Hirdetés
-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibbike01
őstag
válasz Borisz76 #32054 üzenetére
Én az nCorera pont úgy tekintek, mint egy local meghajtóra, ha filmet szeretnék nézni, akkor ott keresek valamit, elindítok egy popcornt a mikróban és mire kipattog már lent a film és nem 1080p-be, hanem 40-50 gigás dolby vision-be.
Borisz tudom, hogy ez nálad máshogy van, hobbid is, meg a család többi tagját is kiszolgálod.
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz kenwood #32043 üzenetére
Én nem vagyok nagy torrentes, de az arm procis TS-233 lazán kezelt közel 20 torrentet, letöltés, seedben tartás. Szerinten ha valaki nagyban tolja, 50+ torrent éjjel nappal, és nem csak az életbenmaradásért seedel, hanem igazi feltöltő, akkor jön szóba az inteles nagyobb vas.
-
tibbike01
őstag
Ki mit használ a NAS alá rezgéscsillapítónak? Elég rendesen rezonál a TS-233 a tv feletti polcon. Illetve jól gondolom, hogy HDD csere SSD-re még hallkítani a müködésen?
-
tibbike01
őstag
válasz Dr. Akula #31890 üzenetére
"ARM-os csodák"
2 napja nyúzok egy TS-233-at ARM procical, de 20% fölé még nem tudtam vinni a proci kihasználását, pedig most 2 napig kapja rendesen a konfigolást. Olyan szar lenne ez az ARM proci?Más: kicsit furcsán érzem magam ezzel a NAS-al. Ez az első NAS-om, de valahogy úgy érzem, hogy visszarepültem kb 15 évet a gyerekkoromba. Hangos, van egy állandó búgó zaja, a gyerek gumi játékát tettem egyelőre alá, hogy ne rezonáljon, de még így is hallatszik a nappaliból a hálóba. Most egy Toshiba 2TB CRM 7200rpm van benne, de szörnyű hallani a fej pozícionálást, kattog, búg folyamatosan, mint egy retro PC...ja és mellé még meg a fényjáték a router és a NAS egymás mellett egyszerre villognak, mint egy karácsonyfa (tudom most pont jól jön ). Azt hittem kikapcsolható, de nem. Elől-hátul nyomják a fényt. A TV feletti szerkényen van, nem tudom milyen lesz így filmezni. Szóval sokkal többet vártam ettől az egésztől.
-
-
tibbike01
őstag
Nem, mert ide speciális csavar kell, nem mezei HDD csavar, ami oldalt rögzíti a HDD-t. Ide lapos fejű, 4mm hosszú csavar kell, hogy elférjen a keret a tokban, illetve a HDD-nek nem az oldalán lévő furatokba, hanem a HDD tetején lévő (ahol a címke van) furatokba kellene a csavar.
De mindegy is, elengedtem.[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz gyulazsolti #31848 üzenetére
Igen biztos, de nem a gyári 96dbos csomagot venném meg marha drágán, hanem alternatívát, pl Aliról 360ft-ért vagy csavarboltból, de a csavar mérete kellene. Időközben rájöttem, hogy 6-32 x 4mm lesz az.
-
tibbike01
őstag
Tegnap megjött a TS-233, de az eladó nem küldte hozzá a HDD rögzítő csavarokat. Persze ezek nélkül is be tudtam tenni a lemezt, de szeretnék hozzá csavarokat is, biztos, ami biztos. Tud valaki segíteni, hogy hol milyet érdemes venni? Esetleg nincs valakinél elfekvőben?
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
Gyors kérdés, rájöttem, hogy 1 lemez elég nekem első körben. 2 közül választhatok:
Toshiba: 283 napot ment és 823 indítás 100/100-as
Seagate: 326 napot ment és 3128 indítás 100/100-asMelyiket kérjem?
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz Vasti74 #31785 üzenetére
Köszi-köszi mindenkinek! Erre ma az ölembe ugrott egy TS-233-as NAS kihagyhatatlan áron. Igaz, hogy 1 lemezes NAS-t akartam (azok után, amiket írtatok) de sejtésem szerint egy 2 lemezessel sem járok rosszul. Később könnyebb lesz bővíteni, illetve nekem az is jó, ha a belső 2-ik lemezre csinálok időközönként mentést az adataim egy részéről (amik fontosak), így nem kell külső hdd-t rákötni, tárolni a szekrényben...stb, hanem kényelmesen történik a művelet.
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz Borisz76 #31757 üzenetére
Igen, ezért írtam, hogy 2 lemezes nasnál nincs értelme az SHR-nek mert úgy sem tudod/fogod bővíteni.
Azta, te aztán nagyban utazol.
A mai generáció aki netflixen meg spotifyon él ezt már nehezen fogja megérteni. Ez olyan látvány nekik, mint annó a cd-dvd tartók a tv mellett. -
tibbike01
őstag
válasz Borisz76 #31755 üzenetére
Jogos, csak sajna erre nincs lehetőség, egy 52nm lakásról beszélünk, ahol nem túl sok lehetőség van a NAS-t elrejteni. Egy szekrény lenne, de az meg túl zárt és gondolom nem tenne jót a meleg neki.
Mi is pont azt nézzük, amit akarunk, de nekünk kb 5 percet (addig kipattog a kukorica) várnunk kell a letöltéssel. Én úgy tekintek a torrent oladalakra, mintha az a local C-m lenne.
Másolat alatt a raid-1et értettem. 2 lemezes NAS-nál nincs értelme az SHR-nek ha jól tudom.
De így, hogy neked ez a hobbid, már mindent értek. Nekem az autóápolás és szerelés.
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz Borisz76 #31753 üzenetére
Fontos az adatok biztonsága nekem is, de annyira nem, hogy emiatt fenntartsak több hdd-t és real time másolataim legyenek. Nekem ha heti egyszer vagy akár ritkábban is történik egy mentés egy másik meghajtóra pont elég.
Nem akarok hangos, melegedő, nagy gépet, hddket fenntartani-üzemeltetni a nappaliban mert az már amúgy is olyan olsdschool. Pláne a torrent, filmek...stb egyéb fájloknak nem látom semmi értelmét, hogy másolat legyen róluk, ha kell valami letöltöm újra "oszt csókolom".Ha egy lemezzel vagyok és holnapra tönkremegy az az egy lemez, akkor bekarok egy új lemezt és rámásolom a backupot és ennyi. Lehet, hogy fog hiányozni pár kép vagy videó, amit abban az 1-2hétben csinált a család, de ennyi baj legyen (viberen úgy is küldjük tovább, ami jól sikerült).
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz Patice #31750 üzenetére
Köszi! Csak a személyes adatok, amik fontosak és szeretnék róluk másolatot (ez jó, ha heti egyszer megtörténik). A többi, torrent, zenék, filmek...stb egyáltalán nem csikolna, ha eltűnnének. Nem vagyok az a gyűjtögető típus. Jó lenne minél kisebb (szebb, mert szem előtt lesz), halkabb, kevesebbet fogyasztó gép. A Qnap Ts133 jó lehet?
Vagy az is működhet egy 2 lemezes NAS-al, hogy 1 lemez 4tb, második lemez 2tb és a második lemez csak backupra lenne használva 2tb erejéig? Tehát nem kivülről lógna raja egy külső hdd.
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
Azt be lehet állítani, hogy mondjuk 2x4TB esetében csak 2TB legyen Raid-1ben a fennmaradó 2x2TB pedig szabadon basic legyen? Tehát 8tb fele raid-1 a másik fele basic.
-
tibbike01
őstag
Sziasztok, van pár kérdésem, kérlek segítsetek:
- A NAS teljes "műszerfala" elérhető Androidos és IOS telefonokkal? A confighoz, torrent-hez nem szükséges klasszikus PC vagy laptop?
- 4TB elég lenne és ennek a 4TB-nak kb a fele lenne olyan adat (3 eszköz telefonképek-videók), amiről időközönként szeretnék backupot. Nem szükséges az azonnali szinkronizálás, az is jó pl, ha minden vasárnap éjszaka csinál egy mentést egy másik drive-ra vagy akár külső HDD-re. Ezt be lehet valahogyan állítani? Itt mi a legjobban bevált módszer? Meg lehet így osztani 1db HDD-t?
- Szeretném, ha minél halkabb, egyszerűbb és kisebb lenne a NAS, illetve ne fogyasszon sok áramot. Van olyan NAS, ami kifejezetten ilyen? Gondolom 2 fiók 2 HDD-vel dob a zaj-fogyasztás-méret értéken. Jobb lehet egy egy fiókos NAS + külső SSD kis házban (az időként backupnak)?
- Általában 5-6 torrentet futtatok mindig. Ez is teljes egészében telóról akarom majd menedzselni, működhet ugye?
- Plex-re is szükségem van, olykor Dolby Vision tartalom kiszolgálással, Sony A8 Oled TV, aminek a belső lejátszója zseni, minden is tud. Ezt kellene kiszolgálni sorozatokkal és filmekkel. Kell itt valamit figyelembe venni?
- Syno, Asus és Qnap. Nekem a Qnap felé húz a szívem, abból is a TS-133 és 233 nagyon szimpatikus, de szívesen fogadok ajánlásokat. Illetve erre a felhasználásra a Syno szolgáltatása tudna többet valamivel?Előre is köszi a válaszokat srácok!
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz pappkarcsi #31596 üzenetére
Kevés lesz az 1TB hely, annak egy részét lecsípí az op rendszer meg a rendszer működése. Legalább 2TB-ot vegyél.
Egyébként a Qnap-TS 233 szerintem jobb, erősebb választás lenne.
A linkelt Synology túlárazott és elég régi modell.[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz Multibit #31579 üzenetére
Mindenki el tudja dönteni, hogy az
erősebb HW + kevésbé széles funció/támogatás korrekt áron
vagy
gyengébb HW + ultimate funciók drágább áron az ami igazán érdekli, de ha idejön valaki mert torrentre meg képek backupjára keres NAS-t, akkor én biztos nem a Synologyt ajánlanám.Mi is az a funkció, amit csak a Qnap tud, arckép felismerés a képeknél?
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz sziszi-fuszi #31576 üzenetére
Sejtettem.
A felhasználók 90%-át ez nem érinti, cégeknél meg ott az IT, aki intézi. -
tibbike01
őstag
válasz Intelligencs #31563 üzenetére
76ezer ftért egy egy-fiókos túlárazott Synology?
Ennyiért sokkal inkább egy Qnap TS-233, ami mindenben jobb, mint az a Syno.
[ Szerkesztve ]
-
-
tibbike01
őstag
A NAS/Server HDD-k (Pl WD Red) mivel tudnak többet, mint pl egy mezei HDD? Valóban megérik a nem kevés felárat, akkor is, ha raid1-ben vannak használva? Ergó nem nagy gond, ha lehal az egyik HDD.
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
Qnap ts-233 vagy Synology 220+ a jobb?
Általános felhasználásra 3-4 teló képek szinkronja, torrentre és plex 4k kiszolgálásra.
-
tibbike01
őstag
válasz Vasti74 #31396 üzenetére
Köszi. Sony A8 Oled TV-m van. A router a TV felett van 40cm-re. Még sosem próbáltam a wifit, de akkor lehet kirpóbálom. A kábeles net mindig is szimpatikusabb volt.
Egyébként egész sok sikersztorit lehet erről olvasni a neten. Van többféle adapter.
Itt szépen végig mutaja a TV lan, Wifi és az adapter sebességét.
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
Egy ilyen gigabites usb adapter megoldást jelenthet a tv 100-as portjának kiváltására? A TV-m tudja az USB 3.0-át, ami feltétel.
-
tibbike01
őstag
válasz Borisz76 #31328 üzenetére
Köszi, ez hasznos volt. Nem tudtam. Viszont, ahogy nézem ezek a switch-ek vetekednek egy valamire való router árával. Szóval nem feltétlenül éri meg, illetve tovább bonyolódik a rendszer.
Nekem az a nagy tanulság, hogy hiába az SSD a NAS-ba, ha a LAN hálózat nem képes lekezelni a sebességet.
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
Ha épp nincs internetkapcsolat (mert pl karbantartás van a szolgáltatónál), akkor el lehet érni valahogyan a fájlokat a NAS-ról?
-
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Ha életem végéig (kb 50 évig), szeretnék egy NAS-t és 1-1 HDD-t használni. Plex és teló fényképek szinkronizálására, akkor mit érdemes venni? Olyat keresek, amit nem kell hamar cserélni, van elég szufla, és a HDD is bírja.
QNAP TS-233
és
2x 6TB WD Red Plus?Extra igények, hogy jól nézzen ki, szem előtt lesz. Ne zabáljon sok áramot, ne legyen hangos és ne melegedjen.
Kb 2TB lenne az, amiről kellene biztonsági mentés. A fennmaradó 4TB "elveszhet."
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz E.Kaufmann #30205 üzenetére
10ből 9 fogorvos az csak 1 fogorvos
-
tibbike01
őstag
válasz Borisz76 #30142 üzenetére
Jaa értem, ezt a felfogást az új generáció már nem fogja érteni
Én is kezdek átállni, úgy tekintek a torrent oldalra, mintha a HDD-m lenne, így többezer film-zene áll rendelkezésemre, annyi a hátránya, hogy 3-5 percet kell várom mielőtt meg akarom nézni a filmet, mivel le kell töltenem. Megnézem, aztán kuka, ha újra kellene, letöltöm újra. Ennyi.
Netflix, Spotify, felhőszolgáltatások kinyírják már ezt a HDD-n tárolás mizértiát. De persze kinek mi a szimpatikus, de ha a faluban privát mozit üzemeltetsz az más kérdés.
Elárulod, hogy miért kell, hogy azonnali rendelkezésedre álljon több mint 800 film?
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz gyulazsolti #29958 üzenetére
Nekem ma reggelre simán törölték a Nas-t.
-
tibbike01
őstag
válasz lazee15 #29894 üzenetére
Semmi probléma nem lesz vele, többszörösen túl vannak ezek tervezve, -10 fokban sem lesz baja, pláne ha 0-24-ben megy.
Ezt csak azért írja a gyártó mert ilyen teszteket végezetek el, garanciális ügyeket ilyen hőmérsékleti tartományon belül bírálnak el stb...de ettől többet is kibínak.[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz richardbill #29713 üzenetére
Az egy lemezes csendesebb, kevésbé melegszik, kevesebbet fogyaszt, kisebb helyet foglal. Kb ennyi előnye van.
-
tibbike01
őstag
válasz richardbill #29700 üzenetére
Tökéletesen kiszolgálja ezt a TS-233.
Plex-et semmiképp ne hagyd ki. Már most is feltelepítheted a pcdre és el van felejtve a pendrive. -
tibbike01
őstag
válasz richardbill #29675 üzenetére
In a kistesóját a TS-130-at használom, kiváló. Többször kérdeztem már itt a fórumban, hogy miben jobb a Synology SW supportja, mint pl a Qnapé, de senki nem tudott rá konkrét választ adni. Ez kb csak szóbeszéd...
A Qnap is tud mindent, zseniálisak az appjai, telóra is...stb. -
tibbike01
őstag
A túlárazott Synology helyett ott van a Qnap TS-230 vagy 233, ami sokkal jobb mind HW mind SW szempontjából mint a 218play, ami ráadásul 2017-ben jelent meg (5éves technika)...én biztosan nem venném meg.
A TS-233 köröket ver a 100ezres Nasokra és még jól is néz ki.
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz Pyttawrx #29620 üzenetére
Qnap TS-233 -> 2 HDD számára hely, legujabb gerenációs Cortex-A55 4x2.0GHz + 2GB ram + 4gb flash memory
Syonology DS118 -> 1 HDD hely, régi Realtek RTD1296 4x1.4GHZ + 1 GB ram.
A Synology reális ára valahol 35ezer környékén lehet....de én még annyit sem adnék érte.
Nekem az applikációs része is jobban tetszik a Qnapnak.[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz gubabela #29470 üzenetére
Persze persze, de minek az erős HW, a nagy hangos venti, a 10+w fogyasztás, a melegedés, a nagy fizikai helyfoglalás...stb.
Miért járnál egy V6 biturbóval a helyi kisboltba?
Hasonló cipőben járok mint a kérdező és a Qnap T-130ra esett a válsztásom a minimál stílusú lakáusnkban még jól is mutat a karcsú NAS a TV feletti lebegő polcon. Lassan megy bele egy SSD és tényleg el van felejteve...se hang, se melegedés, se villogó ledek...stb.
2022ben már ezek az igények
Eszembe se jutna 2, 3 HDD-t futtatni, pörgetni, tápon tartani.Persze a céges NAS más világ.
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
Általánosságban hány évet megy el egy WD RED Plus 0-24-ben bekapcsolva, de csak napi 2-3 órát használva és csak alkalmanként mozognának rajta az adatok? 10 évet kibírna?
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz krealon #29409 üzenetére
Több mint egy éve használok Plexet laptopról és eddig mindent lejátszott szokszó nélkül, igen a 80gbos remuxot is. Most a laptopomat szeretném leváltani NASra.
Nem értem miről beszélsz..a Sony azt játsza amit beadok neki, teljesen mindegy hogy honnan van.
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz Alex91 #29404 üzenetére
HW ügyileg ez sokkal jobbnak tűnik, mint a Snology. Plex szerver erre is ugyanúgy elérhető?
AiRLAC:
Miért nem ajánlott az egy HDDs?
Nekem csak torrentre és plex kiszolgálásra kellene. Minél halkabb és egyszerűbb megoldást keresek. Nem szeretnék 2 HDD-t futtatni, melegedne, hangja lenne, többet fogyasztana...nem nagy gond, ha lehal az az egy HDD.Van felhőm és külső HDD a személyes adatoknak.
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Egy Synology DS120j ki tudná szolgálni a Plexet 4K remux tartalmakkal?
-
tibbike01
őstag
válasz pippo76 #29347 üzenetére
"A NAS-ok és a bennük lévő merevlemezek meg jobban szeretik a folyamatos üzemet."
Szeretik, ha 0-24-ben mennek?
Itt van egy körkivágás, mögötte 3cm mély légüres tér a gipszkarton mögött. Ide tudnék rakni egy halk ventilátort esetleg, bár nem tudom, hogy merném-e hagyni 0-24-ben a ventit menni.
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
Ezek a NAS-ok mekkora hőt termek egyébként? Beállítanám, hogy csak reggel 8tól este 23órig menjen.
Egy ilyen Ikeás szekrénybe bezárva a router mellett mennyire érezné jól magát?
Maga a router is meleg valamennyire.Esetleg van olyan típus, ami jobban bírja a hőt? Jobb a hűtése?
Gondolom, ha minél nagyobb teljesítményű NAS-t veszek, annál kevésbé pörög a proci a feladatoknál így annál kevésbé melegszik.[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
A Western Digital My Cloud NAS-okról mi az általános vélemény?
A szokásos Plex, Torrent és személyes felhő szolgáltatásokat tudja hozni elvárt szinten? -
tibbike01
őstag
Ahhoz, hogy Plex server menjen a NAS-on, olyan NAS-t kell vennem, amihez van plex server? Pl Snology DS220+?
Vagy egy mezei NAS-al megoldaható a Plex server futtatás? Pl ezzel.
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Egy Synology 115j kellőképpen ki tudná szolgálni a Plex-t 4K Remux filmek esetében?
+ Torrent
+ 3 telefon kép-video szinkronizálás -
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Zöldfülü vagyok a témában.
NAS-t keresek az alábbi célre/igényekkel:
- Legyen halk és minél kisebb
- Ne melegedjen mert zárt szekrénybe lesz rakva
- Torrent menjen rajta, általában 4-5 aktív torrent futna csak
- Plex 4K Remux akadásmentesen menjen át a Sony A8 Oled TV-re
- 3 telefon képeinek videóinak folyamatos szinkronizálása
- Biztonsági mentés családi, esküvői fotókról videókról
- Legalább 3TB-ra lenne szükségemPersze mindezt szeretném a legolcsóbban megúszni. Merre induljak el?
Köszi előre is!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPad 10, Silver, 64Gb, Wifi, makulátlan, garanciális + pencil
- Apple iPad Air 6 ( M2) , Space Gray , 13'' Retina, 256Gb, Wifi, Makulátlan, 2027.06-ig garanciális
- Bomba ár! Dell Latitude 3500 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460s - i7-6GEN I 12GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Iphone 12 Pro max 256Gb (sok tartozék!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest