).
És ugye, ki tudja, mit hoz a jövő.Gyorsan alszom rá egyet, és eldöntöm, hogy melyik legyen.
Vagy várok egy akciót az ac66 B1-re.Mégegyszer köszönöm a segítséget!
-
Buckey
őstag
válasz Gubek-Einste #71750 üzenetére
Köszi! Elméletileg tud, de csak a gyakorlatban biztos, hogy megy-e.
Épp azért kérdeztem ezt az Asus RT-AC1300 G+ routert, mert nem tudom, hogy ér-e az ASUS RT-AC66U B1 ennyivel többet.
Most 18890Ft akciósan a Asus RT-AC1300 G+ . -
Buckey
őstag
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy az Asus RT-AC1300 G+ tud-e androidos telefon USB portjáról netet megosztani a LAN portokra (vagy ha ez nem, akkor melyik) ?
Ugyanis jelenleg még csak ez az opció elérhető 2019-ben egy megyeszékhely központjában (a rézdrótos, papír szerinti 20 mega net már volt, de inkább lemondtam a megbízhatatlanságával és az állandó lassulgatásaival, főleg hogy 8000 Ft-ért adták).
Állítólag csiripelték a verebek, hogy lesz optika a T-Home-tól, így elképzelhető a gigás net is (bár, ki tudja, melyik évtizedben), úgyhogy ezért is nem gondolkodom 3G/4G routerben.Vagy inkább legyen az ASUS RT-AC66U B1 (csak ezt árulják már itt is, de majd utánakérdezek)?
Bár, olvastam, hogy egy kicsit melegebb, mint az átlag, míg az Asus RT-AC1300 G+ -ről sok információt nem találtam.TP-Link-ekről meg nem találtam infót USB-s netmegosztásról.
Előre is köszön a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Interactive Brokers társalgó
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Melyik tápegységet vegyem?
- Robotporszívók
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- OpenWRT topic
- PlayStation 5
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- NOTHING Ear B171 TWS fehér Új!
- Eladó Asus Tuf FA507NV - RTX 4060 - AMD Ryzen 5 7535HS - 32GB
- Új Bontatlan Apple Studio Display 27 5K Retina Thunderbolt Azonnal Átvehető Deák Térnél.
- Openswim pro fejhallgatót keresek
- Modolt, prémium vezeték nélküli billentyűzet, választható switch - Keychron Q2 MAX ISO
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest