Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
gregory91
senior tag
"Nem igazán értem hogy ha mbr-es a partició meg legacy a bios akor ezt miért kellett de így jó úgy néz ki."
Általában akkor "követel efi-t" telepítéskor ha efi módban indítod a live rendszert."Másik: DD-ben csináltam a pendrivot és így sokkal gyorsabban felmásolta a telepitő a fájlokat kb 5x olyan gyorsan mint iso módban.Ezen kicsit meglepődtem.."
Ha felmásolod SSD-re a tartalmát és egy
"sudo grub-install dev/sda" lefuttatsz és úgy telepítesz.
Kimész a mosdóra és mire visszaérsz már végez is(anno win is úgy telepítettem) na akkor fogsz ám meglepődni- de még mennyire.Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
Gyick
őstag
Hm.
Most müködik.
Mikor csináltam a particiókat kijött egy üzenet hogy mindeképpen kell egy legalább 300mb-s fat32-es partició /boot/efi csatlakozási ponttal és boot flaggel.Ezt megcsináltam és így elindul.Nem igazán értem hogy ha mbr-es a partició meg legacy a bios akor ezt miért kellett de így jó úgy néz ki.
Másik: DD-ben csináltam a pendrivot és így sokkal gyorsabban felmásolta a telepitő a fájlokat kb 5x olyan gyorsan mint iso módban.Ezen kicsit meglepődtem.. -
veterán
A laptopban sztem 32 bites proci lehet, ha tényleg olyan régi. Nálam van itthon egy 2006 körüli, szintén Fujitsu laptop, még nem tudtam beüzemelni, mert semmilyen Linuxot nem hajlandó "megenni".
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Synaptic
senior tag
A legegyszerűbb telepítési mód , ha nincs melette másik oprendszer az az Erase disk. Ekkor megcsinálja a magának szükséges partíciókat és nem kell semmivel sz@rakodnod. Kiválasztod a meghajtót ami majd a linux lesz és kb ennyi..
[ Szerkesztve ]
Ryzen-7-5800x3D/Asus TUF B550M Pro/Asrock-PhantomGaming-6800Xt
-
veterán
32 bites a Lubuntu? Am. Hdd helyett lehet egy használt 120 gigás ssd is jó lehetne, ha beveszi. Nem nehéz a partícionálás, tubeon tuti találsz tutorialt. Root, swap, home, meg kb. 1-2 mega szabad hely a grubnak.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
csixy
addikt
Valamelyik MBR-be csak belepakolta ... Próbáld végig egyesével aztán hátha beválik az egyik.
Az MBR tartalom amit beleír , csak olyan mint egy útjelzőtábla, odamutat valahol egy /boot/grub/grub.cfg-ra.[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Manjaro-nál most 5.9-es kernel van, szerintem csináld azt, hogy a KDE Neon alól terminálban belépsz a Manjarora, felrakod az új kernelt, majd csinálsz egy sudo update-grub -ot. A téma összefoglalóban megtalálod, hogy hogyan kell belépni egyik disztróból a másikba.
Nem szerencsés rolling disztrót frissítetlenül tartani, az 5.3-as kernel már eléggé régi.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
samujózsi
senior tag
Meglévőket egyesítenél vagy két üres területet szeretnél egyben látni?
Ha már létező partíciókat szeretnél összehozni egybe, úgy, hogy a szabad helyek összeadódjanak, akkor szerintem(!) nem. Persze lehet, hogy csak én nem haladtam a korral.Ha az üres helyeket szeretnéd felhasználni, akkor például LVM tud ilyet, de azt meg kell tanulni.
Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kubuntu és a KDE Neon is mind ugyanonnan ered, az aktuális Ubuntu LTS-t használja alapnak. Szóval ha az egyik alatt gondja van a netbeansek, akkor valószínűleg a probléma érinti az alap Ubuntut is. Ha nem lehet megnyomni pár gombot az ide-ben, akkor valószínűleg az ide-ben van valami gond. Próbáltál rákeresni erre a problémára?
Esetleg ha terminálból indítod az ide-t, lehet kiír valami hasznos infót arról, hogy mi baja van.A wifi problémára most így nem tudok mit mondani, kevés az infó.
*grub:
igen. Ha esetleg nem lenne a listában telepítés után akkor egy sudo update-grub megoldja.vargalex: olyanhoz még nem volt szerencsém. Hogy mik vannak.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Rimuru
veterán
EFI particiot nem kell, a windows mar csinalt.
Manjaro nem tudom hogy mukodik, de Arch alapokbol indulva azt mondom hogy alapertelmezetten az efi particiot hasznalja /boot-nak is. Ez nem biztos hogy jo mivel a particio kicsi csak 100MB (de 1 kernelnek eleg).
A tobbi telepito (ubuntu/mint/stb) jellemzoen normalisan csinalja tehat az EFI partciora csak az kerul aminek tenyleg ott a helye. Termeszetesen kulon /boot csak akkor kell ha szeredned hogy legyen, nem kotelezo ugyan ugy ahogy BIOS-nal se kellett.Kb csak annyiban ter el user szempontbol a telepites EFI/BIOS kozott hogy kell 1 EFI particionak lenni 1 lemezen (tobb EFI particionak nincs ertelme), viszont ezt mar a normalis telepitok tudjak kezelni.
uby: privat ment.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
kurion
senior tag
# /data on /dev/sdb4 during installation
[S]UUID=[/S]UUID="92C20EEAC20ED301" /data ntfs errors=remount-ro 0 2ennek így jónak kéne lennie nem?
A data mappát létrehoztam a főkönyvtrában, esetleg adjak neki mindenféle jogot? bootnál azt írja hogy "A lemezmeghajtó még nem áll készen, vagy nincs jelen"Gondolom valahol elrontottam
Linux mint a rendszer
Most nézem kétszer van benne az UUID
[ Szerkesztve ]
"Csinálni jobb mint beszélni róla" - Magic Gladiator
-
Misi1980
senior tag
Nincs több vinyó a gépben.Ez egy Lenovo u510 ideapad.
lev258:Igen ez UEFI noti.Újratelepítettem a windowst és eltünt a grup.Live CD-vel bootoltam és a boot customizer programmal tettem vissza a grupot.Amikor az ubuntut telepítettem elösszőr akkor is ugyan így előjött a grup és a windows boot menü is.
[ Szerkesztve ]
-
agy73p
senior tag
Szerettem volna én is, de Ubuntu is, Mint is elvérzett nálam, egyszerűen nem kapcsolja ki a szgépet leállításkor. A napokban Minttel is megpróbálkoztam még egyszer, tettem rá (már tudom hogy kell) másik kernelt, állítgattam a grub-customizerben az acpi=off, meg hasonló, amit a neten ezzel kapcsolatban túrtam mindent, de nem jött össze. Azokban a napokban kérdeztem meg, h mi a titka a Mint népszerűségének. Mert nekem is megtetszett már, de sajna nem műkszik teljeskörűen.
Nekem maradt opciónak Manjaro mellé a Fedora és a Suse.
[ Szerkesztve ]
-
IstvánLászló
senior tag
Pillanatnyilag Win-xp-sp3-am van és nemállók át semmi értsem 7-8-10-re.
A fenti véleményem azért ilyen mert amikor megjelent az xp nem volt olcsó árára már nem emlékszem.
A lényeg sok rosszat írnak hogy ez nem működik s.t.b., inkább választom a Linux-ot a jó öreg xpm mellé.
Mindketten már bizonyítottak nálam hogy stabilan működnek, tanulnom kellet hozzá és még szintén tanulnom kell biztosan nem keveset hogy programok kezelése jól menjen.
Üdv!
IstvánPrivátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
Lathronos
őstag
Örülök, hogy hasznosnak találod. Ami a francia nyelvet illeti, csak a saját scriptjeiben maradt, azokat már lusta voltam lefordítani. Na de majd a következőnél lefordítom azokat is, ne érje szó a ház elejét. A csomagoknál nem az a lényeg, hogy a legfrissebb legyen, hanem hogy működjön ahogy kell, gondolom ebben mindannyian egyetértünk. Ha a Voyager debian verziójából készítettem volna remastert, na ott aztán találtál volna őskövületeket.
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A proci limit adott, mindegy mit raksz rá. Ramot még tudnál bele rakni, meg erősebb procit, de csak akkor érné meg, ha szentimentális vonzódásotok van ehhez a géphez, egyébként igen csak cserére érett.
Egy célirányos Linux disztróval annyival érnél el többet, hogy nem kell tűzfallal meg víruskeresővel kínozni még pluszban a gépet, nem szűnik meg a támogatása és a megfelelő DE-vel a teljes ram fogyasztás is 100MB alatt maradhat.
-
nagyúr
Elnézést kell kérnem, látom már 9 éve is keményen telepítetted a Linuxot, RHEL- en is túl vagy már.
Ez az EDX kurzus is megvolt vagy csak elkeztded?
Ilyen Linuxos előélettel meglepő kérdéseket teszel fel az abszolút kezdők topicjában.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Vladi
nagyúr
Alapvetően ez az a repó, ami neked kell. Csak én a drivert nem találom benne.
Nyiss egy csomagkezelőt és keress rá.De én továbbra is azt mondom, hogy a nyíltat próbáld. Az alapból a disztró része, telepítés után már használj.
Olyan néha előfordul, hogy nem jól szabályozza a kártyát, de ezt is meg lehet oldani.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
gyári driver momentán sehogy nem fog felmenni. Nem is javaslom, a nyílt radeon driverrel kellene dűlőre jutni.
(#27109) CPT.Pirk:
softveres rendering az, amikor a cpu számolgatja a grafikus cuccokat. A gpu 150 fpsével szemben olyan 3 fps-el...
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
Claude Leon
senior tag
Mert az rpmfusion repot fel kell venned, nézz utána.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem csoda, nem ez a módja a driver telepítésének. Amit leszedtél, az igazából a fejlesztők számára van kint, ők ebből csinálják meg a disztró specifikus telepítőt, amit megtalálsz a csomagkezelőben.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor csatolnak nem hozzájuk tartozó partíciót a disztrók, ha te külön kéred azt. Ez lehet telepítéskor ha olyan a disztró telepítője ami tudja, vagy későb az /etc/fstab fájl szerkesztésével.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Többnyire csak egyszerűbb progiknál megy, hogy egyből indítod wineval a Win alatt telepített alkalmazást. Ugye Wines regedit, miegymás ilyenkor nem elérhető a proginak, a csak a Wine alatti megfelelője.
Neked telepíteni kell Linuxon a Wowot, van rá Wine [link], és PlayonLinux [link] megoldás is. Szerintem utóbbival próbálkozz először.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest