-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
Érdekes dolog ez a nyomásprofilozás, sokak szerint a pumpás gépeket vagyonokért tudják a rugós karosok nyomásprofilját reprodukálni (pl LM Strada stb). Általában a fokozatosan, de viszonylag gyorsan magasra emelkedő majd lassan folyamatosan csökkenő nyomás (akár 12 bar) a világosabb pörkölésű kávéknak, az alacsonyabb csúcsnyomás (akár 6 bar) a sötétebb pörkölésű, lazább szerkezetű kávéknak tesz jót. Ha ezt mint ökölszabályt elfogadjuk, láthatod is hol fog a szokásos pumpás gépek stabil 9 barjahoz képest többet hozni a (rugós) karos, és hol jön ki az előnye. Azért, hogy ne legyen ennyire egyszerű a helyzet ittam nagyon finom közepes pörkölésű (dominálóan gyümölcsös ízvilágú) kávét Kávékalmárnál az Olympia Club-ból, aminél a csúcsnyomás 6 bar körüli. Az Electra állítólag az őrlemény finomságára is nagyon érzékeny, könnyebben befullad (mint a rugós karos kisgépek általában).
A gép felmelegedik, akárcsak a Pavoni, nem is kicsit, hiszen 120 fok körüli benne a víz és nincs szigetelése.Jveres: a közeleg már a bolondulásod" úgy hangzik, mint aki tud valamit, lesz még egy HG1 eladó hamarosan?
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
az elektrát felejtsd el, nem éri meg az árát. én mondjuk - szintén 2-3 év - pavonizás után nem lennék ennyire egyértelműen lelkes, nagyon jó gép, de igazából elég macerás a fejhőmérsékletével foglalkozni. a caravel sokkal inkább kezesbárány az elméleteim szerint, de gyakorlati tapasztalatom nincs még vele igazán.
más: urak, a 41 mm-es tamper talp pontosan milyen átmérőjű? megmérné nekem tolómérővel valaki, aki gyári lm szimplával használja és tökéletesen elégedett a méretével?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Nem kell félni tőle, de nem annyira egyszerű használni mint egy pides gépet, és itt a végtermék térfogatát is limitálja a fej mérete (pavonival 30 ml, a Cremina max 40 ml-t tud trükkök nélkül). A pavoni is túlmelegedik 2-3 kávé után (sőt már az első után is magasabb hőmérsékletű vizet kap a kávé), de egy hidegvizes borogatás csodákra képes. Nem kell félni tőle, de szeretni kell a vele járó pöcsölést, vagy gyorsan eladás lesz a vége.
Zscz: a nyomásprofilozás nem egyenlő egy begyakorolt profil megismétlésével. Az ami benne van a kezedben jó eséllyel nem annyira a pumpás gépek téglalap (na jó trapéz) alakú nyomásprofilja, sokkal inkább a rugós gépek asszimetrikus fordított V-je (meredek de nem hirtelen emelkedés, és lassú nyomáscsökkenés a készítés ideje alatt). Ez egy jó profil (talán az egyik leggyakrabban használt, de ha tévednék javítsatok ki) de itt is érvényes, hogy kávéfüggő a dolog.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
paljoc
tag
Én nem olvastam Janos tesztjet, amit olvastam, az ahogy a cime is mutatta, ilyen "elso benyomasok meg ismerkedes." Illetve az is jelezve vagyon hogy atnezi a forgalmazo mi a problema, mert valoszinuleg valami nem stimmel azzal a geppel. Teszt az en ertelmezesemben hosszabb probalkozas utan irt dolog, gondolom majd olyan is lesz.
A magam reszerol amit irtam fenntartom, nem valtozott a velemenyem, azzal a geppel kapcsolatban, ami nalam van. A tovabbiakba ertelemszeruen nem szeretnek belefolyni. -
HÁZIGAZDA
szerintem elhamarkodta jani azt a dolgot egy kicsit. vagy megfordítom: ha nem, mert első tapasztalatnak éppenséggel ez volt első tapasztalat, akkor meg annak nincs igazán nagy infótartalma, hiszen ami tényleg számít, az a harmincadik tapasztalat (gondolom nem <= 29 shotra vennéd ). pláne, mert tudható, hogy sok veterán kávésnál hasít nagy megelégedésre, ergo, ha a gép tényleg olyan szar lenne, akkor azok a userek eddig mind csacskaságokat írtak és nincs nyelvük kóstolni. az meg nem valószínű.
fenntartom, hogy ha nem jött volna szembe a dalla corte, akkor én is rámegyek. vagy maradok a silvanónál
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
de milyen hasonlót tapasztalhatott volna? hogy "nem lehet vele normális kávét csinálni"? mert ez volt az állítás. na, de hibás a gép, probléma megoldva, annyit mondtam, hogy én mondjuk ennek megfejtéséig nem írtam volna róla semmit.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Én annyiért vettem egy éve, és nem alkalmi vétel volt. Talán vn még egy pesten kb ennyiért, eléggé változik az ára, időről időre.
Ábi: bevallom a Pacicban óriásit csalódtam pozitív irányban. Mk kávéjuk, és a Kapucziner 2 kávéja volt, amire azt mondanám jöhet. A többi nem az én világom volt.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Szarból várat semmivel sem építesz. A Cremináról tudok nyilatkozni, kicsit más ízvilág, krémesebb végeredmény, nem annyira karcos, elkülönült ízek, kicsit elmossa az egyes összetevőket. Van akinek bejön ez, van akinek nem.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
azt a creminát azért gondold meg jól... soldier2-nek nagyon bejött, ő egy pozitív példa, de amúgy horror ára van, azért a pénzért már bármit megkapsz és az a bármi az elég jó is.
ha a tejes italok rendszeresek, muszáj a zsebbe nyúlni sajnos, mert a kisgépek 2-3 dl-es bojlere nem egy gőzgép. arra jó, hogy húzol egy duplát, aztán gőzölsz hozzá tejet, aztán csókolom: légtelenítés, várni kell, amíg visszahűl stb. vagy szerzel tehát "valamit" gőzölni (külön tejhabosító vagy mondjuk egy régi termoblokkos gép, például qm 0650 ), és akkor mehet mellé a pid-es, rézcsöves kisgép... vagy veszel egy komolyabb gépet.
az e61-hx a legolcsóbb megoldás a nagyobb gépre, ha ki tudod fogni <200e ft-ért. hőstabil, untig gőzölsz vele, szépen vízterít. cserébe munkás a pontos csapolási hőfokot belőni a külön életet élő fej miatt. meg megégeti a mellszőrzeted, ha nagyon föléhajolsz póló nélkül
a produktumban egy megfelelően tuningolt kisgép is baromi erős már, tudom, hogy a fél topik kikóstolja a különbségeket azonnal, maradnék szkeptikus. a nagyobb gépet elsősorban a gőzölés indokolja, szerintem. a pid-hez való ragaszkodás meg ízlés kérdése (én ragaszkodom hozzá).
update: hát, ha tejesen és édesítővel iszod, akkor "minden mindegy". creminát akkor vegyél, ha a szerelem megéri az indokolatlanul horror árat. én 150e ft-ért nem vettem egyébként, pár éve. mondjuk kellett volna, most eladnám neked és vennék egy autót
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adp
őstag
Azert hogy tejes edesitos kvt igyal ne vegyel kreminat. Ez a ket dolgok kb duplan indokolja ezt.
Javaslom kvk teren is nezz szet jobban. Baranom 3-4olykor 5! cukros sok tejes szar kvirol 'atszoktattam' cukornelkuli kis kapura, cortadora.
Eleg sok edes SO van.Catler a neked valo gep
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
a cremina veteránautó árban van a kávégépek között. lehet befektetésnek gondolni rá, lehet szerelmesnek lenni belé, nem is rossz gép (mert ismerünk olyan veteránokat, amik szépek, de legalább rosszak...), de ha "csak" egy jó gép kell, akkor - szerintem - van jobb választás. hogy mást ne mondjak: az árából kijön egy komoly gép és mellé egy caravel játszósnak...
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
nem hülyeség az sem, csak legyél tisztában a preferenciáiddal. soldier2-nek nagyon megérte a pénzt, nekem horror az az ár, pedig a gép ugyanaz, csak mi vagyunk mások. de én egy új swift árából is egy tíz éves lexus ls400-ast vettem tíz éve, szóval nekem is csak egy szavazatom van
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adp
őstag
-
weinmaker
őstag
Hamarosan itt az új gép és akkor videókkal megspékelt összehasonlító teszt lesz. Az biztos, hogy a dual bojler brutál jó, ha valaki tejes italt fogyaszt, és adott időben többet is kell készítenie, de mondjuk két embernél ezt az igényt simán kiszolgálja egy tuning kisgép is. Természetesen az nem lesz olyan kényelmes, de kompromisszumokkal simán vállalható.
Amit Parci írt, az nálam pl. teljesen megáll, hogy a Gaggiával készülnek a kávék, és a Quickmill csak a gőzt tolja ha több tejes italt kell készíteni, de azért ez extrém körülmény. Kevés eséllyel vesz a fanatikusukon kívül valaki 2-3 kávégépet otthonra.
Nekem voltak Régi karos (pavoni, poccino), nagy ipari, e61-es HX gépek amiket használtam, de a tuning pides kisgép bőven jó otthonra. Viszont sosem vennék már pid nélküli gépet.
Ha a catler hozza a gaggia színvonalát, akkor az egy ideális otthoni gép az biztos. Ez meg majd hamarosan kiderül.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Gravity1234
tag
Nalam most fogy az elso 250g-os Yirga, Paljoc mestertol.
Kifejezetten flat white miatt kertem (es ajanlotta ezt) mert azt iszom a legtobbet. Imadom a flat whiteot.A Yirgaval kapcsolatban amikor megbontottam egesz egyszeruen zsenialis volt mind az illat a konyhaban mind a kave maga. Nagyon kulonleges semmi mashoz az eddig fogyasztottakhoz hasonlo izvilag. Kellemesen savas, de nem savanyu es egy kulonleges utoiz.
Viszont az is igaz, hogy mar 3.-4. nap ezt nem ereztem, es ennyire gyorsan egyetelen masik kave sem valtozott izben. Mar levittem a kezdeti javasolt magasabb 92 fokot 89-re hatha visszatudom csalni azt a specko izvilagot de sajna nem. Emiatt picit csalodas, mert 250g-ot 2-3 nap alatt napi 1 kavefogyasztas melett eselytelen elhasznalni es persze nem is cel, viszont nagyon hamar eltunt a specko izvilag.
Most is van meg valami ami erre jellemzo, de kozel sincs az az elso alkalommal tapasztalt.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
nemethsza: Ezért kell lefőzni először egy adagot a csészébe, otthon kevesen járatják egész nap a gépet meleg csészéért/gépért, bár meglepően meleg maradt a csészetároló, miután lement stand-by-ba, pedig mértem fogyasztást és ilyenkor nem fogyasztott semmit.
Elismerem nem vagyok nagy szakértő, nem sokat foglalkoztam a témával, csak annyit, hogy 18 évig vendéglátóztam, így egész jó gépekkel főzött, egész jó kávékat ihattam (pl. lavazza, Illy...), akár napi 6-8-at is.
Elég sokat el is készítettem ezekkel a gépekkel, vendégek és saját részre is, szóval van némi összehasonlítási alapom, szakácsként némi ízt is érzek, de értem a cinizmust
Amúgy ezekkel az ipari milliós gépekkel is lehet szart főzni, ha nem megfelelően van lehúzva, tömörítve a kávé (túlzottan, vagy nem eléggé) és túl sokat őrölnek le előre, vagy túl sokat, vagy keveset raknak a karba és ez miatt lesz égett, vagy híg....[ Szerkesztve ]
Eladó Tarrington House TH AD3020 páramentesítő, használt, jó állapotú. Ár: 25000Ft 600W Napi akar 20liter 3,5 literes tartály Max 52 m² 30cm x 35cm x 52cm 14kg
-
Bazsee71
őstag
Sürgős a dolog? Két ünnep között megejtek egy rendelést coffehitről - ezúton jelzem a többieknek is - onnan olcsóbban meglenne a La Marzocco, ahhoz meg tudsz venni fragolától 41-es tampert és segédet, jobb szettet szerintem nem kapsz, főleg nem jobb áron. Most van neki készlet, érdemes rámozdulni.
-
Bazsee71
őstag
Nem tuning, de én egy Frothometert rendelek össz-vissz. Cappuccino nem dívik itthon, ellenben a forró csoki jól esik ilyen hidegben.
-
kozsy18
tag
Nemrég beszereztem egy ilyen eszközt. Meglehetősen gyorsan reagál, pontosnak is tűnik, masszív.
[Húshőmérő]Amúgy a tejet én is így csinálom, igazából a csapolt víz mérésére vettem a fenti hőmérőt. Amíg szabadságon van, a kávépalántám páraharangjában méri a hőmérsékletet
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
SierraFox
tag
Az a döntő, hogy hány gramm kávéból hány gramm italt akarsz főzni. A klasszikus olasz eszpresszó aránya 1:3, tehát a 21-es kosárral 63gr kávét kéne kapj. De ez az arány lehet 1:2 vagy mégtöbb, csak ízlés kérdése. Én most 17-es stradaval 45g-ot főzök le, az 1:2.6-os arány.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Én anno sokat olvastam a témáról, és a kancsó kimondottan nem volt ajánlott. Amit leszűrtem magamnak, hogy csak gyanta. Először volt patron, sok bajom volt vele, és a tartály is vízkövesedett. Aztán vettem egy Blit Oscar 60-ast, tökéletesen teszi a dolgát.
Rendelést vettem, felírtam.
-
kozsy18
tag
Szerintem az inkább a Cortado aránya,
de szintén duplából(szumma 90 ml).
Ha Flatie akkorduplapresszó és 130 ml mikrohab.
Én 15,5 grammból kb 1.8-2-vel kivonatolok és a többi a tejhab (160-as pohárban).Szerk:
Most néztem mit írok...[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
krx21
nagyúr
Nem ír ki. A vízkőmentesítést az auchanba vásárolt well done készítményel végeztem, a szervizes ember tanácsára! Én első körben erre gyanakszom... Amit tőrőlgettem vele, azon fehér színű kicsapódás maradt...
Vajon mi csapódott ki a kazánba! Ha ez tényleg így van, azzonali komplett cserét kérek, ugyanis a catler szervizese ajánlotta!
Valaki próbálta már ezt a well done-t???
Ja és azóta az egyik kazán leeresztő csavarozás után nem folyik ki a víz, azt csak úgy tudtam megoldani, hogy a gumi csecsre alul egy csővet dugtam és megszívtam...
Mit gondoltok lehet ez a well done az oka? [link][ Szerkesztve ]
-
kozsy18
tag
A presszó kevés "kemény" tejhabbal a macchiato. Ez gyakorlatilag bele is fér egy presszós csészébe, kinézetre meg egy fehér pötty a crema közepén.
Technikailag duplát húzok, de dupla ristrettot.Javítsatok ki, ha pontatlan vagyok, de az olaszok valahogy így:
Szimpla espresso: 7 +- 0,5 gramm őrlemény, 25-30 mp, ~30 ml
Szimpla ristretto: 7 +- 0,5 gramm őrlemény, 25-30 mp, ~15 ml, finomabbra őrölt kofiból kevesebb vízzel.
Dupla kifolyóval: lehet 2x szimpla vagy dupla.
Dupla espresso: 14-15 gramm őrlemény, 25-30 mp, ~60 ml (vagy 2x30).
Dupla ristretto: 14-15 gramm őrlemény, 25-30 mp, ~30 ml (vagy 2x15), finomabbra őrölt kofi, kevesebb víz.Ami a mennyiségeket illeti, de a nyomás, a fejből távozó víz hőmérséklete, az ital hőmérséklete is standardizálva van.
Habok:
Lágy mikrohab: cortado, flat white, latte
Kemény hab: macchiato és cappuccino"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
gpbenedek
csendes tag
Jó reggelt!
Biztos, hogy nem eu szabvány lesz amit írok: én a dupláimat 18,5-20g között szoktam készíteni, a 12/18g-os ims kosárban. A kávézásban szerintem csak irányvonalak vannak, de a cél, hogy neked örömet adjon a végeredmény. Szerintem próbáld meg a LM kosarat megötleni 18-19g kávéval, durvábbra venni a darálót, aztán nosza. Az elkészült italt 35-40g közé lőném.
Hajrá! -
Csápájev
őstag
Ez a 7-14 gramm álom kategória
MOndjuk van ,aki addig kisérletezett,míg talált ehhez jó szűrőt,de még nekem sem sikerült.
Átlagban 18-19 grammból készül nálam a dupla.
Azt javasolnám neked,hogy míg nem vagy nagyon profi,addig ne foglalkozz a grammokkal.
Azt nézd,hogy a szűrőkosár megfelelő szintig legyen töltve és olyan finomságúra őrölj,hogy szépen jöjjön le a kávé,ennyi.
Azthiszem catlernek speckó, saját szűrőkosarai vannak.
Ha mégsem,akkor akár kölcsön is tudok adni egy 58-as the single ims szűrőt, nem használom sose[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- Tissot Prx Férfi Karóra eladó! Ingyen posta!
- Eladó Garmin Venu 3 okosóra Árcsökkenés
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer