-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
weinmaker
őstag
Rácuppantam kicsit a Rancilio témára, mert lehet, hogy erre felé mozdulnék a Gaggia után. Az érdekelne aki képben van, hogy az új modell vagy a régebbiek a jobbak? Nem történt-e itt is olyan mint a Gaggiánál?
Melyik szériát érdemes keresni?Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
adp
őstag
válasz sz.zs. #51849 üzenetére
1: lassabban épül fel a nyomás, kap egy kis "előáztatást"
2: szerintem ezt nehéz így megmondani, menny be egy kvzóba és kérj egyet, plusz némi borravaló fejében kérd meg szépen a baristát daráljon neked 1-2g kvt és tegye be egy kis zacsiba/zsepibe stb...
Esetleg youtubon videók alapján próbáld meg utánozni.
Ez mondjuk egy elég jó standard recept: [link] -
SierraFox
tag
válasz weinmaker #51851 üzenetére
Ha a Silviára gondolsz ott nagyjából ezek változtak:
V1: Még nem állítható az OPV. Egyszerű, lyuggatott csepptálca.
V2: Állítható OPV, új csepptálca dizájn
V3: Lecserélték a gőzgombot, és a szűrőtartó műanyagnyele is más (Rancilio logós). Valamint a gőzcső minden irányban mozgatható (a V1-V2-nél még csak jobbra-balra lehetett).
V4: Cserélhető fűtőszál. Nem kell kidobni a bojlert ha a fűtőszál tönkremegy.
V5: Ez lényegében egy V4 energiatakarékos változatban: kapott bojlerszigetelést, és fél órás időzített kikapcsolást. Egy kicsit máshogy kell PIDelni.[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
válasz SierraFox #51853 üzenetére
valamint a V1nek még fémből volt a szűrőtakarója, a későbbieknek krómszinűre festett műanyag.
Olyan nagy varia, mint a giaggiánál volt, olyan nem történt.
weinmaker: olyan nagyon nem kell sűrűn fűtőszálat cserélni, konkrétan az enyém tizenéves. a V3-5 szerintem szebb, mint a régi. új korában, aztán a műanyagról lepattog a festék.
[ Szerkesztve ]
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
naja
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék használtan vásárolni egy automata kávéfőzőt. Jelenleg egy Jura C5 és egy Saeco Minuto Cappuccino között vacillálok, amelyeket 100-150 eFt körül lehetne megvenni.
A Saeco előnye a cappuccino készítés és a kisebb méret, viszont drágább is. A Jura előnye meg az hogy Jura, és ha jól tudom ez egy elég kiforrott szerkezet.Kérdéseim:
-Mennyire megbízható készülékek ezek?
-Illetve kávéminőségben jók-e, természetesen csak a kategóriájukhoz mérten.
Tapasztalatom egy régi Jura E55-tel van, az számomra teljesen megfelelő kávét készített.
-Van-e valami amire külön oda kell figyelnem a vásárlásukkor?Köszönöm szépen előre is a válaszaitokat. Illetve, kérlek, hogy ne akarjatok meggyőzni róla, hogy az automata kávéfőző az ördögtől való dolog. Illetve karos kávéfőzőt nem szeretnék venni, sem kotyogóst.
-
Deadzone41
őstag
Mit lehet kezdeni a csöpögő gaggia gőzcsővel, ha a vízkőtelenítés nem segít?
-
SzuMe
tag
Ki hogyan kezeli a zaccpogácsát? Azért jutott eszembe, mert a kávézókban azt szoktam látni, hogy benne van a zacc és készítés előtt ütik ki belőle akkor is, ha mondjuk az a fejet egy órája nem használták. Én mindig rögtön ki szoktam üti készítés után, meg éjszakára soha nincs benne, de nálunk napi 6-7 adag fogy és néha benne marad napközben.
-
Keresztapper
senior tag
válasz paljoc #51859 üzenetére
Tanulság?
OFF:
Ezek ennyire friss pörik, vagy miért bubis a crema? Svájci bubis kanállal teszed bele?
Amúgy jöhetne egy-egy csésze mindkettőből, mert itt a melóban nincs semmi, nem hogy ilyen.
Szerk:
mdav88 megelőzött, de nekem tényleg nincs kávém itt, neki meg biztos van.
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
-
paljoc
tag
válasz mdav88 #51860 üzenetére
A készítés örömét nem vonnám meg! :-)
Amit mutatni akartam, hogy az én gépemen a 90 fok a robusztás blendnek már-már sok volt /bár bőven megugrotta az iható mércét/, míg az Etiópnak kb. pont jó, nem is igazán szoktam a 88-92-es tartományból kilépni a használatkor.Hogy miért bubis? Nem tudom. Viszonylag magas csésze is befér a Catler alá, tehát egy eszpresszósba jóval magasabbról érkezik az ital, mint pl. egy Gaggiánál, legalábbis úgy rémlik ott kisebb a hely a tálcáig. Meg mondjuk nem is öreg az Etióp kofi, pár napos biztosan van. A másik meg fagyasztva volt pár hetet, simán a bontatlan zacsiban. Jó ez a fagyasztás, teljesen oké maradt.
-
adp
őstag
Szerintem nagyon igénytelen az a hely ahol nem tartanak rendet. Ahol meg rendszeresen ilyen előfordul fix, hogy nem takarítják,szedik szét a felső szűrőt naponta. Nagyon el lehet rontani egy jó kvt egy koszos géppel.
Jól szemlélteti, hogy kéne üzemelni egy kvzónak: [link][ Szerkesztve ]
-
weinmaker
őstag
válasz paljoc #51864 üzenetére
Jól néznek ki, viszont ami nálam volt gép még sokkal magasabb hőfokon sem produkált ilyen szép párducos kávét, míg a Gaggia meg simán. Szóval a helyedben örülnék annak a Catlernek amid van
De azért az is tuti, hogyha szépen forró vízzel átöblíted a kart, meg a megfelelő hőmérsékletet tudod tolni vele a kávénak, akkor jó kávét lehet vele készíteni, és a használata meg baromi jó.
Nálad mennyi a maximumon kifolyó víz hőfok?
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
#13880064
törölt tag
Én nem tudnám hetekig-hónapokig hagyni koszosan a gépet belül, így a kettő közül csak a Saeco jöhetne szóba.
https://www.youtube.com/watch?v=mZwkqPeZ0QY
Egy Jura bele, tudom nem nézegetni kell, de ez gusztustalan.
(Viszont 100-ért nem vennék olyan Saeco-t sem amiben ugyanolyan KPE van mint amit megkapok 45-ért, cappucino-hoz french presszel elég jó tejkrémet lehet csinálni. Spóroltam neked egy 50-est, költsd kávéra.)
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Köszönöm a választ! A fp-s kávékészítéssel úgy ahogy tisztában voltam, csak az őrlemény finomságot nem tudtam, hogy hogyan szoktátok belőni?! De asszem már nagyjából az is sikerült
Gondolom az normális, hogy fp-nél annyira intenzíven nem jönnek ki az ízek, mint eszpresszónál?![ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
adp
őstag
válasz sz.zs. #51870 üzenetére
Hát attól függ milyen kv. Szerintem filterben sokkal több íz megnyílik mint eszpresszóban. Főleg, ha jó az alapanyag és a pörkölés,ami itt szerintem kicsit fontosabb mint az eszpresszónál ( ez csak az én véleményem) Mert presszónál piddel tök jól lehet játszani, ha mondjuk van benne pici ízhiba vagy valami. Lehet csökkenteni így, vagy olyankor előveszem az IMS-t és valahogy egybemossa az ízt, mondjuk amit a VST/LM kihangsúlyoz.
Persze tuti, hogy a filter is valahogy megoldható, viszont az egyből nagyon büntet ha az alapanyag nem olyan.vagy mondjuk nem túl friss. Persze a presszó is, de mondjuk egy filter már a bontás után 5 nap tud totál döglött is lenni, persze presszó is hanyatlik de kis beállítás módosítással még simán be lehet állítani az iható kategóriába.
Ha hülyeséget írtam majd valaki kijavít.[ Szerkesztve ]
-
#13880064
törölt tag
válasz sz.zs. #51870 üzenetére
Cuppingnál azt mondják 8.25g / 150 ml (5,5%) az ideális arány, még kevesebb mint a videóban említett ~6,5%-os arány.
http://www.scaa.org/?page=resources&d=cupping-protocols
French presshez képest a drip coffee jóval több kávét igényel, itt azt mondják 20 g kávéból 240 ml ital lesz (8,3%).
http://kurasu.kyoto/blogs/kurasu-journal/40270593-7-easy-steps-to-brewing-pour-over-coffee-with-the-kalita-waveItt meg 30 grammból lesz 100 ml (30%)
https://youtu.be/sElKfuPdu78?t=139A dripping lehet hogy sűrűbb végeredményt produkál, közelebb a presszóhoz, ahol 7grammból lesz 25ml (28%). Ristettonál ez az arány 45% körül van.
Daibo-sama kávéja egészen presszós arányokat mutat.
-
bajnokpityu
félisten
akit érdekel, kint vannak a szegedi teszteredmények. úgy gondolom nem volt csalás.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
naja
aktív tag
válasz #13880064 #51869 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod, bár az eredeti kérdések közül egyre sem kaptam választ (megbízhatóság, (kávé)minőség, vásárlási jó tanács). Kérlek vegyétek figyelembe, hogy nem szeretnék sem french press megoldást, sem karos kávéfőzőt.
Amúgy melyik az az automata kávéfőző, amit 45e Ft-ért meg lehet venni (amit említettél)?
Ha rossz helyen járok ezzel a kérdéssel, akkor elnézésetek kérem. Kérlek írjátok meg, hogy melyik a megfelelő topic hozzá.
Köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
kaligula
tag
Én Saeco gépeket használtam, szervizeltem, azokra sajnos igaz, hogy régebben minden jobb volt. Én ha nem presszógépről van szó, POD-os hittérítő vagyok. Az ESE rendszerrel szerintem teltebb presszókávé készíthető, macera tekintetében nem sokkal bonyolultabb, tisztán tartani viszont sokkal egyszerűbb. Ha mindenképpen automatában gondolkozol, én ajánlanám a Solis-okat is, elsőre furán hangozhat, de szerintem az egyik legjobb konstrukciót használják. A QM Aquaviva is jó választás lehet. Az én titkos favoritom a régi réz bojleres Severin Callas.
rovidkv.reblog.hu
-
Xabi78
aktív tag
Nálunk kb. 3 éve teljesít szolgálatot egy használtan vásárolt Saeco Odea Giro Plus. Eddig 2x kellet szétszednem (egyszer daráló problem, másodszor meg mivel először nem jól raktam össze). hetente egyszer el kell mosni a belét, meg két havonta citromsavazni, és működik. Presszószerű kávét ad, magas hőigényű kávékat nem szereti, de lehet hozzá olyat találni, amivel szépen működik. A darálóját jól kell beállítani, az fontos. Asszony nagyon szereti, mert reggel csak megnyomja a gombot, és megtörténik a "csoda".
Annak idején Saecocból a Girot, a Taleat meg az XSmallt ajánlották. Azóta nem követem a témát
Cave canem!
-
adp
őstag
Teszt második felvonás:Vegyes blendek 8-12 ezer ft között
1,Kapucziner Specialitás -----------130/114 Pont-88%
2,AVX KV Mix Diamond Francia--130/101 Pont-78%
3,AVX KV Mix Diamond Bécsi ---120/91 Pont-76%
4,Pascucci Golden Sack ------------130/85 Pont-66%
5, AVX KV Mix Gold Bécsi---------130/82 Pont-63%
5,Carraro Don Cortez------------------130/82 Pont-63%
7, Molinari Bio ---------------------------110/56 Pont-51%
8,Illy -----------------------------------------130/54 Pont-42%Ahol nem egységesen az összpont, az azért van mert a tesztelő nem tudta érdemben pontozni az adott kvt.
Én az első három kávét merem mindenkinek ajánlani, aki szereti a gyümisebbetRészletek: [link]
[ Szerkesztve ]
-
vicces
addikt
-
Xabi78
aktív tag
válasz vicces #51881 üzenetére
Mondjuk nem tudom, mennyi kávét toltatok át rajta, de azért ezek háztartási gépek, nem arra vannak kitalálva, hogy egy irodát ellássanak. Másrészt az irodai körülmény mindenképpen "mostohább" mint az otthoni.
Nálunk a penész csak akkor jelenik meg, hogyha elmegyünk pár napra otthonról, és benne marad a kávézacc. Mondjuk nálunk rutin, hogy kiborításkor ezeket ki is öblítjük.
Cave canem!
-
soldier2
őstag
Kávékorzón van automatás forum, ott talán több segítség akad.
Ajánlották feljebb az Aauavivát (QuickMill Aquaviva). Automatához képest kiváló kávét ad, de nem közelíti meg a daráló+gaggia baby szintet. Használtan nem túl drága. Masszív fém szerkezet, de egy konstrukciós hiba miatt könnyen javíthatatlanul romlik. Többen vettünk az elmúlt egy évben a fórumon, de csak az enyém működik mégVan úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
weinmaker
őstag
Jelenleg egy új dual bojleres gépet nyúzok Gaggiamill néven. Parci ötlete alapján beállítottam Qm 0650-et mint gőzgép, és csak akkor kapcsolom be ha gőzölni akarok, a Gaggia meg készíti a kávékat. Vicces a dolog, de a gyakorlatban egész jól működik.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
verti1
tag
Körvonalazódik valami a vasárnapi Macskaköves találkozóval kapcsolatban? Vannak már fix gépek? Kik mennek innen?
-
soldier2
őstag
Kávékorzón van automatás forum, ott talán több segítség akad.
Ajánlották feljebb az Aauavivát (QuickMill Aquaviva). Automatához képest kiváló kávét ad, de nem közelíti meg a daráló+gaggia baby szintet. Használtan nem túl drága. Masszív fém szerkezet, de egy konstrukciós hiba miatt könnyen javíthatatlanul romlik. Többen vettünk az elmúlt egy évben a fórumon, de csak az enyém működik még szóval mint elpusztíthatatlan automata mítosz megdőlt.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
vicces
addikt
válasz kaligula #51884 üzenetére
anno megnéztem ezt a videot és inkább lebeszélek mindenkit az automatáról. ettől még a "clooney-s" gép is jobb lehet. ott kb a kapszula kifolyója környékét kellhet csak tisztán tartani. gondolom, nem nagy vasz-iszt-dasz.
van a pincében egy tasimos gépem is. idővel ott is jön a penész mindenhol.:)
-
#13880064
törölt tag
válasz vicces #51893 üzenetére
Egy Saeco alig koszosabb mint ha egy kartondobozba dugott kézzel őrölnél, tamperolnál és főznél egy karossal.
Nálam minden alkalom után takarítás és KPE öblítése, kint hagyása történik.Egy előnye van hogy olcsó volt, így egy őrlő áráért van egy őrlőm amibe raktak egy kávéfőzőt is.
[ Szerkesztve ]
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz weinmaker #51851 üzenetére
A silvia esetében több helyen olvastam, hogy a fejlesztés (v1...v5) tényleg jó irányban haladt, semmi minőségi romlás, inkább javulás. Apróságok de hasznára vált. Bár ez a kikapcsolósdi lehet zavaró, viszont könnyebb bekapcsolni távolról. Nekem a v5 van, robusztus, strapabíró, van belül hely, nem is csúnya. Minden extrával fel lehet szerelni ha van rá igény.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
soldier2
őstag
válasz bajnokpityu #51889 üzenetére
A thermoblock fölött lévő szétolvadó műanyag bizbaszra gondolsz? Megírnád kérlek mi lenne az? Sosem tudni mikor lesz rá szükségem. A kb 4-5 gépből amit az elmúlt évben vettünk, csak az enyém működik zavartalanul.
Vicces: mindent el lehet hanyagolni.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
kaligula
tag
válasz verti1 #51896 üzenetére
Két gép mondta biztosra, alant a kimaxolt, valamint egy csak pides. Ezen kívül van igéret "csak" felsőszűrő cserésre is. Elvileg jól állunk, de sajnos úgy fest, csak helyben látunk biztosat. Tárgyalásaim a Momentivel megakadtak válasz híján, de még nem írtam le. Érdekességnek lesz 2 POD-os gép is, hátha valaki nem látott még olyat. Lesz PalmTamp, valamint sokféle Gaggia kiegészítő, ami egy helyen egészen izgalmas lehet. Én már nagyon várom.
rovidkv.reblog.hu