Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Asustor NAS
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Mikrotik routerek
- AliExpress tapasztalatok
- Windows 10
- Milyen routert?
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz eastsider #61045 üzenetére
Ez a SMART adatok alapján teljesen patyolat SSD, kb. 1-2 éves, 3 TB írás van csak rajta (ami rettenet kevés), 97%-os kondíció. Ez alapján azt mondanám, hogy semmi baja nincs, de aztán látom, hogy ez a 64 gigás Kingston V+200 SATA3-as SSD, és sajnos a V-széria híres volt arról, hogy egyik percről a másikra csak úgy bedöglenek. Ha még nem is ment tönkre, formázással helyrehozható, akkor is ketyegő bomba.
Egy dolog tűnik még gyanúsnak a SMART-ból: Unexpected Power Loss Count ez 75. Ilyet még nem láttam, ez nekem egy kicsit soknak tűnik, bár önmagában nem utal a meghajtó hibájára.
[ Szerkesztve ]
-
válasz lev258 #61044 üzenetére
SSD-nél mást jelent(, de HDD-nél sem kell aggódni még 97%-os kondíció esetén). Ez csak egy becslés a használat alapján.
Indicates the approximate SDD life left, in terms of PE cycles or Flash blocks currently available for use.
Normalized Equation:
SSD Life Left = MIN[ MAX(termA, 10), termB]
termA = (Unused)/(Rated) x 100 Unused = (unused PE cycles) Rated = (rated PE cycles)
termB = (100* SBN) / SBM
SBN = Spare RBlocks Now
SBM = Spare RBlocks at Mfg. Time
Normalized Value Range:
100 = Best = Full SSD life remains
1 = Worst = Insu cient Flash blocks remain in service for proper SSD operationNálam is 100/97-et ír, viszont több mint 28TB(!) írás van benne.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Frawly
veterán
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
érdekes anomália van a NAS-omnál, amit végre sikerült elcsípni.
hw: N3150, kingston ssd, wd red, paneltáp.
distro: Open media vault 4. debian 9 alapú
tünetek: időnként full elérhetetlen lesz az egész. SSH-n nem érem el, webgui-t sem, docker konténerek lehalnak, egyedül a transmission fut, de ott is csak a futó torrenteket látom remote, semmi adatforgalom nincs szinte.ezúttal rákötöttem a monitort a gépre és ez fogadott:
print_req_error: I/O error, és egy adattárra/ tobb szektorra hivatkozik. ez az SSD, amin a rendszer van, és HD sentinelben 97/100% a statusa
itt egy kép az outputról.[kép]dockerben fut pár cucc (tm, flexget, plex stb) plusz smb share van. kb ennyi.
mi lehet a gond?pár hetente előjön a hiba....
előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
válasz Frawly #61038 üzenetére
Azt nem downgrade-nek hívják?
Kerülő megoldásokat ismerem, de nekem megoldás kell(ene). Érdekes, hogy ez senkinek nem tűnt fel?
Annyit vettem észre, hogy a régi kiadásokban a gvfs-backend csomag kelti életre(8.11-es live xfce-hez csak ez kellett), az új kiadásokban viszont nincs ilyen csomag. Ha jól láttam, akkor ott , ahol nem működik a tallózás, már gvfs-smb van, a samba kezeléséhez, de nem igazán működik jól. Hiába túrom a netet, megoldást nem látok rá.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Frawly
veterán
Biztosan nincs letiltva, szerintem az új verziók eltérő konfigurálást igényelnek, ezért nem megy alapból. Csak azért semmiképp ne upgrade-elj dinoszauruszok előtti disztróra.
Samba helyett ott az NFS, ha linuxos gépek között akarsz megosztani, de az a baj vele, hogy azt is épp akkora szopás normálisan működésre bírni, mint a Sambát, max. csak annyiból jobb tőle, hogy kicsit jobb sávszélt lehet belőle kipréselni.
Alapvetően nekem a Samba mindig működött, de én kerülöm mindkettőt, ha gépek között kell cuccost megosztani a hálózaton, akkor felteszek egy FTP-szervert (ftpd, vagy bftpd), azt könnyebb konfigurálni, beállítom a jogosultságokat, megmutatom neki a munkamappát, terminálban elindítom egyszer futtatott daemonként, és az egész megvan 2 perc alatt, mindenféle szopórollerezés nélkül. Másik gépen meg ftp://ftp-s.gép.IP.címe megadásával elérem.
Megint mások az SSH-n keresztül történő fájlmozgatásra esküsznek.
[ Szerkesztve ]
-
A distro készítőknél fekete listára került a samba? Fedora 28, Mint 19, Ubuntu 18.04,... Mindegyik live, és 0 gépet lát a hálózaton, pedig az smbtree megmutatja mindegyiket. Kíváncsiságból kipróbáltam egy régebbi verziókat használó 8.11-es Debian-t, ott meg pöc röff, a grafikus felületen is megjelentek a gépek, a megosztások.Simán betallózta a hálózatot. Ahogy egy 14.04.2-es xubuntu is. Ennek tükrében erősen kétséges, hogy az új, jobb mint a régi. Ez mitől fejlődés? Vagy lemaradtam valamiről? Már nem a samba a legelterjedtebb fájlmegosztó protokol?
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Frawly #61032 üzenetére
Nem hát ... Nagyon nem érted a problémát. Megvan amit írtál, de nekem nem jött elő mert végigpróbálgattam volna. Nyomd le az ALTGR-t, és tartsd nyomva. Egyenként nyomd le a billentyűzet felső numerikus sorát, és meglátod.
-
Frawly
veterán
Ha nem mennek, akkor mégse magyar kiosztással használod vagy nem a szabványos magyarral, hanem valami spéci alvariánssal (101-gombos és társai). Nagyon figyelj, hogy sima magyarra legyen állítva, semmi más ne legyen mögé írva zárójelben.
Magyar kiosztáson mennie kéne a AltGr+3-nak.
-
-Ben-
veterán
válasz Frawly #61025 üzenetére
Viszont, ha letöltöm és mappából indítom, akkor simán elindul és minden rendben megy. Mindegy, a lényeg, hogy sikerült elindítani, úgyse játszom vele, csak tesztelni kell.
(#61033) Frawly: Letöltöttem az openarena.ws oldalról a csomagot és elindítottam az openarena.x86_64 -et. Így működik.
[ Szerkesztve ]
-
Közben rájöttem, hogy a 137 udp forrásportot kell megnyitni, és máris működik az smbtree. A tallózás is megnyílik, de nem mutatja a gépeket, 0 találatot mutat.
Frawly
Nem, magyar kiosztással használom, de ezek a spéci jelek nem mennek.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Gondolom mert német kiosztással használod. A fizikai kiosztástól függetlenül szoftveresen kapcsolgatható a logikai kiosztás. Ezért is jó befektetés gépírni megtanulni, mert nem nézel le a gombokra, mindegy mi van rájuk írva, mindegy, hogy német, angol vagy akármi, csak ISO kiosztás legyen (fordított L alakú Enter, rövid bal Shift), és beállítod az OS-ben a magyar logikai kiosztást, és tudsz rajta úgy írni, mintha magyar billentyűzet lenne.
Nekem pl. brit fizikai kiosztásom van, de a Linuxban és a Windowsban is alapértelmezett a magyar kiosztás, másodlagos az amerikai. Mondjuk a ^-jelet ritkán használom, lényegében csak programozáskor jön elő, de akkor meg átváltok amerikaira. Magyar szövegben nekem még egyszer sem kellett.
-
A tűzfal at írja:
FINAL_REJECT: IN=enp9s0 OUT= MAC=00:21:70:97:0e:9a:b8:27:eb:36:aa:42:08:00 SRC=192.168.1.2 DST=192.168.1.237 LEN=90 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=64 ID=5779 DF PROTO=UDP SPT=137 DPT=43087 LEN=70
Pedig az 137-es udp port szerinte nyitva van.
-
Célegyenesben vagyok, már majdnem jó a samba hálózat tallózása Thunar(XFCE) alatt. Telepítettem a gvfs-smb-t, amikor beírom a címsorba hogy smb://gépneve/megosztás, már szépen kilistázza a megosztásokat, be is tudok lépni. Pipa.
Amikor a "Hálózat tallózása"-ra kattintok, szépen megjelenik a "Windows" hálózatok" ikon. Viszon ezt már nem tudom megnyit, hibaüzenetet kapok: No such file or directory.
Az smbtree sem ad vissza semmit. Viszont miután leállítom a tűzfalat, az smbtree megjavul, kilistázza a munkacsoportot, és a gépek megosztásait.
Melyik portot/szolgáltatást engedélyezve kapcsolhatom be a tallózást?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz Frawly #61024 üzenetére
Német kiosztás van rászitázva, szóval nem láttam.
Amúgy érdekes, mert próbáltam én megkeresni de az ALTGR+0,1 után megszakadt a dolog mert a 2-es után egy betűt vár. pl. Ha az a-t nyomom le utána akkor tesz rá egy fordított kalapot. ALTRG+2, a = ǎ Így aztán hiába nyomtam le utána a többi szám gombot. A visszafele sorrend(jobbról balra a felső sor) se jó mert ott is egy módosítóval indul. Egy alsó pöcköt tesz rá: ALTGR+, c = çFreeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Frawly
veterán
AltGr+3 a ^-jel a magyar kiosztásban. Attól, hogy angol billentyűzeted van, tudsz rajta magyar kiosztást használni.
Ahogy írták, tetszőleges Unicode-karaktert a Ctrl+Shift+U után hexa értéket begépelve tudsz bevinni.
Ha csak gyakran használt jelek kellenek, akkor nyomkodd végig magyar kiosztáson az AltGr+alfanumerikus gombok kombójait (különösen hasznosak \ – „ ” @ ~ °´˝ ÷ × €), illetve sok hasznos jel van a AltGr+Shift+alfanumerikus gombok kombinációival is (hasznosak: ® © ’).
-
-Ben-
veterán
Csak az az érdekes, hogy eleinte működött, nem volt semmi gond. Még említettem is, hogy érdekes módon a játékok tökéletesen mennek. Most meg hiába telepítettem újra, szegmentálási hibával kilép...
Szerk.: jövő héten kapok kölcsön 2 db kártyát, így tudok majd tesztelni. Remélhetőleg lesz előrelépés.
[ Szerkesztve ]
-
b3Ro
senior tag
Ha jol emlekszem Nvidia kartyad van, amivel docog minden, valószínűleg a hardveres gyorsítás miatt.
Ezt találtam, ami megvalaszolja a dolgot:You must have accelerated drivers for your video card installed for best results. This may require using the not-entirely-open-source NVIDIA drivers for NVIDIA cards. This also means that some video cards may not work even if they meet the above-stated minimum requirements.
-
-
Sonja
nagyúr
Linux alatt unicode van, amit a CTRL+SHIFT+U billentyűkombinációval, és a hexa kód begépelésével hívhatod elő a kívánt eredményt. Pl. Itt a hozzászólásnál megnyomod a CTRL+SHIFT+U-t, majd begépeled a 0041-et (meg nyomsz pl. egy space-t), máris kiír egy A betűt.
Szerk.: Itt egy Unicode karakter tábla. ^ - 005E
[ Szerkesztve ]
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
-
b3Ro
senior tag
Az a laptop nyogve nyelos lesz.
Arch wikin irnak is róla.Hardware accelerated H.264 decoding on GMA 4500
The libva-intel-driver package only provides hardware accelerated MPEG-2 decoding for GMA 4500 series GPUs. The H.264 decoding support is maintained in a separated g45-h264 branch, which can be used by installing libva-intel-driver-g45-h264AUR package. Note however that this support is experimental and its development has been abandoned. Using the VA-API with this driver on a GMA 4500 series GPU will offload the CPU but may not result in as smooth a playback as non-accelerated playback. Tests using mplayer showed that using vaapi to play back an H.264 encoded 1080p video halved the CPU load (compared to the XV overlay) but resulted in very choppy playback, while 720p worked reasonably well [5]. This is echoed by other experiences [6]. Setting the preallocated video ram size higher in bios results in much better hardware decoded playback. Even 1080p h264 works well if this is done. Smooth playback (1080p/720p) works also with mpv-gitAUR in combination with ffmpeg-gitAUR and libva-intel-driver-g45-h264AUR. With MPV and the Firefox plugin "Watch with MPV"[7] it is possible to watch hardware accelerated YouTube videos.[ Szerkesztve ]
-
GM965 chipset-es laptop.
Most éppen egy live 18.0.4-es lubuntu-n próbáltam a chrome-t, és minden csomagot telepítettem amit felsoroltál, miközben ment a chrome-ban a lejátszás. Elképzelhető, hogy menet közben átkapcsolt ezekre? Vagy ezek csak telepített rendszeren, újraindítás után töltődnek be?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz CPT.Pirk #61012 üzenetére
Fura módon nálam tényleg az ablakkezelőtől függ hogy mennyire dadog a videó lejátszás. Gnome alatt folyamatosan akad, ami azért fura, mert látszólag még lehetne terhelni a procit(látszólag van még 10-20% tartalék), vagyis nem a CPU korlátozza. De akkor mi? A rengeteg háttérben elinduló vicik vacak(pl. evolution)? XFCE, LXQT alatt szinte akadásmentes, folyamatos a videó (W8 alatt sem jobb).
---
Ami angol bill. kiosztásban a SHIFT+6 (kalap?) azt hol érem el a magyar kiosztásban?
Linux alatt hogyan tudok a "scan" kóddal beírni 1-1 karaktert (Windows-ról rémlik, hogy alt+ numerikus kóddal lehetett begépelni)Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-Ben-
veterán
válasz CPT.Pirk #61012 üzenetére
Chakrával se ment ennél jobban. Igazából itt a KDE a kulcs. KDE és Xfce rendben van, a böngészés meg mindenhogyan sz@r, ezt már elfogadtam.
Szerk.: a másik probléma, hogy tesztelnék 1-2 dolgot, de az OpenArena nem hajlandó elindulni. Konzolból indítva ezzel ér véget a folyamat:
/usr/lib/openarena/baseoa
/usr/lib/openarena/baseoa/z_oacmp-volume1-v3.pk3 (370 files)
/usr/lib/openarena/baseoa/pak6-patch088.pk3 (711 files)
/usr/lib/openarena/baseoa/pak6-patch085.pk3 (559 files)
/usr/lib/openarena/baseoa/pak6-misc.pk3 (229 files)
/usr/lib/openarena/baseoa/pak5-TA.pk3 (139 files)
/usr/lib/openarena/baseoa/pak4-textures.pk3 (1753 files)
/usr/lib/openarena/baseoa/pak2-players.pk3 (669 files)
/usr/lib/openarena/baseoa/pak2-players-mature.pk3 (231 files)
/usr/lib/openarena/baseoa/pak1-maps.pk3 (100 files)
/usr/lib/openarena/baseoa/pak0.pk3 (1042 files)
----------------------
5803 files in pk3 files
Wrote challenges.cfg
RE_Shutdown( 1 )
------- FBO_Shutdown -------
------- R_ShutdownVaos -------
------- GLSL_ShutdownGPUShaders -------
tty]Szegmentálási hiba (core készült)[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Chakra alatt elég jól ment a gép, lehet azzal kellene inkább próbálkoznod. Vagy fontos az Ubuntu leszármazotti volta?
cigam: ne pont azon a néven keresd őket. libva vaapi vdpau szavakra keress rá.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-Ben-
veterán
Áttértem Kubuntura, mivel a KDE sokkal jobban tetszik, mint a gnome. Viszont a zárt NV driverrel borzalmasan pocsék, kb. 2 percenként csontra fagy az egész gép. Hogyan tudom eltávolítani a zárt drivert és visszatenni a nyílt drivert? Az illesztőprogram-kezelőben próbáltam, úgy viszont nem jó, mert végül nem marad se nyílt, se zárt driver.
-
16.0.4 MATE alatt már eleve fent van a mesa-vdpau-drivers, de a többit nem találja. A vdpauinfo továbbra sem fut le:
Failed to open VDPAU backend libvdpau_i965.so: cannot open shared object files
Se /usr/lib/vdpau/ mapp se /usr/lib/dri/i965_drv_video.so fájl (dri mappa sincs)
Viszont találtam egy olyant, hogy telepítsem a libvdpau-va-gl1-et. A vdpauinfo ezután is hibára fut,de! Ha azt mondom neki: VDPAU_DRIVER=va_gl vdpauinfo ugyanúgy nem találja, de tovább megy.
display: :0.0 screen: 0
libva info: VA-API version 0.39.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
API version: 1
Information string: OpenGL/VAAPI/libswscale backend for VDPAUA videó dekóderekhez végig azt írja --- not supported ---
[ Szerkesztve ]
-
válasz CPT.Pirk #61007 üzenetére
Valamit most is csinálhat, mert ha a Chrome-ban kikapcsolom a HW gyorsítást, akkor 100% közelébe ugrik a CPU használat(elötte 60% körül ingadozott), és folyamatosabb a lejátszás, de még mindé meg-meg akad.
Köszi a tippeket!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor még a dmesg kimenetet nézd meg, az adott dátum körül.
cigam: akkor nincs több ötletem, elég ősi a hardver. Kérdezz rá valami Fedorás topicban, bár így fejből nem tudom, hogy egyáltalán tud-e valamit hardveresen gyorsítani az i965...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A vdpau eredetileg nVidiás dolog volt, onnan maradhatott az a sor.
Neked itt az a baj, hogy nincs fent semmilyen csomag, amivel tudná használni az i965-öt bármilyen szinten, így a proci erőlködik.
Nézd meg a csomagokat, hogy milyen vaapi és vdpau csomagokat látsz ott. Így kapásból pl. ezeket keresd és tedd fel:
mesa-vdpau-drivers
libva-vdpau-driver
libvdpau-va-glEzek behúzzák a kellő függőségeket mindenhez. Aztán ezek után nézd meg a vainfo és a vdpauinfo kimenetét, meg a lejátszást pl. SMPlayer alatt. Az smplayert indítsd terminálból, akkor látjuk mi történik.
7etape: a /var/log alatt vannak naplók, meg a systemd logját lehet nézni, meg a kernelét.
journalctl -p err -b
Ha nincs benne semmi, akkor menni tovább és vizsgálni ezek kimenetét:journalctl -b
journalctl -k[ Szerkesztve ]
-
válasz CPT.Pirk #60999 üzenetére
vainfo
libva info: VA-API version 1.1.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib64/dri/i965_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exitvdpauinfo
display: :0 screen: 0
Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: cannot open shared object file: No such file or directory
Error creating VDPAU device: 1Nem is értem milyen nvidia.so-t keres
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows Server 2016, 2019, 2022 Standard, Datacenter, Essentials termékkulcsok - MEGA akció!
- Surfshark Starter VPN 1 év / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- KERESEM!!! Sons Of The Forest keyt vagy giftet STEAM-re
- Diablo 4 alap (Battle.net)
- Windows 7 Home Premium, Pro, Ultimate és Windows 8, 8.1 Pro licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akciók!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest