Új hozzászólás Aktív témák

  • MaCS_70

    félisten

    válasz Arti1 #17708 üzenetére

    Igazából én sem értek hozzá, csak egy párhuzamos topicban volt róla szó nemrégiban és egy kicsit utánakérdeztem és utánaolvastam.

    A WD-nél TLER-nek hívjuk az error recovery controlt (más gyártók más néven illetik), és a RED FW-ében benne van és gyárilag aktívan figyel. Az elv az, hogy ezeket a lemezegységeket redundáns tömbökbe illik illeszteni, ahol mondjuk tartalékmeghajtó is akad. Ha egy RW művelet a TLER szerint nagyon elhúzódik, akkor ő már eleve rosszra gondol, és ha teheti, beteget jelent, a tömb meg elkezdi a tartalékegységet bevonni.
    Ha nincs tartalékegység, akkor ez nyilván nem lehetséges, de a HDD próbálja rendbe szedni magát, ami akár sok másodpercig is eltarthat.

    Egylemezes NAS-nál ennek nincsenek komoly következményei, legfeljebb megakad az adatfolyam -- ide tehát lehet RED-et tenni, de nem igazán van értelme, a TLER-t meg jó kikapcsolni.

    Aktív rendszernél viszont már komoly gondok adódhatnak, amit a Windows pl. szép kék képernyővel díjazhat.

    Tehát pontatlanul fogalmaztam: bármilyen NAS-ba mehet a RED, de egy lemeznél nincs ennek a funkciónak előnye,sőt, jó kikapcsolni, RAID1-nél már mehet, de igazából a profi, tartalékmeghajtós tömbökre van kitalálva.

    A dolog egyébként nem elméleti, miután most kérdezősködtem az ügyben, egy elég sok rendszert üzemeltető haver mesélte, hogy az egyik hivatalban az okostojás főnök elcsaklizta a friss DER-eket, mert azok biztosan jobbak neki, aztán panaszkodott, hogy az addig stabil gépe havonta párszor lefagyogat. Ugyanezek a HDD-k azóta hibátlanul üzemelnek 0/24-ben, már több éve.
    Egyébként is fordulnak elő konfliktusok, amikor mondjuk egy ilyen hibajavító okosság nincs teljes összhangban mondjuk a RAID-vezérlővel és pontosan fordított hatást ér el -- pár éve egy mailszerver omlott össze vélhetően ezen, minden más kombinációban mindenki szeretett mindenkit, de azok a HDD-k azt a vezérlőt pont nem.

    MaCS

    Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Új hozzászólás Aktív témák