-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ekkosh
tag
Sziasztok. Akadt egy problémám az Zyxel NSA320s típusu itt ajánlott NAS-al. Épp másoltam rá amikor egy pillanatra elment a WIFI, a másolás fébeszakadt. Azóta azt a fájlt nem tudom felülírni, se törölni. Nem elérhető, de látom hogy ott van. Azóta néha meg-meg szakad a kapcsolat, leáll az éppen nézett film, majd megy tovább, pedig előtte ilyen problémám sosem volt. Csináltam health check-et az admin felületen de nem talált semmit. Aggódnom kellene? Egy régi Samsung 1TB és egy WD Red 1TB van RAIDbe kötve. Előre is köszi.
-
Multibit
veterán
válasz spiky03 #12005 üzenetére
Azt nem a routerben tudod megnézni, hanem azokon a hálózati eszközökön (szgép, NAS, stb.), aminek a forgalma átmegy a routeren. Első körben próbáld ki az SMB -> NFS cserét! Ha továbbra is akad, próbáld a lejátszást úgy, hogy leállítod (vagy visszafogod) a torrentet. Egyébként nem csak a routert lehet túlterhelni, hanem a NAS-t is. Figyelembe veendő alkalmazások: torrent, VPN, média indexelés, másolás, stb.
-
Komi28
senior tag
Sziasztok!
Lecserélném a régi Dlink nas-t. Kettő közül választanék.
SYNOLOGY DiskStation DS115j vagy ZyXel NSA325v2Torrentre használnám nem sok max 8-10 megy általában.
Hálózatban lejátszásra, tárolásra, megosztásra másik gépnek.
Lényeges lenne a könnyű távoli elérés is ne kelljen sokat szívni vele.Olvasgattam pár oldalt de mindkettőnek van előnye nehéz dönteni
Hosszabb távon melyiket lenne érdemes megvenni?Köszi
-
Ekkosh
tag
válasz Patice #12004 üzenetére
Igaz, nem fogalmaztam érthetően. Szóval az incidens idejét WIFI volt, de azóta a problémák kábelen is jönnek. Filmnézés, zenehallgatás csak kábelről megy. Ma is bekapcsoltam a HTPC-t és elsőre nem talált semmit, utána ujraindítás és most megy. Fura... Eddig kábelről teljesen stabil volt.
-
glaci
őstag
Nem kell mindent kipróbálni.
Az IP beállításoknál az alapértelmezett átjáró (default gateway) kell hogy legyen a router rész admin felülete.
A modem részé az az eszköztől és a szolgáltottól is függhet, de általában 192.168.100.1 szokott lenni.Majd írok ide valami okosat. (Majd ...) ;)
-
campers
tag
Sziasztok!
Synology tulajokat ill. akik ismerik a terméket kérdezném, hogy létezik-e olyan "fícsör", hogy a mobillal készített képek automatikusan feltöltődnek a tárhelyre. (Mint pl. a Dropboxnál). Készítek egy fotót és már benne is van a boxomban.
-
Tonyk
veterán
válasz campers #12014 üzenetére
https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.tacit.android.foldersync.lite
És még csak synology sem kell hozzá, Tud ftp, sftp, webdav, smb-t is.
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Cold5
senior tag
Valamennyit azért értek hozzá...
A dg az 192.168.1.1, de nem tudom elérni az admint. Pingelni engedi, de nem ad semmi felületet hozzá böngészőből!
Putty-al is próbálkoztam semmi.
[Homebox] a fekete van nekem.
Mondtam a régi routerrel ment az admin felület, mióta kicserélték semmi. Ezért is félek most egy NAS-t venni, mi lesz ha nem tudom kívülről elérni...
[ Szerkesztve ]
kérnék 8 bacardit, 4be, 2 kólával...
-
Patice
nagyúr
válasz campers #12014 üzenetére
Synology-n a Photo Station mobil kliense a DS Photo is tudja ezt.
Amúgy van Synology-s topik is külön.
Eladó: TP-Link 24-es switch, Xbox 360, Daewoo Matiz
-
spiky03
veterán
válasz Multibit #12007 üzenetére
Oke, majd megnézem őket.
De a torrent akkor nem ment csak kb 500 k-val.
De gondolom akkor az is megfoghatja, hogy több mint 500 fut még ha nem is aktív mindegyik.Amúgy semmi nem fut a NAS-on csak a torrent.
SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
Multibit
veterán
-
spiky03
veterán
válasz Multibit #12022 üzenetére
Oke, thx az infót, majd megnézem.
De akkor jól gondoltam, hogy az nem baj, ha 500+ torrent van seed-be, ha abból pl csak pár darab aktív.De amikor a szaggatás volt dirket megnéztem a TM-et, hogy mennyi az épp aktuális feltöltésem, és akkor olyan 500 k körül mozgott, így ugye az sem terhelte volna.
Más meg nem fut rajta, mert Twonky-t meg ilyesmit nem használok, csak a sim alap megosztásokat.[ Szerkesztve ]
-
spiky03
veterán
válasz dunkel #12024 üzenetére
Semeddig.
Nem volt rá még időm, délutános vok a héten, és amikor hazaérek akkor nem ilyenekkel foglalkozom, hanem nézünk inkább valami filmet/sorozatot.De nyugi hétvégén megnézem, hogy mi merre mennyi meddig.
-
BullZeye
veterán
GnoBoot ha VirtualBoxban fut, és Synology Assistant mégsem látja synology servernek, akkor hol keressem a megoldást? Router, VirtualBox vagy gnoBoot? Esetleg a Synology Assistant-ban lőttek ki valamit?
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
Blamazs
senior tag
Sziasztok!
Tanacsot szeretnek kerni. Egy nas beszerzeset tervezem itthonra.
Amire szeretnem hasznalni: torrent futttasa max 10db egyszerre, LG webOS tv kiszolglalasa wifi-n keresztul, 2 laptop kiszolgalasa szinten wifi-n. Ket keszuleket neztem ki a zyxel NSA310S vagy 320S keszuleket. Szerintetek elegendo lenne a feladatra valamelyik? Ha a ket lemezest valasztom es csak egy hdd-t rakok bele az nem gond? Igazabol nincs szukseg raid-re nekem, csak media kiszolgalo lenne.
A valaszokat elore is koszonom! -
Multibit
veterán
válasz Blamazs #12029 üzenetére
Nem csak a torrentek száma fontos terhelés tervezéskor, hanem a torrentek által használt sávszél is! A nagy torrent terhelés zabálja az erőforrásokat (CPU, RAM). Elvileg elég lehet a két említett NAS bármelyike neked, de kérdés az, hogy párhuzamosan mennyire terheled majd (torrent, FHD stream, másolás, stb.)? Egyébként az általad vázolt felállásban filmlejátszás szempontjából nem a NAS lesz a szűk keresztmetszet, hanem a wifi! Ja, igen, a kétlemezes NAS-t is lehet egy HDD-vel használni.
-
Razarus
tag
Van egy "home made" NAS-om (D945GCLF2 lap, 512 MB ram, spéci táp, XP Pro, Panda Cloud)
Általában este, éjjel kikapcsolom (ha nem felejtem el ) , másnap meg bekapcsolva "vár".
(XP egyik oka az, hogy ez egyben tartalék gép is, ha az asztali esetleg nagyon elszállna. Jártam így.. többször soha.)Az összerakás/beállítás óta (kb. nyár eleje) se sw telepítés, se uninstall (minek is?). Akkor összeállt a NAS jól, és azóta is úgy van, nem piszkálom. (Win update is kikapcsolva)
A gondom: amikor pár hétig nincs kikapcsolva/újraindítva a NAS, úgy a 3. héten elkezd "összezuhanni":
- az XP elkezd rendre több virtuális memóriát reklamálni
- a Net Send és Msg funkciók nem működnek annak ellenére, hogy a szükséges szolgáltatások mind működnek (ezekkel küldetem el az asztali gépemre a "szolgálati" üzeneteket a NAS-ról)
- az addig szakadások nélküli filmnézésben előbb ritka, aztán sűrűsödő akadások jelennek meg
Ilyenkor egy sima re-start, és megint minden flottul megy, úgy három hétig.Process Explorer-el figyelem, hol lehet a baj, de addig is, van ötlet?
----------------
Nem találtam errevalóbb topikot... Sri!
[ Szerkesztve ]
Nem az a drága, ami sokba kerül, hanem az, ami utána nem válik be...
-
Razarus
tag
válasz lockdown90 #12033 üzenetére
Ettől tartottam...
Linux semmilyen formában nem játszik nálam, de azért kösz a fáradozásod.Nem az a drága, ami sokba kerül, hanem az, ami utána nem válik be...
-
spiky03
veterán
nah tegnap volt időm kipróbálni a dolgokat.
csináltam NFS megosztást és belemásoltam 2 db BD50-et. az egyik 3D-s ISO volt. mind a kettő ment akadozás nelkul, de ez még nem jelent semmit sem, mert volt amikor smb-n is ment így amikor bele néztem valamelyik BDbe. de majd csinálok olyat tesztet, hogy végig nézek egy filmet.
amúgy a nas olyan 27%-ön pörgöttSuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
Komi28
senior tag
-
Patice
nagyúr
válasz Komi28 #12008 üzenetére
Nem könnyű kérdés.
Syno egy lemezes. Zyxel kettő. A későbbi könnyebb bővíthetőség miatt Zyxel.
Szofver támogatás miatt Syno. Viszont Zyxel is egész jól támogatott már. Bár lehet kicsit több "hozzáértést" igényel.
Syno tulajként én Syno-t vennék, mert egész jó funkciókat is ki lehet hozni belőle, bár ez csak egyéni dolgom.
Azokra az alap feladatokra, amire használni akarod, arra a Zyxel is jó.
Syno kulcsrakészebb.
Eladó: TP-Link 24-es switch, Xbox 360, Daewoo Matiz
-
Tommyboy200
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket kérném egy olyan problémában hogy van egy nas-om és mikor elindítom a távoli torrent letöltést nem szedi a fájlt. Mikor valamit szórakozok vagy a routeren vagy a nas beállításain akkor kis időre elindul de aztán megáll. Linksys E900 routerem van egy egy Qnap TS-269 Pro nas-om. UPnP aktiválva van mind a két készüléken. Egyszerüen nem tudok rájönni hogy mitől csinálja. Régebben jó volt most meg hülyéskedik.
Valaki segítsen ha ugyan ilyen vagy hasonló NAS-a van.
Köszönöm.Üdv: T
-
Lolka Bolka
aktív tag
Hello,
Vmi ajánlás egy NAS kéne (költséghatékony), ami tud torrentet, lehet menne 7/24ben mondjuk egy 4TBos vinyóval úgy hogy a TV is elérje a hálózaton.
Kössz.
-
Czimby
addikt
válasz Lolka Bolka #12040 üzenetére
Ezt kb az összes tudja.
Kicsit pontosíthatnál, pl mennyi torrent futna egyszerre?
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
Lanash
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék otthonra egy NAS-t max 40.000 Ft-ig bezárólag. Ebbe szeretném a segítségeteket kérni, hogy milyen legyen.
Átlagban 15-20 torrent szokott futni a gépen, mellette a gépről futtatok média szervert, hogy asszony tudjon filmet nézni a TV-n.
Jelenleg van 2db 2TB-os sata III -as vinyóm amit szeretnék a NAS-ba rakni.
Cél az lenne, hogy szolgálja ki a TV-t, lehessen rá menteni képeket, videókat, dokumentumokat és mehessen kb. 15 torrent.
Erre mit tudtok ajánlani? -
Tonyk
veterán
válasz Lolka Bolka #12046 üzenetére
D-Linket ne!
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
escape
aktív tag
Nem egészen világos, hogy mire van szükséged. Ha NAS kell, akkor nem értem miért fontos a filmek mérete, hiszen ez csak tárol, az írási olvasási sebesség pedig szinte mindenre elég 1080p-ig. Ha viszont média lejátszóra van szükséged, akkor rossz helyen jársz. (Bár sejtem, hogy a TV-d tud filmet lejátszani, de akkor tényleg nem értem a 15GB-os méret kérdéskört. )
Nálam egy Zyxel 325v2+Raspberry Pi páros van befogva a tárolás/lejátszásra. Sem a TV-m, sem a még nem létező projektorom nem tud lejátszani.
[ Szerkesztve ]
Azért kell sportolnunk, hogy szép, izmos halottak legyünk. - Egyelőre hadjárat...
-
Czimby
addikt
Igen ennek is tudnia kell, mivel igazából a korlátozó keresztmetszet a hálózati sebesség lehet csak, mivel ez gigabites jelenleg nem igazán létezik olyan média ami nem férne át rajta.
De viszont ha kicsit visszaolvasol láthatod, hogy D-linkel mindenki csak szív, lecseréli stb...
Inkább kicsit told meg és vegyél egy Zyxel-t vagy jobban megtoldva egy Synologyt.
Hidd el a szoftver annyival profibb ezeken, hogy sokkal-sokkal felhasználóbarátabbak és rengeteg problémától kímélnek meg. Keress videót a Synology Video Station nevű alkalmazásáról. Ez való médiamegosztásra!Csak annyit mondok, hogy a letöltött(torrent) filmeket indexálja és automatikusan letölti hozzájuk a magyar nyelvű leírást és borítót.
Ja és a filmeket az okostelómról a buszról elindítom a letöltést mire hazaérek már nézhetem is.
Szintén a telóról kiböngészem melyik is tetszik, és egy érintéssel kiküldöm a Tv-re, vagy valamelyik médialejátszóra itthon... Nem a tv, Medialejátszó lassu gagyi felületén kell böngészni a filmeket!Csak ennyit számít a "márka" szoftverezettség!
Én Synologyt vennék, vagy összeraknék egy Pc-t amin Xpenologyt futtatnék, ergo lenne egy Synology nasom. Ami ha pl mITX-es akkor méretben és fogyasztásban is közel lenne egy gyári NAS-hoz.
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
bogabi
senior tag
válasz Czimby #12049 üzenetére
...De viszont ha kicsit visszaolvasol láthatod, hogy D-linkel mindenki csak szív, lecseréli stb...
Mondjuk nálam 3 éve megy hiba nélkül egy DNS-325. Nyilván nem egy Syno vagy QNAPP, de amire kell, arra jó (torrent lájtosan, mediaplayer NFS-en, és Windows alá network share).
Más: a 325-ben 1,2-es Marvell proci és 256 MB RAM van. Én úgy tapasztalom, hogy így a torrent letöltés vége olyan 9 MB/sec körül alakul (a net 240-es UPC).
A tévedés joga fenntartva. A meccs áll egyenlőre, egyelőre ez a helyes.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpársportok
- BestBuy ruhás topik
- Drágább lesz a Galaxy S24 FE
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- MasterDeeJay: Hardverapró Mystery box retró cuccokkal 15eft-ért
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Futás, futópályák
- Eredeti játékok OFF topik
- PlayStation 5
- További aktív témák...