Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Linux kezdőknek
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Windows 11
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Microsoft Excel topic
- DIGI internet
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Mikrotik routerek
- TP-LINK WDR3600 router
- Milyen routert?
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz Joccc07 #52701 üzenetére
Ebben nem igazán látom a logikát...Most is dual-boot megoldás van a külön háttértárral lényegében, illetve ezen megoldás nem zárja ki az SSD-re való telepítést sem. Másrészt, ha valakinek xy (spéci) szoftverek használata miatt fontos a másik platform rendszerének megléte a gépén, akkor annak úgyis a dual-boot lesz továbbra is a megoldás. Vagy esetleg lehet majd játszadozni pl. virtuális géppel, de ahhoz meg plusz erőforrások kellenek stb.
[ Szerkesztve ]
-
Flowtation
őstag
válasz Joccc07 #52694 üzenetére
Szia!
Két lemezed van, az sda (ssd) és az sdb (hdd). A linuxot az sdb-re raktad, viszont a telepítés alatt ki lehet választani, hogy a grub melyik lemezre menjen. Te az sdb-re raktad a grubot, ezért az most a második boot opcióval rendelkező lemez, de mivel az elsőn is van működő boot partició ezért az indul alapból. Ennek előnye, hogy ha lehúzod a hdd-t akkor is menni fog a win, hátránya, hogy bekapcsoláskor kell egy gyorsbillenytű, amivel tudsz választani a lemezek között. Vagy elsőnek veszed a biosban a hdd-t, akkor bejön a grub, ott tudsz választani os-t, ha lehúzod akkor meg továbbmegy a következő bootolható lemezre. Remélem érthetően írtam le.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
nagyúr
válasz Joccc07 #52691 üzenetére
Igen! sdb-re
Ha csak nem akarod bonyolítani! Nyugodtan megpróbálhatod az időközben megjelent King Unique szaki által javallottakat is!
(#52693) Joccc07 Igazán nincs mit! Légy figyelmes, de ha kinyírod a Wint mégis csak valahogyan, akkor nyugodtan írhatsz ide ezzel kapcsolatban! A dual-boot témával nincs semmi gond ebben a topikban sem!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
King Unique
titán
válasz Joccc07 #52683 üzenetére
Na akkor bonyolítsuk...
Ha van az SSD-n elég szabad hely, akkor akár oda is telepíthető a Linux. Elég neki akár 15-20 GB is. Illetve, ha Legacy boot mód van, akkor simán megoldható pl. ez. Ennél a Linux eltávolítása is egyszerű és nem piszkál bele a WBM-be. Ha UEFI boot van, akkor már macerásabb a helyzet. Annál használható az alábbi leírás, illetve szükség esetén ezen módszerrel simán helyreállítható a Windows boot.
Ha nincs elég szabad hely az SSD-n, nem gond HDD-n a valamivel lassabb működés, illetve mindenképpen külön meghajtóra akarod telepíteni a Linuxot, akkor a többiek által javasolt megoldás a nyerő. De, ha szimplán csak ki akarod próbálni, akkor vannak arra egyéb opciók is (virtuális gép, normál / perzisztens Live rendszer, USB-s eszközre telepítés stb.).
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Joccc07 #52685 üzenetére
Ebben az esetben nem piszkálhat bele az sda-n lévő Windowsos boot-managerbe, akár biosból kiválasztva az SSD-t tudsz Winnel indítani. A Linux a HDD-re teszi a GRUB-ot, ha eltávolítod a nerevlemezt, akkor a bios automatikusan a Win rendszerbetöltőt fogja használni!
colomb2 szaki gyorsabb volt
Nekem van az SSD-n és a HDD-n is külön GRUB, igy tutira mondom, hogy ebből így nem lehet gond!
FONTOS!
Azért a telepítés során kétszer is nézd meg a particionálót, hogy jó helyre van-e kijelölve a rendszerbetöltő telepítése!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Joccc07 #52683 üzenetére
Ha bonyolult megoldást szeretnél, akkor King Unique szaki hozzászólásaiban keresgélj.
Ha jó neked úgy, hogy a Linux GRUB-ja lesz a rendszerbetöltő és ott tudod majd kiválasztani a Windowst is, akkor kerüljön a GRUB az sdb-re! Meghajtóra telepítjük alapesetben a GRUB-ot, nem partícióra (sda5)!
Mivel nem írtad, hogy melyik Windows verzió mellé telepítesz, gondolom, ismered a 8.1-től fennálló helyzetet dual-boot esetére. Ha nem, akkor az Összefoglalóban találsz leírást a duál-telepítésről.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz Joccc07 #47046 üzenetére
Van alaplapi videókártya, vagy csak az AMD-s?
Ha ismét megpróbálod a Live-ot, érdemes lenne megnézni egy dmesg-et (kimenteni fájlba az egészet), illetve fagyás esetén Ctrl+Alt+F2-t, sikerül-e átlépni konzolra.
A jelenlegi információból csak spekulálni lehet, van pár ötletem, de addig megtartom magamnak, amíg nem derül ki több.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz Joccc07 #46732 üzenetére
Van egy külön Linuxos szekció a fórumjukon. Ott olvashatsz a tapasztalatokról, az új kiadásokról vagy bug-okról. Összességében nagyon pozitívak az eddigiek, amennyire én tudom (pedig mondhatjuk, hogy csak saját elhatározásból dolgoznak rajta néhányan). Az azért várható, hogy még nem olyan "tökéletes", mint a Windows verzió.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
válasz Joccc07 #44352 üzenetére
Ez talán segíthet.
+Valami rémlik az Ubuntu appstore-ban van egy dell alkalmazás, azt is a telepítő "újragondolására" adták ki, de nem emlékszem a pontos nevére.Ha rákeresel a dell kulcsszóra az áruházban, tuti megtalálod.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Joccc07 #41070 üzenetére
Most Uborka alapút használsz, nem? Esetleg nézd meg ugyanazt Minten. Azzal a DE-vel nem lehet több a boot időd, mint 30s és akkor már sokat mondtam arra a gépre.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Joccc07 #41044 üzenetére
Az xfce egy könnyűsúlyú DE, még régi gépen se normális ha az ilyet használó disztró 2 percig tölt.
Tegnap vettem új TP T410-et, benne egy Core i5 meg tettem bele egy kínai dzsunka ssd-t, az eredménye az lett, hogy a boot alig 10 másodpercig tart, pedig KDE-s disztróról van szó ami nem pehely DE.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Joccc07 #39752 üzenetére
Igen, az apt-get pont úgy működik minden Debian leszármazottban. Emellett valszeg minden jót és rosszat megörökölt az Uborkától.
Amúgy természetesen nem gond a programozás. Ez a kihegyezés annyit takar, hogy "low latnecy" kernelt használnak, meg egy sor célprogram alapból része a telepítésnek.
Továbbá Gnome3-at használ Unity helyet asztali környezetnek. Ez üdvözlendő, bár én személy szerint egyiket sem szeretem.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lathronos
őstag
válasz Joccc07 #39749 üzenetére
FL Studi telepítése Ubuntu-ra. Köszönet érte Mikr0bi fórumtársunknak. Wineasio hozzáadása.
Találtam még ezt is. Nem tudom ezekből mi kell, nem zenélek.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Linux kezdőknek
- Autós topik
- EA Sports WRC '23
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Windows 11
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- LEGO klub
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Formula-1 humoros
- További aktív témák...
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Office Professional Plus 2013, 2016, 2019, 2021, 2024 licenckulcsok - MEGA Akció!
- Windows 7 Home Premium, Pro, Ultimate és Windows 8, 8.1 Pro licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akciók!
- Új, bontatlan Borderlands 2 Ultimate Loot Chest Limited Edition PC ELADÓ
- PC játékok - árak megegyezés alapján
- Windows Server 2016, 2019, 2022 Standard, Datacenter, Essentials termékkulcsok - MEGA akció!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest