Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Lasersailing

senior tag

válasz Lasersailing #44749 üzenetére

Folytattam a tesztelést, kb. 3-4 órán át próbálgattam este + reggel:

Zárt driverrel + integrált GPU + idle: lejjebb megy a hőfok, ma reggel még 39-et is láttam, csak egy gond van: egy szem PH!-s lap görgetésén is elgondolkozik (más nincs is megnyitva). Gyakorlatilag olyan mintha öt éves gépem lenne, nem 1 hónapos...

Zárt driverrel + dedikált GPU + videó renderelés: felmegy akár 70 fokig is, ventillátor pörög ezerrel. Ez így érthető.

zárt driverrel + dedikált GPU + idle: 50 fok alá néha le tudott menni, de érezhetően több hőt termel, mint eddig...

igazából fentiek közül összességében egyik sem jobb, mint a nyílt drivert + integrált GPU-t használva. Viszont a nyílt driver eddig nem is használta a dedikált GPU-t (persze tudom, hogy nem nagy a különbség az én dedikáltam és integráltam között...), de videóvágásnál azért kihasználnám a GPU-t) --> meg fogom nézni az általad írt linket és kipróbálom

Ami még érdekes lehet: feltettem win7 alatt is a dedikált GPU driverét (ott eddig telepítve sem volt, mert win7-et sem nagyon használok) és win7-ben a catalyst-ban be lehet állítani, hogy melyik program menjen integrált videókártyával és melyik dedikálttal. Igazából pont ezt szeretném, itt "csak" az op. rsz.-rel van gond... (semmi sem jó nekem :) )
    Ilyet a catalyst linux alatt nem enged, csak vagy ez vagy az + újraindítás is kell utána. :O

Egy szó mint száz tanultam valamit, de nem jutottam igazából előrébb :(( Azt hiszem vissza fogom tenni a nyilt drivert, mert összességében az a használhatóbb.

Még az jutott eszembe, hogy a Linux Mint Mate gyengébb gépekre ajánlott, mint a Cinnamon. Nem lenne érdemes azt kipróbálnom esetleg, hátha kevésbé fűtené a procit és csendes lenne a gép böngészés közben?

Ebben van valakinek tapasztalata?

[ Szerkesztve ]

• lev258

veterán

válasz Lasersailing #44749 üzenetére

Váltáshoz újraindítás is szükséges.
    Nálam laptopon, ami i3-as procival rendelkezik és nincs dedikált kártya, 49°C a hőmérséklet. Bár egy takarítás lassan esedékes, szerintem max. 5 °C-ot fog jelenteni. Nehéz összehasonlítani Windows-zal, mert ott nem ritka a gyártó által készített extra szoftver is laptophoz, ami precízebb szabályzást tesz lehetővé. Linuxon van lehetőség még egyfajta profilállításra, extra szabályzásra, csak ezek kicsit mélyebben vannak a rendszerben. Egy ilyen ismertető: [link]
    Másképp, a Windows-os idle nem biztos, hogy azonos a Linuxos idle-lal.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

Új hozzászólás Aktív témák