Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
verti1
tag
Aktuális CM filter kínálatból kóstoltatok valamit (filternek elkészítve)? Ezekből a Ruera-t próbáltam, az nagyon rendben van. Akarok rendelni megint párat.
-
verti1
tag
Hajlakk, bringán működik.
-
kmarci25
veterán
Nálam is kezd a K6 gumi markolata leválni, illetve megnyúlni, egyre nehezebb stabilan tartani őrlés közben. Van valami bevált módszer a probléma megoldására?
-
Szunyogi
friss újonc
válasz
Alabástrom #139945 üzenetére
Két oka van. Egyrészt a kalita papíron könnyen feltapadnak a szemcsék, ezért nekem az jött be, ha minél kevesebb öntést csinálok. Másrészt mivel drip assistot használok, ami gyorsít, ezáltal hogy nagyobb mennyiséget öntök a bloom után, többet tud ázni a kávé, mintha sokszor öntögetném rá a kis adagokat. Amikor 50grammokat öntöttem rá azt vettem észre, hogy mire abbahagytam az öntést, már át is folyt.
-
Szunyogi
friss újonc
válasz
Alabástrom #139943 üzenetére
Igen, működik azzal is. Az oldódással sem volt problémám.
-
Szunyogi
friss újonc
Nekem ezeknél az anaerob kávéknál (mint pl a Manuel Elera), de egyébként a száraz kávéknál is, a rövid lefolyás jön be. Korábban szenvedtem a túloldottsággal, mereven ragaszkodtam a 3 perc körüli időhöz, aztán jött a heureka pillanat, hogy ezek oldékonyabbak, azóta - nem túlzok - mindig jól sikerülnek, nyilván ehhez az alábbi setup is kellett:
Orea, kalita papír, hario drip assist. Zp6 45 klikken minden kávénál. Víz visszasózott deszt víz (recept keserűsó+szódabikarbóna jutyubos ismert videóból), 90-93 fok között.
15-16gr kávé, 230-240gr víz. A felöntések és a bloom is sokszor érzésre megy, viszont mindig 3 öntést csinálok, arra figyelek, hogy a középső legyen a leghosszabb (pl. 60gr bloom, 120gr, 50gr vagy 80gr bloom, 110gr, 50gr stb). Bloom után 0:40 másodpercnél a második, majd 1:20 körül megy a harmadik öntés. 2 percen belül lefolyik szinte mindig, van hogy 1:45 alatt. Mivel a drip assist miatt folyik le ilyen gyorsan, a bloom-ot általában nélküle csinálom, hogy rendesen átnedvesedjen a kávé, ne csak átrohanjon rajta az elején.
A drip assist miatt, és a flat brewer miatt bár nem lesz annyira testes az ital mint egy v60, cserébe kb elronthatatlan, és nagyon egyensúlyban van benne minden, gyümölcsös édes italok születnek, bármiféle bántó keserűség nélkül.
Remélem tudtam hozzátenni a témához
-
verti1
tag
Durvítani lehet az őrleményt, illetve kisebb agitáció. A sok kis öntés is jó, de törekedni kell arra, hogy egyforma legyen minden öntés. Ezért használom inkább a Gabi A-t a V60 helyett. Egyforma minden “öntés”. Illetve megpróbálhatod fordítva is a hőmérsékletet. Nem növeled, hanem csökkented. Magas hőmérséklettel a bloom-ot és a végén 70-80 fokkal.
-
Toobee
veterán
válasz
Alabástrom #139939 üzenetére
Próbáld ki mindkettőt. Nálam a 64-es brew nagyon könnyen oldható őrleményt ad, de a ZP6-tal is elég durvára érdemes menni. Receptfüggő, persze. Örülök, hogy kezd jó lenni a végeredmény! Én első körben durvábbra venném az őrleményt, azzal biztosan egyből sikert érsz el, de lehet aluloldott lesz, ezt majd érezni fogod, hogy mennyire vizes.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Toobee #139929 üzenetére
+Verti1
Köszönöm az ajánlást mindkettőtöknek, húztam ma egy 50g 60C hosszú bloomos, 30g 88C öntéses receptet is.
A 30grammokat milyen sűrűn öntitek? Már akkor indítod a következőt, amikor a kávéágy teteje épp kint van a vízből, vagy megvárod, hogy lecsorogjon?
Én most megvártam, hogy nagyjából lecsorogjon, de így kicsit több, mint 5 perc lett az összidő, meg is keseredett. Mondjuk a bloomingot sikerült 2 percesre eltökölni, mert a kancsón későn vettem fel a hőmérsékletet, ez legközelebb mindenképpen rövidebb lesz, de talán emellett még valami mással is gyorsítanom kellhet. Mit ajánlanátok, inkább sűrűbb öntéseket, vagy durvábbra őrlést, vagy...
4ml/sec körülieket öntöttem a lehető legalacsonyabbról.Amúgy amellett, hogy megkeseredett, tök jól előjöttek a jellegek. Langyosan mind illatában, mind ízében a floralitás dominál (ezen eléggé meglepődtem), de a sárgabarack és a papaya is elég szép és intenzív. Zavaró mellékízek, durvaság vagy fanyarság nincs benne. Meglepően jó, kerek.
-
icm
tag
válasz
qvik27 #139935 üzenetére
Ha jól látom az FG 200-300-as verziót vetted. A mérete abszolút szimpatikus, megkereslek privátban
-
válasz
zolnagy #139932 üzenetére
Pumpa: Fluid-o-Tech BLDC Motor, 24 volt 90-76-04 82040011 Crouzet PUMP
Vezérlő: [link]ebay.de-n vettem midekettőt. A vezérlő igazából nem szükséges, potméter-ellenállás kombóval 0-5V-ot kell tenni a motor egyik madzagjára.
Bekötéshez vadásztam le doksit, ha valaki kéri, adom privátban.Hogy fér el? - Valójában könnyen, szellősen, beleértve a trafót is. Adda a részbe tettem, ahol a pumpa eleve volt. (A steel uno-ban elég hely van ott.) A legbarkácsolósabb a kis vezérlő elhelyezése és rögzítése volt. (Egyébként a sima potméteres megoldást csináltam volna, ha a bótban a srác nem 20 ohmos ellenállást ad a 20k-s helyett - azzal csak egy furat lett volna.)
Trafót az allegro-ról rendeltem.Most köszönöm meg az Expolygontól Bencének, hogy anno, amikor arra jártamban beugrottam hozzájuk, türelemmel és szaktudással segített a szükséges apróságok és kellékek összeszedésében!
-
frozy
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #139613 üzenetére
Ma ittam Pakson a Csónakház kávézóban tőlük (Umami) a classicabb vonalból és nagyon pozitív volt, csoki és gyümölcs együtt! Sanremo blend. Csak ajánlani tudom, az árak pedig barátiak!
-
...már csak azért imádkozom, hogy érkezzen meg holnap a kofio-s pakkom.
(Sajnos a legutóbbi impresso-s pakkom - 4 tétel- az eddigi legkomolyabb csalódásom.) Így egy Nomad burundi filterrel próbáltam, ami már egy picit kiment a korból - jónak ígérkezik a masina -
No. Vibrációs pumpa ki, BLDC gear pumpa + vezérlő be. "Flow control" tehát megoldva.
(Still Ascaso steel?) Ráadásul sokkal csöndesebb.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #139927 üzenetére
Illatgyertya teteje
-
verti1
tag
válasz
Alabástrom #139921 üzenetére
Én Gabi A-val filterezek. A laposabb kávéknál én hosszabbra hagyom a bloom-ot. 40mp helyett 55-60mp. Lehető legkevesebb vízzel felöntve. Többet elő lehet csalogatni így ezekből a kávékból, intenzívebben jelennek meg az ízek.
-
Toobee
veterán
válasz
Alabástrom #139920 üzenetére
50g 60 fokos bloom, majd 86-88 fok között próbáld meg.
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB #139919 üzenetére
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom #139920 üzenetére
...rákóstoltam mégegyszer a ZP6os főzetre most bő két órával az elkészülte után, és "jobb" lett. Kerekebb, simább, florálisabb. Úgyhogy úgy tűnik, a ZP6-os is alulkivonatolt volt.. Pedig már így is volt benne kis durvaság, kis kaparós-szárító jelleg is, de lehet, hogy csak a fine miatt és csak a Brew késhez képest.
És semmiképpen sem akarom leszólni ezt a kávét, nagyon finom darab! Csak a relative magasabb ára és a ferment-gesha volta miatt magasak az elvárások és részleteken lovagolok.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Toobee #139887 üzenetére
Rendeltem Julian & Clebert is és Manuel Elera-t is, de 3 hétre elutaztam itthonról, úgyhogy a J&C a fagyasztóban kötött ki és még nem kóstoltam, a Manuel Elerát pedig most hétvégén bontottam.
A Manuel Elera eddig eléggé csalódás. Két V60at húztam még csak belőle, mindkettőt ugyanúgy (15g, 2 öntés, 60sec bloom 3x-os vízzel (Bright an Juicy, 95C) majd a többi 1:17 arányig (közben egyszer a felénél vártam, hogy ne töltődjön túl a dripper) összesen 2:35-2:45sec). A különbség a darálóban volt csak, az egyiket 83 SSP Brew késsel (Major 40ricni), a másikat ZP6-tal (45 klikk) őröltem. A ZP6 szerintem megfelelő kivonatolású lett, de a gyümölcsös ízjegyeket elég visszafogottan adta, és inkább illatban volt tiszta, ízben volt valami oda nem illő durvaság. A florális jegyek csak hidegen jelentek meg és szintén nem túl kellemesen (nekem).
A Brew késes alulkivonatolt lett. Eleve nagyon kevés fine-t generál, sokkal kevesebbet, mint a ZP6, plusz a cukrásztölcsér faláról sem sepertem le a feltapadt port, de ez talán hiba volt. Vagy finomabbra kell őrölnöm vele, vagy beseperni a finet, vagy ennek a késnek inkább a T-92-es papír lesz a barája (most T-90-et használtam). Minden esetre a Brew itala még így is kellemesebb karakterű lett, bár a gyümölcsöket még halványabban hozta, mint a ZP6os főzet, a floralitást pedig egyáltalán nem. Na jó, teljesen hidegre kihülve már egy picit. De kerekebb, tisztább, selymesebb és sokkal hosszabb lecsengéssel.Összességében még nem hozta, amit vártam tőle, de a brew késsel szerintem bőven vannak még potenciálok benne. Ha esetleg van valami tipp, hogy milyen irányba menjek, vagy hogy neked/nektek hogy sikerült kihozni belőle a maximumot, azt megköszönném.
-
RetepNyaraB
veterán
Major cukrásztölcsér tetejére van valami relatív hamar elérhető - és a kilós joghurtos tetőnél ízlésesebb - takarólap megoldásra ötlet?
Persze boltolhatok Tadammal, de sokáig tart és kicsit túltervezettnek érzem egy szimpla porvédőhöz képest..
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom #139915 üzenetére
Előástam, igen, 53 mm. Mivel ez standard kosárméret is, gondolom lehet venni készen is ilyet.
Viszont most én találtam fel a spanyolviaszt: tényleg tök jó az alsó papír! Picit talán világosabb is lett így az íz, de a lényeg, hogy ahogy hül, csak javul, gyümölcsösödik, sokkal kevésbé túlkivonatolódik idővel a kész kávé, mint alsó papír nélkül. Legalábbis pár húzás tapasztalata alapján. -
válasz
Alabástrom #139913 üzenetére
Én a fine szűrése végett teszem bele.
Egyébként érdekes, hogy ha használat után öblítem, és újra használom, észlelhetően nagyobb az ellenállása - szóval leszoktam az öblögetésről.
Magad stancolod a filterpapírt? Az komoly! Mekkorára?
-
válasz
Alabástrom #139911 üzenetére
Nekem nincs bajom azzal, ha valaki valamit elnevezett :-), bár ennek nincs túl sok filter jellege, szóval inkább fruity espresso-nak nevezném - de ez mindegy is.
Fine: igen, épp ez volt az egyik ok, ami miatt durvábbra hagytam, és alacsonyabb fordulatszámra is vettem az őrlőt. (Egyébként SSP MP van benne.)
Ja, és a kosár aljába érdemes tenni AP papírt. -
hoffman_
nagyúr
ez még mindig az egyik legmenőbb gép a városban. srácok meg jófejek, legjobb hely.
-
válasz
qvik27 #139906 üzenetére
Félkomolyra fordítva vissza a szót: az eredmény nagyon nem "félúton az eszpresszó és a filterkávé között" karakterű cucc lett, hanem egy gyümölcsös, finom savakkal bíró eszpresszó, kevesebb "éretlen grape fruit" ízjeggyel.
Btw. emberi nyomású kézikészülékekkel rendelkező fórumtársak már több ízben írtak ezzel logikusan összecsengő feltalálmányokat.Apropó kézikészülék: ROK Presso Smartshot-tal van valakinek tapasztalata?
-
válasz
Alabástrom #139907 üzenetére
...vagy a málna szörpöt.
...de hogy éljek némi élccel, illetve fogalmi és képzavarral - Newton nyilván a meredeken sízés után "találta fel" a szabadesést..
-
Alabástrom
senior tag
Ha így folytatjátok, felfedezitek a filterkávét.
-
válasz
lazoltan #139902 üzenetére
Persze. Sőt, mostanában 3-4 bar nálam a standard. Múltkorjában birkóztam valamelyik világosabb (tán hondurasi) babbal, mert fanyar volt. Kicsit utánaeredtem, hogy mik okozhatják, végül arra jutottam, hogy (még mindig fix nyomású masinán) 6-7 bar-ról 3-4-re ejtettem az OPV nyitást, hogy kicsit durvább őrleményen se szaladjon át a víz. Az őrlőt tehát durvábbra állítottam. Durván jó lett az eredmény - szó szerint és átvitt értelemben egyaránt.
Másnapi reggeli tejeskávé egy Oldman eszpresszó pörkölésűvel szintén lépett egyet felfelé, pedig azzal nem volt gondom amúgy sem.
Továbbra is fenntartom, hogy a nyomás az adott kávénak megfelelő őrlésfinomság alapján következtetett érték. Vélhetően az anno szent 9 bar is így alakult ki. Azóta azonban már nagyon mások a kávék. Szerintem inadekvát megközelítés az, hogy valamilyen célértéknek hitt nyomás érdekében állítgatjuk az őrlésfinomságot.
-
04.14.-i CMTP-t feleznék valakivel ha lenne jelentkező. Érden vagy Bp. XIII. Rokolya utcában tudnám átadni és jövő héten bontanám.
-
kchris78
veterán
Kimentem CM-ba tegnap délelőtt: friss kolumbiai decaf-fal mit érdemes kezdeni? Presso lefőzési paraméterekkel tud valaki szolgálni?
köszi! (illetve nem tudom meddig bírom felbontás nélkül
. 28-án pörkölték)
-
lazoltan
csendes tag
CM Burundi Nemba
Kb februári rendelés, a fagyasztóban maradt 200g körül. Nem voltam érte oda, egyáltalán nem tudtam a Robottal igazán élvezhető eredményt produkálni, most a fagyasztóban maradt adagokat fogyasztom, de nem emlékeztem a k4 beállítására, véletlenül sikerült alig 3 baron csapolni belőle, és brutál jó lett, már többedszer.
Próbálkozott vele valaki? -
vendingo
veterán
válasz
Alabástrom #139899 üzenetére
Nyaralóba lenne pl egy flex. Havi 1-2 alkalommal lenne használva. Jelenleg brikka van, amit előre darált világos pörivel etetek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Kedvenc zene a mai napra
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Politika
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- E-book olvasók
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Honor X8c 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest