Ausztráliának is elege van a közösségi média káros hatásaiból

Parlamenti vizsgálatot kezdenek a közösségi média káros hatásai miatt.

Ausztrália úgy döntött, hogy parlamenti vizsgálat keretében tekinti át a közösségi médiás platformok káros hatásait, ezek ugyanis jelentősek, és nagy befolyással bírnak arra, hogy az ausztrálok mit látnak online.

A kormány kritizálta a platformokat, amiért nem elég gyorsak az erőszakos tartalmak törlésében, nagyobb felügyeletet szeretnének a Facebook, a TikTok és az X kapcsán is. A miniszterelnök szerint gondot jelent az erőszak, a fiatalok radikalizálódása, mindebben pedig óriási szerepet vállal a közösségi média. Szerinte lehetnének pozitívak is, de ott van a negatív befolyásolás ténye is.

Az országban nagy botrányt okozott, amikor egy vallási, késeléses támadást terrorcselekménynek minősítettek, majd elrendelték, hogy az X vegye le a videókat, Musk viszont tiltakozott és nagyon súlyos vádakkal illette a helyi kormányt, a miniszterelnököt és a politikusokat. Azóta is bonyolódik az ügy jogi és vizsgálati szempontból.

Vizsgálnák a Meta azon döntését is, hogy többé nem fizetnek a hírekért Ausztráliában. Kivizsgálnák, miként variálnak a platformok az egészséges demokráciát segítő tartalmakkal és a társadalomellenes tartalmakkal, amelyek aláássák a közbiztonságot. Értelemszerűen elszámoltatnák a cégeket a döntéseik miatt, és ennek keresik most a módját, részleteit.

Azóta történt

Előzmények