- Milyen NAS-t vegyek?
- Videó stream letöltése
- DIGI kábel TV
- Windows 11
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Crypto Trade
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- Microsoft Excel topic
- MinDig TV
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
krx21
nagyúr
"amúgy szerintem a videót megnézve a Gaggia magasabb hőfokon dolgozik"
Az én tippem is ez... A crema színéből is ez következik...
-
paljoc
tag
válasz Peti...(16v) #51542 üzenetére
Olyan értelemben mondtam a nem erdemes "kérődzni" rajta dolgot, hogy felmerült a gyanu, miszerint ez valami újabb verzio, ami nem teljesen olyan mint amiket mi hasznalunk, ezt azert jo lenne kideriteni. A catler/tuning gaggia teszt modszeren, helyessegen, ertelmen lehet elmelkedni, ezt erdeklodessel olvasom, csak itt is fontos lenne tudni, foleg nekunk, akik ilyen gepet hasznalunk, meg azoknak akik esetleg terveznek ilyen gepet venni, hogy valtozott-e valami a konstrukcional?! Allitolag az "auto off" funkcio ki-be kapcsolasi lehetosege ki lett iktatva, az ujak kb 10-15 perc utan elmennek alvoba. Ezt biztos valami kornyezetvedos vagy energia gazdalkodos EU-s szabvany irja elo, nem barista agyabol pattant ki. Aztan hogy még mi tortent, az remeljuk mihamarabb kiderul.
-
Toobee
veterán
válasz Peti...(16v) #51554 üzenetére
Ha egy szállítmányból valóak, akkor lehet, hogy hibás széria került beépítésre (valamelyik alkatrészből) az összes gépbe.
-
HÁZIGAZDA
más, caravel. hova tűnt a sok user? monologizálok itten...
két nagyobb bajom van már csak a géppel (azon túl, hogy egy kis vacak az izé, leesik a pultról, ha nyomom a kart, alig találni bele a szűrőjébe az őrleménnyel stb.):
1. elég kevés egy shot maximális űrtartalma, kb. ristretto szimpla
2. ha felrakom a kofit, majd felemelem a kart, elindul ugye a víz/előáztatás. ha így várok pár másodpercet, elkezd folyni a víz felül, a dugattyú fölül a fej oldalából (ahol a kar csatlakozásához ki van vágva kétoldalt)
az előbbi nyilván adottság, de az utóbbira jó lenne, ha mondana valamit egy veterán..
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #51562 üzenetére
a formája rohadt jó szerintem is, a fej... azt annyival szebben is meg lehetett volna oldani (ha felbővítenéd egy sima fekete hengerre, már az is jobban mutatna). de az elmúlt egy évben eszembe se jutott ez, most dobta be blazé. és ha ronda, ha nem, marad, sőt, kap majd még tuningot
-
zoknee
csendes tag
válasz Bazsee71 #51191 üzenetére
Az ötletet itt láttam, miután eldöntöttem, hogy nem gyári lesz: http://www.cyberelectronics.org/?p=458
Ő az eredeti ötletet pedig innen: http://playground.arduino.cc/Main/BarebonesPIDForEspresso ha jól tudom.
Én meg tőlük vettem át a kód egy részét, amit átírtam saját kedvem szerint, saját funkciókkal, stb stb.
Mivel félig ez a szakmám, igazából hobbiprojekt és szakmai játék is
A Hardver saját, 3 vezetékes Pt100 hőmérővel, grafikus 84x48 pixeles LCD kijelzővel. Egy ebay-es arduino van benne, és a többi elektronikához terveztem és gyártattam nyákot.
Figyeli, mikor van indítva a csapolás, ez alapján megy a stopper, illetve vezet statisztikát, és akár csapolás alatt lehet más fajta PID paramétereket is alkalmazni. A gőztermosztátot is kihelyettesítettem vele, sokkal gyorsabban lehet így tejet habosítani, nekem 145°C-ra szabályoz, de ehhez ki kellett venni a gyári bimetált, mert az is itt billen.Egy kis video: [link] [link2]
Visszakeresve itt, meg szerintem az indexen valahol szintén kell lennie egy-két hozzászólásomnak a projektről, képekkel megtűzdelve.[ Szerkesztve ]
-
Irvine81
csendes tag
Ha már-még mindíg Gaggia.... Nekem Evom van ezen a fejen középen van a vízbeömlő furat.
Most újra elővettem a gyári felső szűrőt, a másik meg a hálós expolg.-os ipari.
Én nem vagyok meggyőződve, hogy jobb lenne az ipari mint a gyári, sem kinézet sem íz tekintetében.
A simább felületű pogácsa a gyári szűrős.
Igaz 1 mérés nem mérés.
Másnak tapasztalat? -
weinmaker
őstag
válasz Bazsee71 #51550 üzenetére
Persze, oké építő jellegűnek veszem. Semmi gáz!
Peti16v: Azért ezeket az infókat nem nagyon lehetett volna megosztani a videóban, vagy elmeséltem volna, hogy kaptam egy hibás gépet, aztán másikat, aztán meg ez is ugyanolyan? Kicsit sem szeretném cinkelni a Catlert mert nagyon jó fejek, és tényleg jó a hozzáállásuk. Beszéltem ma délelőtt velük és Paljochoz el fog kerülni a gép hasonlításra
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
HÁZIGAZDA
válasz Keresztapper #51566 üzenetére
ahogy néztem, az a gond, hogy amikor a kart nem nyomom, hanem emelem, a dugattyúrúd alja elemelkedik a dugattyú aljától, ott jön át a víz. de kipróbálom, amit írsz, ha épp akkor nyomom picit vissza, amikor megtelt a fej, tényleg el kéne zárni a lyukat ugyanezen logika mentén.
a külső pid egyébként tökéletesen működik, olyan hőfokon csapolok, amit nem szégyellek , viszont ennyire kevés vízzel nemigen készíthető más, mint ultratömény ristretto.
-
Keresztapper
senior tag
Tapasztalatból mondtam, mert hogy én is eláztattam a konyhapultot párszor. Egy keveset kell csak visszaengedni a kart, és nem lesz semmi gond, meglátod.
A mennyiség nekem is bajom, de azzal meg nincs mit kezdeni. Itt sajnos nem lehet pótolni a vizet csapolás közben, pedig csak egy visszacsapó szelep kérdése lenne a dolog.
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
-
Mano66
senior tag
A Silviamat PID-el tettném,de nem tudom eldönteni,hogy belülre vagy kívülre kerüljön.Akinek van ilyen gépe küldene képet privátban,hogy hol van nektek és,hogy néz ki.Az egy sorost lehet a házba is építeni,de fragola szerint ott nem sokáig bírja a hő miatt.A fej mellett meg nem tudom,hogy nincs-e útban.Még eltudnám képzelni egy jobb minőségű Omron PID-et kívülről a gőzgomb mellet a felső szélhez igazítva.Az Omron PID nagyon jól néz ki.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
adriankoooo
senior tag
Az új LM Strada szűrőmmel nem bírom középre húzni a kart. Jó ez így, majd bekopik?
-
HÁZIGAZDA
válasz Keresztapper #51570 üzenetére
köszi az infókat!
szomorú, ha ez csak ennyi, mert ez a sűrű, olajos, túlkivonatolt ristretto, hát ez eléggé csak egyfajta kávénak áll jól. a "veri az e61-et" is erősen kontextusba helyezendő így, mert egy specialty cucchoz ez így inkább lesz rossz, mint jó
-
HÁZIGAZDA
válasz Keresztapper #51574 üzenetére
igen, van nála is (ő csinálta a külső pid boxot, szuper lett)
-
bl4ze
veterán
válasz adriankoooo #51572 üzenetére
HŐÁLLÓ-ÉLELMISZERIPARI SZILIKONZSíR : ilyet veszel és a kartömítést átkened vele, és szépen menni fog
Van sima olcsó is, de menőzhetsz Gaggia-val is
.:. bl4ze .:.
-
HÁZIGAZDA
válasz Keresztapper #51574 üzenetére
ezt a "fellinit" majd próbálgatom: "For pre-infusion, lift the lever for 3-4 seconds, then pull slowly until you feel a good resistence and hold the lever in place. When the first drop falls, either pull you shot or lift the lever back up and then pull the shot."
-
mester6
tag
Csak üresen sem megy középig?
-
Elekellek
csendes tag
válasz adriankoooo #49368 üzenetére
Ilyen beöntőlabdát hol kapni?
-
HÁZIGAZDA
hát, ha náked a kar, az gond. ha nem nyáked, akkor nem lehet, hogy magasabb a szűrő, mint ami a karba passzol?
[ Szerkesztve ]
-
avirid
tag
válasz Irvine81 #51567 üzenetére
Nekem Classicom van és a gyárit IMS-re cseréltem. Nekem a gyárival fordult elő, hogy ilyen egyenletlen és iszapos volt a pogácsa, bár azzal sem mindig. Az IMS-el viszont még egyszer sem. Kar nélkül ha eresztek át rajta vizet, akkor szemmel láthatóan jobban oszlik a felületén a víz, jobban kimegy a szélekre is mint a gyárival.
-
adp
őstag
próbáld meg hidegen feltenni, nekem a kartömítés csinált régen ilyeneket, mióta új benne tökéletes. Előtte néha alig húztam rá a fele előtt megakadt, máskor simán túlment. Amúgy a naked karral most középig megy kényelmesen, a gyárival csak rendesen túlhúzva középtől marad fent.
Esetleg próbáld meg szűrő nélkül jól feltekerni a kart, hátha bentebb megy picit a tömítés[ Szerkesztve ]
-
reset
senior tag
Ha a szilikonzsír sem használ, vedd ki a fejtömítést! Finom csiszolóvásznat fektess kemény felületre, helyezd rá a tömítést úgy, hogy az ujjaiddal egyenletesen nyomva tartod a teljes körív mentén - ha ügyes vagy, mind az 5 ujjad elfér rajta. Csinálj finom köröket, nyolcasokat stb....így lecsiszolhatod könnyen a "felesleget" róla.
Tolómérővel,, próbálgatással időnként ellenőrizd a folyamatot!
A kívánt vastagság elérése után polírpapírral véglegesítheted a mesterművet :-) -
soldier2
őstag
Ezt a középre kell húzni a kart "mániát" sosem értettem. Ahogy a tömítés kopik be úgy egyre jobban középre megy majd, majd túl rajta, és szép lassan eljutsz oda, hogy bárhova húzhatod folyik. Na akkor cserélni kell. Csak akkor csiszolnám, ha épp csak hogy felmegy a kar, mert akkor van rá esély, hogy ledobja a nyomás, de ha felmegy rendesen, és nem megy középre, akkor én nem foglalkoznék vele. Nekem is volt a Gaggián olyan szűrő, amivel nem fordult el teljesen amikor a gyárival igen. Gondolom egy kicsit magasabb volt a pereme. Pár hét alatt bekopott szépen.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
angelside77
tag
Gaggia baby, 17 g Lm strada, és nekem sem áll be középre, úgy, mint az IMS-el. Sztem így is jó.
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
Irvine81
csendes tag
válasz avirid #51581 üzenetére
De akkor az úgymond iszaposodás az nem..?
Videót nem csináltam róla de érdekes módon most nekem a gyárival sokkal szebb a vízterítés.
A gyári mikor megvettem a gépet sok lyuk rajta el volt tömődve.
Annyi van még nekem, hogy a réz vízterítő blokk furatait lerádiuszoltam egy 4-es 5-ös fúróval, hogy jobban elterüljön a víz.
Azon gondolkoztam, hogy fúrni kellene rá még 4 lyukat, csak nem tudom, hogy jönne-e víz mind a 8 furaton, hogy fentmaradjon a szimmetria. Bár gyanítom, hogy igen.
Bár az IMS sem olyan drága annyit megér.Megmérnéd esetleg, hogy mennyi az a legnagyobb átmérő ahol még furatok vannak? -
HÁZIGAZDA
na, ez használt azért, tényleg így nem folyik (de nagyon kicsi a mozgástér, szinte tökig fel kell emelni, hogy jöjjön a víz egyáltalán, ott már szinte holtjátékon belüli, hogy túlemelem).
és a fellini is használt, lett nagyobb mennyiség a csészében (egy teljes szimpla).
de egyelőre csak tömény, túlextrahált shotokat tudtam csinálni.
-
soldier2
őstag
Miért nem kérsz Fragolától egy tampert? Vsz le tudná gyártatni. Vagy írj Kalmárnak, neki szinte biztos van raktáron (remélhetőleg nem csak ceruzás)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #51588 üzenetére
majd kérek fragolától, a régi dc tamperem úgy sem kell már a maroktampi óta, abból le lehet szedni. de mi köze ennek ahhoz, amit írtam?
egy régi ismerősömtől ma megkaptam, hogy a pid a caravelhez otromba butaság és tök fölösleges. mindkettővel vitatkoznék (ha valakit zavar a látványa, át lehet vinni a szomszéd szobába is, a gépet pedig nem kell megbontani hozzá a legkevésbé sem), de nincs már erőm ezekre, ez ugyanaz a vaskalapos vonal, akik szerint az autofókusz hülyeség a fényképezőgépekbe és akik szerint az automata váltó szar.
a caravel így most tökéletesen hő- és nyomásszabályozható, a korlátot főleg a vízmennyiség jelenti (sajnos), meg persze szűrőkből sincs választék (tudtommal). jó lenne valahogy elérni, hogy hígabb, 1:2 vagy akár 1:3 arányú kávék is születhessenek.
a strietmannál vajon hogy működik mindez, mekkora a maximális shot térfogata? (nem, nincs ennyi pénzem gépre, de kíváncsinak lenni ingyen van)
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Használ valaki AirScape dobozt?
-
hifis50
csendes tag
Abszolút egyetértek veled, a HB Strietman fórumán is lehurrogják a pidelést, pedig igazán pontos a gép csak ezzel lesz. Sőt a Strietman a spéci, jól elhelyezett fejfűtése révén halál pontossá válik a piddel, ahol a vízhőmérséklet és a fejhő megegyezik, tehát a kávépogácsára tényleg annyi fokos víz megy, amennyit a pid mutat.
"Fellinizni", vagyis a kart többször huzogatni éppen nem lehetetlen, de azért nem igazán egészséges.
Egy maximális húzás kb. 40ml-t ad, tehát ez sem igazi dupla. -
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #51591 üzenetére
ki kéne mérnem, hogy a caravel mennyit ad, de szerintem kb. a 60%-át (inkább 25 ml saccra). fellinivel talán-talán 40 ml. túl kevés, az biztos. lehet, hogy át is állok a szimpla kosárra, mert jobb híján a kávét tudom csökkenteni, ha a vizet növelni nem.
ezt a pid ellenességet azért sem értem, mert nem kell hozzá megbontani a gépet, nem ronda, nem is látszik. miért fáj valakinek, hogy egy ostoba, 50 éves termosztát helyett egy pontosabb valami állítja be a hőt ezt nem is értem.
a caravelnél én azt szoktam, hogy ürescsapolok egy kicsit a shot előtt, és mivel amúgy is alig van benne anyag, azt sejtem, hogy itt sem nagyon módosul a bojlerben lévő víz hőfoka csapoláskor.
-
adriankoooo
senior tag
Na én most ezért tuti nem csinálok még egy rendelést. Bekenem inkább Neutrogenával, az majdnem olyan, mint a szilikonzsír.
@mester6, is-is.
@Elekellek, pl gyógyszertár. Nekem doki ismerős hozta. K6-on mérsékelt sikerrel működik (túl hosszú a garat).
@Parci nakeddal rosszabb kb a középállás feléig tudom ráhúzni, sima karral már majdnem középig, de azért hiányzik még egy jócskányi.
@adp ezt még megpróbálom, ha kihűlt.
@reset ezt kéne tennem.
@soldier2 végülis ja, csak kérdeztem. Engem sem zavar, csak ne csepegjen.
@angelside77 thx a megerősítést.
Más: indian chocot nem tudtam sehogy sem belerakni a 47ml-es üvegbe (1 adag). Még jó hogy vettem 106ml-eset is, ebbe pont befér a két adag (2*18g). Annyi, hogy nyitás után a második adag pár óra múlva lesz felhasználva, rosszabb esetben másnap.
-
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #51594 üzenetére
semmi jelentősége sincs, hogy meddig fordul el a kar a fejen, ha stabilan a helyén marad csapolás alatt is. más a formája a peremnek és magasabbra ül, úgy látszik akkor.
-
MPowerPH
félisten
Udv mindenkinek!
Nem tudom jo helyen jarok, ha nem, akkor ugyis atiranyitotok. Kb. 2 eve vettem egy Delonghi PrimaDonna ESAM 6600 -as kavegepet felesegemnek, akkor meg csak hasznaltan, 1 evesen. Azota jol szolgal, nagyon szeretjuk, am mostansag furcsa hangokat ad ki a mechanika... Szoval ugy dontottem, erdemes lehet lecserelni inkabb az esetleges javitas helyett, igy meglepnem az asszonyt egy uj geppel.
Amit kinezte, az egy PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS. Van valakinek tapasztalata ezekkel az ujabb automata kavegepekkel, vagy akar konkretan ezzel? Tudom, rohadtul nagy lehuzas, mert egy daraloval, egy sima kavefozovel es tejhabositoval olcsobban kijossz. Ellenben szeretek en is ugy kelni, hogy a kave csak egy gombnyomas. Azt hiszem az uj geppel meg annyi sem....Az ESAM 6900M is megfordult a fejemben, az ugy 1 evvel oregebb modell, valszeg olcsobban beszerezheto, de annyira minimalis a kulonbseg, hogy nem oszt nem szoroz.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
soldier2
őstag
"de mi köze ennek ahhoz, amit írtam" - semmi, csak eszembe jutott
BMW001: kavekorzo.hu automata topic, hátha lesz aki ismeri. Itt leginkább olyan elborult elméjű emberek vannak, akik neten rendelik, hogy friss legyen a kávé, maguk darálják, és járják hozzá az esőtáncot, hogy végül kb 5 perc alatt ihassanak egy olyan presszót, amit semmilyen automata nem tud. Az említett gépeddel szvsz magyarországon nem sok tapasztalat lesz, érdemes külföldi fórumokon nézelődni. Viszont szerviz tapasztalat sincs vele attól tartok.
[ Szerkesztve ]
-
MPowerPH
félisten
válasz soldier2 #51598 üzenetére
Koszi a cimet, rakerdezek. Szerviztapasztalat van a mostani geppel, tulajdonkeppen a mukodesi elve ugyan az a reginek is. 3 ev alatt nem volt vele gond, most is mukodik rendesen, de nyekereg. Gondolom javithato lenne, de ugyis akartam cserelni mar.
A kavet en is netrol rendelem hozza egyebkent, mindig 1kg-t, friss porkolest.Don't Tread On Me
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- EAFC 25
- Milyen TV-t vegyek?
- BestBuy topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Milyen légtisztítót vegyek?
- Mostantól biztosan nem kaphat modernebb AI lapkákat Kína a TSMC-től
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest