- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
- Kiderült, hogy miért nem viszik az NVIDIA új AI-chipjeit
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Milyen routert?
- Google Chrome
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Vírusirtó topic
- Proxmox VE
- Linux kezdőknek
- Linux Mint
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hi!King
őstag
válasz Oppenheimer #71037 üzenetére
Nekem a következő vételi ajánlatom 45 egy most 50.7 euro körüli áron lévő MSCI World ETF-re. Alatta 5%-al van a következő (más számlán, más ETF, ennek csak technikai oka van, lehetne ugyanaz is), utána viszont nincs egyelőre készenlétben pénzem.
Az én gondom, hogy 1.5-2 év múlva tervben van egy új autó vásárlása, és arra is gyűjteni kéne, nyilván azt nem részvény ETF-ben, pedig a következő időszakban jó vételi lehetőségek lesznek. Illetve van egy rakás állampapírom (főleg pemáp, pmáp, de kevéa bmáp is régről), de akkor eladni, mikor épp nagyobb hozamok lehetnek majd...
-
Sisco2
tag
válasz szkorhetz #71044 üzenetére
https://www.allampapir.hu/allampapirok/DKJ/
"A névérték kifizetése lejáratkor, egy összegben esedékes, mely az árfolyam-nyereségadó levonását követően kerül kifizetésre." -
allampapir
csendes újonc
Üdv mindenkinek!
Sokan megkerestetek ebből a fórum topikból különböző kéréssekkel a Magyar Állampapír Kalkulátor kapcsán, a kérések egy jó részét már sikerült is megvalósítanom. Ezúton is köszönöm azoknak, akik segítettek ötleteikkel, és örülök neki, hogy ilyen sokan használjátok.
Mivel mostanában különösen sok kérést kaptam arra vonatkozólag, hogy lehessen kalkulálni a Diszkont Kincstárjeggyel, illetve a "6 évesített" PMÁP/PEMÁP állampapírokkal, nem várhatott tovább a dolog, elkészült a fejlesztés.
Még csak a béta felületen érhető el, itt: https://allampapirkalkulator.hu/beta2
Úgy gondoltam, hogy először Nektek mutatnám meg, még egy erősen béta állapotú fejlesztésről van szó. Sokat még nem volt időm tesztelni, arra kérnélek Titeket, hogy segítsetek a következő dolgokban:
1. Annak ellenőrzésében, hogy jól számol-e a 6 éves papírokkal, illetve a Diszkont Kincstárjeggyel.
2. Érthető-e a működés? A DKJ-hoz még biztosan kell egy jobb leírás, példákkal megtűzdelve. De pl. a kapcsoló, amivel az 5 és 6 éves papírok között lehet váltani, milyen?
3. Nem esik-e szét az UI az új blokkok beemelése miatt? Teszteltem már pár böngészőben és mobilon, de általában mindig van legalább egy kombináció, amin valami elcsúszik.
Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!
-
sajtos365
tag
-
szkorhetz
őstag
válasz Nevred #71041 üzenetére
Na de mi lesz utána?
Én számítok azért arra, hogy 3-4% körül stabilizálódik 23 végén, 24 elején az infláció, akkor pedig 4,5-6% körül lehet a PMÁP kamata, a 2028-ban történő lejárása miatt viszont 2023-as inflát 9%-nak, utána 4%-nak véve már csak 6,37%-os átlagos hozama van a PMÁP-nak, míg a 2026/F-nél 4 évig fixen be vagy kötve 8,1%-ra. Ha lenne most szabad pénzem (és nem raktam volna már át minden MÁP+-ot PMÁP-ba) én 26/F-et vennék.
Ha rossz a matek, szóljatok.
[ Szerkesztve ]
-
-
CriticalHit
őstag
Szerintetek jó terv, ha az októberi kamatfizetési időszakban két év után eladom a MÁP papírokat és veszek helyettük PMÁP-ot? Csábító az a számításom szerinti 10+1,75%.
"We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
julius666
addikt
válasz Carvus #71038 üzenetére
Ha ősszel forintban fog kelleni az összeg és nem akartok deviza kockázatot futni (pl megegyezik addigra a kormány az EU-val és erősödhet a forint a hírre) a DKJ jó megoldás lehet.
Ha nem forintban fog kelleni a pénz, hanem euróban én nem váltanám át. Az a minimális hozamotok ami őszig lenne rajta nem éri meg a devizakockázatot.
-
Carvus
senior tag
Sziasztok,
laikusként kérdezném, hogy ősz-ősz végéig lenne "fölös" ~8 millió forintnyi eurónk. Kérdés mi tévők legyünk?
1. Marad a juro és bízzunk a "gyenge" forintba.
2. Átváltjuk forintba és rövid távú DKJ-ba forgatni, amíg nem lesz rá szükség.Én utóbbi felé hajlok leginkább, itt még annyi kérdés lenne, hogy esetleg PMÁP büntivel is jobb opció lenne-e DKJ-nál?
Tudom senki se jós, de azért ötletelgetni lehet.köszi,
Carvusdivi#2208
-
Oppenheimer
nagyúr
Na mikor lesz itt az ideje tozsden vasarolni? Nekem az MSCI World az atlagaram ala ment... Teljes portfoliom meg -5%-ban van. Mar csak a NASDAQ es Clean Energy ETF-jeim zoldek.
Egesz nyaron esni fogunk?
Sajnalom, hogy nyaralasra, motoros jogsira egy csomo penzt elkoltok a nyaron, most kene csak igazan befektetni.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
szkorhetz
őstag
válasz concret_hp #71033 üzenetére
Nekem ez most simán jobb alternatívának tűnik, mint a PMÁP.
Van bármi buktató? -
vnorbi
aktív tag
válasz nyirzoz #71031 üzenetére
PMÁP 2028/J zárul
PMÁP 2028/K indulAz új papírnál kicsit tolódik a kamatforduló (április -> június), valamint emelték a tervezett kibocsátási mennyiséget (megspórolják a rábocsátással járó adminisztrációt).
Szerk: nem válasz akart lenni.
[ Szerkesztve ]
-
-
nyirzoz
aktív tag
6,4%-ra ugrott a rövid DKJ-k hozama.
-
Ringman
nagyúr
válasz bandus #71000 üzenetére
volt.
„Mi nem úgy vagyunk sikeresek, ahogy mások szeretnék, hogy sikeresek legyünk. Mi a magunk magyar módján vagyunk sikeresek"
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
tag
Sziasztok !
Amatőr kérdés: DKJ pontosan mikor jár le/mikor kerül az összeg a pénzszámlára ?
Tehát pl egy 06.29. lejáratút mikortól lehet újra befektetni ? 06.29. 00:00-tól vagy... ? -
törölt tag
-
Ixion77
addikt
válasz julius666 #71009 üzenetére
Tegnap, életemben először megnéztem a FED sajtótájékoztatót. Azt láttam hogy Jerome Powell összeszedettebb és értelmesebb mint kb. bármely magyar (gazdaság)politikus akit az elmúlt években hallottam. Csak álmodni lehet arról hogy itthon egy politikustól olyan színvonalú sajtótájékoztatót kapjunk, mint amilyen a tegnapi volt. Gyönyörűen és iszonyú profizmussal válaszolt meg mocskosul kellemetlen kérdéseket. Közben még meglehetősen tisztességes is tudott maradni. 69 évesen! Bravo.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Hi!King
őstag
válasz Brandynew #71012 üzenetére
Nem tudom, mert elvileg éves hozamszámolásnál még csak nem is duplázni kellene a félévest, hanem négyzetre emelni, azaz 1.029^2 = 1.0588, azaz 5.88% lenne.
De lehet, hogy az kavar be, hogy az egyik esetben 360-al számolják az évet, a másikban meg 365-el. Esetleg az eladási és vételi árfolyam közötti rés.
-
Stanlee
őstag
Eleg volt, hogy a gazprom csokkentette a szallitasokat NS1-en kb. 60%-kal, es ugrott a gazar kb. 50%-ot. Es ez ugy, hogy nyar van. Nem kell itt tel veget megvarni es lesz nemulass. 3 het mulva NS1-en tervezett leallas 10 napra, nem lennek meglepve, ha nem sikerulne nekik beinditani a szallitasokat julius vegen.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Technikai alapon megvarázsolva én úgy gondolom, legfeljebb 392-393 ahonnan úgyis pattanni fog felfelé, de ha mondanak/csinálnak valami hülyeséget, akkor hamarabb. Valami csoda esetén nagyon max. ~383 középtávon, de ez nagyon elszállt jóslat, TA alig, fundamentálisan meg semmi nem indokolja.
Júliust gyanúsan 400 felett nyitjuk. Ezt elteszem magamnak, ha bejön, elmegyek pénzügyi elemzőnek
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
Kobe
veterán
Minden epeszu kozgazdasz megmondta nekik, mar ezelott 4-5 evvel is, ha nem korabban, hogy a prociklikus gazdpolitika torvenyszeru velejaroja, hogy recesszioban, aka. ha szopni kell, nem eleg zsebkendovel megfogni es a hegyet bekapni, hanem ott bizony kemeny melytorkozas van.
Sorry, nincs ra jobb hasonlat.
Maguk csinaltak, meg neki sem alltak igazan de mar oklendeznek tole.....8% infla mellett a nalunk levo kamatszint lenne a minimum (de ugye ott is szuvas van mert a szovetsegi kamatterheket novelni finanszirozhatatlan szintre). FED meg el sem kezdte, EKB sem, nalunk mar a 8%ot karcoljuk.
Szvsz lesz itt meg rovidtavon 15% koruli alapkamat is.
Foleg hogy egyre tobb arstop / benyaar kivezetesre utalo jeleket lehet latni, raeresztik azt is a lakossagra, itt az 1essel kezdodo 2szamjegyu inflanak is orulni fognak a nepek. -
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Ezen az oldalon van egy leírás a DKJ hozamkalkulációjáról.
Van egy mondat, amit egyszerűen nem értek. Arról van szó a példában, hogy 100 millióért vesz valaki DKJ-t, amiből fél év után 102 920 834 Ft lesz. Erre azt írja, hogy a féléves elért hozam 5,75%. Tehát nem 96 millióért vesz 100 milliónyi DKJ-t, hanem konkrétan 100 milliót költ rá (10600*10000).
Ez nekem sehogy nem jön ki. Ha 2,92 milliót keresek a 100 millióból, az akárhogy számolom, 2,92%-os hozam
Nem mintha annyira lényeges lenne, de nem hagy nyugodni, hogy mit ért ez alatt.
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz pictigjis #70999 üzenetére
Azért csak bölcs dolog volt kiállni a vihar kellős közepén és nagy büszkén bejelenteni, hogy akkor most felezik az emelések tempóját. Megint segget csináltak a szájukból. Nem véletlen hogy pl. a FEDnél is inkább csak ködös közhelyeket nyomnak a nyilatkozatokban ilyenkor ("adatokat figyelembe véve majd meglátjuk" és társai).
A sztoriban a legdurvább talán, hogy úgy értünk el ilyen magas kamatkörnyezetbe, hogy azért van még innen bőven lefelé. Mi lesz itt, ha beüt a recesszió (ami itt Európában szerintem elkerülhetetlen). Mondjuk tél közeledtével, ha addig nem rendeződik az ukrán helyzet. Energiaárak tovább menetelnek a csillagok felé miközben beesik az export meg a hazai termelés, jelentősen rontva a külső mérleget meg az államháztartás helyzetét. Ha nem sikerül mellé megegyezni az EU-val akkor jöhet az amit stingy2 is írt (#70910), a címlapok IMF-fel, államcsőddel, illetve tízen százalékos hozamok...
-
aujjobba
addikt
válasz favagoJoska #71006 üzenetére
-
favagoJoska
tag
válasz boti19871125 #70996 üzenetére
Elkezdtem kitöltögetni a portfóliómat az alkalmazásban nagyon tetszik hogy elég részletes, de bele is futottam egy problémába, történetesen abba hogy hogyan kezeljem a valutaváltást, ha pl én forinttal töltöttem fel a Random Capitalon az accountomat, onnan vettem pl eurót és abból részvényt. Hogyan kellene bevinni az euróváltást, hogy rendesen látszódjon a Deposit Account fülön Balanceként, le lehessen vonni a forint balanceból (remélhetőleg a fee-kel együtt). Vagy ilyesmit nem lehet bevinni a progiba?
Úgy hoztam létre a projektet, hogy HUF a base currency, Random Capital a Securities Account és Random Capital (HUF) a Reference Account. Valamint létrehoztam még 2 Deposit Accountot (Random Capital (USD) és Random Capital (EUR)). Vagy teljesen más setup lenne a jó?
Köszi előre is. -
JoinR
őstag
válasz Brandynew #71002 üzenetére
Ma reggeli telex cikk szerint ezen már nem fog segíteni a háború vége Amin mondjuk csodálkoznék, de a 350 iszonyat messze van.
-
pictigjis
senior tag
válasz bandus #71000 üzenetére
ha nagyon demagóg akarnék lenni, azt mondanám (de csak viccelek): kirakta a telex ezt a cikket, csinálni kellett gyorsan valamit
Új hozzászólás Aktív témák
- Videós, mozgóképes topik
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Path of Exile 2
- Nők, nőügyek (18+)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- További aktív témák...
- Konica Minolta Bizhub C227 fénymásoló
- Yamaha NS-555 hangfalpár + opcionális HiFi - házimozi cuccok
- Lenovo ThinkCentre M93p SFF PC, Quad Core i5-4570 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre M83 SFF PC, Quad Core i5-4590 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre E73 SFF PC, Quad Core i5-4460 CPU, 8 GB DDR3 RAM