- Programozás topic
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Proxmox VE
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
v.tom
őstag
Sziasztok,
NAS vásárláson töröm a fejem a lentebb felsorolt igényeket szem előtt tartva. Pár típusjavaslatot szeretnék tőletek kérni, ami a mostani trendeket figyelembe véve racionális vétel lehet.
- FullHD és 4K DLNA videomegosztás
- Párhuzamosan legfeljebb 2 eszközt kell kiszolgálni videóval (TV), és legfeljebb 1-2 eszközt zenével
- Biztonsági mentésre nem lesz használva
- Torrent kliens hasznos extra, kis mennyiségű torrent futtatására (max 10-15)
- Zaj és méret nem fontos szempont, kivéve ha annyira hangos hogy a falak is rezonálnak tőle.
- Előny, ha vezérelhető távolról, és adott esetben távolról is elérhető a tartalma, vagy akár a szolgáltatásai (erre nem tudom mi a bevett megoldás, de egy VPN-nek örülnék).
Felső értékhatár: ~100e Ft, de olcsóbb javaslatot sem vetek megKöszönöm szépen előre is a válaszokat!
v.tom
-
-
aTe014
aktív tag
Sziasztok, beköszönök, mert még új vagyok a NAS-témában.
Már kinéztem, hogy nekem egy DS218+ kellene a jövőállósága és az Intel proci (torrentezés) miatt, még a kérdésem annyi, a linken lévő összehasonlítás szerint ehhez nem kell ez a bizonyos átlakító 2,5"-es winchester esetén, ez igaz lehet? Van valakinek tapasztalata?
DS118 vs. DS218+ vs. DS218playIlletve a második kérdésem, hogy van nekem 2 darab 2,5"-es 1 TB-os egykori laptop-winchester (amelyek SSD-bővítés miatt "maradtak rám", jelenleg külső adattárolóként szolgálnak és ezeknek a leváltásához kellene a NAS), amit felhasználatok addig, amíg tönkre nem mennek?
Mennyire ajánlott egy nem túl agyonhajtott (csak torrent, egyszerre kb. 6-8 torrent seedelése, 60 mbps-es nettel) NAS-ban laptop-winchestert használni?Filmek terén a leggyakoribb formátum az 1080p Remux (20-30 GB) lenne, de olykor-olykor 4K HDR (40-60GB) filmek is becsúsznának. Mivel csak filmek lesznek rajta, így egyáltalán nem féltem a rajta lévő dolgokat, ha esetleg megadják magukat a winyók és bukom a rajta lévő dolgokat...
-
Alex91
félisten
válasz
Kroni1 #23589 üzenetére
Most a Qvideo-rol regeltem, annak is az iOS verziojarol, azon keresztul tudod atkuldeni mas lejatszora is a videot, ha akarod! De termeszetesen kozvetlenul,gondolom a vlc is beallithato a szerverre, mint a WD-nel, es gondolom, akkor van felirat is. Maradjunk annyiban, hogy amit a wd tudott ezek is tudjak, es azon felul meg van szamos mas dolog is, amit esetleg a wd nem tud, ezek meg tudjak.
30 mb/s-os feltoltessel siman ment a full hd is nalam, pc, vlc...
-
Kroni1
veterán
válasz
Alex91 #23581 üzenetére
Megnéztem, a Qnap felülete kicsit jobban tetszik, de mondjuk ez nem feltétlen indok, gondolom mindkettő tudja ami nekem kell, ha jobbak szoftver téren mint a WD akkor biztosan. Ezeknél akkor hivatalosan elérhető a Transmission és a PLEX igaz?! Mert ez a legfontosabb.
VLC-vel a Syno NAS-on van külső felirat Qnap-on meg nincs? Nekem a WD-vel úgy emlékszem kezelte rendesen..Biga123: Nekem Digi 1000-es nethez kellene, a stream-el nem szokott gond lenni szerencsére!
"mert kb a qvideo is a hangformátumok támogatotlansága miatt használhatatlan"
Szóval akkor itt is érdemes külső lejátszóprogramra streamelni? A WD-t én a VLC-vel használtam, szuperül viszi a filmeket 720p-ig, hang vagy más hibába nem futottam egyszer sem.
-
Alex91
félisten
válasz
Katana28 #23586 üzenetére
A szokasos Synolog, Qnap, ami a penztarcaba belefer...
Az ujak mar siman kezelni fogjak a 10 tb-os lemezeket is, ami,lenyeg, hogy 64 bites procija legyen. Ha torrentezni is akarsz, akkor erdemes intelest nezni, de ezek altalaban kicsit tobbet is fogyasztanak, mint arm-es tarsaik.
Ha van par kiszemelted, akkor max. bedobod ide, hogy esetleg mi a veleneny roluk... Meg erdemes lehet a syno, qnap topicban is erdeklodni.
-
Katana28
csendes tag
Szevasztok. Mit tudnátok ajánlani a 4-6 lemezesek közül olyan 150-180k értékben? A cél leginkább adattárolás, de ha ilyen árkategóriában tudnék torrentre alkalmasat is venni, az jobb lenne.
Van ezeknél valami tárkapacitás korlát amúgy? Úgy értem, ha 10tb lemezt veszek, fogom is tudni használni, vagy nem tudja majd kezelni/felismerni/kutyafüle? Boltok nem írtak ilyesmi infót, amikor rákerestem egy-egy típusra. -
Biga123
addikt
válasz
Alex91 #23583 üzenetére
És a problémák csak sokasodnak amennyiben még transcodera is szükség van pl nem digis net esetén.
Vagy mindenből tartassz egy SD változatot is(ds video nem a syno videolejátszója? az se támogat minden hangformátumot??
mert kb a qvideo is a hangformátumok támogatotlansága miatt használhatatlan)pfff. akkor maradok a qnapomnál
-
Alex91
félisten
válasz
Biga123 #23582 üzenetére
Mondjuk most neztem iOS alatt a Qvideo-t. Siman kivalaszthattam, hogy melyik lejatszoval szeretnem lejatszani. Mondjuk VLC alatt nem volt kulso felirat, a regebbi Infuse pedig kiakadt, a qvideo-ban meg nem tamogatott minden hangformatum...(Mondjuk a hang ds videora is igaz.)
-
Kroni1
veterán
válasz
Alex91 #23577 üzenetére
Köszönöm az ajánlásokat, ahogy látom ezek már tényleg komolyabb cuccok mint az enyém. (4mag, 1GB, stb.)
Bőven jó nekem az 1lemezes, sőt jobb is ha kisebb helyet foglal, kevésbé melegszik.."Ha 2 lemezes, akkor itt mar esetleg lehet kategoriat lepni..." Ezt úgy érted, hogy a 2 lemezesek tudásban más kategória?
Mondjuk nekem a mostani is elég volt eddig, tehát már ezek is biztosan nagy előrelépést jelentenének!
Találtam itt a hardveraprón egy kétmagos Intel Atom procis MyCloud D2100-ast 4+1GB rammal 40k-ért.
Ahogy látom a DS118 50től indul, a TS128A 40e elején, ezek többet tudnak nála?
Eddig a Syno-ról hallottam, hogy az mennyire felhasználóbarát, testreszabható stb, ezért hajlanék affelé, de ha a Qnap is hasonló tudású akkor az is jó lehet! -
Alex91
félisten
válasz
SunMount3r #23578 üzenetére
Nem tudom, azert mas a CPU bennuk, de 542-ben meg tobb a RAM...
Nekem Qnap TS-228 van, az is a legalja, de a sajat kliensevel ez is max. 10-13 MB/s-ot tud tan. Meg nem is ez a gond, hanem ha sok a peer, akkor fagynak... Tehat kerdes, hogy mekkora torrent huszar vagy
.
Amugy sok valasztasod nincs, ahogy nezem a tobbi (Synology, Qnap, Asustor) indulo 4 lemezes ennel dragabb.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Alex91 #23576 üzenetére
A NAS326-os Topic-ban érdeklődtem anno és ott azt írták, hogy ez az elvárás még nem probléma a NAS-nak, sőt. Gyengébb lenne a NAS542 rendszere, mint a 326-nak?
Mert ha még ezt sem tudja, akkor ez nem NAS, hanem pénzkidobás. Az összesen 10Mbyte le ls 24Mbyte feltöltés egyszerre, az 34Mbyte, ez már ennyire kiakasztaná???
-
Alex91
félisten
válasz
SunMount3r #23575 üzenetére
Szerintem hatereset. A torrent is ezzel a 10/10 sebesseggel a hatarait surolhatja....
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Alex91 #23571 üzenetére
Nekem az lenne a fontos, hogy mondjuk 10 / 10 MByte-os torrent letöltés / feltöltés mellett (erre korlátozom, ha kell) akadás mentesen tudjon stream-elni max. 140Mbit-es videókat. Erre elég a NAS542 kraftja?
NAS326-nak van "élő" saját Topic-ja, de a NAS542-re csak valami eléggé kihaltat találtam.
-
Kroni1
veterán
Sziasztok!
Több WD My Cloud után úgy döntöttem más gyártót is kipróbálnék. Egyrészt az első generációs 1 lemezes WD NAS-okra minden FW update után újra vissza kell heggesztgetni a Transmissont, és mostanában a sebessége is kezd néha kevés lenni. A 256MB-os 1gen modell néha beszaggat filmek streamelése közben, stb.
Az újabb My Cloud HOME verzióról hallottam már rosszat, és ha jól tudom arra sincs hivatalosan 3rd party app támogatás, a MyCloud EX2-re van, de az árban már kicsit több lenne és 1 lemezes elég lenne nekem..Habár a ZYXEL 326os is 2lemezes, de a sok dícséret miatt gondolkozom rajta. Az tudásra kb a MyCloud gen2 szintje, de nem tudom a ventilátora mennyira zavaró? 1db WD Red vinyót vennék bele, és leginkább csak médiaszerver, transmission, meg távoli stream lenne a felhasználás. A WD-k androidos appja nekem szuper volt, 720p HD filmeket, képeket, adatoka és zenéket is szépen tudtam vele másolni, streamelni telefonomról. A 326-os ebből a szempontból milyen? Annak is van hasonlóképp használható, stabil applikációja? Mivel a NAS+WD Red együtt lesz vagy 50-70e Ft vinyómérettől függően, ezért ebben az ársávban ha mást is ajánlatok helyette azt megköszönöm!
-
Alex91
félisten
válasz
SunMount3r #23570 üzenetére
4 lemezes eseten megerheti epiteni, ha teljesitmeny is kell. Csak ez se a legolcsobb, es szoftverezni is kell...
-
Alex91
félisten
válasz
SunMount3r #23568 üzenetére
Amivel ezt meg lehet ezt hatekonyan csinalni az a Synology, abbol pedig a 418j a legolcsobb...
Azt hiszem a tobbivel is megy a RAID lepes, ott meg talan a Zyxel NAS 542 a legolcsobb.
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
4 lemezes elképzeléshez mi most a legolcsóbb megoldás?
Zyxel NAS326-ban gondolkodtam eredetileg, de fokozatosan tölteném fel lemezekkel (4TB-onként) és szerintem egy idő után kinőném a 2 HDD-t.
THX!
-
badd
tag
Sziasztok!
Már elég rég óta tervezek egy 4 lemezes NAS beszerzését, és egyelőre a Synology-k felé húztam, és azon belül is a 418play-t és a 918+-t nézegettem. De felmerült bennem, hogy mi a helyzet a QNAP-al. A kérdésemmel ezzl kapcsolatban az, hogy melyek azok a QNAP nas-ok, amik hasonlóak az előbb említett két Syno-hoz képest, és hogy alapvetően milyen esetekben jobb a QNAP vagy a Syno, vagy tényleg kb. ugyanazt nyújták minden fronton? (csak akkor, hogyan dönt az ember)
-
válasz
phaseOne #23563 üzenetére
Ha nem is általános, de többek által osztott vélemény az, hogy a NAS-on belüli redundáns adattárolás csak látszatbiztonságot jelent. A többszörözött adatok legyenek különböző eszközökön, sőt, különböző helyeken tárolva!
Ha ez megvalósul, akkor a NAS-on belüli redundancia elég keveset ad hozzá az adatbiztonsági szinthez, mondhatni egységnyi befektetésre vetítve nagyon rossz értéket képvisel.
MaCS
-
Met
nagyúr
Synology DS115j vagy Zyxel NAS326?
Melyik a jobb, halkabb? Melyik nem pörgeti fel a lemezeket idle üzemmódban?
DS115j
+ kicsi
- kell nagyobb hddNAS326
+ maradhat a meglévő hdd és majd ha később kell egyszerű a bővítés
+ időzíthető üzem (a DS115j tud ilyet?)
- nagyCsak és kizárólag egy média playert kellene kiszolgálnia hétköznap este és hétvégén napközben is.
Torrent, adat backup nem lesz. -
phaseOne
tag
Sziasztok!
Van egy Zyxel 325v2-m amiben két 3TB-os lemez ül. Ezt szeretném bővíteni, egy nagy levegőt véve 10TB-os vinyókkal. Nem tudjátok véletlen, hogy ennek a NAS-nak vannak-e korlátozásai kötet méretre vagy lemez méretre ami miatt aggódnom kéne?
Van itt egy kompatibilitási lista, de ebben sajnos semmi nem megy 4TB fölé (na jó, egy hatos van).
-
Patice
nagyúr
válasz
arcitec #23555 üzenetére
A következő lépés ugye a Realtek RTD1296-os procis, 4 magos DS418, vagy egy még nagyobb lépéssel az Intel J3355 procis, 2 magos, DS418play, vagy a 4 lemezesek között a jelenlegi csúcs, a Inteles, 4 magos J3455 procis, DS918+. Igen, ez már árban kb. a duplája a DS418j-nek, de erre már olyan (harmadik féltől származó) alkalmazásokat is lehet rakni, mint pl. egy Roon szerver, ha ilyen igényeid is lesznek esetleg a jövőben.
(#23557) Blamazs:
Ha frissített Win10-ről van szó, akkor lehet a titlott SMB1.0 kavar be.
-
Blamazs
senior tag
Sziasztok!
VAn egy zyxel NSA325-ös nasom. Filmet szeretnék nézni róla. A lakásban win7-es gépről gond nélkül tudok, ellenben a win10-es gép nem hajlandó lejátszani közvetlenül a filmet, csak mielőtt letölti. Ez gondolom nem a nas miatt van hanem a win10 miatt. van vmi beállítási lehetőség hogy közvetlenül a nasról játsza le a filmet. Tablet, telefon de még a kávé daráló is lejátsza, csak a win10-es gép nem, míg le nem tölti.
a válaszokat előre is köszönöm! -
Sziasztok, van itt valaki, aki HDMI kimenetes NASt hasznal mediaplayerkent? Erdekelnenek a tapasztalatai. Koszi!
-
Patice
nagyúr
válasz
arcitec #23553 üzenetére
1. A Synology NAS topik összefoglalójából idézve:
"Modellszámozás
Alapvetően két formátumot különböztetnek meg: DS - DiskStation ~ asztali- és RS - RackStation ~ rack szekrénybe szerelhető modellek vannak. Az ezután következő 1-2-3 szám azt jelöli, hogy az adott modell hány lemezes vagy hány lemezig bővíthető. A következő két szám pedig a kiadás éve. A hardvereket erősség szerint 3 osztályba sorolják, adott lemezszám mellett a külön jelölés nélküliek az arany középutat jelentik, a "j" modelleket hívhatjuk "jóárasított"-nak, ezek a pénztárcakímélő megoldások, és vannak a felső kategóriás gépek "+"-os véggel. Tehát egy DS916+ azt jelenti, hogy DS = asztali modell, 9 = 4 belső lemez és egy 5 lemezes bővítővel 9-ig lehet növelni a HDD-k számát, 16 = 2016-ban jelent meg és "+" = viszonylag erős procival van szerelve.
Ezen kívül vannak még külön jelöléssű NAS-ok is pl. "play", vagy "SE" ezek mindig adott céllal készült különkiadások."Tehát a Synology DS218/play/+ verziókban a processzor és annak számítási kapacitás a különbség. Erősségi sorrendben (amit az ár is tükröz):
DS218j --> Marvell ARMADA 385-ös (88F6820) proci, 2 magos, ARM alapú, 512 MB RAM
DS218play --> Realtek RTD1296-os proci, 4 magos, ARM alapú, 1 GB RAM
DS218 --> Realtek RTD1296-os proci, 4 magos, ARM alapú, 2 GB RAM
DS218+ --> Intel J3355 (Apollo Lake) proci, 2 magos, x86 alapú, 2 GB RAM2. A prociban és a RAM-ban mások:
DS416j --> Marvell Armada 388-as proci, 2 mag, ARM alapú, 512 MB RAM
DS 418j --> Realtek RTD1293-as proci, 2 mag, ARM alapú, 1 GB RAMOtthoni média forrásnak, ha csak ez lesz a felhasználási kör, akkor én a DS418j-re szavaznék, bár ahogy megismeri az ember ezeket, lehet, hogy egy erősebb 4 lemezest választanék, ha nem akarod hamar cserélni.
-
arcitec
addikt
Sziasztok!
Nem tudom mi a különbség, illetve mit lenne érdemes ezek közül választani, a célszerűség,jövőbeni lehetőségek stb figyelembevételéhez :
1.) A 2 HDD-s Synology DS218 ebből van több fajta PLAY , + , sima, zavaró, 85eft - 98eft közt
2.) A fentivel szembe állhat a 4 HDD-s Synology DS416j - DS418j itt is mi az amiben mások.Mit lenne célszerű választani, otthoni média forrásnak, kis teljesítményű eszköz (mobil stb) nem biztos,hogy játszik, elsősorban házi mozi rendszer kiszolgálására kellene.
Illetve mi lehetne akár a fentieken kívül is az ár/érték/célszerüségi optimális választás. A zaj/csendesség lényegi opció.
Köszönve. -
Somatom
veterán
válasz
Tibi09 #23550 üzenetére
Van CC topik, ahol kérdezhetsz, de sztem az nem fog működni külső hálón. Talán VPN -nel, de azt meg főleg ne eressz rá egy 10 -es hálóra streameléshez. Mellesleg, sztem az a sávszél. bármilyen külső médiaeléréshez karcsú lesz.
Nem vagyok képben az aktuális árakkal, de sztem nem tétel egy ilyen AML kütyü. Évekig használtam ilyeneket a NAS -sal. Itt az S905/912 topik. Viszonylag friss és nagyon részletes összefoglalója van. Javaslom, hogy olvasd el, hogy képbe kerülj a lehetőségekkel! -
Alex91
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Programozás topic
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i7-8G I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest