Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
membrandj
nagyúr
válasz Gubek-Einste #102655 üzenetére
Köszi ismét!
Még egy utolsó kérdés. Önmagában életképes, ha csak xd5 eszközök vannak? Vagy javasolt azért egy normális router, ami a dhcp központ?Privát üzenetben nem válaszolok szakmai kérdésekre.
-
membrandj
nagyúr
válasz Gubek-Einste #102628 üzenetére
Köszi ismét!
Még 1 dolog. Ha fontos neki, hogy dizájnos legyen a kütyü, akkor melyik az a zenwifi, ami mondjuk az ax3000 vagy ax4200 router sebességét hozza?Privát üzenetben nem válaszolok szakmai kérdésekre.
-
membrandj
nagyúr
válasz Gubek-Einste #102625 üzenetére
Köszi!
Kezdésnek szintenként 1 db ax4200? Később bármilyen mesh specifikus asus készülékkel bővíthető vagy érdemes? xd5 pl?Privát üzenetben nem válaszolok szakmai kérdésekre.
-
membrandj
nagyúr
Sziasztok!
Az egyik barátomnak keresek mesh megoldást.
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Ikerház, tégla falak. Alagsor,földszint,tetőtér. Szintenként kb 100 nm2. Összesen 300 nm2.
Minden szinten van legalább 1 lan kiállás, így a szintek közötti kapcsolat kábeles kell, hogy legyen.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
Jövőbiztos megoldás kellene, "okos otthon" a cél. Sok eszköz.(tippre 10-20)
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Egyelőre gigabit.
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
250-300k a teljes hálózatra.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Mesh rendszer kell.Nekem itthon 2 db Asus AX-3000 V2 van, de úgy gondolom, hogy itt kellene szintenként legalább 2 eszköz. Talán az alagsorban elég 1.
Ő ezeket nézte, de szerintem nem elég.
Linksys Velop AX4200 3-Pack
AmpliFi Alien Router and MeshPoint Range ExtenderMit javasoltok?
[ Szerkesztve ]
Privát üzenetben nem válaszolok szakmai kérdésekre.
-
membrandj
nagyúr
Köszi!
Végül tegnap megvettem a 2db TUF-AX3000 V2-t az euronicsban 35/db áron, 3 év garival.
Volt egy kis szívás, mert a második eszközön csak firmwaret akartam frissíteni, de nem engedte, amíg nem konfiguráltam..Egyelőre nem kábelen csatlakoznak, de lehet marad is így, mert elfogadható bőven a földszinti jelerősség.
-
membrandj
nagyúr
Sziasztok!
[link]
Az Asus RT-AX58U és a TUF-AX3000 V2-t nézegettem, árban kb 42 ezer ft mind a kettő.
A topic leírásban az szerepel, hogy az ax3000 1.5GZ tri core, de az asus oldalán már quad core van. A topic leírásban lehetséges, hogy a V1 verzióról van szó?
Azonos áron melyiket ajánljátok jobban?
2 db lenne, kábellel összekötve és mesh wifi a cél.Köszönöm!
-
membrandj
nagyúr
válasz osonte #96734 üzenetére
Szia! Köszi!
Nekem az alap probléma az, hogy hogyan jut le a jel a földszintre? Vasbetonon keresztül félek, hogy limitált lesz az átvitel.
Ez működik úgy, hogy routert-ethernet-powerline-áram-powerline-ethernet-router?
Ehhez muszáj asus powerline vagy jó olcsóbb tp link is?Privát üzenetben nem válaszolok szakmai kérdésekre.
-
membrandj
nagyúr
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Családi ház, emeleten jelenleg egy tp-link 1043nd v3.
Terv: mesh wifi lentre
Jelenlegi árakat írok:
Tp-link ax20~ 28,5K
tp-link ax53~ 32k
tp-link ax53~ 38k
Az ax20-ról találtam leírást, illetve a táblázatban is benne van, de az az53-ról és az 55-ről nem.
Ezekről mit lehet tudni lefedettség,soc terén?Ezek mellé, sima 2.4 GHZ wifit kellene egyelőre szórni csak lent.
TP-Link TL-WPA8631P KIT~ 54k és akkor kábellel vinném le
vagy
TP-Link RE500X ~ 31k
TP-Link RE505X ~ 32k
TP-Link RE605X~ 36k
Melyiket?Mit gondoltok?
Köszönöm előre is!■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Kertes ház, tégla fal, falak vannak bőven, de a távolság légvonalban~ 10m.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
2-3 pc, 2-3 mobil. Nem a sebesség a lényeg, de próbálok a jövőre tervezni. Ahol fontos a sebesség az úgy is kábelen csatlakozik és az emeleten van a router mellett.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
1 Gigabit
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
Kb amit fent vázoltam. Ha olcsóbb nem probléma.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
-[ Szerkesztve ]
-
membrandj
nagyúr
válasz felhasználóx #50657 üzenetére
Nem lehet,hogy a bejövő jel sincs meg 120 ? lanon néztél sebességet? Kábel ami bejön( wan portba) az cat5e vagy cat 6? Sima cat5-nél 100 a limit.
Közvetlen a router mellett mérsz 60-at wifin? Mert akkor ott valami gond lesz.
Vagy a kábel nem jó és ezért nem jön át, vagy szimplán a szolgáltatódtól már nem jön meg a 120 mbit. Mérd meg lanon, közvetlen a modemről is.Ha modemen mérve megvan a 120 és lanon mérve a routerből is megvan a 120, akkor ezeket ki tudod zárni.
[ Szerkesztve ]
-
membrandj
nagyúr
Köszönöm!
A wifin lógó eszközöknél a legnagyobb terhelést egy youtube video fogja adni kb. Letöltés és társai LAN-on futnak.
Hát így viszont 2 végletre szűkítem a listát. 1043ND az " olcsó" megoldás és ha kell az 5 ghz ac , sok ram stb. , akkor 2-3-4 év múlva tudok cserélni. Remélhetőleg már akkor egy újabb, lényegesen jobb modellre.
Másik verzió pedig az 1200G+ lesz az ac és 5GHz miatt.
Köszönöm a türelmeteket és a sok infót !
Multibit
Egy c7 nem jobb,mint egy 1200G+ ?[ Szerkesztve ]
-
membrandj
nagyúr
válasz Gubek-Einste #50403 üzenetére
és kali !
Köszönöm az infókat. 5GHZ-re jelenleg abszolút nincs szükségem. Viszont mivel alig drágább, ezért gondolkodok rajta. Jó esetben akár 6-7-8 évre venném ezt a routert és lehet pár év múlva jól jönne.
Routert esetén a ram mennyire számít? 128 vs 256?
Csak mert pl nézem,hogy a tp linknél a c5, c7,c8,c9 -nél sincs 128mb ram-nál több. Pedig ezek már erősen jobb és drágább routerek,mint az 1200G.Nem kötözködni akarok, félreértés ne essék.
-
membrandj
nagyúr
Lehet félreértem amit írsz, de:
○ Broadcom BCM47189 @ 900 MHz, 256MB RAM
"tve prociban is erősebb és szoftveresen is több lehetőséget ad, de a ram abban is csak 128 MB lesz itt."
Most akkor 128 v 256?Igazából még az érdekelne,hogy az n18U és az 1200G hardveresen hogy viszonyul egymáshoz. Mert ha az 1200G erősebb, jobb ( nem az ac, és az 5 ghz miatt ) akkor az n18u ki is esett számomra, mert alig drágábban ott az 1200G.
-
membrandj
nagyúr
Üdv!
Nagyjából 4 routert van versenyban.
1043D v.3.0 ~ 14k
archer c5 ~ 25k ( ebből már nem kapható a v1 , bár most az extrem d-nél 22k csak )
asus n18u ~ 20k ( ugye egyértelműen ezt állítom partiba az 1043-al)
ASUS RT-AC1200G+ ~ 22k.Kertes, családi ház. Környéken összesen 3 db wifit látok, szóval nem létszükséglet az 5 Ghz. 120 mbites upc net. 2-3 teló wifin, 2 gép wifin és 1 gép lan-on lenne csatlakoztatva.
Mostanára lett aktuális a router csere, mert kezd meghalni a 941ND. Régebben tudtam,hogy archer c5-öt akarok,de azóta jött ez a v1-v2 mizéria. Lehet már tudni,hogy a v2 mivel van szerelve? Ajánlott? Ha nem, akkor a c5-öt ki is szedhetjük az ajánlási listából, mert v1-et már nem kapni sehol.
Ha az archer kiesik, akkor az 5 ghz-el marad az 1200G és alig olcsóbban az n18 U. Ez a kettő hogy viszonyul emáshoz tudásban? Azt én értem,hogy n vs ac. Leginkább a hardveres erőre, stabilitásra lennék kíváncsi.
Broadcom BCM47081A0 @ 800MHz 256MB RAM ( n18u ) vs Broadcom BCM47189 @ 900 MHz, 256MB RAM ( 1200G). Nekem ez alapján hardveresen is erősebbnek tűnik az 1200G,de a stabilitásról ez nem mond semmit.
Illetve ha lemondok az 5 GHZ-ről és az olcsóság felé megyek, akkor jönne szóba az 1043 ND, ami még mindig ajánlott, ugye?
Bármilyen segítség , információ jól jönne és köszönöm előre is!
-
membrandj
nagyúr
válasz Multibit #42574 üzenetére
Az egésznek a lényege az volt,hogy ismerősömnél 120-ra lesz emelve a net. Ettől függetlenül komoly pocket lost-ja volt. Kijött a szerelő, megnézte a logot és látta,hogy tényleg pocket lost van.
Kicserélte a modemet,de átállította 5 GHZ-ra a wifis részét, azzal indokolva,hogy " 2.4 Ghz-en " nem fog futni a 120 Mbit.A lényegi kérdés az lett volna,hogy tényleges különbség van a 2,4 Ghz vs 5 ghz n szabvány esetén vagy csak kitalálta.
Mint kiderült, tényleg gyorsabb az 5 GHZ,de csak akkor, ha a közelbe van a gép.
Tehát ez így ebben a formában nem igaz,hogy 5 ghz kell a 120-as nethez, mert ha a gép mellett van a router, akkor szerintem a 2,4GHZ is simán átvinné azt, amit az 5 GHZ, távolabb meg már hátrányba kerül az 5 GHz.Ő távokról stb nem beszélt, csak ennyit mondott,hogy 5 ghz kell a 120-hoz.
-
membrandj
nagyúr
Köszönöm mindenkinek !
-
membrandj
nagyúr
válasz Gubek-Einste #42568 üzenetére
Ez egy vidéki kertes ház. A környéken, ha van 5 db router, akkor sokat mondtam.
Full üres csatornák vannak.ntruder2k5
Ugyan az a router 2,4Ghz n-es szabvány esetén 60-80, 5GHZ esetén n-es szabványnál több?
2 szobányira van kb a router a géptől.
A nagyobb táv miatt szerintem több 5 GHZ-en se lesz,de ha mondjuk 1 méterre lenne a gép a routertől, akkor 5 GHZ esetén többet kapna, mint 60-80?[ Szerkesztve ]
-
membrandj
nagyúr
Értem , köszönöm.! Tehát ha ott lenne a gép a router mellette kb. vagy egy szobába, akkor elv az 5Ghz gyorsabb lenne.
120-as net esetén viszont elméletileg az 2,4 ghz is elég,tehát rosszul mondta a szerelő, nem kötelező az 5ghz. Ő úgy állította be,hogy 2,4ghz esetén nem képes 120-at áttolni. ( most azt a részét hagyjuk,hogy ugye ezt a valóságban wifin nehéz elérni, mert ez ugyanúgy igaz az 5 ghz-re is )Privát üzenetben nem válaszolok szakmai kérdésekre.
-
membrandj
nagyúr
válasz Intruder2k5 #42562 üzenetére
Ezt értem,de az 5GHZ-nek van valami köze a sebességhez?
Ugye ott van az a/c szabvány, ami bitang,de az nincs még a upc-s routerbe.pietrasko
Értem,hogy stabilabb,de azonos körülmények között egy 5 GHZ vs 2,4GHZ-en járó routernél n-es szabvány esetén sebességbe nincs különbség, ugye?Privát üzenetben nem válaszolok szakmai kérdésekre.
-
membrandj
nagyúr
Üdv! Egyik ismerősöméknél most volt kint a upc szerelő és 5GHZ-re állította a routert/modemet. Azóta a jó kis "tenda" stickje nem látja a routert ugye.
1. Ez a tenda egyéni hibája vagy az 5ghz miatt megy így?
2. Azon kívül,hogy kevesebben vannak 5ghz-en van valami értelme? Gondolok itt sebességre. 120-as netjük lesz.
Ha venni kell az 5 GHZ miatt sticket, akkor mit ajánlotok?
Köszi előre is !Privát üzenetben nem válaszolok szakmai kérdésekre.
-
membrandj
nagyúr
Üdv! Milyen acces pointot tudnátok ajánlani? Illetve milyen usb-s wifi adaptert? Köszi előre is!Na, egy kicsit megzavarodtam,hogy ap,meg repeater,stb. Szóval adott egy épület és tőle kb 10 méterre van egy másik épület,ahol megtalálható a wifis router ami osztja a netet. Olyan megoldás kellene,hogy berakok egy ap-t/repeatert és az megosztja a netet kábelen és/vagy wifin. Mi lenne ennek a célnak megfelelő eszköz( pontos típus jól jönne)? I
[ Szerkesztve ]
-
membrandj
nagyúr
Ha pár másodpercre meszakad a net, a rouer újra tárcsáz magától? Mert arra gondoltam még, hogy néha-néha megszakad a net 1-1 pillanatra és a router nem tárcsáz újra és emiatt lesz csak jó újraindítás után.
-
membrandj
nagyúr
válasz Claude Leon #12842 üzenetére
Köszi!
Beri, neked is köszi![ Szerkesztve ]
-
membrandj
nagyúr
Na, közbe storno ez a 2 antennás dolog. Amúgy a 741ND és a 741 N között van különbség?
-
membrandj
nagyúr
válasz membrandj #12836 üzenetére
Jah, bemásolom ide is, hátha okosabb leszek.
"Üdv! Invitel internetem van Gödöllőn és időközönként megszakad a kapcsolat, van amikor a routeren nem villog semmi, de van amikor minden megy tovább , mintha semmi se történt volna. ( Edimax router br6204wg) A modem ( ZTE zxdsl 831A)-nél nemlátok változást. Többnyire délután szokott megszakadni a kapcsolat, de változó. Router újraindításával kb 1 perc alatt megjavul. Mi lehet az oka? A router logjaiból bemásolom az adatokat:
System log: Dec 16 15:45:31 udhcpd[329]: sending OFFER of 192.168.2.102
Dec 16 15:45:31 udhcpd[329]: sending ACK to 192.168.2.102
Dec 16 15:45:38 udhcpd[329]: sending OFFER of 192.168.2.102
Dec 16 15:45:38 udhcpd[329]: sending ACK to 192.168.2.102
Dec 16 16:07:02 syslog: wlan0: WPA-TKIP PSK authentication in progress...
Dec 16 16:07:03 syslog: wlan0: Open and authenticated
Dec 16 16:07:05 udhcpd[329]: sending OFFER of 192.168.2.100
Dec 16 16:07:14 udhcpd[329]: sending OFFER of 192.168.2.100
Dec 16 16:07:14 udhcpd[329]: sending ACK to 192.168.2.100security log: [2010-12-16 15:44:37]: [SNTP]: connect success!
[2010-12-16 15:44:37]: [SNTP]: set time to 2010-12-16 15:44:37
[2010-12-16 15:44:38]: [FIREWALL]: WAN IP is **** setting firewalPróbáltam már azt is,hogy a modemre kötöm simán a gépet, de az a baj, hogy többnyire lutri,hogy mikor szakad meg éppen a kapcsolat, szóval...( de akkor nem volt gond) Vírus kizárva. invitel 8 megás net.
" Ötlet? Modem vagy a router a hibás? Ha megszakad a kapcsolat, akkor nem tudok belépni a router admin felületébe.Privát üzenetben nem válaszolok szakmai kérdésekre.
-
membrandj
nagyúr
Hali! Ennek a több antennás routereknek van jelentőségük? Pl pc-be hogy oldom meg h szintén 2 vevő antenna legyen? Rakok bele 2 vevőegységet és kész?
-
membrandj
nagyúr
Üdv! Olyan kérdésem lenne,hogy mi lehet a probléma, ha a wifi rouer kb 8-10 percenként megáll. Ilyenkor nem érem el még http://192.168.2.1/index.asp ezen keresztül sem. Utána megnézem a leírását és egy olyan van legalul,hogy dns restart... Mi lehet a baj? Edimax Br 620 4wg.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest