-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Kedves borászok!
Tudtok ajánlani olyan nagyobb üzletben is elérhető borokat, amit olaszországi tartózkodásunk alatt mindenképpen érdemes kipróbálnunk? Holnap még Firenzében leszünk, utána Sorrento/Nápoly, majd Szicília.
Ma voltam a Ditta Artigianaléban, a ruandai piszok jó volt espressoként, a blendjüket pedig párom lattéjében kóstoltam, úgy igen jó volt. Holnap próbálok még mást is, talán costa ricai volt még a dual K30-ban.
-
-
Sinisi
senior tag
válasz vTamas35 #61803 üzenetére
Lehet, hogy mostmár csak rá kell próbálom erre a vékonyabb drótos variácóra nekem is?! Mert most, hogy végre beadtam a derekam a szitálásos megoldásra, látom, hogy a fogpiszkáló többet árt mint használ. Szóval (nagy meglepetésemre) olyan jól működik a szitamódszer, hogy az így kapott "végeredményhez" képest a fogpiszkálóval minirögöket hozok létre :/.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz vTamas35 #61805 üzenetére
Ezt csinálom én is, csak a daráló tulajdonságai miatt kell előtte a keverés a habverővel. Úgy tűnik ez az átka a retenció mentes darálónak. A vékony drót oldja meg az egyenletes eloszlást a kosárban is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
pacuha69
csendes tag
válasz Sinisi #61804 üzenetére
Én is már elég régóta szitálok. A vékony dróttal én már csak a felszínét egyengetem, nem kavarom át vele teljes mélységben, mert úgy gondolom, hogy akkor felborítom a szitálás jótékony hatását. Az alját már homogenizálta a szita, a felső réteget meg elegyengetem a dróttal. Nekem ez vált be.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz paljoc #61786 üzenetére
Volt már olyan is, hogy a HG1 "rög-gyár", az ember meg vakarta a fejét, mert garat híján, konstrukcionálisan képtelen rá. Valakinek mégis sikerült (feltehetően verbálisan).
Vannak a HG1-nál sokkal jobb őrlők is (még a tekerősök közt is :-)), ergo nem röhögni (!!!) a következő videóban bemutatott küzdelmemen (az enyém nincs rögzítve, relatíve világos pörkölést, 15g-ot őröltem).
A lényeg nem az őrlő, hanem a mini habverő (aka "rög-gyár"), amit alapvetően őrlemény homogenizálásra használható, ugyanis a rögmentes őrlemény sem feltétlen tökéletes. A finom és durva eloszlása a kosárban ugyanis – őrlője válogatja, de - nem feltétlenül egyenletes. Aki használ nyitott szűrőtartót, megtapasztalhatta a különbséget. A kifolyós szűrőtartók “megbocsátók”, a doser meg valamelyest megkavarja és rögmentesíti az őrleményt. Hogyan tud rosszabb lenni az őrlemény eloszlás (finom/durva) a minihabverőnél, azt egyelőre jótékony homály fedi. Én hústűt soha nem használtam (habverő után plánenem), helyette inkább megrázom tölcsérestől a szűrőtartó/kosár duót (tudjátok, a kezem is azbesztből van).
Ecco:
-
Sinisi
senior tag
válasz Kávé Kálmán #61809 üzenetére
Nekem azt írja, hogy: ez a videjó nem elérhető.
-
Sinisi
senior tag
válasz Kávé Kálmán #61811 üzenetére
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #61811 üzenetére
A habverőzés titka a sebesség, és a pörgetés A kopogtatás helyett én a vékony tűt használom.
Te is Strietmanra váltottál?Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
"Az a Gianni Frasi-féle kávé kapható a pizzabárban is, mint az Anyukám Mondtában. Kelet-Európában eddig csak három helyen lehetett ilyen kávét kóstolni, Szentpéterváron, Prágában, Encsen, valamint most Miskolcon. És a Frasi család idén hozott egy olyan döntést, hogy nem szerződnek le már új partnerrel, így senki másnál nem is lesz ilyen kávé. Mivel a Frasi család pontosan megszabja, hogy milyen kávéfőzőn lehet a kávéikat lefőzni, ezért Miskolcon egy 1964-ben gyártott, Faema E61-es nevű kávégép képviseli mindazt, amit az olaszok kávéfronton adtak a világnak."
ezt a habosítást............
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mdav88
senior tag
válasz Kávé Kálmán #61815 üzenetére
Ha már nem fér, az én pultom bármikor akad hely egy karosnak
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #61815 üzenetére
Lassan elkészül a szentendrei kávémúzeum is
Az alábbi mondatod viszont szöget ütött a fejembe: Vannak a HG1-nál sokkal jobb őrlők is (még a tekerősök közt is :-)). A nagy Kinu kivételével a legtöbb új kézi őrlőt próbáltam, de még csak meg sem inogtam soha. Igaz, ha azt látom először, ahogy a videón hajtod szegény HG1-et lehet soha nem veszek kijöttél a rutinból mióta a lidot tekered.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #61817 üzenetére
Ez nem lesz soha múzem. Használom őket. Igazából kényszerről van szó. Egyre több géphez kérnek nyitott szűrőtartót és nyomásmérőt. A Faemina-ra meg ZZ-Top Doug Garrott beszélt rá a világkiállításon...
HG1: nekem attól lesz jó vagy jobb egy őrlő (azon túl, hogy verjen oda az őrlemény), hogy mennyire szívesen használom. Sokan ezért tartják szarnak a kéziőrlőket (nem használják szívesen). Ha a HG1-nek gatyája vóna (értsd oda lenne ragasztva a pulthoz), akkor bizonyára szívesebben használnám. De nincsen, mert kicsi a pult és folyton változik a sorminta. Ha minden igaz, végre Kinuzhatok a héten egyet. rettenet kíváncsi vagyok.
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #61819 üzenetére
"nekem attól lesz jó vagy jobb egy őrlő ......... hogy mennyire szívesen használom" - hát ez az, szeretem használni. Igaz, "gatyája" van, anélkül biztosan más lenne a véleményem. Sőt lehet meg is szabadultam volna tőle. Árulni kellene ezt az alátétet a webshopjulban, vagy még jobb lenne ha választható opció lenne a lábak helyett.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
atish15
aktív tag
Sziasztok. Érdeklődni szeretnék, hogy Philips Saeco Incanto automata kávéfőzőről van valami véleményetek? Mennyire érdemes ilyen gépet venni? Illetve milyen minőségű, ízű kávét lehet készíteni vele?
-
Casto
csendes tag
Gyerekek, olyan duplákat húzok, hogy bekönnyezek, szóval mindenképp jó ötlet volt az őrlő átállítása!
Viszont a szimplával sehogy nem boldogulok. A the singlet most kicsit félreraktam és egy LM szimpla szűrőt használok, szűkítővel és 41mm-es tamperrel, középre tömörítve. A korábbi dupláimhoz képest nem volt jelentős eltérés a szimpla tekintetében, de a mostani dupláim tényleg nagyon jók és azokat nem tudom utolérni, csak megközelíteni a szimplával.
Csak annyit áruljatok el, hogy ez még lehet jobb? Megfelelő rutinnal és sok gyakorlással lehet ugyanolyan szimplát húzni, mint duplát, vagy minőségben egy kicsit mindig alatta lesznek? Mert ha igen, akkor inkább maradok a duplánál...
-
HÁZIGAZDA
lehet olyan jót húzni, de mindig nagyobb lesz a szórás: amikor duplánál tízből tíz jól sikerül, akkor szimplánál hat-hét. de amúgy is olyan kevés egy presszó, tök fölösleges a szimplázás. én már rég eladtam mindent, lm szűrőt, 41-es tampert, szűrőmagasítót stb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adp
őstag
Olaszos blendeknél nincs akkora jelentősége, sőt anno nekem a pacific la piazza valahogy a 41-es LM szimplával ízlett a legjobban, viszont specialityből még soha nem sikerült jó szimplát készíteni.
Egyébként én sem használok már szimplát, csak vendégnek picit hosszabbra engedve, mert ők nem díjazzák az 1:2 1:2.5 körüli arányt -
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #61830 üzenetére
sangiovese egy toszkán fő fajta, brunello di montalcino (drága, jó) és rosso di montalcino (középár, jó) készül belőle, nagyon fasza cucc. láthatsz még vino nobile di montepulciano borokat, azok is szépek. meg persze ott vannak a barolók, nebbiolo fajtából, ami szintén egy esettanulmány, ennek viszont nagy hátránya, hogy jó, ha legalább tíz évet érik
de amúgy annyira általánosat kérdeztél, kb. le kéne írni "az olasz bort", az meg akkor sem férne ide, ha képben lennék, de nem is vagyok (eléggé).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Casto
csendes tag
Köszönöm mindenkinek a választ, akkor megnyugodtam!
És köszönöm a sok segítséget, amit itt kaptam, nem csak most de korábban is!
Tényleg szuper, hogy van egy ilyen fórum, ilyen tagokkal!
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #61830 üzenetére
igazából annyi még amennyit leírtam szerdán, csütörtöktől vidéken voltam, filterben (fp. cupping szerű ital) viszont egyértelmű az óriási ugrás az sm kés után, viszont sztem lehetne ez még jobb is ha mondjuk be lenne szabályozva, mert van egy olyan gyanúm, hogy nem ártana
-
ronin s8
senior tag
válasz Bazsee71 #61801 üzenetére
Toszkánában jó még a Chianti Classico Riserva (itt mindhárom szó fontos). Érdemes kisebb borboltokban vásárolni (nem Iperben), és kikérni az eladó véleményét.
Barolo/Barbaresco
Brunello di Montalcino
Chianti Classico RiservaEzek vakon. (28-50 euro)
Ha véletlenül megszaladt valakinek, helyben valamelyik szupertoszkán kb. félárban (150 euro) van, mint itt.
Sassicaia, Solaia, Ornellaia.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
John3:16
csendes tag
válasz Toobee #61785 üzenetére
Nálam itthon teljesen jól működik az Atom adagonkénti őrléssel.
Német fórumosok tanácsa szerint leoperáltam a fekete műanyag behúzócsigát a tengelyről, ami egyrészt megszüntette a babok kipattogását, másrészt a garatban sem marad így törmelék, félbevágott bab:https://www.kaffee-netz.de/threads/eureka-atom.100161/page-24
Így már egy, a garat tetejére rakott sima tamperrel (vagy akár a babtartállyal is) is tök jól működik és nem szükséges a babok lesúlyozása sem.
Pár gramm pangó marad benne, ez az konstrukció (antisztatizáló rács) miatt elkerülhetetlen.
Simán a szűrőbe őrlök magasítóval, majd mini habverővel elkeverem, Keresztapper-féle egyengetővel simítok, majd tömörítek. Kizárólag naked karral csapolok, a lefolyások szépek, spriccelés nincs. Általában megkezdek egy zacsit és elfogyasztom. Az ellállítódást nem tapasztaltam.
Ja és a legfontosabb: az őrlemény minősége nagyon jó, sorozatban reprodukálható finom kávékat készítek vele.[ Szerkesztve ]
-
Adamss666
csendes tag
Eladom szeretett Lelit Anna gépemet. 1,5 éves, havonta vízkőtelenített, rendszeresen visszaöblített, csak lágyított vízzel használt masina. Kisebb, használatból adódó karcok előfordulnak rajta, de patika az állapota.
Adom hozzá, egy és kétszemélyes gyári szűrőjét, továbbá egy vak szűrőt, egy IMS Competizione (https://www.avxcafe....m-es-Szurokosar) kétszemélyes kosarat és egy Lelit XMC013 57mm-es Nyitott szűrőtartó kart. Valamint szintén jár hozzá egy 57-es Lelit tamper, ennek az elén egy helyen minimális tompulás van, de nem zavaró.
Elsősorban egyben szeretnék megválni tőle, 92 ezer Ft az ára. A gép Halásztelken van, de keddenként a XI. kerületben is átvehető. [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
-
paljoc
tag
válasz Keresztapper #61846 üzenetére
Igen, ezt hülyén írtam, kicsit félreérthető volt, úgy értettem, hogyha vettem volna ilyet anno, akkor használtam is volna!:-) /és akkor talán Parci is végig tudta volna nézni /
Amúgy így látatlanban is szintén gratula a z eszközhöz, mert több ismerősöm is vett ilyet és nagyon profi kivitelezésről számoltak be!!![ Szerkesztve ]
-
-
HÁZIGAZDA
válasz paljoc #61847 üzenetére
nem-nem, habverő, klopfoló, mikronos lyukméretű szita, shaker és részecskegyorsító nélkül nincs tökéletes neákeáed lefolyás, egy tök jó egyengető nem elég! specialtea kávéhoz eleve kettő kéne, ugye.
egyébként annyit elismerek, hogy abszolút daráló függő, hogy kell-e még pofozgatni az őrleményt. olyanom is volt, ahol igen, meg olyan is, ahol nem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)