Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz lockdown90 #12074 üzenetére

    NAS esetén a RAID0 előnye konkrétan nulla. Gyakorlatilag semmiféle sebességnövekedés nem tapasztalható, ezt a Synology topikban meg tudják erősíteni mások is. RAID10 esetén legalább a biztonság rendben van, viszont borzasztóan helypazarló.

    Amit én is javasolni tudnék ketabruce kollégának, az vagy a RAID5, vagy az a megoldás, amit ő is írt, hogy két lemez van RAID1-ben, a másik kettő meg független kötetként.

    Előnyök/hátrányok:

    Tételezzük fel, hogy négy darab 3T-s lemezt tesz be, azaz összesen 12T kapacitást.

    RAID10: összesen 6T szabad, tükrözött kapacitás áll rendelkezésre. A RAID0-nak nincs konkrét előnye, ezért ez eléggé helypazarló.
    RAID5: 9T szabad, védett kapacitás áll rendelkezésre. Előnye, hogy az összes hely biztonságosnak számít. Hátránya, hogy ha nem lemez hibásodik meg, hanem mondjuk a NAS, akkor lehet vakarózni, hogyan lehet visszanyerni az adatokat egy pontosan ugyanolyan NAS nélkül. Ha pedig valamiért mégis szétesik a RAID tömb, akkor gyártói segítség nélkül igen kevés sansz van az adatok visszaállítására.
    RAID1 + 2 független volume: Összesen 9T kapacitás. 3T kapacitás tükörben, biztonságosan. 6T önállóan, biztonság nélkül. Hátránya, hogy csak 3T a biztonságos terület, cserébe ha megdöglik a NAS, szétesik a RAID, a lemezek önállóan is olvashatóak, hiszen míg a RAID5-nél paritásbitek segítségével van megoldva a biztonság, a RAID1-nél sima tükör, mindkét lemezen ugyanaz van. További előnye, hogy nem muszáj egyforma méretű lemezeket betenni, egyedül csak a RAID1-be szánt két lemeznek kell egyformának lennie.

    Szerintem a Synology modellek egyébként tudják az utolsó funkciót. Sajnos nekem csak két lemezes Syno van, szóval én nem tudok nyilatkozni, érdemes lenne egy olyat megkérdezni, akinek 4 lemezes modellje van, vagy íni a gyártónak.

    [ Szerkesztve ]

    The Amiga, Born a Champion

Új hozzászólás Aktív témák