- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Korszakok találkoznak a YUNZII legújabb billentyűzetében
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Gaming notebook topik
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Llew
senior tag
A vettél de nem került rögzítesre az kicsit zavaros.
Illetve amit utana írsz az biztos nem jó.
Vagy előre beutalod a pénzt és a "pénzszámláról" fizetsz, vagy kartyas vasarlassal, de fizetned a vasárlás pillanatában mindenképpen kell. -
Wovbagger
tag
válasz
confuser #133855 üzenetére
Köszönöm az elismerést, de ez inkább a készséges segítőket illeti.
A számlát sikerült megnyitnom, az Llew által ajánlott "Kipróbálás" részen is jártam, "vettem" is DKJ-t 100,000 Ft névértéken - persze a tranzakció nem került rögzítésre.
Már csak egy kérdésem maradt: jól értem, hogy nem kell előre beutalnom a megvásárolni kívánt értékpapír(ok) ellenértékét az értékpapír nyilvántartási számlámra, hanem elég akkor intézkednem erről, ha kiderült, hogy pontosan mennyit sikerült "megszereznem" és mennyiért?
Az világos, hogy bankkártyás fizetésnél ezen nem kellene gondolkodnom, de nem szeretném túlságosan megemelni a bankkártyám limitjét - meg az állandó fel-le állítgatáshoz sincs kedvem, így az utalás (nekem) egyszerűbb lenne. -
Wovbagger
tag
Mint írtam teljesen amatőr vagyok, mindössze bankszámla költség optimalizálás miatt kell parkoltatnom valamennyi összeget, és gondoltam ha már egyszer úgyis parkol, akkor akár termelhetne is némi kamatot - ami jelen esetben nem kamat, hanem diszkontált áron történő vásárlás miatti hozam. 😎
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Wovbagger #133850 üzenetére
Mintha vinne a lendület, de csak semmi kapkodás, ez nem daytrade, eddig jó vagy, utánanéztél, kérdezel, megfontolod/tervezed, esetleg még ki is számolod, főleg nagyobb bef. elött
Hidegvér van pénzügyekben, meg átgondoltság, nem vagy te F1-es pilóta akinek kell a világraszóló reakcióidő
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Wovbagger #133847 üzenetére
Bankártyával érdemes venni, ha pénzbe kerül amúgy az utalás neked.
1M -ként olyan ~5k a hozam/hónap.
Itt van a kibocsátási dátumok, ha elfogyna a "régi", sosem korlátlan mértékben öntik a piacra ezeket.. -
-
evilskati
aktív tag
válasz
Wovbagger #133843 üzenetére
Annyit tennék még hozzá az előttem szólókhoz, hogy különböző DKJ-ket fogsz látni a listában, a nevében jelzi, hogy mikor fog lejárni, próbáld azt vásárolni, ami a legközelebb jár le ahhoz a naphoz, mikor szükséged lenne a pénzre.
A DKJ nem kamatozik, hanem diszkontált áron tudod megvenni, mondjuk vennél 100.000 Ft névértékű DKJ-t, aminek jelenlegi árfolyama 90%, tehát 90.000 Forintért tudod megvenni. A lejárat napján pedig 100.000 forintot kapsz vissza, így keletkezik 10.000 Ft hozamod a papíron.
DKJ-nek napi árfolyama van, ha nem várod meg a lejárat napját, hanem előbb visszaváltanád pénzre, akkor figyelned kell az árfolyamra, mert mehet le is és fel is. Általában az a trend, hogy az árfolyam egyre jobban eléri a 100%-ot a lejárat napjának közeledtével, tehát bukni valószínűleg nem fogsz rajta, ha hosszabb ideig tartod.
A lejárat napján kérheted a pénzt a kincstári értékpapírszámládra vagy ki is utalhatod magadnak egy előre rögzített saját névre szóló bankszámlára. Ennek rögzítése biztonsági okok miatt pár nap, úgyhogy tedd meg előre.
#133845Wovbagger: Bármikor vehetsz, ha van belőle, viszont jóváírni csak kincstári nyitvatartási időben fogják. Eltelhet pár óra, míg a pénzt már levonták, de a papír még nem látszik a számládon - külön írni fogja, hogy jóváírás alatt van.
-
Wovbagger
tag
válasz
Steve_Brown #133842 üzenetére
Köszönöm szépen a gyors választ! Ezek szerint egyrészt eddig jó nyomon járok, másrészt továbbra is hülye vagyok ehhez
Azt írod: "mintha tőzsdén kereskednél egy kötvénnyel." Csakhogy én még soha nem kereskedtem a tőzsdén sem kötvénnyel, sem semmi mással.
Letöltöttem a Webkincstár felhasználói kézikönyvét, annak az "Új tranzakció / Vétel" 12.1-es pontja alapján meg fog majd jelenni a vételnél a DKJ, mint lehetőség, csak rá kell majd kattintanom, és ki kell fizetnem? Sajnos a Diszkont kincstárjeggyel külön nem foglalkozik a leírás. -
Steve_Brown
senior tag
válasz
Wovbagger #133841 üzenetére
1.) Igen, megnyitod a "Értékpapír nyilvántartási-számla (magánszemély)" pont alatt a számlát.
2.) Igen, a DKJ-t azt aukción alkudják ki a Magyar Állam és a különböző vételre jogosult cégek egymás között. De te ebből az államkincstárból is tudsz venni gond nélkül. Az Államkincstár a DKJ-val úgy működik mint egy tőzsde kb. Tehát nem ilyen visszaváltós történet van mint más állampapíroknál, nincs -1%, hanem mintha tőzsdén kereskednél egy kötvénnyel. -
Wovbagger
tag
Sziasztok,
rövid távú (3 hónapos) megtakarítási lehetőséget keresek, és egyrészt a DKJ-t (Diszkont Kincstárjegy) ajánlották, másrészt ezt a topicot.
Teljesen amatőr vagyok a témában, ezért megnéztem a topic öszefoglalóját, rákerestem benne kulcsszavakra, eljutottam az Államkincstár / Webkincstár oldalára, ha jól értem itt "Értékpapír nyilvántartási-számla (magánszemély)" számlát kellene nyitnom, de itt elakadtam.
Minden olyan pontnál, ahol volt ismertető letöltöttem az aktuális pdf-et, így most vagy 100 oldalnyi anyag vár rám, aminek nem szeretnék nekilátni,. ezért inkább itt kérdezek.
Eddig még jól értettem a dolgokat? A fenti "Értékpapír nyilvántartási-számla (magánszemély)" számlát kell megnyitnom?
Azt írják: "a Diszkont Kincstárjegy aukció útján kerül forgalomba hozatalra. A Diszkont Kincstárjegy aukciók Nyilvános Ajánlattétel közzétételével kerülnek meghirdetésre. A 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciókra minden héten kedden" kerül sor. Tehát ha elkészül a fenti számlám (ami állítólag pár perc alatt megtörténik) akkor fogok tudni vásárolni oda DKJ-t?
Hogyan? Ugyanis van egy ilyen kitétel az egyik pdf-ben: "Az aukción közvetlenül a Magyar Állam által kibocsátott Állampapírok forgalomba hozatalára és forgalmazására az ÁKK Zrt.-vel Elsődleges forgalmazói szerződést kötött forgalmazók (a továbbiakban: Elsődleges forgalmazók) vehetnek részt." Nekem egy ilyen Elsődleges Forgalmazótól kell vásárolnom?
Előre is köszönöm a segítséget! -
válasz
Steve_Brown #133836 üzenetére
Senki nem tudja.
fun fact: trump sem… -
Dendytv
senior tag
válasz
Steve_Brown #133836 üzenetére
90 napig nem, aztán Kína 10% USA pedig 30% vámok. Egyenlőre ez a hivatalos álláspont.
-
Steve_Brown
senior tag
Most akkor a vámokból nem lesz semmi?
-
bigdady
nagyúr
Mi indította mos meg s&p-t?
-
Segal
veterán
válasz
Siegrune #133826 üzenetére
Én csak abból tudok kiindulni hogy a bmap extra kamatát csökkentették az utóbbi időben 2x is, a fixmáp idejét meg kitolták akár 5 évre, ez nálam inkább azt mutatja hogy magasabb kamatra számítanak. Az infla mindenesetre nőni fog a közeljövőben, mert már most is a stopokkal tudják ezt tartani és azt eleve nem lehet a végtelenségig tartani, másrészt Trump vámpolitikája is idővel meglátszik majd a gazdaságban.
Az itthoni kamatcsökkentés meg akkor kezdődhet el, ha előtte a FED csökkent.
Ettől függetlenül nem szeretnék okosabb lenni a piacnál, így én is mindkettő állampapírból szoktam venni. -
Siegrune
csendes tag
Ti vennétek most BMÁP-ot 7.5% kamattal, vagy akármennyire is vonzó, valószínű hogy szép fokozatos jegybanki kamatcsökkentés jön és jobban megéri a 6.5%-os FIXMÁP?
-
hablatyka
csendes tag
válasz
UberMutant #133824 üzenetére
köszi, kimatekoztam és transzferrel 60.000 Ft lenne, az eladásos deviza utalásos módon meg 62.000 Ft... Gyönyörű. Drága mulatság volt nem elintézni ezt tavaly amíg fele ennyi volt egy papír transzfer ára...
-
hablatyka
csendes tag
Sziasztok,
Erste -» IBKR tbsz transzfer kapcsán most kezdtem utánajárni a témának, és visszakeresvén a fórumon arra jutottam, hogy ha nekem van mondjuk 6 fajta értékpapírom egy tbsz-en, akkor addig amíg az eladás ára értékpapíronként 10.000 Ft alatt van addig megéri eladni azt mintsem áttranszferáltatni 10.000 Ft-ért papíronként.
Így ha a példánál maradva 6 papírból 5-öt eladok, akkor azokat euroként áttranszferálhatom az IBKR-hez és majd miután megérkezett ott vásárolok belöle ismét valamit a tbszre. Így megúszom ezt a tbsz transzfert 2x10.000 Ft-ból (1 papír és az euro állomány). Valid ez a gondolatmenet? -
Hmmz
aktív tag
válasz
Paxker315 #133814 üzenetére
Válaszából ítélve azt az egyet ami még van a CETOP mellett autentikus itthoni
Én is amúgy, nekem is 10% súllyal van kb.
Mostanában egész jól hozottÉn tartok "mindenből" egy kicsit amit itt a topikban megálmodtak az okosabbak.
Aztán persze lehet hogy a real estate investment egy 1 négyzetméteres udvari pottyantós fából, a szomszédhaver zalakomári hétvégi-telkének hátsó sarkában+a föld amit elfoglal, de akkor is ingatlanbefektetés
(Esetleg 1gr fizikai arany ebay-ről, még az olcsóbb korszakból, meg 1db penny stock/1db PMÁP, DE VAN)Tisztára mint Edward Norton az Olasz Melóban 18:10-nél felsorolják a haverok mit vennének a pénzből, ő meg lenyúlja az egész lóvét és megvesz mindent amit a haverok megálmodtak
-
bigdady
nagyúr
Ersteben lehet dkj-t venni?
-
Hmmz
aktív tag
válasz
aAron_ #133815 üzenetére
Valótlanság lenne engem valótlansággal "vádolni"
Válaszodból ítélve tudod jól hogy van ilyen.
Mindössze rövidítve írtam
Most hogy USA-ban vagy EU-ban is, hol milyen feltételekkel, milyen ügyfeleknek, milyen kockázatokkal, melyik brókernél és/vagy melyik ETF-nél, milyen kondíciókkal, és hogy pöppet reklámszagú a video, az már egy külön témaDe minden irónia és gúny nélkül mondom, szerintem többet is tudsz te erről, akkor szívesen olvasnám itt (lehet hogy mások is)
-
Steve_Brown
senior tag
Itt ülök cashben, várom, hogy Trump mondjon valamit aztán vehessem a CSPX-et a hónapban de basszus ez így nem fog megtörténni ha az öreg AI képeket posztolgat.
-
thefreeman
aktív tag
Sziasztok.
Mostanáig alapvetően államkincstárba mentek a megtakarításaim. Továbbra is ott akarom tartani a nagy részét de jelenleg az a cél, hogy ott egy esetleges lakásvásárlásnál rendelkezésre álljon az önerő ami nagyjából már megvan. Szeretnék most már diverzifikálni és TBSZ-t is nyitni. Első körben idén szerintem olyan 3-5 milliót tennék be, jövőre is kb ennyit ekkora összegnél még jó lehet a lightyear, a széf szolgáltatást is használva esetleg vagy vágjak bele az IBKR számla nyitásba? -
-
VMatteo
őstag
Rövidt távra,3-6 hónapra, a DKJ-n kívül ha jól látom nincs más opció ugye, ami jobban fizetne itt e lángoktól ölelt kis országunkban?
-
Hmmz
aktív tag
Vigyázz, mert "láthatatlan kezek" kikölcsönözhetik a VWCE ETF-ed (is) (mint Tékából a videokazettát anno), amíg te mit sem sejtve az igazak álmát alszod (LY és IBKR "előnyben", IBKR-nél kikapcsolható opció, viszont itt asszem kapsz zsetont cserébe )
-
Hmmz
aktív tag
CETOP ETF-et tart valaki? (Eléggé hazabeszélnek a srácok az interjúban nem?)
Kicsit riasztónak tűnik a 0,91% TER mutató, még akkor is ha fizikai és nem szintetikus (+ a tőzsdei spread)
Vagy akkor már inkább egy Amundi keleteurópai buli 0,5% TER mellett, és nem zavar hogy szintetikus? (Ebben sokkal több a lengyel súly)
Valahogy nem is túl meggyőző a hosszútávú grafikon sem, most van a 2008-as válság elötti értéken -
tisn
addikt
hi
webkincstaros nyeszrol nem kapok adoigazolast?
nem latom a kivonatok kozottthx
-
Lex Icon
senior tag
válasz
tomazin #133805 üzenetére
Arra gondoltam, hogy nem tudsz részösszeget kivenni, mert az egészet kidobják és bukod a teljes kamatot. Az 1% "bünti" ehhez képest nem sok. Persze ha csak negyedévre akarja, arra jobb a DKJ. Viszont ép. számlát akart díjmentesíteni, amit hosszútávra szokás nyitni pl. a TBSZ miatt. A BMÁP, meg addig lejár.
A lényeg: nem éri meg banknál parkoltatni 500k-t. -
Lex Icon
senior tag
Gondoltam, hogy államkincstárt fogsz javasolni.
Persze kivéve, ha a bank pénzét akarod gyarapítani és nem a magadét. A MÁK-nál nem kell adót fizetni, ingyen szolgáltatnak, nincs "feltörési" veszteség. Negyedévre, mint a linkelt start betétnél BMÁP-ban is kapsz 7% fölötti (éves) kamatot. Adómentesen.
Ökölszabály: a bankok nagyobb sarcot szednek, mint az állam. -
Hmmz
aktív tag
A bruttó 8% kamatból 5,76% marad nettóban?
Ühüm (Kivéve TBSZ/NYESZ vagy állampapir)Plusz még az egyéb sarcok, beutalás, kiutalás, kp felvét dija, számlavezetés, állománydíj, tranzakciós költség, TER mutató, ilyesmik..
Itt egy régebbi minta
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Építő/felújító topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Motoros topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Korszakok találkoznak a YUNZII legújabb billentyűzetében
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest