-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
Ha már két készülék van, akkor én úgy csinálnám, hogy a pótolhatatlan dolgoknak az egyik NAS a helye, a másikra pedig backupolom őket (konkréten jelenleg is ezt csinálom, csak a backup helye nem NAS, hanem PC). A RAID-ben otthonra annyira nem hiszek, de ez szubjektív.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
fogtunder
nagyúr
alternatív megoldás:
kétlemezes NAS, benne egy nagy 5-6TB winyó és egy kisebb, mondjuk 2-es, külön kötetként. a kisebbikre megy mondjuk a letöltés, a nagyobbon az adattárolás és a mentendő adatokról kell egy ütemezett mentési feladat a kicsire. így ami kell, az duplikálva van és jóval olcsóbban jössz ki, mintha ugyanezt 3-4 lemezből oldanád meg egy nagyobb NAS-sal.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
taip
senior tag
Nekem csak a google a barátom, tapasztalatom nincs.
Van a Zyxelnek a NAS542 típusa, ez 60-70e körül megvan. Szerintem a 4 lemezes Synology 100e felett van.
Magyarul -val, -vel és NEM -al, -el. Legyünk már ennyire igényesek az anyanyelvünkhöz... (Például: 1-gyel, 2-vel, 3-mal, %-kal, stb.)
-
Yushchenko
őstag
Közben még eszembe jutott néhány kérdés:
- Most egy 3TB WD Red-el kezdem meg az üzemelést. Ha később mellé teszek egy ugyanilyet feláll a RAID1, vagy ez nem lehetséges? Esetleg beüzemelésnél valamit máshogy kell csinálnom ez esetben?
- A transmission kliens mennyire friss/megbízható? Külön frissíthető vagy csak fw-el együtt? -
varmi2
nagyúr
Üdv.
Van egy asrock Qc5000itx/ph lapom, amiből nas-t akarok építeni, van rajta 4db sata3 csati, úgyhogy nem lesz gond a tárhelyel, de tudnátok ajánlani, valami nas oprendszert. Csak nas funkció kell, meg max torrent, de nem kötelező. Anny lenne a cél, hogy a helyi hálón mindig elérhető legyenek a filmek, és a zenék. Így az összes gépvől kivenni a hdd-t, és csak egy ssd lenne bennük.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
fogtunder
nagyúr
válasz varmi2 #18155 üzenetére
a lehetőségek tárháza végtelen. OMV, Rockstor, FreeNAS, NAS4Free, ezek a legnépszerűbbek talán, de ha nagyon akarnék, szerintem legalább 10-et össze tudnék szedni, mindegyiknek van előnye/hátránya. általános felhasználásra én az elsőt mondanám, könnyen kezelhető, sok bővítmény van hozzá, de kell alá egy külön meghajtó, mert a pendrive-okat aránylag hamar kicsinálja (titkos tipp egy kis méretű SSD, vagy utólag újrapartícionálás telepítés után). ha nem tetszik, próbálgasd ki a többit, vagy az Xpenologyt.
transmission kb. napelemes számológépre is van, szóval a torrent nem extra igény, bármin megoldható lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Olympos
aktív tag
válasz Yushchenko #18154 üzenetére
Igen, két HDD-től lehet RAID-ben gondolkodni.
Az én NAS-om is Transmission van.
Kis egyszerű progi, de dolgozik rendesen, képes a sávszélességet teljesen kihasználni. Nem fagy, még 20-22Mybte/sec feltöltés mellett sem.
Frissítése nem igényel teljes firmware frissítést. -
Yushchenko
őstag
Lenne néhány kérdésem, mert nagyjából semmit nem sikerült beállítanom:
- Windows miért nem tudja írni a könyvtárakat a NAS-on? (hálózati meghajtóként vettem fel az ftp címével)
- Torrentet kívülről milyen klienssel lehet elérni? Eddig Transmission Remote GUI-t használtam. -
Yushchenko
őstag
válasz Yushchenko #18166 üzenetére
Közben megoldódott minden sima file megosztással (bár fura hogy ftp-vel nem ment, mert beállítottam az anonymus megosztást). Torrentnél pedig feltelepítettem a transmissiont.
Eddig nagyon pozitív minden, és hangja gyakorlatilag nincs a ventillátornak a merevlemez kattogásához viszonyítva. -
zsola32
senior tag
sziasztok
épített Nas-ban gondolkodnék, ami extra lenne benne, az a sata csatik száma, 6 db. kellene.
erre keresek alaplapot.
alapvetően win-en belül osztanám meg őket, a többi (2-3) gép felé.a fogyasztás elsődleges szempont, és a háttérben torrent futna rajta.
-
theboobaq
aktív tag
Hello,
Mi a véleményetek szerintetek érdemes "szenvedni" egy NETGEAR ReadyNasDuo V1-el vagy jobb lenne cserélni valami újra? Igazából 2db 1TB-s WD RED HDD kerülne bele. Fájlmegosztás és tárolás lenne fontos RAID1-be kötve. Néha filmnézés(samsung tv-m kb megesz mindent így nem nagyon kell konvertálnia)
Gondolkodtam google drive sync-en de ahogy olvastam szegényre már nem lehet ráerőltetni.Ha nem érdemes már vele foglalkozni tudna nekem valami ajánlani valami NAS-t ami csendes? NSA325v2 volt nálam kb 2 hétig sajnos azt hangosnak találtam azt leszámítva nekem tetszett..., de azért körbenéznék.
[ Szerkesztve ]
-
TayRol
nagyúr
40-50e ft-ig bezáróan torrentre és ftp-re még mindig az összefoglalóban található Zyxel NSA 325v2 a legajánlotabb?
-
fogtunder
nagyúr
válasz TayRol #18173 üzenetére
hardveresen nem erősebb, ha nem használod ki az extra szoftveres képességeit, akkor nem érdemes többet költeni. torrent és ftp pedig alapkövetelmény minden épkézláb NAS-nál, szóval szerintem ZyXel, aztán ha eléred a szoftver határait, akkor lehet elgondolkodni egy cserén.
-
fogtunder
nagyúr
válasz TayRol #18175 üzenetére
nekem is az aktív NAS használat hozta meg a további igényeket, elég sok mindent a ZyXelen is meg lehet csinálni, max némi parancssorozás kell hozzá kattintgatás helyett. de a lényeg, hogy a Syno alapvetően szoftveresen nyújt többet.
-
fogtunder
nagyúr
válasz MaCS_70 #18177 üzenetére
na, hát ezt sosem használtam. aminek titkosítva kell lennie, az egy TrueCrypt konténer file-ban van, az egész kötetet titkosítani meg szerintem elég nagy overkill, ha nagyrészt média szerver lesz a cuccból, ez inkább céges környezetben hasznos funkció, ahol jó, ha alapból minden így van tárolva, de az átlag home usernek szerintem kevés olyan adata van, ami ezt indokolja.
ha elvárás a titkosítás, akkor egyértelmű előny a hw encrypt engine.
-
félisten
válasz fogtunder #18178 üzenetére
Nem tudom, hogyan működik a titkosítás a Synology-nál.
A TrueCryptet (helyesebben már VeraCryptet) napi szinten használom, de NAS-ra helyenként nehézkesnek tűnik, pl. nem tudok telefonról hozzáférni a konténer adataihoz.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
fogtunder
nagyúr
válasz MaCS_70 #18179 üzenetére
na, most megnéztem, a Synonál lehet megosztott mappákat is enkriptálni, 256 bites AES titkosítást rak rá.
a VeraCrypt konténert (csak megszokásból írok mindig TrueCryptet) már megszoktam, és a Syno megoldásánál is ugyanígy mountolni kell a titkosított mappát, szóval sokkal nem kényelmesebb, ha pedig auto mountra állítod, akkor ha bejutottak a NAS-ra, bent vannak a titkosított mappában is valószínűleg. így meg van kulcs file-om, amit nem tárolok a NAS-on, plusz jelszó. és eleve csak olyan dolgokat tárolok itt, amikhez ritkán kell hozzáférni (digitalizált szerződések, igazolvány másolatok, stb.).
-
Goblin12
őstag
Sziasztok.
Keresek egy olyan külső 3,5" illetve 2,5"-ig fogadó winchester házat NAS? ami a következőknek felelne meg:
Férőhelyek száma: 4
Max. kapacitás / winchester: 8TB Szóval 8 TB-s winchestert támogasson mind a 4 helyen
Belső csatlakozó: SATA 6Gbit/sec
Külső csatlakozók:
-Legalább 1 db USB 3.0
-Legalább egy RJ-45
-ha van már olyan amin van USB 3.1 akkor az is jöhetRAID meg ilyesmire nincs szükségem.
Én ezt találtam: Qnap Turbo Station TS-431
Kérdezném, hogy ő ajánlott darab?
Esetleg tudtok jobbat?
Köszi a segítséget.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Goblin12 #18181 üzenetére
ha nem szükséges a HDMI, én inkább Synologyt vennék, DS416/415 Play. nem rossz a QNAP, de én sokkal jobban szerettem a DSM-et.
miért lényeges a SATA III? kb. lényegtelen, hogy 3Gb, vagy 6Gb, a Gigabites lan úgyis csak 1Gbps-t tud átengedni.
illetve biztosan kell a 4HDD hely? ha nem akarsz RAID-et, fajlagosan olcsóbb kevés, de nagyobb HDD-ből építkezni.
illetve ezek a cuccok már kerülnek annyiba, ahol érdemes megfontolni az építést, vagy egy HP Gen 8-at és magadnak megoldani a szoftver kérdést.
-
félisten
válasz fogtunder #18180 üzenetére
Köszönöm!
Kérdés, hogy nincs-e olyan automountmegoldás, ami mondjuk a gép azonosításával vagy kulcsfájllal oldaná meg a feloldást, csatlakozást.
No, nem mintha engem éppen az a veszély fenyegetne, hogy Synology NAS-t veszek mostanában -- routert talán...
MaCS
-
fogtunder
nagyúr
válasz MaCS_70 #18183 üzenetére
kulcsfile-os megoldást én nem láttam a leírásban, csak jelszavast. az automount is DSM-en belül megy, nem a klienseken. vállalati környezetbe jó lehet, de ha gördülékenyen akarod csinálni, az valamilyen szinten a biztonság rovására fog menni a történet, én jobban bízom a VC megoldásában, az ráadásul nincs is eszközhöz kötve.
-
félisten
válasz fogtunder #18184 üzenetére
Köszönöm -- nem tudok nem egyetérteni Veled.
A biztonság és a kényelem meglehetősen ellentétes igényeket támaszt...
A VeryCrypttel a telefonos elérés megoldatlansága mellett problémám még, hogy tudtommal csak helyben, nem pedig a NAS-on nyílik meg. Ergo ha vidékről, a remek 0,5/2 Mbps-os ADSL-vonalamról akarok belenézni a 30 GB-os VeraCrypt-konténerembe, neaggyisten módosítani benne valamit, az le-feltöltéssel gyakorlatilag egy teljes napos folyamat.
MaCS
-
Goblin12
őstag
válasz fogtunder #18182 üzenetére
Üdv.
Köszi a választ, picit kiegészítem.
Routerre lenne kötve a ház, hogy más is hozzá tudjon férni film nézés szempontjából. Az USB csak közvetlen gyorsabb le/feltöltés szempontjából tartom lényegesnek.
HDMI azért nem szükséges, mert nincs TV, így gépről nézném a filmet.
Igazság szerint lehet, hogy elég a 2x3,5"-ös hely.
WD RED vinyók mennének bele.
Windows 10 Pro, Win 7-el működnie kellene.
Plusz még ami így beugrott, hogy a ventilátor ami bele van építve az ne legyen repülőgép.
Synology DiskStation DS216play <-- Pl? 240€ Ennél többet nem is nagyon szánnék rá.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Goblin12 #18186 üzenetére
ez egy gyakori koncepcionális megközelítés (szerintem hiba), hogy USB-n keresztül akarunk adatot mozgatni a NAS-ra/ról. mivel nincs rá periféria és kijelző kötve, mindenképpen egy kliens gépről kell elindítani az adatmozgatást, akkor meg már onnan is mehet a feltöltés, ami kábelen kersztül elég gyorsan megvan, az USB 3 leginkább a külső eszközre való biztonsági mentésnél jön jól.
a file megosztási protokollok nagyjából univerzálisak, nem jellemző, hogy függenének az oprendszertől.
én a 216Playt annyira nem csipázom a speciális chipset miatt, de a Syno topikban sok elégedett tulaj van. én inkább vennék sima 216-ot, vagy 216+-t, ha dobozos termék kell, ha meg van némi időd a szoftverrel szöszölni, akkor építés, HP Proliant Gen 8.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Goblin12 #18188 üzenetére
de mi lenne felhasználási terület, milyen szolgáltatásokra van igény? technikai paramétereket adtál meg valami alapján, de azt még mindig nem tudjuk, hogy mire használnád.
nekem a többlemezes USB rackekkel csak rossz tapasztalataim vannak, két ilyen után vettem az első NAS-t. illetve amit azok tudnak, azt tudja egy Syno DS216j, ZyXel NSA325v2/326 is.
-
Goblin12
őstag
válasz fogtunder #18189 üzenetére
Ez van most. Ezt szeretném tovább fejleszteni, egy olyan házzal ha NAS-nak hívják akkor NAS-ra ami két vinyót tud fogadni, a kettőt függetlenül kezelni, szóval nem kell RAID, és rátudjam kötni egy ROUTERRE és azon keresztül tudjam akár WiFi-ről vagy netkábelen elérni és ne lógjon a vinyó állandóan a notiból 1 USB kábelen. És ha épp a másik vinyó kell ne kelljen a másikat kiszedni és belerakni a másikat.
Nos erre keresem a megoldást.
-
MrDerekas
addikt
válasz Goblin12 #18190 üzenetére
Ez alapján NAS-ra lenne szükséged. Vagy akár bontott alkatrészekből egy htpc szerűséget építve, valamilyen free NAS szoftverrel. (Ahogy jelenleg én is összehoztam magamnak.) De ez csak egy erősen szubjektív vélemény tőlem
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
fogtunder
nagyúr
válasz Goblin12 #18190 üzenetére
Akkor az előző hsz 3 típusa, az NSA326 állítólag halk, a 325v2-re volt már panasz ilyen szempontból, a DS216j-t meg a Synology topikban érdemes megkérdezni. Meg van még QNAP 212p, de annak a zajszintjére is voltak panaszok.
-
Olympos
aktív tag
Sziasztok!
RAID 1-be kötöttem 2x1TB WD Red HDD-t, mert féltettem a rajta található adataimat.
Most, hogy jobban átgondolom talán nincs értelme 50-100Gb adatért az egész kötetet tükrözni, főleg úgy, hogy erősen torrent-szerver lett a gépből, így minek ekkora biztonság a torrent adatoknak.Szeretném a 2x1TB-ból csak a kb. 50-100Gb mennyiségű fotóimat biztonságban tudni.
Mit ajánlotok?
Mit tegyek fel, hogy csak ezek legyenek türközve?
Vagy mit tud alapból a NAS? (Thecus N2560) Erre való az RSync? Vagy más progi kell rá? -
HUNRookie
csendes tag
válasz fogtunder #18182 üzenetére
"fajlagosan olcsóbb kevés, de nagyobb HDD-ből építkezni."
Ez a HDD-k esetében nem mindig igaz, mert én azért vettem 4 db 3 TB WD RED-et 2 db 6 TB helyett, mert 10e-rel olcsóbb volt így.
Viszont az AS6204 drágább volt az AS6202-nál, összességében többet fizettem. De lett kijelzőm is, meg 70 helyett 120 mm-es ventim
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #18192 üzenetére
Hangban úgy tudnék nyilatkozni, hogy Qnap 212p (~zavaró, abban a szobában hallani, ahol van, ha nem megy más, még vívódom, hogy eladjam és veszek egy 216se-t, vagy cseréljem a ventilátort valami nagyobbra/halkabbra.) > NAS326 = DS214. A 326 és a 214 elég halk darabok, szerintem ezek mellett aludni is tudnék, de melóhelyen van, így még nem próbáltam. Ha nem megy az asztalim, akkor ha fülelek éppen hallani őket.
326-ról bővebb tapasztalat nincsen, mert az első firmware frissítés után a NAND bad sectoros lett, így viszem vissza garanciába, csak még nem volt időm.
[ Szerkesztve ]
Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin
-
Istv@n
aktív tag
válasz Olympos #18193 üzenetére
Szia!
Én a két különböző méretű diszk miatt nem használok raid-et. (1TB + 2TB) Sajnos a NAS nem kezeli a nagyobbik fennmaradó 1Tb-ját, ha RAID1-et állítok be, úgyhogy a következőképpen állítottam be:
Az 1TB hdd-n csináltam 2 megosztást. Egyet a torrenteknek, egyet a fontos dolgoknak. A másik hdd-n van még 3-4 megosztás, zenék, filmek, stb., illetve egy backup megosztás, amire az egyes lemez "fontos" dolgait esténként szinkronizálom.
A végeredményt tekintve már jobban is tetszik így a rendszer, mintha RAID-et használnék, a plusz helyet nem tekintve is.
Amik szerintem jobbak ebben a felállásban:
Az 1TB hdd, egy 2.5"-os laptop hdd. Ezen van a torrent mappa, szóval ez megy/mehet többet a kettő közül. A fogyasztása lényegesen kisebb, mint a 3.5"-ösnek.
A "backup" megosztás mindenkinek csak olvasható, tehát így valamennyire védve van egy esetleges "titkosító vírus" ellen is. (persze, ha a szinkronizálás előtt 1/2 perccel kapja be valaki a hálózaton, az szívás)
A sok megosztás azért kell, hogy a médialejátszóval könnyen el lehessen érni dolgokat, ne kelljen egy összetettebb struktúrában lavírozni, nem beszélve arról, hogy a jogosultságok megfelelő kiosztásával csak azt jeleníti meg, amit szeretnék. (filmek, zenék, képek)
Végül a sok megosztást symlink-ekkel belinkeltem egy DFS szerű megosztásba, így gyakorlatilag én a saját eszközeimen egy helyen megtalálok mindent. -
Biga123
addikt
Synology DS216 se vs Qnap TS-231 ?
Szerintetek?
én a Qnap felé görbülök.---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó LG (49UH610V) UHD TV 4K. Led hibás (Kék árnyalatúl a kép)
- Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
- Gamer PC v4 , R5 5500 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Gamer PC v3 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- ITX félgép - Aorus B550i Pro AX - Ryzen 7 5700x - 32GB G.Skill 3600 - Samsung 500GB 980 Pro - ELADÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest