- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen switch-et vegyek?
- Linux kezdőknek
- Hálózati / IP kamera
- Sweet.tv - internetes TV
- A Microsoft feltalálta az olcsó AI-t
- Musk szerint már jövőre itt vannak a Tesla Optimus humanoid robotok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
na, ma végre eljutottam a budapest baristasba. jó hely.
egyrészt pazar darálójuk van presszóra (robur e ), másrészt van casmo, nagyon finom is volt az aricha. és vettem is egyet belőle, mert most tudom, hogy mit kell elérni itthon. beszélgettem sokat a sráccal, képben volt kávéilag.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vTamas35
csendes tag
válasz sz.zs. #62550 üzenetére
Mert a népszerű 1:2 arány inkább dupla ristretto... De szerintem felesleges ragaszkodni a pontos terminológiához, próbálgatni kell, hogy melyik kávé milyen aránynál ízlik a legjobban szőkülés előtt, ott megállítod és azt kell elnevezni ahogy szeretnéd
Egyébként az olaszok szerint valóban, a lefolyási idő változatlan espressonál és doppionál is, a mennyiség 30/60 ml, ristretto 15ml. De a világos pöris SO kávék is távol állnak már az olasz szabványtól, ezeknél szerintem azért nagyobb tér marad a kísérletezgetésre.
[ Szerkesztve ]
O1G
-
beleriand72
tag
válasz sz.zs. #62550 üzenetére
Akkor igazából mire is jó a7 grammos gyári szűrő, amibe férjen max 9 gr, abból legyen jóesetben 18 gr. kv, ami még ristrettonak is karcsú. Dupla szűrővel csinálhatok szimpla espressot, tripla szűrővel 2 espressot, ha jól értem?
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
senior tag
válasz beleriand72 #62555 üzenetére
Valami ilyesmi...
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Bazsee71
őstag
válasz beleriand72 #62555 üzenetére
Nem, el kell ereszteni az 1:2 arányt is, és arra törekedni, amint vTamas35 írt. Az 1:2 arány sehol sincs leírva, csak itt többünknek bejött nagy általánosságban.
Egyébként tök jó az olasz szabvány, de gondolom csak valami tesztelési/minőségellenőrzési metódusnál alkalmazzák, mert hogy a hétköznapok során teljesen tesznek rá, az biztos. Szinte mindenhol tovább húzták a kávémat, mint 30s, nem volt ritka a 40-45s sem.
-
adp
őstag
válasz vTamas35 #62554 üzenetére
a ristretto sztem inkább ilyen 1:1.5 körül / alatt kezdődik
én azt javaslom aki nincs szokva a rendes eszpresszohoz ergo nem járt előtte normális kávézókban az ne kezdjen 1:2.5 alatt inkább 1:3- körülire törekedjen szőküléstől mindentől független, én sokszor tapasztaltam olyat, hogy akit megkínáltam az 1:2 arányú itallal hanyatt vágta magát hogy mi ez a méreg. -
kk831228
addikt
Èn is ezt tapasztalom... Akinek főztem az utòbbi időben, 6 kanál cukrot rakott a presszóba, ès mèg ùgy is szenvedtek... Ennyire nincs fogalmuk az embereknek mi is lenne a eszpresszóhoz "hasonlò" kávè... Utána az egyik havert elvittem a Mammut mellè egy ùjhullàmosba, mondom megmutatom milyen egy normálisan elkèszitett kávè. Akkor mondta : "figyu tegnap nem akartam mondani hogy amit főztèl kávènak az alját kiöntöttem inkább, mert annyira sz... r volt. Azt hittem valamit nagyon elba... tàl, de most rájöttem hogy nem, mert hasonlòan sz.. r volt, mint ebbe a kávèzòba..."
Mondom nincs ezzel semmi baj, akkor szoljál, hogy nem szereted a kávèt ès akkor nem kìnlòdok vele...
Utána 2 nap mùlva megkerdeztem:" na kèrsz kávèt..? " valasz:" âá, inkabb igyunk egy energiaitalt... "
[ Szerkesztve ]
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #62563 üzenetére
beszélgettem a sráccal a bejáratandó robur késekről is. azt mondta, hogy mondják, hogy érdemes 4-5 kiló kávét átlökni rajta, de ezen ugye már túl vagyok. ezen felül azt, hogy az új kés biztos, hogy megváltoztatja például a durva és a finom szemcsék arányát, amin sok múlik. meg, hogy ha üt a daráló picit, akkor all bets are off
ja, a lényeget nem mondtam: imádja a roburt, mondta, hogy nagyon konzisztens, az egyetlen nyűgje, hogy sztatikusan nagyon tölt (fémrácsot ő is kivette). a mellette lévő mythos késes csodáról már nem lelkendezett ennyire (ezzel együtt finom volt a casmo belőle). de ő is kónuszos hívő.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
emberek, nincs valakinek fölösleges quick mill víztartálya régi qm gépből?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #62566 üzenetére
gondolom ugyanúgy fel lehet szabályoztatni. de fragola szerint ezek a nagy dögök nem szoktak ütni. persze közben meg bármi üthet. mindenesetre, ha egy casmót (napi 1 kilót) pörgető és robur e-t használó hely szereti, akkor a daráló tényleg jó kell, hogy legyen (ugye még lehetne az is, hogy az ebben lévő 71 mm-es kések nem olyan jók, mint a dózeres, 3 fázisú 83 mm-es kései. de így ez is kizárható).
lehet még szar a dc, vagy a víz, vagy én
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #62569 üzenetére
jópofa megmondóember ez is... egyik évben az a divat, hogy körkörösen nyomd a tampert a széleken, megold mindent. másik évben ütögetsd profin a szűrőt és az elrendezi az őrleményt. ezek fényében nem is értem, hogy ezt miért csinálta, hiszen már kétszer meg volt mondva a frankó, annál pedig nincs frankóbb. ha ilyen ügyes az ürge, még homeopata is lehet belőle
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
kaligula
tag
Üdv!
Kávégépszerelő mesterembert keresek, lehetőleg Budapesten, lehetőleg tapaszaltat. Ha bárki tud ajánlani, hálás lennék. Köszönöm!rovidkv.reblog.hu
-
8nemesis8
veterán
válasz sz.zs. #62350 üzenetére
Köszi!
GAgyiXyXy: El is nézek oda, pont tegnap említette feleségem is, hogy van egy újhullámos kávézó itt a központban
Citromsav jó vízkőoldásra, de nyilván nem az alukazános gépekhez. Mit ajánlanátok, ami sok helyen beszerezhető? Vagy otthoni praktikák közül, ami tényleg jó?
[ Szerkesztve ]
-
L4D1K
őstag
válasz Csápájev #62546 üzenetére
Az megvan!
Sajnos annak ellenére, hogy étcsokis/gyümis ízvilágú kv-t vetten, az előbbit nem tudom kihozni. Nem mondom h citromlé, de ennél kevésbé savasnak kellene lennie szerintem.
Van itthon tőlök egy Etiop Sidamo. Itt akkor elvileg lejjebb kellene menni a hőfokkal? Vhol 89-92 közé?
# ANTAL Tuning #
-
Cr00py
senior tag
Erre valaki esetleg?
-
Rush77
aktív tag
válasz Cr00py #62584 üzenetére
A felső részen van egy szürke válasz gomb. Azzal tudsz új hozzászólást intézni.
[ Szerkesztve ]
-
-
8nemesis8
veterán
válasz Keresztapper #62586 üzenetére
Rendben.
Akkor igazából szinte nincs is olyan rendszer, ahol ne lehetne jól használni?
Utána nézek a pontos bevált receptnek!Amúgy ezt találtam még vízkőoldásra: [link]
-
8nemesis8
veterán
válasz Keresztapper #62589 üzenetére
Köszi!
Mostanra olvastam végig a kb. 400 hsz-t, ami citromsavas volt
Hasznos, láttam, hogy voltak viták, de okosabb lettem, már csak a gép kellene
Addig is a meglévő gépemet kitakarítom. Gondolom a Delonghi Icona gépnek sem fog ez ártani!?
Hiszen a Saeco meg mindenféle tisztítók is javarészt citromsavat tartalmaznak!? -
adp
őstag
szóval azt írta fragola oldalirányba üt, lehet emiatt volt az egész, mert én is furának láttam az egészet, mindenesetre jó hogy ránézett, az "ütés is 0.01 századon belüli szóval király.
Eléggé adja ez az aricha filterpöri, egyébként olyan mintha elnézték volna és nem is filter pöri lenne, mármint nekem nem tűnik annyira világosnak szemre -
DopeBob
addikt
Szisztok,
ezt esetleg ismeri valaki? Philips HD8827
Valami könnyen kezelhető gépet szeretnék, régi philips podos helyett. Ez most árban beleférne, nem írnak róla rosszakat. Nem akarok kávézót otthonra, valami egy gombos megoldást keresnék.
MZ/X
-
Bazsee71
őstag
Elmehetnétek promoternek. Egy rakat kávé várja most itthon a HeyCafé érkezését, de már most látom, hogy ha jövő hétvégén eljutok a Kék Elefántba, akkor nem tudok majd magamról levakarni egy csomag CasMo-t.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #62597 üzenetére
én csak szeretném megnyugtatni magam, hogy minden oké a cuccokkal. ha ez sikerül, de végülis ha nem, akkor is, maradok a saját pöriknél alapvetően. az a helyzet, hogy nagyon-nagyon jókat csinálok már itthon. nóra szerint a legutóbbi guatemala simán versenyképes volt az budapest baristás arichával. ezzel én nem értek egyet egyébként, nincs annyiféle íz a guatemalában, abban viszont egyetértek, hogy egy élmény inni és reggel mosolyogva kelek, mert tudom, hogy végre kávézás lesz. és azért nagyságrendi különség sincs köztük ízben sem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)