Új hozzászólás Aktív témák

  • mexel

    veterán

    válasz trufa12 #44682 üzenetére

    Színbeállítással kapcsolatban egy megjegyzés. ( lehet hogy hülyeség, de nekem be szokott jönni)
    Egy olyan gelkás tv szerelő szakitól tanultam régen, aki az elsők között végzett egy tanfolyamot a színes tv-k szereléséről amikor az első színes tv-k megjelentek, ezt is kb 20 éve mondta :)
    Akkor megmutatta hogyan állítgatja a tv-ket, én azóta is használom: egy valódi fekete fehér kép kell, vagy igazi feket-fehér film.
    A lényeg, hogy egy fekete-fehér képen semmilyen elszíneződést ne lehessen látni, csak a szürke árnyalatokat. Ha valamelyik szín eltolódik akkor vagy lilás vagy kékes, zöldes árnyalatú lesz. Ha valakinek jó a szeme hozzá akkor szépen be lehet állítani. (pl a samsung 50"-os plazmát amikor régen megvettük, szinte rózsaszínes volt a képe, engem az mindig nagyon zavar. Pár napig állítgattam, és azóta mindenkinek nagyon tetszik. Nagyon sok monitort belőttem így szemre.)
    Mint írtan lehet hogy hülyeség, és biztos hogy semmi köze ahhoz hogy összehasonlítsuk azzal amit műszerrel végeznek, de nekem így minden fotó szép, nem tűnnek elszínezettnek a képek stb. A kontraszt/fényerővel pedig úgy szoktam játszani hogy a fehér igazi fehér legyen, és ha a színek jók akkor fehér is lehet a fehér :)

    Érdemes egy-két igazi fekete fehér filmbe belenézni, vagy régi híradóba, és pl ősz hajú embereket megnézni. Ott szépen látszik ha valamelyik színből sok van, olyan árnyalatúnak látszik rögtön.

    Mint írtam ez csak egy privát módszer :)

    Ha pl a PH oldalának színeit nézzük, és színek alapján akarjuk beállítani akkor az nagyon nehéz lesz, főleg ha nincs referencia kép róla :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák