Hirdetés

 • konzumpro

  újonc

  Érdekelne, melyek az ajánlott, bevált, tuningolható, megbízható automata kávégépek, mik a főbb problémáik és meddig lehet még házilag megoldani őket?
  A végső megoldás úgyis egy karos gép őrlővel, de addig, otthonra vagy irodába, készülhet kávéital gombnyomásra, a kapszulás sincs kizárva. Vagy mindez csak erőforrás és alapanyagpazarlás?

 • biker

  PH! nagyúr

  Érdekes kezdeményezés, de tetszik.
  Tudom, sokak szerint nem éri meg beszélni róluk, de azért...
  Eddigi tapasztalataim hamarosan összeszedem
  Saeco Odea Giro
  Saeco xSmall V2
  Krups Essential display

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Csomagoló gép szerviz | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • konzumpro

  újonc

  Saeco Xsmall nálam is járt. Használtan vettem, másfél évig volt nálam, előtte Brikkáztam.

  Szétszedve az őrlőjét a gyári minimumon túl tudtam állítani, így presszó finomságot is tudott őrölni. Kiiktattam a korlátozó pöcköt, így szétszedés nélkül is lehetett állítgatni utána.

  A vízhozamát egy a KPE-be menő pipacső hátuljába rögzített fúvókával korlátoztam. Ez a módosítás jót tett a kávénak, lassabban indult meg a lefolyás, viszont jobban koszolódott a központi egység, mivel öblítéskor is kevesebb víz jutott a tisztításra.

  Megnöveltem kissé a crema szelep rugóerejét, más modellekben állítható szelep is van, itt csak egy üveggolyó és egy rugó. Több "crema" lett a jutalma, de valódi crema is keletkezett, a lassabb lefolyás, nagyobb nyomás miatt. Cserébe nagyobbat kattant a főzési folyamat végén a mechanika. Ügyelni kellett arra, hogy ne feszítsem túl a rugót, mert ilyenkor csak az OPV ment meg attól, hogy felrobbanjon a főzőtér.

  Az OPV-t egyébként nem nagyon éri meg állítgatni, nem lesz tőle jobb a végeredmény.

  Kiszedtem a kifolyó cső végén lévő elosztót, ami egy lejtős aljú, de viszonylag nagy puffertartályból osztja szét két adagra a lefőtt kávét. Mivel használtan vettem a gépet, tele volt lerakódással, amit semmilyen tisztítás nem tudott volna feloldani, sokkal higiénikusabb volt nélküle, kivezettem közvetlenül az átlátszó szilikoncsövet, de így csak egy adagot tudtam így főzni.
  Később bekerült egy cserealkatrész ami megfelelő karbantartás mellett tiszta maradt. Más modelleknél nincs ekkora átmeneti tartály a kávé útjában.

  Britás vízzel használtam, vízkőmentesítésre nem volt szükség.

  A legjobb kávékat befulladásközeli finomra állított őrlővel, szűkítőzve, megnövelt rugóerővel tudtam főzni vele, cserébe ilyenkor rögtön ki is kellett venni a KPE-t és elöblíteni, mert feltapadt a finom őrlemény a szűrőjére.

  Ennyi macerát megért a dolog, mert az a 16-20ml amit így sikerült lefőzni, kávéházi minőségű ízeket hozott.

  Másfél év után visszaállítottam gyári maceramentes állapotába és elvitték.

  Szerintem jó kis gép, teszt módban lehet vele őrölni is, mondjuk Brikkához. Nem pazarolja a kávét, a második főzet reggel már megfelelő. A vizet annál inkább, hamar megtelik a csepptálca, de ez csak megszokás kérdése.

  Jól tuningolható, Brikkánál sokkal jobb presszókávékat képes főzni, robustás keverékekkel friss pörkölésből tuning nélkül is vastag cremával.

  Tejhabosítási képességei közepesen jók, nekem panarello nélküli modell jutott, kissé buborékos végeredményt kaptam de már éppen jó volt latte arthoz, végülis ez vezetett váltáshoz, szerettem volna jobb minőségű tejhabot gőzölni.

  [ Szerkesztve ]

 • biker

  PH! nagyúr

  Xsmall: a saeco-kavégépek pont com-tól vettem, ők elvileg kihozták a darálóból amit lehet, nem volt ilyen finomságú, mint írsz, de egész jó pogácsákat termelt. főleg a tőlük rendelt Lorenzo kávékkal volt nagyon jó :)

  A KPE ugyanaz szinte minden saecoban, így a préselés ereje adott. kicsit más ütemben dolgozik, mint az Odea giro dolgozott, meg kellett szokni, hogy máshogy kattog :) Cserébe sokkal csendesebb.

  A csepptálca egyben a vízgyűjtő is, ami jó, mert nem két edényt kell üríteni, csak egyet, de rengeteget termel maga alá, kb 3-4 kávé után tele van, pedig az egész gép alját kitölti. Ha gőzölsz is, még többet termel.
  Gőz: mint az odea, ennek is hátránya, hogy sok vizet kinyom mielőtt gőzölni kezd, előbb el kell érni, hogy csak gőz jöjjön, majd gyorsan elzárni, alátenni a tejet, és nyitni, mert ha 5-6mp-nél tovább vársz, akkor megint vizet fog tolni maga előtt. És a vizes tej nem jól habosodik.
  A zacc tartály kicsi, a víz is, mindig azon versenyeztünk, ki iszik úgy kávét, hogy utána két piros lámpát kap (nincs víz, tele a zacctartály)
  A kávés fedél alatt nincs érzékelő, le lehet venni darálás közben és tölteni.

  Nem mindig azonos mennyiséget ad, inkább hosszabbra programoztam, és kézzel állítottam le, mint idegesítsem magam, megint hosszú, megint rövid...

  kicsi a gép, de a KPE ajtó csak teljesen kitárva nyitható és vehető ki az egység, így macera forgatni tologatni a pulton.
  ha kávé készítés közben elfogy a kávé, kidobja a zacctartályba a leőrölt de kevés kávét, és maga mellé is, lehet takarítani a friss őrleményt mindenhonnan. ha elfogy közben a víz, addig termelt, lezárja a ciklust, és kész, lehet új kávét főzni.

  Odea Giro: kerek, és mivel alul nem 4 lába, hanem 3 henger kereke van, könnyen tologatható, forgatható. A KPE ebben is oldalt van, de kisebb az ajtó, könnyebb hozzáférni.
  Külön csepptálca és külön hulladék víz tartály, ami a zacc tartó mellett van. Ez jó, mert egyel több üríteni való :(
  A kávé fedél mágnes érzékelős, ha leveszed menet közben, leáll. Van valahol egy érzékelő a kávítartály alatt is, mert nem tud üresre futni, jelez hogy nincs kávé a tartályban. Ha főzés közben elfogy a víz, leáll, lehet új kávét főzni.
  Gőzölés elején rengeteg vizet tol ki, negatívum.

  Ezen legalább állítható a kávé őrlemény mennyiség és a víz mennyiség is, hőfok nem. A víz mennyiség egy nagy potméterrel állítható, és szintén nem stabil, változó mennyiséget ad. Kézzel leállítva biztos az eredmény.
  Ami zavaró, hogy előáztatás után "tüsszent" egyet, és fröcsköl ilyenkor a félig kávés víz.
  A csésze tartó emelgethető, de idővel szorul, és nehezen indul meg.

  Minden elemén érzékelők vannak, ami jó is, meg rossz is. pl ha nem fordítod pontosan 90fokban vissza a gőzgombot, akkor bár eláll a gőz, minden jónak tűnik, de csak nem készít kávét, mert nem csak 89 fokban van a gomb. minden fedélen érzékelő, mindig valamire panaszkodik. De símogatva, dédelgetve teszi a dolgát.

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Csomagoló gép szerviz | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • konzumpro

  újonc

  Ez hasznos volt!

  Régebben volt nagy automata teszt a kávékorzón ahová küldik az automata iránt érdeklődőket, abban a tesztben a Talea Ring szerepelt nagyon jól, majd ha valaki arról is leírná a tapasztalatait ezekhez képest...

  Jelenleg egy Jura F90-et használok, csak a szilikoncsöves automata tejhabosító volt hozzá, ami tényleg csak habot tud, amivel a német típusú duplafalú pohárba szervírozott rétegezett cappuccino készíthető csak el.

  Sikerült beszerezni egy Jura 65057 gőzcsövet, amivel már latte arthoz is megfelelő a felgőzölt tej. Trükkös használni, mert ahhoz gyenge és kaotikus a gőz, hogy örvénylő mozgásba lehessen hozni az edényben, ehelyett a két oldalsó lyukat a tej szintjébe kell emelni végig, hogy sziszegő, hasadó papírra emlékeztető hangot adjon.

  Eddig 18000 kávét főzött le a gép, ebből ezret nálunk. Eddig csak átfolyó szelepet kellett benne cserélni és kapott új őrlőkéseket.

  Beépített őrlővel középállás mínusz egy az ideális ennél a gépnél, kb. akkor keletkezik 18-20 gramm őrlemény. Ha túl finomra állítom a beépített őrlőt, igazi presszót megcélozva, nem kerül elég őrlemény a főzőegységbe, időre őröl.

  Könnyebb a helyzet külső őrlővel. De ha túl finom az őrlemény és befullad, eldobja a főzést a gép, itt elektronikusan oldották meg az OPV-t. Ha sikerül eltalálni a presszókávéhoz előírt lefolyáshoz a megfelelő őrlésfinomságot akkor itt is törölgetni kell a feltapadt őrleményt.

  Az Xsmall után én is meglepődtem mennyire takarékosan bánik a vízzel, és mennyire nem koszolódik belül. Néha ecsettel ameddig belátok, szárazon kiseprem és porszívóval a hátsó zugokból kiszippantom a maradék őrleményt, de ezen kívül nem igényel semmilyen plusz karbantartást. Tablettával fél év után most először tisztítottam a kávéolajokat, teljesen jól működik.

  Olyan kávénál amit nem használunk el azonnal, a porkávé tölcsért használom, egy Graef CM702-vel előőrölve 14 grammot, így nem döglik meg a kávé a beépített babtartályban.

  Ebbe a gépbe is Britás víz megy, lehetne Claris szűrőt venni bele, de ez már bevált.

  Mostanában meglepően jókat főz friss pörkölésű Segafredo Intermezzoból amit a világ szemetjének is neveznek más topikokban. Nagyon hamar döglik, érdemes kis adagokkal tölteni a babtartályt. Már rég takarítja a gép magát amikor még mindig folyik a cremája. Ami nem így tesz az döglött. Alacsony hőfokon érdemes főzni, teljesebb az íze.

  A Lidl Bio kávéja jó még, bár extrém finom őrleményt igényelne hogy igazán kiegyensúlyozott legyen, így is jó. Februárban vettem pár csomaggal, még mindig azt a sorozatot árulják a boltban, fél éves minimum. Nem olyan jó már mint anno...

 • biker

  PH! nagyúr

  A végére hagytam a Krups Essential Display-t (EA815A10)
  Mikor az xsmall eldugult vízkőtelenítés közben, akkor úgy gondoltam, legyen más, mint a többi, és állítólag a krups jó márka :)
  Ez az LCD kijelzős kivitel, nem a ledes. Viszonylag érthető, bár sok a gomb így is, de a kijelző egyértelmű ikonos. Korrekt méret, jól levehető víztartály, kicsi és egy darabból álló csepptálca, oldalt könnyen kivehető, lapos zacctároló.
  Bár még csak egy hetes, nagyon megszerettem, érzésre sokkal jobb mint a két említett saeco gép. Furcsa ezen gépek után, hogy nincs kivehető központi egység, amit rendszeresen takarítani kellene.

  A beállítások menüben és a külső menüben is jól szabályozható a gép. őrlési mennyiség 3 fokozatban, őrlés finomság 3 fokozatban, hőmérséklet 3 fokozatban állítható. Legmelegebb állásban (még nem mértem pontosan hány fok) kellően melegnek tűnik a kávé. A crema szép (ha nyomásfokozó, ha nem)

  a kijelzőn mindent mutat. épp fűt, vagy hol tart az ital készítésben. Ebben a gépben a préselést nem külön kis motor végzi, hanem a víztartályból a pumpa nyomása (15 bar) hidraulikusan nyomja a kávét, pumpa lefulladásig, a gyári adat szerint 30kg erővel présel. nem mértem, nem tudom. A főzés végén visszamegy a víz a tartályba.
  Külön pozitív, hogy amikor főzés közben elfogy a víz, megáll, és ha feltöltötm a tartályt, tovább készíti az italt. a saeconál ekkor kuka lett a kávé.
  A kávéhoz a vízmennyiség 10ml léptékben állítható, és egyelőre úgy tűnik, nem ingadozik a mennyiség.

  Gőzölés: mindkét korábban emlegetett saeco esetén hiba volt, hogy előbb sok vizet kitolt, utána nem akart főzni, amíg ki nem hűlt, és még egy adag vizet kinyomott a csepptálcába. Na itt nem. felmelegít, utána egyből gőz jön. egész korrekt tejhabot képez. a gőzölési időt folyamatosan kiírja, így perverzek ráállhatnak, hogy neki épp 10mp vagy 15mp gőzöléssel tetszik a tej :)
  Gőzölés után egész hamar kávét is készít, gyanítom külön gőzkazánja lehet.

  A beállítások menüben gyárilag ki van kapcsolva, hogy bekapcsoláskor öblítsen, ez furcsa, mert ez egy pozitív dolog. Erre nem árt figyelni.

  Eddig jobbnak tűnik tehát, de kérdés, tartósabb lesz-e. Gyári gari 2 év vagy 6.000 kávé, de mivel nem szétszedhető, vettem hozzá +3 évet. majd kiderül...

  [ Szerkesztve ]

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Csomagoló gép szerviz | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • konzumpro

  újonc

  Megfelelő gőzcsövet keresgélek, mert ez a fentebb írt tartozék elég gyatra, kitisztítva vízkőtelenítve túl nagy a fúvókája, trombitál a tej, kevés a nyomás. Amikor elvízkövesedik kicsit, kezd jó lenni, kizárólag a trükkös módon. Jó lenne egy X7-X9 gőzkar és fúvóka, bele lehetne hekkelni a gépbe...

  Miközben ilyen gőzcsövet keresgéltem, találtam egy relatíve új géptípust, a Creatista sorozatot, ami errefelé valahogy nem akar elterjedni, pedig ez a logikus követező lépés.

  Kapszulás gép amivel latte artra is alkalmas tejhabot lehet gőzölni. A Breville/Sage gyártja, itthon csak a Creatista Plus elérhető ami feleslegesen LCD kijelzős, fém és 155e forint (Amazonon 120).
  A Creatista Uno szimplább, de ugyanolyan végeredményt produkál, 85e forintnak megfelelő dollárért az Amazonon, itt-ott.

  Alapvetően nincs baj a kapszulás kávéval, összehasonlítható a minősége azzal, amikor napokig áll a kávébab egy automatában. Az pedig hogy rosetta-öntéshez alkalmas tejhabot készít, komoly alternatívájává teszi az automatáknak.

  Arról nem is beszélve, hogy létezik WayCap utántölthető kapszula is, amivel a variációk száma végtelen.

 • konzumpro

  újonc

  Utóirat: Itthon a Creatista Plus csak akkor 155e ha 30e értékű kapszulát vesz hozzá az ember.

  És hogy ontopic legyek, kerestem az F90 utódját, érdeklődtem egy felújított Jura Impressa J7 után, az eladó nagyon készséges volt, elmondta hogy totál fel van újítva az amúgy kb 9000 ciklust futott gép, még a típushibáját sem hallgatta el, hogy a tárcsás jeladó ezekben néha meghibásodik és kihagy, ugrik. Ebben persze ez is cserélve van. 130e-t meg is érne. Viszont a tejhabosítás ugyanolyan macera.
  Mármint a megfelelő állagú tejhab.

  Az eladó küldött képeket, milyeneket készít a J5-ös, hasonlót a J7-es a profi tejhabosító feltéttel.
  A szokásos automatás ötcentis borotvahab a forró tej tetején üvegpohárban, közte kávé.
  Nekem lattéhoz kéne, finom, mikrohab. Ezt nem értik sem az eladók, sem a pincérek, sem a gyártók, úgy látszik...

  Kivéve a Breville/Sage/Catler/Gastroback/Solis ahol gondolnak azokra, akik szeretnének lattét inni otthon. Ezért is izgalmas a Creatista vonal.

  És innentől megint off.
  Miközben szokásos napi kávégépvadászatomon nézelődtem, láttam hogy van egy áresés az Alzában, ami eddig ~170e volt, az most csak 100e - egy Sage Bambino, amiben ugyanaz a tejgőzölő konstrukció mint ami a Creatistában van, viszont ez nem kapszulás, hanem karos gép.

  Ez a jószág PID-es, fix hőfokos, nincs játékra lehetőség. Annyira thermoblokkos, hogy három másodperc alatt üzemkész hőfokon van, egy palacsinta csőkígyó melegíti a vizet benne. Hőstabilitáshoz vagy nagy tehetetlenségű tömeg kell (bojler, víz térfogat, tartalékok, rézcsövezés) vagy gyors reakcióidejű fűtés.
  54-es karja van, duplafalú kosaras nyomásfokozós, de lehet bele venni szimplafalú kosarat. Meg akár naked kart is.

  A kávéfőzési képessége nem tűnik rosszabbnak mint bármelyik alsó kategóriás Sage, viszont a tejgőzölése nagyon kényelmesnek ígérkezik még ezekhez képest is. A kiöntő fémrészéhez alul hozzáér egy érzékelő, a gép így a kellő hőfokon állítja le a gőzölést. Egyszerűen tisztán tartható, a videókon a tejhab állaga ígéretesen szép.

  [ Szerkesztve ]

 • biker

  PH! nagyúr

  Tejhab ügyben nincs tippem, nem iszunk tejet, illetve max növényi "tejet", az meg más tészta.

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Csomagoló gép szerviz | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu | www.agrar-vilagitas.hu |