- Windows 10
- Irányíthat-e atomfegyvereket az AI?
- Linux kezdőknek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Az Insta360 ellen fordítja a hatóságokat a GoPro
- Aliexpress tapasztalatok
- ASUS routerek
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Letartóztatták a bitcoin-Jézust
- TP-Link WR1043ND router
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
avirid
tag
válasz Xabi78 #48243 üzenetére
A szimpla szűrő amit adtak hozzá szerintem már nem gyári, minőségibb kidolgozásúnak tűnik és a lyukak is teljesen rendben vannak ránzézésre, bár a forma mintha ugyanaz lenne... Nekem ezzel a duplával van nagyobb bajom (amiről a fotó is készült), mert 18g-ig tampolva sem éri el rendesen a felső szűrőt + a változó lyukméretek között szerintem sok a túl nagy lyuk, ezért gyorsabb a lefolyás mint kéne. Ha finomabbra őrlök, akkor meg iszapos lesz a pogácsa + megáll a tetején a víz. De már úton van az upgarde .
-
avirid
tag
Én sem rég kezdtem, csak én Gaggia Classic-al, viszont szintén CM702-vel. Nekem kb az ötödik-hatodik shot lett egész jó (tisztán), és azt vettem észre, hogy az első pár darálás beállítását elfelejthetem. Mintha ezalatt bekalibrálódott volna a daráló vagy nemtom, nem akarok hülyeséget írni , de kb a negyedik főzéskor állt be a daráló úgy, hogy végre azt fix pontnak tudtam tekinteni. Jellemzően az espresso nekem 3-5-ös fokozaton ideális, 3 inkább ha régebbi a kávé. De ami miatt eredetileg nekikeztem a hozzászólásnak az az, hogy amíg nem jött meg a tamperem, addig még mindig eléggé hullámzott az eredmény, hogy mennyi idő alatt folyik le a kávé. Akármennyire is próbáltam gondosan, a rendelkezésre álló kisebb műanyagtamperrel képtelenség közel állandó minőségben tamperolni és így a lefolyásokat tekintve nekem is az volt a problémám mint neked. Ezt csak azért találtam fontosnak, hogy ha nem logikus eremdényeket kapsz a változók módosításával, az ettől is lehet. Mindenesetre nekem a tamper használata óta lett rend a világban, előtte már kezdtem feladni, hogy ennyire bonyolult dolog egymás után két kellően egyforma shotot lefőzni.
-
avirid
tag
válasz verti1 #49165 üzenetére
Bár nem Ikeás, de hasonló ár- és minőségkategóriájút szereztünk be egy hete, kipróbáltuk tejhabra is, gyönyörű tejhabot képezett. 68 fokra hevített 2 deci 2.8-as tejből csinált nagyon szép, homogén habot pillanatok alatt. Nem hinném, hogy az Ikeás kevésbé lenne erre képes, sőt ha jártam volna Ikea-közelben, akkor én is azt vettem volna szerintem.
-
avirid
tag
válasz sz.zs. #49745 üzenetére
Nekem is szoros a drót miatt, de én mindig egy másik szűrővel, vagy a vakszűrővel (peremével) nyúlok alá annak,amit épp kiszednék. Így könnyedén kipattan, hamar rutinossá vált a mozdulat, mivel én is minden használat után kiszedem és megtisztítom.
Találtam is egy videót, amin ezt a technikát alkalmazzák, csak kicsit kevésbé rutinosan. -
avirid
tag
válasz Sinisi #49912 üzenetére
De igen, ez a fő lényege, de én úgy tapasztaltam hogy arra is jó, ha döglött kávét kell lefőzni, ami már önmagában nem képes megfogni rendesen a vizet és az ideális mennyiség túl gyorsan (10 mp) átzubogna rajta, a nyomásfokozós kosár ezt kompenzálja és ad legalább 20 mp-et neki .
-
avirid
tag
válasz Sinisi #49925 üzenetére
A kis fekete pöcök a lefolyás sebességét nem befolyásolja, csak a nyomásfokozós kosár egy darab lyukán kilövelő kávésugarat "szelidíti meg". Ezen a videón szemléltetik a különbséget, ha a kis fekete pöcök nincs benne, akkor szétfröcskölhet a kávé. Bár ez biztos a lefolyó kialakításától is függ - nekem a gyári Gaggia Classic kar esetében a videón látható eredmény jött, amikor elfelejtettem egyszer beletenni .
Én is kerülöm a nyomásfokozós szűrő használatát, de néha akad itthon döglött kávé, amihez jobban szeretem használni, mert ezzel mégse zubog olyan gyorsan át a cucc.
-
avirid
tag
válasz Xabi78 #49939 üzenetére
Egyetértek, azért én is fel tudom használni, pl. tejeskávéhoz . De ez már ízlés dolga, hogy kinek mire jó, nekem pl. kotyogósban jóformán semmi sem ízlik igazán. Viszont Gaggiával még a döglött kávé is ihatóbb számomra, mint egy friss és jó minőségű frissendarált lefőzve kotyogósban.
-
avirid
tag
válasz vicces #50112 üzenetére
Erről az jut eszembe, amikor néhány éve a Stadion sörözőbe sikerült valahogyan betévednünk és kértem egy presszókávét, amit ott is crema nélkül, ráadásul ilyen retro kávéspohárban hoztak ki, amibe még a kanál is bele volt állítva .
-
avirid
tag
Igazából a retrós pohárral önmagában semmi gond, sőt valóban most kezd újra divatba jönni , nade úgy felszolgálni, hogy belerakni a kávéskanalat... Szerintem azon a helyen amúgy azért volt ilyen a pohár, mert az egész hely retro hangulatú volt és nem azért mert retrót akartak idézni, hanem mert abból a korszakból maradhatott ilyen . Hogy milyen volt a kávé íze amit adtak, arról meg inkább ne beszéljünk , illetve megkockáztatom, hogy ha flat white-ot kértem volna, visszakérdeztek volna, hogy micsodát? Sőt sztem a macchatora is . Amúgy a flat white valóban jól mutathat ebben a pohárban.
-
avirid
tag
válasz vicces #50120 üzenetére
Végülis nem furcsa annyira, DDR-t simán eláraszthatták anno ilyen poharakkal, amikből még itt is maradhatott mára elég . Én nagyon a nyugati részén vagyok, erre még nem volt szerencsém hozzá, bár nem járok kávézókba túl gyakran, most különben is élvezem a GC adta lehetőségeket.
-
avirid
tag
válasz killerjohn #50343 üzenetére
Köszönöm, megnyugtató ezt olvasni.
#50337 t-bali3:
Én is gondoltam arra, hogy könnyebben beleragad majd a cucc, de bízom abban, hogy ha minden használat után úgyis visszaöblítem, az majd segít ezen, és elég lesz havonta lecsavarozni rendesen megtiszotogatni, amikor amúgy is kávézsíroldóval is öblítek vissza. -
avirid
tag
Én még újonc vagyok a kávéban, de észlelhető crema a bolti szemes Dallmayr Prodomoval és szeptemberi szemes Pellinivel is szépen jött (GC, nyomásfokozás nélkül). Most jött egy júliusi pörkölésű Molinari és ennek még több cremája van: saját videó.
[ Szerkesztve ]
-
avirid
tag
Igen, köszönöm a jótanácsot , itt már olvastam tőletek a Gaggiáknál tanácsos hosszabb lefolyást, ha jól emlékszem 35-38 mp-eket is meg lehet célozni. Már próbálkoztam is vele, de a Pellini és a Molinari is kissé megkeseredett tőle. Amúgyis ha jól emlékszem valami frissebb pörkölésű, nem bolti kávékhoz volt ez a javallat, de egyébként is ha új kávét próbálok, továbbra is mindig kipróbálom hosszabban is. Még az alján vagyok a létrának, sok kávét kell még kipróbálnom, pörköldéből való frisset még nem is próbáltam, de hamarosan. Egyébként ez a Molinari 25 mp körül ízlik a legjobban, főleg dupla ristrettoként.
A héten elvileg megkapom a rendelt réz-vízterítőt és IMS felsőszűrőt, lehet az borítja majd az eddigi tapasztalatokat . -
avirid
tag
Tudom hogy jó dolog, de szeretném még a gépet jobban kiismerni nélküle (dec.eleje óta van meg), hogy aztán ha lesz pidem, magabiztosabban tudjam értelmezni a pid adta lehetőségeket. Mert attól tartok a hőmérséklet állítgatása egyelőre nekem inkább +1 változót jelent ezen a szinten ahol most én vagyok . Még ízlelésben is kell fejlődnöm, tágítanom az íztárat többféle kávéval, hogy jobban el tudjam majd különíteni a tapasztalt ízeket. Ugyanakkor azt viszont kezd érdekelni, hogy éppen milyen hőmérséklet adott 20p előmelegítés után, hűtőcsapolással vagy nélküle és gőzgombos továbbmelegítés esetén. Arra gondoltam, hogy ha lehet ilyet, akkor beszerzek egy hőelemet valami kijelzővel, amivel néha tudok játszani és ami esetleg később felhasználható lesz a pidhez is. De még ez is csak egy viszonylag friss gondolat, eredetileg csak azért lett ez a kávéfőző, mert a kotyogósat már sehogy nem bírtam élvezni, most meg a bolti tégla is újra élvezhető lett hétköznapokra. Ugyanakkor ez a gép többre is képes, miért is ne használjam ki néha finomabb kávékkal.
-
avirid
tag
válasz verti1 #50376 üzenetére
Na ez az, még tanulni akarok én is a pid előtt. Amúgy nekem elég jók a tapasztalataim, nem szenvedek azzal, hogy rossz a kávé, eddig mindegyiknél megtaláltam hogyan lesz finom. Új kávénál persze kísérletezek és még nem volt olyan hogy elsőre eltaláljam, de kezdem kiismerni a gépet és a darálót, aminek örülök. Azt szeretem, amikor sima espressoként ízlik de emellett ristrettoként meg még jobban ízlik.
-
avirid
tag
válasz Csápájev #50382 üzenetére
Gyorsan kijelentem, hogy nem vagyok pid-ellenes, csak még nincs és még nem érzem hogy meglenne hozzá a kellő elszántságom. Talán azért is van ez így, mert még kevés kávét próbáltam és amiket eddig próbáltam azokkal számomra eléggé kiszámítható lett így a gép. Nem játszadozom még magas szinten a géppel, az önszivatásig se jutottam szerintem még el, tudok számomra kellően egyformán finomakat húzni vele minden nap. Még ismerkednem kell a témakörrel is, hogy milyen pid legyen, hogy is kell beszerelni, meg tudom-e én magam csinálni, stb., egyáltalán mennyire akarok belemerülni ebbe az egész kávétémába jobban.
Szóval a háttérhatalom fix-hőmérséklet-párti -
avirid
tag
Egy kérdés . A Molinarit eresszem a Gaggiával időben hosszabbra, alacsonyabb hővel, szűrőt nem elérő adaggal - lassítsam az átfolyást finomabb őrléssel, vagy legyen több/hígabb a kávé?
Az első próba bebukott sajna, elcsatornásíthatta magát, mert bár 4-5 mp után jól indult, majd elkezdett felgyorsulni és a 15.mp végére megtelt a csésze . Pedig egy fokozattal finomabban őröltem és úgy éreztem jól sikerült a tamperolás is. Azért is kérdezek, mert arra gondolok, hogy pont a finomabb őrleménytől csatornásodott be? Büntetésből megittam , nem volt rossz, de olyan fincsi Molinaris se, mint szokott.
-
avirid
tag
válasz vTamas35 #50528 üzenetére
Én azt hittem, hogy fordítva van, fölösleges komolyabb kávékat próbálgatnom, amíg nem tudom kordában tartani pl. a hőmérsékletet. Természetesen tervezem hogy veszek frisset, de mielőtt megteszem szeretném ha lenne némi összehasonlítási alapom. A szemes Molinari Oro is bolti döglött kávénak számít? Az első kávé amit a géphez vettem elsőket kísérletezni (meg a darálóhoz), szemes Dallmayr Prodomo volt, mert azt már ismertem korábbról, hogy kb milyennek kell lennie. El is értem vele a célomat és élveztem is, hogy mennyivel kellemesebb kávét ihatok a korábbi kotyogós kategória után. Aztán vettem mást is, de még maradt Dallmayrből, amiből csak néha-néha ittam, hogy mégis fogyjon el, mielőtt teljesen megdöglik. Egy hónap után már nem jött vele annyi crema meg finomabbra kellett darálni is, mert kezdett gyorsan átfolyni, ekkor gondoltam, hogy döglött lett. Hozzá képest a Molinari sokkal olajosabb, cremásabb, krémesebb, zamatosabb. De akkor ez még mindig a bolti döglött kategória?
-
avirid
tag
válasz Bazsee71 #50543 üzenetére
Mindenképp ki fogok, de szeretnék annyira meglepődni, amennyire csak lehet . Úgy értem a jelenlegi kávék kiválóak arra, hogy kiismerjem a gépet valamennyire és megszokjam hogy ezen a szinten mit várhatok ízélményben. Ezután úgy hiszem, ha veszek egy Yirga Cheffe-t, akkor az kellően tetszeni fog majd, illetve nem szeretnék elpazarolni annyi kávét belőle, mint amennyit az eddigiekkel elkövettem. Pl. a jelenlegi Molinarit már pár shot után sikerült elég jóra csinálnom (nyilván a saját ízlésemnek megfelelően), míg a gép és a daráló megvásárlása után a Dallmayr-ből kb a 10. lett korrekt. És akkor még nem jutottam el vele a tökéletesig, amiről még nincs is nagyon fogalmam, de ahhoz már nyilván szükséges lesz pl. a pid.
Amúgy a Yirga jó választás? Egyelőre szeretnék az édeskés-étcsokis, esetleg gyümölcsös ízekkel ismerkedni, illetve szempont még a kávé jó tűrőképessége a nem kifinomult főzési tudásom miatt.
-
avirid
tag
válasz soldier2 #50544 üzenetére
Köszi a tippet! A Dallmayr mondhatni hogy bejött, de semmi extra. De hétköznapi kávézásra nekem tökéletes . Utána sorban a Pellini Aroma Oro és a Molinari Oro jött, eléggé más ízvilágok a Dallmay után, de jobban tetszenek, főleg a Molinari. Elég sokmindent ki szeretnék próbálni, ezt is felírom. Kicsit sajnálom, hogy viszonylag ritkán vehetek új kávét, mert nem szeretném felhalmozni őket hogy aztán bedögöljenek. Tudom hogy erre is vannak megoldások, már rendeltem 100 ml-es csatosüvegeket első lépésnek, de fagyasztani nem igazán van lehetőségem.
-
avirid
tag
válasz Peti...(16v) #50547 üzenetére
A Molinari most érkezett január első pár napjában és július véginek írják rajta a pörkölést. Nem tudom ez mennyire számít frissnek, ilyen belőle az a csapolás, ami nekem ízlik (a dupla ristrettot nem számítva). A Pellini december közepén jött, arra szeptember volt írva. A kettőt összehasonlítva a Molinari babjai picit csillogósabbnak, olajosabbnak tűntek és olajosabb/sűrűbb hatású ital is lett belőle.
-
avirid
tag
Amúgy kéne majd kóstolnom egy savasabb kávét is, csak hogy tudjam az milyen. Amúgy simán lehet hogy ízlene, hiszen a kotyogós csíbót (arabica) is képes voltam üresen meginni, mert még mindig jobban ízlett mint cukorral, csak aztán egy idő után már úgy sem élveztem. Most azért eléggé azt tapasztalom, hogy bármit rakok a Gaggiába, mérföldekkel ihatóbb kávét ad, mint amit előtte ittam kotyogósból .
-
avirid
tag
válasz Csápájev #50550 üzenetére
Egyetértenék, ha már legalább egy éve csinálnám ezt, de decemberben lett meg a Gaggia, nem tudom miért várod, hogy másfél hónap alatt már ugyanaz legyen az értékrendem, mint annak, aki már ezerféle kávét kóstolt végig. Azóta 3 kávét vettem, te mennyi kávét iszol meg másfél hónap alatt?
[ Szerkesztve ]
-
avirid
tag
válasz Peti...(16v) #50556 üzenetére
Értem, köszi az infót . Nem baj, legalább nagyobb lesz a szakadék és a tüzijáték majd ha veszek végre frissen pörköltet .
-
avirid
tag
válasz Bazsee71 #50559 üzenetére
Sajnos az elajándékozás több okból is sokkal kevésbé játszik nálunk, de ebbe nem megyek bele , amúgy jó ötlet lenne. Inkább kicsit többet várok, elfogyasztom ami van, végülis élvezem ezeket is, az élet annyira nem rövid , ill. most dolgozok némi raktározás kialakításán is.
És természetesen elhiszem hogy jót akar itt mindenki , sokat is tanulok tőletek, de azért nem megy minden egyik pillanatról a másikra és nincs akkora szenvedélyem sem a kávé felé (még), mint itt az átlag topictagnak. Továbbá senki se higgye, hogy azért mert nem rohanok máris azt vásárolni, amit javasolt, ellenkező lenne a véleményem - nemcsakhogy elhiszem, hogy a friss pörkölés dimenziókat fog megnyitni, de el is várom . Csak arról van szó, hogy várjátok már meg, míg eljutok egy pörkölőbe és vásárolok valamit. Már decemberben elkezdtem keresni a környékbeli pörkölőket, hogy vajon hova lesz érdemes beugrani, hol mi a kínálat.
-
avirid
tag
Nagyon köszönöm az ajánlásokat, felírtam! Körbenézek hogy melyike(ke)t tudom a legközelebbről beszerezni, most már igazán van miből választani.
(Molinarit a német hivatalos forgalmazótól vettem, pont ebből az okból, hogy minél frissebbet kaphassak, ezekszerint most nem volt olyan szerencsém, mint a Pellinivel, mindenesetre így is nagyon ízlik . )
-
avirid
tag
Németország, de párhavonta járok haza (Győr és Budaörs), mivel előbbi kényelmesebb lenne, a Kapuczinerre gondoltam első körben személyesen elmenni. Persze nem szeretnék csak erre korlátozódni, úgyhogy majd úgy csinálom, hogy rendelek a győri vagy budaörsi címre máshonnan is mielőtt érkezem . Ill. itt a helyi pörköldéket is szeretném majd kipróbálni, csak még azoknak utánaolvasok, mik az ajánlások.
[ Szerkesztve ]
-
avirid
tag
válasz Irvine81 #51567 üzenetére
Nekem Classicom van és a gyárit IMS-re cseréltem. Nekem a gyárival fordult elő, hogy ilyen egyenletlen és iszapos volt a pogácsa, bár azzal sem mindig. Az IMS-el viszont még egyszer sem. Kar nélkül ha eresztek át rajta vizet, akkor szemmel láthatóan jobban oszlik a felületén a víz, jobban kimegy a szélekre is mint a gyárival.
-
avirid
tag
válasz Irvine81 #51586 üzenetére
Igazad van, az iszaposodás a túl finom őrleménynél jellemző, csak megtévesztett hogy olyan hullámos-vizes a felület ez esetben is és gondolkodás nélkül annak írtam. Kijavítanám magamat akkor, inkább azt mondanám, hogy a régi szűrővel nekem is előfordult, hogy túl vizes volt a kávépogácsa levételkor, sőt volt hogy konkrétan állt a víz a pogácsa tetején.
Nem tudom mennyire jó ötlet a vízterítőre több lyukat fúrni, ebben nincs tapasztalatom. Mivel nekem az IMS szűrővel szépen szétterül a víz, nem foglalkoztatott tovább a téma, mivel a szűrővel ez szerencsére megoldódott.
Megmértem az IMS-en a legnagyobb átmérőt, a lyukcsoportok külső szélei között 48 mm a távolság.
Azért javaslom, hogy hallgass meg más véleményt is, én még kezdő vagyok itt, nincs annyi tapasztalatom, én elégedett vagyok vele, de lehet mert nincsenek túl nagy igényeim .
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- bitpork: Bú. Boci bú- a bornyú kétszer pusztul
- Gray Zone Warfare - Máris túl a félmillión
- Dragon Age: Origins
- Windows 10
- Irányíthat-e atomfegyvereket az AI?
- Senua's Saga: Hellblade II - Íme a végleges gépigény
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Mini-ITX
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest