Napvihar miatt akadoznak a SpaceX Starlink műholdak

Az elmúlt két évtized legnagyobb geomágneses vihara miatt csak gyengébb szolgáltatást képes nyújtani a SpaceX Starlink szolgálatása. Musk szerint pedig hamarosan újra repül a Starship.

A SpaceX Starlink részlege arra figyelmeztetett szombaton, hogy csak gyengébb szolgáltatást képesek nyújtani, mivel a Földet az elmúlt két évtized legnagyobb geomágneses vihara érinti a naptevékenység miatt.

A Föld körül jelenleg úgy 7500 műhold kering a becslések szerint, ennek 60 százaléka a Starlinké, így nem meglepő módon a műholdas internet terén uralja a piacot.

Musk jelezte az X-en: a Starlink műholdjai nagy nyomás alá kerültek a geomágneses vihar miatt, de eddig nem volt probléma.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal szerint a napvihar a legnagyobb volt 2003. októbere óta, a hétvégén a navigációs rendszereket, áramhálózatokat, műholdas navigációt és egyéb szolgáltatásokat is érintette.

Musk az X-en sok minden egyéb dologról is beszélt, ezek közé tartozik például, hogy ígérete szerint 3-5 héten belül sor kerül a Starship rakéta negyedik repülésére is. Ezzel idővel űrhajósokat vinnének a Holdra és még messzebb. Most a cél az, hogy tovább jussanak a legutóbbi teszt eredményénél. A legutóbbi, idei repülés során a teljes tesztrepülést teljesítette a Starship, de a rakéta a Földre való visszatérést már nem bírta ki.

Előzmények