Új hozzászólás Aktív témák

  • VirsLee

    őstag

    válasz szabi__memo #40598 üzenetére

    MNYP, mint magántulajdon? :) Hogy is nézett ez ki a megszüntetés előtt?
    - Rendelkezhettem úgy, hogy nem lépek be? - Nem
    - Rendelkezhettem úgy, hogy kilépek? - Nem
    - Rendelkezhettem a munkavállalói nyugdíjjárulékról? - Nem
    - Hozzáférhettem a MNYP-i számlán lévő pénzhez? - Nem
    - Eldönthettem, hogy hova és milyen arányban legyen befektetve a pénz? - Nem

    Miről szólt a konstrukció? Egyik kormányunk egy külső ajánlásra - amit azóta már sehol nem ajánlanak - lepaktált a pénzügyi cégekkel, egy számukra előnyös folyamatosan tejelő üzletre. A konstrukcióban gyakorlatilag minden rosszul sült el, a nagy pénzügyi cégek elvitték az állomány több, mint 90%-át, oligopol jelleggel működtek mindig a törvény szerinti maximum költségen, nem versenyeztették az alapkezelőket, saját cégcsoporton belül osztottak ki mindent. Ez odáig jutott 2010-re, hogy kb. éves 25-30mrd költséggel működtek, kb. évi 300mrd forint veszteséget okozva a felosztó kirovó rendszerben.
    Még ezen a ponton is lett volna esély, ha az EU beleegyezett volna, hogy azt az évi több, mint 300mrd forintot, ami hiányzott a TB kasszából, azzal korrigálni lehetett volna az államadósság mutatót a maastrichti kritérium számításakor. EU leszarta, utána a Viktorék is, vége, csapó.

    A rendszer:
    - hibásan lett bevezetve
    - hibásan működött
    - hibásan lett kivezetve

    Nem értem itt sokan miért csak a hibás kivezetés miatt rinyálnak? Torzszülött rendszer volt, fejlett országokban ilyen formában nem vezették be soha.

Új hozzászólás Aktív témák