Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ArthurShelby
addikt
2.1 Ezek asus routerek nas-ként használva. Az egyiken gyári fw van (smbv1) (az aimesh miatt), a másikon merlin/hgg (és ott van már smbv2).
2.2 Azt kéne tudnom valahogy elérni linux alól (smbv1), bár mint írtam az smbv2 sem működött tökéletesen. (igen, el sem kezdte lejátszani, de pl a sample-t megnyitotta). Androidon, windows-on nem volt gondom.
A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
MurdR
veterán
válasz ubyegon2 #62496 üzenetére
Cpt.pirk hsz-e: Én merem ajánlani a ChakraOS-t amit lentebb írtam, de pl. az Uborka leszármazott Mint Cinnamon is kellemes csalódást okozott, kb mindenki azon dolgozott a korábbi cégünknél.
Ezért írtam a kettőt[ Szerkesztve ]
MacBook Air 2020 - iPhone SE 2020 - iPad 8
-
MurdR
veterán
Midenkinek köszönöm a segítséget, feltettem a Win10-et, és minden frankón működik!
Na jó, nem, de most megyek aludni, mert éjszakás voltam. De Nektek hála meg van a délutáni program, megismerkedem a két említett disztróval
-
nagyúr
Gondoltam ezt az Ubuntus dolgot, valahogy mindig ez van, ha az emberek meghallják az Ubuntu szót!
A Mint Cinnamon 19 kipróbálása nem rossz ötlet. A hibernálással kapcsolatban olvastam gondokat, de amúgy sem javasolt SSD-nél, ami nem is mai gyerek a gépedben.
Néhány ellenőrző parancsot érdemes is lenne lefuttatnod a biztonság kedvéért, akár innen kimazsolázva:
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is - Frissítve!
(a frissítés az FSTAB szerkesztését és a TRIM megoldást érinti 18.04-től)
Itt meg gyüjtjük a tapasztalatokat:
(#62491) Bici
Az Ubuntu Mate is nagyon jól össze van rakva, nekem nagyon bejött, amikor kipróbáltam 16.04-en, ellentétben a Xubuntu-val, XFCE terén a Mint XFCE klasszisokkal jobb.
A Cinnamon meg hát.....az Cinnamon! Mi gond lehetne vele? 3.8.x-től már memóriát sem eszik olyan sokat. Ha már dobták a KDE verziót, legalább van eredménye, mert jobban ráfeküdtek a Cinnamon fejlesztésére.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
En az Ubuntu alatt Ubuntu szarmazakot ertettem, nyugodtan lehet mint, sot, nekem meg jobban is tetszik.
Ha netan gondok akadnak a Cinnamonnal, akkor batran valts at XFCE-re, vagy Mate-re.
Leginkabb Mate-re, mert az Mint-tel nagyon szepre es egysegesre van gyalulva a tobbi disztrohoz kepest.[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
MurdR
veterán
válasz ubyegon2 #62488 üzenetére
Mi a gondod amúgy az Ubuntuval? - ez egy teljesen egyedi elmagyarázhatatlan jelenség, nem az OS-sel van gondom, hanem csak simán rossz emlékek fűznek ahhoz az időszakhoz, amikor használtam Ubuntut. Elég gyökér felfogásom van sajnos. Ezen nem tudok változtatni.
Ubuntu alapú jöhet? Persze Cpt.pirk ajánlása alapján ma kipróbálom a Mint Cinnamont is.
A hibernálás helyett az altatást erőltetném a helyedben. - megfogadom.
(sorry, ez mehetett volna egy hsz-be)
[ Szerkesztve ]
-
MurdR
veterán
válasz CPT.Pirk #62487 üzenetére
Kipróbálom mindkettőt, köszi!
Dropbox akkor van, az jó, és TW is, nagyjából használható, az elég nekem (hangosangondolkodom)
Még valami, ami eszembe jutott:
Van bent a cégnél egy elég öregecske HP Scanjet 5590 adagolós lapolvasónk, ami nagyban megkönnyíti a melónkat, lévén, hogy 50-esével tudunk beolvasni viszonylag gyorsan vele. Na ennek van egy HP Lapolvasó nevű szoftvere, amivel konfigurálni lehet a beolvasási paramétereket.
Ezt szerinted wine alól tudnám használni?MacBook Air 2020 - iPhone SE 2020 - iPad 8
-
nagyúr
Mi a gondod amúgy az Ubuntuval?
Ubuntu alapú jöhet? Linux Mint Mate vagy XFCE, bár én a 8470p-re is Linux Mint Cinnamont tettem, simán futna a kistesóján is.
Teamviever tökéletesen működött, egyszer Cinnamon alól operáltam egy másik Mint Cinnamonos gépet.
A hibernálás helyett az altatást erőltetném a helyedben.
Felhős kliensek is vannak bőven.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én merem ajánlani a ChakraOS-t amit lentebb írtam, de pl. az Uborka leszármazott Mint Cinnamon is kellemes csalódást okozott, kb mindenki azon dolgozott a korábbi cégünknél.
Felhő: dropbox?
TW: van Linuxra és működik is, csak nem visz át speckó vezérlő karaktereket, mint pl. alt+tab, egyszerűen nincs megvalósítva benne ez a rész ami néha szívás tud lenni.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
MurdR
veterán
Bocsánat, elfelejtettem említeni: csak ne Ubuntu legyen...
Azt viszont tudnod kell, hogy az MS Office tamogatottsag linuxon nem teljeskoru.
Ha sokat kell speci formazott ms-office doksikat szerkeszteni, akkor lehetnek kompatibilitasi gondok.
Igen, sajnos már találkoztam ezzel a problémával én is, de útközben csak kisebb excel táblázatokat kell szerkesztgetnem, meg esetleg egy-két alap word documentumot.Ha pedig valami nagyon speckó kell, akkor marad az online szerkesztés böngészőből.
Ha már itt tartunk, ezekre milyen megoldást ajánlanátok:
-Felhőben lévő mappa, és annak fájljainak szerkesztése
-Teamviever, vagy távoli elérésMacBook Air 2020 - iPhone SE 2020 - iPad 8
-
félisten
válasz ArthurShelby #62369 üzenetére
1.: Próbáld meg ezt:
2.1.: Milyen Windows-ról beszélünk? Win10-nél nemrég ugye lelőtték az SMB v1 támogatást, tehát újra fel kell telepíteni ([link])
2.2.: Nem akart lejátszani alatt mit értesz? El se kezdi lejátszani? Min nem játszotta le? Mert ugye azt írod, hogy Win alatt nem volt probléma.
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
Ha nem akarsz gondot a hibernalassal (es javitgatni sem akarsz sokat), akkor en ubuntut, vagy annak szarmazekait ajanlanam. LTS verziok elegge problemamentesek.
Ha nem szamit a csicsa, akkor mate vagy xfce kornyezettel.Azt viszont tudnod kell, hogy az MS Office tamogatottsag linuxon nem teljeskoru.
Ha sokat kell speci formazott ms-office doksikat szerkeszteni, akkor lehetnek kompatibilitasi gondok.
Alap dolgoknal nem jellemzo. En meg soha nem futottam bele, de nem is vagyok nagy dokumentum guru. Akik nagyobb mennyisegben talalkoznak ilyen file-okkal, azok szoktak panaszkodni, hogy az OpenOffice / Libreoffice MS-Office kompatibilitasa nem szazas.[ Szerkesztve ]
-
MurdR
veterán
válasz CPT.Pirk #62481 üzenetére
Ó, értem.
Mit ajánlasz (ajánlotok) helyette, erre a felhasználásra:Gazdatest: HP 2170p i3 U-s proci, 4GB RAM, 60GB SSD, 11.6" kijelző
Felhasználás: Útközben kocsivalfélreállós e-mailezés, napi 50x fel-le hajtogatás(hibernálás-élesztés), excel-word-PDF.MacBook Air 2020 - iPhone SE 2020 - iPad 8
-
ArthurShelby
addikt
válasz ArthurShelby #62453 üzenetére
Meg lett már válaszolva, csak én nem vettem észre, vagy túl nehezet kérdeztem? (esetleg büdös vagyok )
A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
MurdR
veterán
Sziasztok!
Az Elementary OS-ről nem sok szó esik a topicban, pedig a DistroWatch szerint a 4. legtöbbször klikkelt OS.
Ennek mi az oka?MacBook Air 2020 - iPhone SE 2020 - iPad 8
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Shyciii #62478 üzenetére
Az Arch-hoz felrakható KDEmod-ként indultak anno, ma pedig már az Arch-tól független saját csomagbázisuk van, ahol a core csomagok nem full rolling rendszerben cserélődnek, de megmaradt a közeli rokonság az Arch-al.
Nekem ez a half rolling szimpatikusabb megközelítés, mint az Arch-é vagy az Ubuntu disztróké csomagfrissítések terén.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Shyciii
veterán
válasz CPT.Pirk #62475 üzenetére
Le is töltöttem az ISO-t. Ahogy nézem ez messzebb áll az Arch-tól, mint mondjuk az Acro, vagy Archlabs, mert ez "csak" semi-rolling. Holnap ha nem lesz túl sok melóm, akkor befejezen a konfigolást a mostani ArcoLinuxD.n, hogy ez legyen a fő rendszer, és akkor az XFCE-s változat mehet a lecsóba, és helyére felteszem a Chakra-t. Aztán elkezdem újra a Pure Arch-ot, mert ott is csak az volt a gond, hogy nincsen net. Hátha most ott sem lenne gond, bár még mindig nem értem, hogy egyszerre miért volt most jó. Pedig már kezdtem a gyári fórumra megfogalmazni a problémát, és összeírni a konfigot.
-
félisten
válasz CPT.Pirk #62473 üzenetére
Nálam ez az oldalt, amit linkeltél, valamiért csak a negyedik volt a 'linux rar' keresőszavakra, de ugye én az Ark és Rar szavakra kerestem rá, ezért nem találtam meg.
Töröltem a bemásolt fájlokat, és jött az
sudo apt-get install unrar
, ami után az Ark is teljes értékű RAR pluginnel bírt.Hmmm... így mondjuk a problémakör megoldható kulturáltan is, csak rossz felé indultam el.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Shyciii #62474 üzenetére
Archlabs előtt ha van egy kis időd, tegyél egy próbát a ChakraOS-el, kíváncsi vagyok mit szólsz hozzá. Az Arch leszármazott és csak KDE van rajta. Az önmagában boot után sose fogyasztott sok ramot.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Shyciii
veterán
válasz CPT.Pirk #62473 üzenetére
Valami csoda folytán az ArcoLinuxD bootolsa után most lett netem, úgyhogy kaptam a lehetőségen és felraktam a KDE-t, meg pár programot. Persze a KDE-apps-okat kihagytam, mert ahogy néztem a csomag tartalmát, valami mérhetetlen mennyiségű "szemét" van benne. Ezek nélkül, de még nem teljesen belakva most tiszta indítás után 546MB-ot foglal a ArcoLinuxD (majdnem pure Arch) KDE-vel. Ez így már majdnem olyan, mint amit írtál. Szerintem miután belaktam csinálok egy image-t róla, hogy ha bármiért kell egy tiszta teleptés ebből a disztróból, akkor legyen, aztán a zabálós XFCE partícióra meg elkezdem felrakni az ArchLabs -ot, hátha ott is lesz install után netem. Maga lenne a mámor
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igazából a google első találata a "linux rar" szavakra elmagyarázza mi van: [link], egyszerűen a rar-hoz kellő unrar csomag nem kerül alapból telepítésre Linux, Unix és Freebsd rendszereken. Gondolom valami jogi oka van ennek.
Szóval amit beerőltettél a /usr/bin alá, azt el kellene onnan távolítani maradéktalanul. Ha nem fut a fájlkezelő rootként, akkor megvéd az ilyen dolgoktól.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
félisten
@ubyegon2: Köszi, kipróbáltam, működik, legalábbis a
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY gnome-commander
hatására elindult a Gnome Commander rendszergazdai jogosultságokkal.@CPT.Pirk: A probléma azzal van, hogy hozzászoktál valamihez, ami sosem volt biztonságos, csak kényelmes de most kivették.
...
Egyéb okod pedig nem igazán van rá, hogy rootként indíts egy fájlkezelőt vagy bármi mást, ha a könyvtáraid jogosultságai nincsenek összekutyulva.Köszi, akkor viszont oldják meg, hogy egy Kubuntu alatt az Ark képes legyen alapértelmezésben megnyitni egy átkozott RAR fájlt. Mert valami fájl hiányzott a boldogulásához (gondolom third-party probléma), én meg ott állok a csodás szituációban, hogy egy RAR fájl megnyitása problémát okoz.
Apt-get remove Ark
->apt-get install Ark
, ugyan az. Sebaj, google skill, meg is találtam egy fórumbejegyzést az Ubuntu fórumán, hogy hát ja, van ilyen, szerencsére a rarlab honlapjáról letölthető a tömörített mappa, amiben minden szükséges fájl benne van - és másoljuk ezt a /usr/bin mappába.Aha. Ja, azt nem lehet, mert ugye az /usr/bin szigorúan root:root.
Megoldottam,
sudo gnome-commander
, 'oszt csupasz fenékkel és lengő tekével rohanunk előre, mert a Linux miközben egyorrú user-friendly, közben egy aknamező ilyen problémák miatt. Egy hétköznapi user egy ilyen problémát vajon hogy oldana meg? Nem arrafelé kéne menni, hogy a felhasználónak meg se kelljen nyitnia a konzolt? Mert itt konkrétan így hirtelen ötletem sincs, mihez kezdjek, találtam parancsoros p7zip-et, de az se ment volna egyszerűen. Már az is átfutott az agyamon, hogy feltelepítek a KVM-en egy virtuális gépre egy Windows-t, és 7-Zippel szépen kitömörítem a fájlt...Szóval szépen hangzik, hogy nincs okod rá, de, sajnos folyton lesz okod...
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A probléma azzal van, hogy hozzászoktál valamihez, ami sosem volt biztonságos, csak kényelmes de most kivették.
Martin G. a KDE-s bolgjában szépen leírja az okokat: https://blog.martin-graesslin.com/blog/2017/02/editing-files-as-root/, konkrétan ki is iktatták kate és kwrite alatt a rootként futást. Azt írja, hogy helyette a sudoedit parancs van, ami nem root joggal futtatja a szerkesztőt, de engedi rootként menteni a szerkesztett fájlt.
Egyéb okod pedig nem igazán van rá, hogy rootként indíts egy fájlkezelőt vagy bármi mást, ha a könyvtáraid jogosultságai nincsenek összekutyulva.
Itt foglalkoznak az Ubuntus vonzattal: https://askubuntu.com/questions/1044354/kdesu-not-working
Jelen pillanatban a kdesudo már nem létezik, ne is próbáld telepíteni, a kdesu még elérhető, de kézzel kell a binárist meghívnod ha feltétlen így akarsz fájlkezelőzni, de pl. Dolphin ezt sem fogja engedni, ha jól olvastam.Gyors megoldás a problémáidra:
sudo mc
, ha valamit hirtelen rootként kellene.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
Ez GTK-s oldalon is gond lett, nincs gksu. Itt épp hasonlóról írtam, hátha KDE alatt is működik, mindenképpen jelezz vissza, mit csinál: [link]
Ez a két parancs a
gksu xed /etc/fstab
helyett van. Gtk alapú Cinnamonnal működik, de a második sor a linkből gondolom DE független lehet.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Egy apró kérdés: hogy a fenébe lehet KDE / Kubuntu alatt GUI-s programot root joggal elindítani?
Nincskdesu
. Állítólag már a 17 idejében kiírtották, mert hát nem kell ilyen az egyorrú halandónak, lépjen be root-al, ha akar valamit (köszönjük, hogy 2 évesnek nézik a felhasználót).A
sudo apt-get install kdesudo
szerint van ilyen, csak hát nem telepíthető, mert a kért csomag hiányzik vagy elavult.Ugye az volt mondva, hogy
sudo
parancsal nem indítunk GUI-s programot, mert problémákat okozhat. Oké, szuper, akkor viszont mi a frászkarikát lehet tenni, ha én linux alatt GUI-s fájlkezelő programnak (double commander vagy gnome commander) szeretnék adni root jogot?!?[ Szerkesztve ]
-
Rodemkin
újonc
válasz Shyciii #62463 üzenetére
Az archmerge-ben még volt háttérképcserélő program alapértelmezetten, ami kötelezően törlendő, de legalábbis blokkolandó, hogy ne induljon el automatikusan. Az elég sokat tud zabálni és a futási erőforrása mellett még a kép mérete is változó (4k-s képekre is emlékszem) amit betölt majd egyből a memóriába.
Ha nem ez szállt el, akkor meg nézd meg tételesen, hogy mi zabálja a memóriát, azok kellenek-e neked és automatikusan indulnak-e.
-
Shyciii
veterán
Szerintetek mitől lehet az, hogy most már ott tartok, hogy a hidegindítás után az ArcoLinuxB XFCE már 1GB memóriát foglal, holott én azóta nem raktam rá új szoftvereket, max frissült a rendszer. Jah meg a swap partíciót megszüntettem, és swapfile-t hoztam létre. De mást nem változtattam.
-
lev258
veterán
válasz IMIIKE1998 #62458 üzenetére
Ez már OFF kategória, de tudtommal az egyetemeken szokott lenni lehetőség ingyen igényelni Windows/Office licencet, az egyetemi tanulmányok idejére. Majd nézz utána.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz IMIIKE1998 #62454 üzenetére
Több kérdésedre is választ kapsz átfutva a téma-összefoglalót. Pl.Steam téma.
szerk: oktatási licenc véletlen nem jár ingyen a felsőoktatásban? Amúgy nálunk pont openoffice, később Libreoffice ment az egyetemen. A szakdogámat is abban írtam, a szakdoga példa anyag is openoffice-ra szólt. Egyedül info2 órán kellett MS office-t használni, mert a tanárnő csak az MS dolgait ismerte.
[ Szerkesztve ]
-
Geripapa
aktív tag
Van itt olyan aki tud segiteni beállitani a citrix recerievert a gépemen?
Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;
-
lev258
veterán
válasz Rimuru #62455 üzenetére
Hurr-hurr
IMIIKE1998: A Microsoft Office csomag nem érhető el Linuxra, viszont van LibreOffice. Ha képes vagy átállni, akkor teljesen jól használható szoftver, viszont az átjárás a két szoftver között nem egészen tökéletes, inkább nem ajánlott.
Létezik Steam, amin keresztül Linuxra elérhető játékokat telepíthetsz. Újabban van egyfajta emulációs próbálkozás is, amivel Win-es játékokat is lehet futtatni, változó sikerrel.
Természetesen vannak nem Steam-es Linuxos játékok is, de a Win-esekre megint csak emulációs lehetőség van, változó sikerrel.
(Tudom, a Wine nem emulátor, de most ebbe ne kössön bele senki.)[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz IMIIKE1998 #62454 üzenetére
igen, igen es nem, nem. Sok tenyezos kerdes, de ha windowst akarsz akkor erdemes windowst hasznalni (foleg office csomagra gondolok -ha kepes vagy valtani pl libreofficera akkor mar masabb a helyzet-, jatekok kerdese folytamatosan javulni latszik).
Johetnek a lehurrogo commentek[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
IMIIKE1998
őstag
Sziasztok!
Office csomagot lehet használni Linuxon?
Illetve látom az összefoglalóban, hogy Steames játékok mennek rajta, de nem Steamesek is futtathatók? -
ArthurShelby
addikt
válasz ArthurShelby #62369 üzenetére
Valaki?
-
jackal79
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Működik! -
nagyúr
válasz herdsman12 #62450 üzenetére
Ez eszembe sem jutott, mondjuk nálam nincs is fenn alapból. Biztosan tudta a Mint telepítője, hogy nincs semmilyen CD, DVD lejátszó a gépben.
Ebből is látszik, hogy a Mint alapból mindent tud!
Jók a bővítménycsomag elnevezések a képeden.
[ Szerkesztve ]
-
-
totron
addikt
1) Trinity Desktop Environment / Debian - alvás után mindig jelszót kér, kikapcsolnám.. Web nem segít, illetve túl fáradt vagyok értelmezni hol találom, amit ír erre megoldásként (parancssoros megoldás).
2) Winchester tartalmáról szeretnék listát készíteni, (Win alatt WhereIsIt?), script is jó.
-
félisten
válasz CPT.Pirk #62442 üzenetére
Végül meguntam ezt a programot így vasárnap.
Végül a debian telepítőtől kértem segítséget.Holnap reggeltől dolgoznom kell rajta, úgyhogy inkáb biztos reinstall, mint bizonytalan megoldás.
Ha lesz több időm legközelebb végigtolom a javítást, hogy megoszthassam a megoldást.
Azért köszi mindenkinek a javaslatokat.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Linus tech tips videó a Steames játékról, a nemrég megjelent proton kapcsán: [Linux Gaming FINALLY Doesn't SUCK!] - meglepően összeszedett videó lett a témában.
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #62436 üzenetére
Akkor nem grub-rescue probléma, csak sima grub reinstall. Akkor viszont nem értem mi csúsztatott félre.
Már ez is régi módszer?
chroot
sudo mount /dev/sdax /mnt && sudo mount --bind /dev /mnt/dev && sudo mount --bind /dev/pts /mnt/dev/pts && sudo mount --bind /proc /mnt/proc && sudo mount --bind /sys /mnt/sys && sudo chroot /mntGRUB telepítés
grub-install /dev/sda && update-grub[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #62435 üzenetére
Arról szól a történet, hogy a grub install parancsot a live rendszer alatt adta ki, míg az update-grub parancsot már chroot alatt. Az install parancsot is a chrootolt környezetben kellene kiadni és akkor más nem is kellene a probléma megoldásához.
Valamit csinált egy ilyen grub rescue dologgal, ami nem működött de mindegy is, mert chroot alól az egész grub rendszertöltőt újratelepítené az install parancs.
Ezért mondtam, hogy felesleges belekeverni régi és / vagy más problémákra jó megoldásokat.
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #62434 üzenetére
Azt olvasom, írjátok serényen, hogy ezt kéne, azt kéne.....
Mi a gond azzal, amit linkeltem? Túl konkrét és egyértelmű?
Vagy én értetek rosszul valamit, nem is grub-rescue megoldás kell?
Ritkán olvasni ennyire ködbe vesző látóasszonyos javaslatokat egy problémára.......🙄
(nekem a Mintes linken írt megoldás konkrétan megoldotta egyszer a grub-rescue gondokat)[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Itt van a probléma!
A grub install-t is a chrooton belül kell megcsinálni, hogy a chroot-olt rendszer grubja kerüljön az a bootsectorba, ne a live rendszeré.
*frissítenem is kell az összefoglalót ebben a témában, mert most pont nincs benne.
colomb2: úgy értettem nem tudom, hogy elcsesz-e valamit.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz CPT.Pirk #62429 üzenetére
chroot-on kívül futtatom a grub install-t, és chroot-on belül az update-et.
Mindkettő hiba nélkül lefut (végül), de a gép mégsem bootol, hanem a grub prompt fogad menü helyett.Én is rátaláltam arra, és nem segített sajna.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy ilyet találtam a kiírt hibára amit chroot alatt lehetne kiadni:
mknod /dev/null c 1 3
de nem tudom, hogy mit csinál. Lehet, hogy csak ront a helyzeten szóval csak saját felelősségre. Innen van:
https://raspberrypi.stackexchange.com/questions/31898/dev-null-folder-doesnt-exist-should-i-create-itA grub install /dev/sda... parancs az még hiba nélkül lefut chroot alatt és csak az update-grub szál el hibával?
-
bzolika10
aktív tag
Sziasztok!
Hogy lehetne megcsinálni azt nginx-el, hogy ha megnyitok egy url-t akkor lefusson egy shell script?
-
félisten
válasz CPT.Pirk #62425 üzenetére
A file rendszer egyben van a gparted szerint.
A windows hibernálás teljesen ki van kapcsolvapowercfg /h OFF
paranccsal, ami magával viszi tudtommal a gyors indítást. Régebben is csak ennyit kapcsoltam ki, és működött.
És igen, először a boot repair-rel próbáltam, utána már nem segített a a chroot-os megoldás sem.
Mindkettő sima grub prompt-ot eredményezett.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szóval a boot repair diskes grub újrarakás volt előbb, mint a chroot-os megoldás?
Két dolgot néznék meg kezdésnek. Az egyik az a fájlrendszer épsége gparted / kparted alól, a másik meg az, hogy legyen kikapcsolva a Windózer gyors rendszerindítás funkciója.
-
félisten
Na, végül sikerült feltennem a grub-ot, de még mindig bénázom.
Most grub prompt-ig jut el a gép bootkor, pedig nyomtam update-grub-ot.
Valami olyan sejtésem van, hogy nem jó grub verzióval próbálkozom, de lehet, hogy tévedek.
Sima grub csomagot tettem fel.
A prompt 2.02-t mond.MBR/bios módban van a rendszer, van mellette egy win 8.1, és a windows reinstall elött működött.
Még annyi, hogy a korábbi w8.1 install után a Boot Repair Disk tette vissza a grub-ot. Most is ezzel kezdtem, de most nem járt sikerrel a dolog.
Ezután kezdtem a chroot-os megoldást.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Sziasztok!
Ujra kellett huznom a win 8.1-et a debian mellett.
Ezutan ujra akartam rakni a grub-ot, de a szokasos chroot-os megoldas - amit a logout-os leiras alapjan szoktam csinalni sikerrel - most nem mukodott.# update-grub
Searching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub
/usr/sbin/update-grub: line 118: /dev/null: No such file or directoryMi a szosz?
-
lev258
veterán
Remélem a RAM számok mellett mindenki tisztában van azzal is, hogy a proci és a videókártya képességei is fontosak, ha a rendszer reszponzivitása a kérdés. Az erőforrás igényt csupán RAM használatra egyszerűsíteni erősen kétségbe vonható elképzelés.
-
Shyciii
veterán
válasz CPT.Pirk #62416 üzenetére
CPT.Pirk
Virtualbox alá felraktam az ArcoLinuxD + KDE desktop + hang + bluetooth + printer drivers. Programokat nem. Így lett 387MB. De ugye semmi program nincs, és eléggé puritán így, bár meg kell hagyni még így is sokkal látvnyosabb a KDE mint mondjuk a következő teszt alanya
Aztán jött az XFCE4 ugyanígy, és lett 241MB. Viszont...valami borzalmasan néz ki alapból az XFCE. Ha az ArcolinuxB változatban is így jelent volna meg, akkor sikítva dobtam volna el. Nem véletlen hogy ezen az Arco, és Manjaro is sok mindent rátesz, hogy kinézzen valahogy.
Amúgyis bár rendesen belaktam a módosított XFCE-t, de kezd kicsit kilenni vele a hócipőm, mert pl lockscreen se működik, pedig nálam ez alap lenne. Fórumok tele vannak ezzel a gonddal. Sok mindent leírnak, miket tegyenek fel, de nálam ezek nem működnek, úgyhogy valszeg menni fog, és rájövök végre, hogy pure Arch telepítésnél miért nem megy a wifi. Mi hiányzik a telepítésből, vagy inkább milyen driver, mert Atheros-t hiába ismeri, és beazonosítja ath10-ként, valahogy a live-ról bootoláskor működik, miután kész a telepítés már nem.ubyegon2
Esküszöm csak a kíváncsiság vezérelt. Gondoltam kipróbálom a szinte pure Archot Arco kiadásban. Sejtettem hogy kevés lesz, de 66MB-ra azért nem számítottam. Ez valami borzalmasan kevés
[ Szerkesztve ]
-
tonyrulez
őstag
Ide is linkelem, hátha valaki tud rá megoldást csak nem látogatja a társtopikot.
[LINK]
Feltelepítettem csomó mindent, webmin, pihole, rutorrent, owncloud, wordpress, apache2-vel működött is szépen az újraindításig, miután elérhetetlenné váltak az oldalak, apache megszűnt működni.4 8 15 16 23 42
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Shyciii #62405 üzenetére
Telepítés, első frissítés után is ilyen magas ram használatuk volt?
XFCE-s disztrónak is elég sok az az 500MB. Ezeket egyébként mivel mérted? Htop? Csak hogy pontosan össze tudjuk vetni a dolgokat.
-
Tanisz
senior tag
válasz lev258 #62395 üzenetére
Nem erőltetem egyiket sem
Megnézem mindegyiket melyik a legjobb a kis gépnek.Egy E350-em van. Egy ilyen.
APU 2 maggal, 1,6 Ghz, Radeon HD 6310, 18 W-os fogyasztás
(#62397) BoB Köszike
http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- EA Sports WRC '23
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- PlayStation 5
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Asszociációs játék. :)
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Retail kulcsok 999 Ft-tól Windows 10/11, Office 2024/21/19 és egyéb szoftverkulcsok
- Diablo IV! Battlenet GIFT! + Vessels of Hatred
- Windows Server 2016, 2019, 2022 Standard, Datacenter, Essentials termékkulcsok - MEGA akció!
- Indiana Jones and the Great Circle Premium Edition
- COD MW2, COD 2019, COD COLD WAR eladó.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest