- Átjutottak a Ciscón, betörtek a kormányok hálózataiba
- A Coca-Cola következő nagy újítása az AI
- Musk szerint már jövőre itt vannak a Tesla Optimus humanoid robotok
- Kínában túl sok az EV, fokozódik az árháború
- Megrendszabályozza a Pornhubot az EU
- Van, amit nehéz lett megtalálni a Google keresőjével
- DIGI kábel TV
- Ubiquiti hálózati eszközök
- 3 évre zárnák börtönbe a legnagyobb kriptotőzsde korábbi vezetőjét
- Windows 10
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Imy
veterán
KRUPS KP100BCE NESCAFÉ DOLCE GUSTO kapszulás kávéfőző Mennyire ajánlott? é
-
meander
tag
egyszer régebben kipróbáltam a habverőt, de baromságnak tartottam és abbahagytam. A ZM kés szerencsére lefolyik CM-el wdt nélkül is, úgyhogy mostanában nem fárasztom magam. A Kalmár által posztolt video után elővettem újra és csináltam egy habverő + wdt presszót és sajnos jobb lett, mint a sima. Annyival nem jobb, hogy a vacsora vendégeknek megcsináljam 6-szor, de 1-1 penge kávénál talán rá fogom szánni magam.
Ja ez egy próba eredménye, úgyhogy semmit sem jelent -
ronin s8
senior tag
A sima Chianti állítólag alföldi trágyaléből van. A 3-4-5 eurós benzinkúti Chianti tényleg a legalja mindennek.
Valóban általában iható a Chianti Classico, de ott szért már beleszaladtam gyengébe. Amiket írtam, azok nagyjából a tutti biztos kategória. Brunello-ból és Barolo-ból eddig csak itthon ittam gyengét, kint soha. A Rosso di Montalcino egy veszélyes műfaj, azzal óvatosan, a Montepulciano is...
Olaszországban stabilan az van, hogy minél többet fizetsz, annál biztosabb lehetsz a minőségben. Ha az ember átlép egy 20 eurós lélektani határt, borzasztó nagy átverésre nem kell számítania. Itthon akár egy tízesért is kaphatsz gyenge bort.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Imy
veterán
válasz tariattila #61857 üzenetére
Értem. Nem sok KV-t fogyasztanánk, napi 1-2 kávét főznénk le ezzel. Az ízvariációk miatt vennénk, és nem is annyira drága, egy kapszula 80-150Ft között van.
-
soldier2
őstag
Ha az ár elfogadható, és a minősége is megfelel, akkor megveheted, annyira olcsó a gép pár évet kibír, utána mindegyik kuka.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
fricc_
tag
Mostanában (is) szó volt a friss kávé pár hetes/napos pihentetéséről.
Szeretnék érdeklődni, hogy van erre valami bevett ajánlás? :-)Gondolok itt arra, hogy megjön a frissen pörkölt kávé, onnan zacsistól bekerül valami kevésbé meleg helyre (pince, kamra stb) ahonnét majd a pihi végén ki ahogyan akarja szétporciózza (már ha akarja persze)
Tudom, a profik holdfényben pihentetik, szüz lányok pálmafával legyezik, hogy egyenletes legyen a hőmérséklet, stb.
Jómagam a sima mezei földi halandónak való módozatra lennék kíváncsi, már ha érdemes egyáltalán foglalkozni a kérdéssel....[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
Talán nem sért senkit, ha ide is bemásolom az első tapasztalataimat:
Mik az első tapasztalatok az új masinával?
Tehát:
Ez tulajdonképpen csak minőségi, nem kategória beli váltás volt. A Victoria nálam hendikeppel indult, mert a Gildát nagyon szerettem.
Ami legelőször szembe tűnik a gépen, hogy a Lelit szakemberei próbálták a minőségi kávékészítés "tudományát" a szakbarbárok világából a hétköznapi felhasználók irányába elmozdítani. Több olyan tulajdonsággal rendelkezik a gép, ami segíti az egyszerűbb használhatóságot és a laikusabb vásárlóknak is kedvet adhat a kísérletezéshez . A -home baristáknak ugyan természetes, de a közönséges haladókat esetleg elriasztó- kávékészítési folyamatból több fázist is kézben tart, esetleg maga is elvégez a Victoria. Pl. nem engedi, hogy üres kazánnal üzemeltessük, bizonyos idejű inaktívitás után energiatakarékos üzemmódra vált, gőzölés után automatikusan légtelenít. Végül megemlíteném személyes kedvencemet, hogy maga végzi a visszaöblítést, ráadásul nem is fröcsköli úgy ki a vizet, mint az előd modell, így mire végzek a poharak, szűrő, tejkiöntő elmosásával, már a visszaöblítés is készen van. Tetszik, hogy a PID-en külön állítható a kazán gőzölési hőmérséklete is.
A PID is egyébként sokkal kulturáltabb, mint a Gildán. Még ha sok gyakorlati haszna nincs is, azért nem baj, hogy a gépnek nyomásmérője is van. Az előáztatás hatékonyságáról még nem tudok nyilatkozni, majd próbálgatni fogom így is, úgy is, de nem gondolom, hogy világmegváltó jelentősége lenne. Praktikus még az állítható visszaszámláló óra, amilyet egyébként a Gildára is felapplikáltam sokkal kevésbé mutatós megjelenéssel. Jobb lett a csepptálca is, a Victorián nem tud a víz befolyni a csepptálca alá pl. visszaöblítéskor. (Mondjuk én a Gildát is minden használat után teljesen szárazra szoktam papírtörlővel törölni a csepptálca alatt is, szerintem így elkerülhető a csaktibi kollégánál jelentkező korrózió)
Ami viszont nem tetszik:
A Gilda tartályát én egy üvegre cseréltem, hogy minden nap friss a kávévízem legyen. Itt erre nincs mód, mert a vízszintérzékelő miatt nem lehet a tartályt eltávolítani. A gép pont annyival magasabb, hogy a felső konyhaszekrénytől nem tudom a tartályt kivenni. Hogy ezt miért nem tudják oldalról megoldani, mint pl. a QM-nél, számomra rejtély.
Lekerült a kazánról a szigetelés, talán a csészemelegítő hatékonyságának a növelése miatt.
A tálcához képest kb. 2 cm-rel magasabbra került a fej és az esetlegesen szükséges emelést presszós csészéknél, egy drótból készített kissámlival oldhatjuk meg.
Igen ám, csak most a reggel használt 170 ml-es csészék így túl alacsonyan vannak, az emelvényen viszont nem állnnak meg, tehát ez az ún. "mug friendly" megoldás nekem nem szimpi.Nem szeretem a hálózati csatlakozó megoldását sem, ami ugyan könnyen eltávolítható, viszont nem engedi a falhoz 6-7 cm-nél közelebb tenni a gép hátulját. Ma fogom átvenni az "L" alakú verziót, amit rendeltem, tehát ez ügyben egy 3-4 cm-es áttörés várható.
Én magam jobban szeretem a manuálisan kézbentartható dolgokat, tehát ez a sok elektronika kissé feszélyez, mi lesz, ha elromlik, de tény, hogy a használatot sok szempontból könnyebbé teszi. Ugyanezt érzem az új autóknál és okostelefonoknál is, de lehet, hogy ez csak az én egyéni problémám.
Gondolom, látható, hogy azért a pozitívum több, mint a hátrány. Ettől függetleül továbbra is azt gondolnám, hogy ennyi plusz a Gildához képest NEKEM nem érne meg újan 50 ezer Ft árkülönbözetet. Mivel most egy kisebb lépcsővel sikerült ezt meglépnem, örülök neki. A gép előző tulaja is Gildáról váltott erre és ő is pont azt mondta, hogy nem érte meg anyagilag a csere, de amennit én, annyit ő is simán rádobott volna, he teheti.
Röviden ennyi, ha később bővül a tapasztalat, azt is le fogom írni.
[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
válasz fricc_ #61860 üzenetére
Nem gondolnám, hogy recept, hogy 13.5 napot várni kell, és akkor lesz tuti.
INkább úgy gondolom, hogy változik az íze. Mi pl szeretjük a nagyon frissen pörköltet is (pár órás), mert van benne egy kis bubisság, pezsgés. A nagyon friss KV persze sok egyéb hibával bír, de néha kell ilyen is. INkább az a baj, hogy állítani kell az őrlőn, durvítani, és némelyiknél elég sokat, amit aztán lehet visszatekergetnieladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
-
HÁZIGAZDA
válasz fricc_ #61860 üzenetére
egy kapcsolódó, friss tapasztalat. pörköltem egy rohkaffeés indonéz kávét a napokban. mivel a casmo megint épp savanyú , félreraktam, hátha később jobb lesz, és jobb híján nekiláttam az indonéznek. hát, szénlé. a szemek is sötétek, de ízre qrva keserű volt. ha lejjebb mentem a hővel, picit javult, de maradt kesernyés. ráadásul marha gyorsan jön le a normál beállításokkal...
szóval ezt elpörköltem. gondoltam én. mert ma, 4 nappal a pörkölés után, teljesen jó, savhangsúlyos, mega cremás kávét húztam belőle. kifejezetten erősek a savak, és közben mégis klasszikus mogyorós-diós-nugátos a kávé.
gondolom pár nap múlva még jobb lesz. egy szelepes zacsiban van.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #61856 üzenetére
épp egy máté rossót iszom az ebédhez a délutáni térkövezéshez erőt gyűjtve. ez például nem szar
brunellóból és rossóból is az van, hogy ha jó a termelő, nem lesz gondod. a nagyüzemiek sokszor elég laposak, de vannak kisebb csúcsbirtokok (itthoni szemmel nézve persze azok is nagyok), gorelli, collemattoni, ucceliera stb.
barolóból/barbarescóból képzetlen vagyok. és vacak montepulcianót én is ittam nem egyet. vacak rossót egyébként alig.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Casto
csendes tag
Megrendeltem a Keresztapper féle egyengetőt (ezúton is köszönöm ) és a nyitott szűrőtartó kart
Kííííváncsian várom az eredményt!
-
ronin s8
senior tag
Lényegében egyetértek, csak ne felejtsük el, hogy a "brunellopoly" után nem véletlenül rögzítették törvényben a BdiM eredetét, és a forgalomba hozás körülményeit (5 évesnél nem lehet fiatalabb), míg a RdiM-nál ezt kihagyták. A Rosso di Montalcino lényegében a Montalcino környéki pincészetek birtokbora. Egyébként valóban abból is vannak jók.
Az olaszok a Barolo-t tartják a nemzet legjobb borának. Olyat keress, amelyiknek a jellegzetes vastag üvege van. Nagyon jó tud lenni! Kinti áron 30-35 euro-ért néha 10 éves BdiM-kat megszorít.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Daneeka
senior tag
válasz bajnokpityu #61870 üzenetére
Presszó pörkölésnél ki kell várnotok az aktív szén felezési idejét
-
Imy
veterán
válasz zolko74 #61862 üzenetére
Okés, hogy a normális főzök minőségét nem hozza. De ha megnézed, egy normális KV főző az nem olcsó kategória... Nme vagyok benne otthon, de 100e-ben mérhető.
Nekünk valami gyors, praktikus kicsi főző kellene. Én pl nem nagyon iszok KV-t, de ha valami különlegességet lehetne vele főzni, akkor 1-1et megiszogatnék ( cappucino, különböző íző kv-k, stb...).
-
Wolfy999
tag
130 Ft/kapszula árral számolva napi 2 kapszula fejenként, az két főre 189 800 Ft egy év alatt. Ha veszel egy felújított automata gépet 50k körül és 6000 Ft/kg árkategóriában veszel bele valami friss pörkölésű kávét, akkor szerintem már finomabb kávét iszol mint amit a kapszulás tudna adni és mondjuk az egyszerűség kedvéért számoljunk 10g kávét egy egy szimplához, tehát 60 Ft/kávé. Innen már nem bonyult a matek, hogy kb fél év alatt megtérül az automata ára, úgyhogy én azt mondom, hogy még ingyen géppel se éri meg a kapszulás.
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
A kave napja alkalmabol (gondolom sokan kaptak akcios levelet Kapucinertol).
Aki rutinosabb a toluk valo rendelesben es a kaveikban ajanlana 1-2 fajtat flat whitehoz, tehat inkabb gyumolcsosebb izvilagot, vagy ami a gozolt tejjel valami kulonlegesebb izvilagot hoz?
Koszonom,
G.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
von toth
tag
válasz Wolfy999 #61874 üzenetére
Félreérted. A kapszulásnak PONT az a lényege, hogy tárolási romlás nélkül bármikor bármilyen ízű kávét igyál. Ez azoknak van kitalálva, akik NÉHA kávéznak, nincs kialakult ízlés vagy netán többféle ízvilág is bejön, viszont nem kell minden típusból otthon egy félkilós zacskót tartani, tárolgatni stb.
Meg egy alap automata és egy közepes kapszulás gép között is van árrés rendesen.
-
#49155328
törölt tag
Dolce Gusto-s kapszulásat vegyél, nagyon finom kávés italokat lehet vele készíteni.
Lehet most keresztbe lenyelnek engem de pikk-pakk kész az ital.
Nem kell vele játszani, mint egy jó espresso illetve capuccino elkészítésénél.
Persze ha egy tökéletes pressora vágysz ahhoz elengedhetetlen min. egy örlő és egy főző. -
Wolfy999
tag
válasz von toth #61876 üzenetére
Hát a nespresso kapszulái között ízben szerintem nincs akkor különbség, hogy az egyik nap erre vágyom a másik nap meg arra jellegű váltogatás nagyon fontos szempont legyen. Azt figyeltem meg, hogy általában az emberek 2-3ra szűkítik, hogy melyik jön be nekik és csak azokból fogyasztanak hosszabb távon. Automata esetén ennek szerintem alternatívája, hogy nem kell mindig ugyanazt a kávét venned, így még szélesebb is a spektrum.
A dolce gusto féle masinák már szélesebb spektrumot fednek le, de azt azért jegyezzük meg, hogy ezt instant kávé alapon csinálják, tehát az eredmény még messzebb áll az eszpresszótól, mint a nespresso esetében. Ha valakinek ez kell, akkor nyugodtan vegye, viszont ne kávés fórumon kérjen tanácsot. Ez tényleg a háromazegyben meg instant forrócsoki kategória. Ha valaki kreatívan tudja az nesquik kakaót, 3in1 port és nescafét kevergetni valószínűleg a dolce gusto olcsó alternatíváját is megtalálja.
Ha valaki nem iszik minden nap kávét, akkor tényleg jó lehet egy kapszulás, tovább eláll a kapszula. Viszont akkor nem is annyira mérvadó egy kávé ára, mert nem fogy annyi, hogy jelentős tétel legyen. A korábbi számításom azt hivatott mutatni, hogy napi 4 kávé mellett már kb 100k-t lehet spórolni évente egy kapszuláshoz képest egy automatával. Azért két fő esetén napi 4 kávé összesen az egyáltalán nem sok. Viszont sokan nem veszik észre, hogy mennyit is költenek kapszulára, mert apránként megy el, ezért nagy üzlet a gyártóknak.
-
atish15
aktív tag
Ebben a kérdésben tudnátok egy kis segítséget adni?
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #61871 üzenetére
azért a lényeg nem az, hogy hány évet tölt a hordóban, hanem, hogy mit tesznek bele (és hogy mibe teszik, de erre csak figyelnek már toszkánában). a rosso eleve egy alacsonyabbra pozicionált bor, nem a csúcstermés kerül bele, és igen, aztán hamar piacra is küldik. ezzel együtt az összes brunello kóstoló, amin voltam, mind "belövő" rossókkal indított, és ezek az - amúgy bevallottan jó - rossók minden alkalommal elkalapálták a brunello sor első 2-3-4 tagját
a brunello botrány inkább arról szólt, hogy egyre többen cabernét és merlótot palackoztak brunello néven. pedig sangiovese grosso 4 prezident!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
Az 5 évet csak példának hoztam, van még pár eredetvédelmi törvényi előírás, amik közül a legfontosabb, hogy a Montalcino körüli dűlők 4-5 száz éves Sangiovese klónjaiból készüljön. Antinori márki azzal bukott le, hogy pusztán a Chianti-hg-ből származó fiatalabb Sangiovese klónokat találtak a boraiban!
Rossz bor mindenütt akad, a BdiM-k között is. Rosso-t régen ittam, az mondjuk jó volt (előtte volt rosszabb is), de ittam 13 éves Brunello-t, aminél nem kell jobb. Nyílván pincészete is válogatja, de itt már stabilabb a felhozatal, mint a Rosso-knál.
Itthon a BT-nál csak rossz Brunello-t és Barolo-t ittam (szerintem abból vettek, amit olcsón meg lehetett venni ), kint még sosem, és ha a boltos ajánlotta, az is mindig bejött!
A szupertoszkánok belépő bora, Antinori Tignanello-ja (22 e a BT-nál) szintén kidobott pénz.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
GML
őstag
Üdv
Egy kicsit felhúztam magam és felindulásból vettem egy GC-t, még az ősrégi 1425W-os verziót. Ezt szeretném PID-esíteni. Ez a csomag jó lehet hozzá, vagy valami mást ajánlotok? Az idő lényegtelen, mire ideér. Addig legalább lesz időm kitakarítani és esetleg előkészítem rézcsövezésre is, feltéve, ha találok róla valami használató how-to-t.
Jut eszembe láttam olyan vezérlőket is, amik előáztatnak, gőzöléskor vizet pótolnak. Azok pontosan melyek?
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Nagyjából jó lesz. Ha nem akarod azzal szivatni magad, hogy a bojlerbe M6 menetet vágsz, akkor inkább más hőelemet vegyél. Már csak azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy az a menet M6, lehet vmi más szabvány.
Inkább ilyet vennék és a furatba beleragasztanám: [link]"Jut eszembe láttam olyan vezérlőket is, amik előáztatnak, gőzöléskor vizet pótolnak. Azok pontosan melyek?"
Ezt sztem kicsit gondold át. Ide nem elég egy vezérlő. Nem hiszem, hogy ezt valaki megcsinálta volna olyan gépen, ami gyárilag nem erre volt elkészítve. -
zolnagy
őstag
Annyi még hozzá, hogy a REX C-100-t gyártja több gyártó. Ezt a "Berme" gyártót nem ismerem. Nekem RKC volt anno, azzal nem volt baj. De fragola is írta, hogy nem mindegyik REX jó. Így aztán nem biztos, hogy jó ez, amit linkeltél, vagy inkább zsákbamacska. A specifikáció az amúgy stimmel, mert SSR kimenetes.
-
senior tag
-
Imy
veterán
válasz #49155328 #61877 üzenetére
Illetve néztem, hogy a kapszulát is utánlehet tölteni... Habár kérdés, hogy akkor milyen eredménye lesz, de valószínű, hogy nem túl rossz.
Amúgy én ha hetente 1-2 kevét ha meg fogok inni, eddig évente 10-15-nél megálltam, de az is Olaszországban cappucino szokott lenni.