- Az iPadOS-re írt appokra is díjat vet ki az Apple
- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- Ubuntu Linux
- A pápa egyre jobban tart a romlott AI veszélyeitől
- Letartóztatták a bitcoin-Jézust
- Aliexpress tapasztalatok
- Facebook és Messenger
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- Hálózatokról alaposan
- A franciáknak elege van abból, hogy minden gyerek mobilozik
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Szerintem most egy gépésztervező, ha akar, akkor tud jól keresni, és még válogathat is.
Ellenben orvos feleségemet már alig látom, agyonhajszolt, őket b@szt@tja az összes beteg a rendszer hibája miatt, a főnökeik meg úgy viselkednek, mint ha a HR-en sorban állnának a helyükre...én már felmondattam volna vele, de imádja a gyerekeket, neki tényleg ez a hivatása. A pocsék bérezés már a legkevesebb...
-
meander
tag
Én is Parci tévútján voltam. Úgy tudtam nagy Dr. csak orvos lehet. De akkor nem... egyébként meg nem akarok én senkinek beleszólni a karrierútjába, csak meglepett.
Egyébként jveres felvetése a szuper autómatákat megelőzően is érvényes. Az emberek elenyésző százaléka ért annyira a kávéhoz, hogy értékelje azt. A személyes élmény (bármilyen nyelven) viszont megvan a laikusnak is.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz #25510592 #75404 üzenetére
Most szakorvos jelölt, de ha tippelnem kellene, akkor a vizsgát követően ez lesz, nem lehet bírni. De gyerek háziorvos sincs a környéken, már nem egy (durván jó) ajánlatot kapott, csak még el sem vállalhatja, meg neki az unalmas lenne.
Megyeszékhely, szakorvost helyettesít a fertőzőn (persze hivatalosan nem, mert ilyet nem lehet), átdolgozik a sürgősségire, közben ügyel a gyerekosztályon, mert utóbbi viszi már a sürgősségit, mivel ott már szinte nincs is saját ember (bezárni nem lehet, presztízs kérdés...). Na de befejeztem az OFF-ot, ezt úgyis tapasztalja mindenki, csak nekem éppen ma lett tele a hócipőm vele. De hogy pozitív is legyek, egy éve már nem itthonról kell vinni a toalett papírt.
[ Szerkesztve ]
-
OPiiPO
addikt
válasz WiZARD #75400 üzenetére
(nagyon off) Sima jogász, orvos, állatorvos nem tudományos fokozat hanem foglalkozási doktori cím, kb. ugyanazért a befektetett melóért mint pl. egy gépész tervezőmérnök kap egy plusz dr.-t is, pusztán több évszázados hagyománytiszteletből.
Tudományos doktori címet a ma hatályos eljárási rend szerint a Ph.D. fokozat megszerzésével szerez valaki, ez általánosan érvényes minden szakmára. (/nagyon off)[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Jókv
csendes újonc
válasz jveres #75386 üzenetére
Ha minden gépesítve lesz akkor is kell ember, hogy bekapcsolja a gépeket, de ezt nem részletezném.
Attól pedig nem félek, hogy itt Borsodban egy műszak alatt csak olyan vendégeim legyenek akik csak angolul beszélnek. Ha mégis akkor pedig betanítok a szakmába egy fiatal, csinos pultos lányt, aki felveszi a rendelést.
De ha a Teremtő ad még elég időt akkor ha most hatvan évesen belefogok a nyelvtanulásba, akkor mire nyugdíjba megyek már egyedül is el leszek.
-
Jókv
csendes újonc
A képzés tematikáját megtaláljátok a barista.hu oldalon. Így erről inkább nem mondanék sokat. Napjaink kérdése az ár/érték arány. Szerintem jól felkészült oktatói gárda és technikai feltételek jellemzik a tanfolyamot. Én azt kaptam amire számítottam. Ahogyan Wizard is említtette, hogy akit már előzőleg megfertőzött a kávézás és a kávékészítés szenvedélye azoknak inkább a gyakorlati rész tejes oldala, a latte art, díszítéstechnikák és a több összetevős rendelések egyben való elkészítése ami sok új ismeretet adott. Ugyan ezt mondanám el az alternatív kávékészítésről is. Nem csak bemutatták, hanem nekünk is el kellett készíteni.(V60, AeroPress, Cemex,) Ott volt még a jeges és egyéb kávés italok készítésének gyakorlása is. Az öt napban szerintem elég sok gyakorlás van. Az elmélet pedig a kezdetektől egészen a legutolsó új hullámos irányzatok ismertetéséig tart. A technikai oldal is erős, főképp azoknak, akik most találkoznak először HX géppel, de kipróbáltuk azt is milyen volt a karos gépekkel kávét készíteni. Nem utolsó sorban pedig megismertük a napi munkamenet a nyitástól a zárást követő géptakarításig. Valamint a munkakörhöz kapcsolódó higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírások ismertetése is hasznos volt. Ez a tanfolyam mindképp jó alapot ad ahonnan már tudhatja az ember, hogy hová akar fejlődni.
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
Szomorú az, ami barista képzés címszó alatt a legtöbb helyen folyik. Szerintem inkább érzékszervi oktatásnak kellene lenni a baristaképzésen, mint a tejeskávé öntésnek. Inkább javasolnék először egy alap, majd egy középszintű érzékszervi képzést és vizsgát, amit a nemtetközi szövetség oktatói tartanak. Többet ér harminc barista vizsgánál.
A kávéfőzés gépesítéséről meg a szuperautomatákról annyit, hogy biztos nem az a jövő. Egyenlőre egy tisztességes manuális kávégépet kéne tudni tervezni. A dizájn és a kütyü része már jól megy, de a műszaki tervezésmégnagyon mem megy.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
soldier2
őstag
válasz fragola.6035 #75417 üzenetére
A kávézó (még a specialty is) a tejes italokból él. Mondhatni a többi úri huncutság (gazdasági szemmel nézve természetesen). Kell a senzory rész is persze, hisz hogy másképp állítanál hőfokot, optimális lefolyási időt stb de előbb mész csődbe ha nem tudsz egy korrekt szívet önteni, mintha 1-2 fokot tévedsz a pid-en. Szomorú, de ez van.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
fragola.6035
aktív tag
-
BoneDragon
veterán
Üdv!
Ajánlásotokra vettem egy bialetti mukka express-t és valahogy nem az igazi, vagy csak én vagyok béna. ebben a videóban le tudja nyomni a gombot cappucinohoz, na ez pl nekem egyáltalán nem megy, pedig már izomból is nyomtam.. ráadásul nekem nem habosít egyáltalán. Vmit rosszul csinálok vagy gyári hibás?! valakinek tapasztalat?
[ Szerkesztve ]
-
Csápájev
őstag
válasz BoneDragon #75420 üzenetére
A szelep tetején a gombot tudod felhúzni,lenyomni? Alapból olyan konnyen lenyomodik a gomb, hogy ha nem figyelsz magától "leesik".
Olyan habot csinál, hogy a kanál megáll benne.
Mindenképpen le kell tudni nyomni a gombot,az a lényeg.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz BoneDragon #75420 üzenetére
Ha jól működik egyszerű lenyomni. Próbáld le/fel mozgatni (van valami trükkje a felhúzásnak azt hiszem, nézd meg a használatiját) ha nem megy akkor vsz hibás. Biztosan jól tetted fel a szelepet?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
qvik27
tag
válasz fragola.6035 #75419 üzenetére
Szerintem csupán helyükön kell kezelni a dolgokat. Egy ilyen tanfolyam szvsz pontosan ahhoz ad alapot, hogy elindulhass a barista szakmában kezdőként. Idézek:
A "barista" kifejezés olasz eredetű, jelentése eredetileg a kávét is elkészítő "bárpulti felszolgáló". /fszek.hu/
A kávékészítés művészete: a különböző ízkarakterek vagy akár ízharmóniák kialakítása, az azokhoz alkalmas anyagok összeválogatása és szándék szerinti megkomponálása véleményem szerint nem ez a szakma, ha lehet egyáltalán annak nevezni. Nem mellesleg egy alapszint után már erősen szubjektív.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Rush77
aktív tag
Én rengeteg YT videót néztem ezzel kapcsolatban.
És rengeteget kell gyakorolni. Most mert tudok relatív vállalható mintákat önteni. Gyakorlás meg adott mivel a feleségem napi 2 kávét iszik tejjel és így adja magát, hogy mintát öntök.
Nyilván ha valakit érdekel a téma és rendesen el szeretne merülni benne, annak érdemes/érdekes lehet egy ilyen tanfolyam. -
Jókv
csendes újonc
Használ valaki valamilyen olcsóbb kütyüt a frissen készített kávé szárazanyagtartalmának méréséhez? Ahogy nézem a kávéhoz ajánlott digitális refraktométerek 100 ezer felett kezdődnek
[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
Nno.
Kicseréltem a késeket (kerámia) a Mahlkönig Vario-ban. Én egy picit többet játszottam a beállítással, mint Bl4ze. Az első átszaladt, aztán lett egy citromlé, ami nagyon nehezen jött le, de ugyanolyan gyorsan ment a lefolyóba, mint az előző. Aztán apránként beállt a rend, és a zacsik alján levő kávékból finomakat csapoltam.
Tegnap előkaptam egy bontatlan P&Y pakkot a hűtőből, ma délután kipróbáltam. Hát, végül picit lassabban jött le, így kb dupla ristretto lett, de olyan volt, mint egy édeskés, picit kakaós, picit mogyorós kávékrém! Pazar!10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
kozsy18
tag
Superjolly és Isomac még eladó.
90+70 ezredes, egyben legyen 150. Bővebb infoért keressetek bátran!"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
HÁZIGAZDA
urak, lassan elég lesz...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jveres
csendes tag
válasz fragola.6035 #75417 üzenetére
1000%-an egyet értek. Szerintem nem az a nagy tudomány, hogy mennyi kávét hogyan tegyél bele és mennyi jöjjön ki és ehhez milyen gombokat kell nyomogatni, stb... Ehhez nem kell képzésre menni. Ellenben az, hogy "finom" (jelentsen ez bármit is) italt készítesz, na az...
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz jveres #75442 üzenetére
azért az egyes tejes italok paramétereit és látványra is hibátlan elkészítését is tanulni kell, nincs mese. nagyon finom cappuccinókat tudok csinálni évek óta (állítólag, sosem kóstolom), de a hab csak oda van okádva, látványra nulla. asszony nem reklamál, de azért kávébótba' fájna a kislányoknak
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Jókv
csendes újonc
válasz jveres #75442 üzenetére
Mivel ma Tokajban jártam ami turisztikailag az országnak egy igen jelentős pontja, ráadásul a kávézó egyben pörkölőként is működik, így egészen friss adatokat tudok mondani. A tejes kávéitalok napi aránya 65-70% a napi forgalomban. Ekkor már az alap kávé ízének nincs is olyan nagy jelentősége. És a vendég által beletett cukorról nem is beszéltünk.
-
Bazsee71
őstag
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #75446 üzenetére
Az elrontott olaszt ihatóvá tehet egy kis tej/cukor de a világos pörkölésű kávét szerintem csak tovább rontja. Főleg a cukor olyan szinten idegen (számomra) attól az ízvilágtól, hogy csak "életveszély" esetén próbálkozok vele))
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Flashback
addikt
Hogy on is legyen a topik #akcio
Graef CM802 41K[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Nordbert
újonc
Sziasztok!
Kezdő kávéként mit ajánlotok?
Most fogok beszerezni egy brikkat és egy hario mini millt.Tapasztalat szerzésként valamilyen blendre gondoltam, aztán pedig próbálgatnék ki különböző SO-kat.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest