-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Casto
csendes tag
válasz Bazsee71 #62747 üzenetére
Én közepes és sötét pörkölésekbe utazom. Hétfőn-kedden megérkezik az újabb üveg szállítmány, akkor majd megosztom valamelyik közepes pörit és megnézem, hogy a frigós, vagy a sima szekrényben tárolt teljesít-e jobban.
De akkor ahogy a te és Bluesfan hozzászólásából értem, a világos pörinél válik be inkább a fagyasztás, a közepes és sötét esetében elég a szekrény is. Kipróbálom, meglátjuk
-
Casto
csendes tag
válasz vTamas35 #62748 üzenetére
Igen, pont erre gondoltam én is, mert a cikkben arról volt szó, hogy vesz az ember egy 1kg-os kávét és azt hogyan tárolja 100-200 grammos adagokban. Ha 200grammot raksz a frigóba becsomagolva és azt veszed ki, akkor az napi 2-3 dupla esetében is legalább 4-6 napot áll, amíg van idő a kicsapódásra. Én viszont pont a 250grammot akarom tovább porciózni adagokra, szóval elmarad a kicsapódási idő.
-
Casto
csendes tag
válasz soldier2 #62750 üzenetére
Basszus, mint gondolkoztam, hogy mi lehet az a "feisen"
Tehát a kulcsszó továbbra is a frissesség, hogy legyen még elég CO2 a babokban, hogy az a levegő mennyiség, ami a nyitás/porciózás során bejut a mézesüvegbe a babokkal együtt, az ne tudjon a babok belsejébe menni.
-
Bazsee71
őstag
A legjobb úgyis, ha saját magad tapasztalod meg. Próbáld ki azt is, hogy feljegyzed a beállításokat, és pár üveget elraksz akár 1-2 hónapra is, tisztán a tudomány kedvéért. Nálam fagyasztott kávénál kicsit finomabbra kellett venni az őrleményt a szobahőmérsékleten tárolthoz képest, ez lehet nálad is előfordul majd.
-
Casto
csendes tag
válasz bluesfan #62753 üzenetére
Igen, ez az utóbbi már teljesen átjött sajnos saját tapasztalatból is...
Most berendeltem további 45 üvegcsét, négy féle kupak színnel, így 4 féle kávét tudok porciózni és eltenni akár ide-akár oda.
A frigóban van két polc, ahol pont elfér az összes üveg, de a kis kávés szekrényemben is csináltam helyet nekik.
Summa summárom:
Mézes üveg - 49 Ft
Kupak az üvegre - 13 Ft
Látni a feleségem arcát, amikor meglátja, hogy porciózom a kávét az üvegcsékbe és megválaszolom a kérdését, ami úgy hangzik, hogy "Te mi a fenét csinálsz?" - MEGFIZETHETETLEN! -
senior tag
Ezek szerint amit adagonként le akarok fagyasztani, azt ne is pihentessem bontatlanul a zacsijában?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Casto
csendes tag
-
Bazsee71
őstag
Megnyugtatlak, így folytatod, és egy idő után már semmi nem üti meg az ingerküszöbét.
Nálunk 60 üvegcse van a fiókban, többnyire nem használom ki, de most az olasz blendekkel tele lesz. A tetők sorszámozva vannak, a falon pedig van két írható üveg tábla, oda jegyzem fel melyikben mi van, illetve ott vezetem a daráló állást és a hőfokokat is.
titusz248: Biztos lesz holtpont, de amit elszöszöl a szétadagolással, azt visszakapja a kávé készítésénél.
[ Szerkesztve ]
-
-
soldier2
őstag
válasz titusz248 #62759 üzenetére
Ez nálam abban merül ki, hogy nem mérek előre. Teletöltöm az üvegeket, és kimére amikor kell, a maradék megy vissza a fagyóba. Ha több féle kávé van, a saját zacskója is megy az üvegekkel egy szatyorba, és arra írom a daráló állást, kimérendő kávé tömegét, és a hőfokot. Feleségem megszokta, de a vendégek tudnak csodálkozni
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
Tudtok itthon olyan kávézót/forgalmazót, ahol ilyen, vagy ehhez hasonló vastag falú csészét tudnék venni? Egy barátomnak ez minden vágya, és közeleg a születésnapja (persze pár darabot a saját kollekcióhoz is hozzátennék ).
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #62728 üzenetére
annyit hozzátennék, hogy olyan is van, hogy elég... bokros, makrancos... az a kávé. ha kávézó is egyetért ebben akkor hajlamos vagyok elhinni. itt van most az aricha, már második napja hasít, jó cucc. lehetne a többi is ilyen. igazából 15e ft/kg áron nem szívesen fut bele az ember a tökéletesen kívül semmi másba.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
senior tag
-
Nixon18
senior tag
-
Deadzone41
őstag
Ha valaki most szeretne belefogni a pörkölésbe: gene cbr 101
-
von toth
tag
Ilyet honnan lehet -kivéve nagykertől-beszerezni. Mert szerintem kell hozzá valamilyen vendéglátóiprai tagság vagy valami.
[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
válasz Deadzone41 #62771 üzenetére
amikor a feketémet vettem, hogy szerettem volna pirosat, de lecsúsztam róla. ha vkinek pont fekete kell, meg tudjuk némi logisztikával oldani
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
Casto
csendes tag
Megvolt az első csapolás a fagyasztottból.
Ennek kapcsán egyetlen kérdés merült fel nálam, nem tudom, hogy volt-e már róla szó. Mindent megteszünk a hőstabilitás érdekében (nálam is szempont volt a Catler vásárlásánál, hogy külön fejfűtése is van), de ha a fagyiból veszem ki a babokat és frissen őrlöm őket, akkor az eredmény egy elég hideg őrlemény lesz (nem mintha másra kellett volna számítanom, de egy kicsit akkor is meglepett ).
Tehát a kérdésem, hogy szerintetek ez a hideg őrlemény nem befolyásolja az eredményt? Hiszen hiába állítom a PID-t mondjuk 90 fokra, hiába meleg a fej és a kosár, a hideg őrlemény le fogja hűteni a belépő vizet, így a kilépő víz már nem 90 fokos lesz. Vagy rosszul gondolom?
-
Rush77
aktív tag
Eljutottam oda, hogy a Spicy Italyt megkostoljam. Nagyon jó.
17g - 25mp - kb 60g.
Érdekes, hogy kb a 19ik másodperctől erőteljesen elkezdett szőkülni. Ízre így nem túl kifinomult ízleléssel finom fűszeresség társult egy pici savanykássághoz ami viszont nem volt zavaró. Crema nem sok volt. Ezeket betudom annak, hogy a hőt nem tudom szabályozni. -
senior tag
válasz von toth #62772 üzenetére
Igen, sajnos kell, ugyanis a Segafredo Hungária Kft. ezt a kávét csak vendéglátó-ipari egységeknek értékesíti.
Körbejártam anno elég alaposan a témát, többekközött felvettem a kapcsolatot a Segafredo Hungária Kft vel is, ugyanis engem ennek a kávénak az Extra Strong verziója sodort bele mélyebben a kávézás rejtelmeibe. Végül csak úgy tudtam hozzájutni, hogy az amazonról rendeltem, de így postával együtt 10 000 Ft környékére jött ki egy kilogram, ennyiért viszont meg már szerintem bőven lehet kapni hasonló kategóriájú kávét, sőt!Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Casto
csendes tag
válasz Bazsee71 #62779 üzenetére
A babok hőmérsékletét valóban nem néztem meg, csak az őrlés után, az egyengetés előtt szoktam kézzel összehúzni az őrleményt és akkor éreztem, hogy rettentő hideg (összehasonlítva a szobahőmérsékleten őrölt kávéval, ami az őrlés következtében mát szinte langyos).
Szóval én nem azt állítom, hogy ugyanolyan hideg lesz az őrlemény, mint a fagyiból kivett babok, hanem azt, hogy összehasonlítva a szobahőmérsékletű őrleménnyel, a fagyis őrlemény elég hideg és lehűt(het)i az átfolyó vizet.
-
mdav88
senior tag
e61 mechanikát milyen szilikonzsírral érdemes megkenni? (molykote elég drága, van olcsóbb alternatíva?)
-
Deadzone41
őstag
válasz bajnokpityu #62774 üzenetére
Én meg annó feketét szerettem volna, de csak piros volt....
-
soldier2
őstag
Könnyen lehet, hogy más hőfokon lesz a legjobb a fagyasztott mint a szobahőmérsékleten tárolt. Darálni is más beállítással kell. A végeredmény a fontos, ha tetszik fojtasd, ha nem jön be hagyd a csudába, és tárold adagonként szétosztva szobahőmérsékleten.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bandras83
csendes tag
A fagyasztoban es a szobahomersekleten valo tarolas kozott miert nem alternativa a sima hutoben valo tarolas? Az teljesen nem ajanlott valami okbol?
-
soldier2
őstag
válasz bandras83 #62795 üzenetére
Gondoltam rá, de soha nem próbáltam. Gondolom valahol a kettő között lesz az eltarthatóság ideje is.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mdav88
senior tag
válasz fragola.6035 #62791 üzenetére
Teljesen ki lett pucolva, és mivel AP papírral fozok, ezért nemigen jut vissza kavezsir.
-
vTamas35
csendes tag
válasz bandras83 #62795 üzenetére
Azért, mert alapvetően, a fénytől, hőtől és párától véded a kávét, ha nincs teljesen légmentesen lezárva a csomagolás, akkor a szivacsos szerkezete szépen magába szívná a marhapöri szagát, a párát stb. A hűtő a legrosszabb megoldás, akkor inkább szobahőmérsékleten. De szerintem kár ezen tovább elmélkedni, a fórumon kismillióan próbálták már a mézesüveges, adagonkénti fagyasztást és még eddig mindenkinek bejött. Ha valami nem romlott el, nem kell megjavítani...
[ Szerkesztve ]
O1G
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.