-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fragola.6035
aktív tag
Már nem szeretnék Veled vitázni ezen, mert látom, hogy nincs értelme, egy termék kritikát személyes sértésnek veszel te is, ezzel már nem nagyon tudok mit kezdeni.
Még annyit tennék hozzá, hogy a darálókat igen kritizálom, de nem az esztergályosra hivatkozva, hanem saját magamra hivatkozva, az esztergályos csak megcsinálja, amit kérek.
A Minidet pedig szóltál, hogy majd csináljam meg, mondtam, hogy ok, de utána már nem beszéltünk róla, én meg nem fogok nyomulni. Ha kell, megcsinálom, ha nem kell, akkor úgy marad.Majd hamarosan teszek fel videót, hogyan lehet ellenőrizni a pontosságot.
https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #43651 üzenetére
"Már nem szeretnék Veled vitázni ezen, mert látom, hogy nincs értelme, egy termék kritikát személyes sértésnek veszel te is, ezzel már nem nagyon tudok mit kezdeni."
de hát pont azt írtam, többször is, hogy felőlem lehet szar bármi, akár a k10 is, ez csak egy termék, ha nem válik be, megválok tőle. nem kell jónak lennie azért, mert megvettem
a k10-et most nyúzni fogjuk egy darabig nálam szakavatottabb elvtárssal és felszereléssel is, meglátjuk, hogy mi sül ki belőle. aztán az egyik daráló itt marad, a másik megy. ha a mini-e marad, most már kíváncsiságból is szeretném felszabályoztatni.
egyébként acquaviva tuning ügyben is írtam, de én sem szeretek nyomulni
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
And06
aktív tag
válasz fragola.6035 #43641 üzenetére
mivel lehet mérni az ütést? (hátha sikerül ebayezni egyet gombokért )
-
levytee
csendes tag
válasz fragola.6035 #43649 üzenetére
Szerintem nem kerülte el a figyelmem ,max félreértelek, vagy csak szeretném jól érteni.
Elolvastam minden hozzászólásaid, sokadszor is ahol a Fiorenzato feljött. 1 negatív volt mostanság a 64-re. "A nagyobb, Fiorenzato F64 pontosságra egyértelműen felülmúlja a Super Jollyt.Az alap F64 kése viszont nem elég jó. "
Olyan ellentmondásos kicsit, ezért is kérdeztelek és kérdeznélek (ami éppen azért van, mert érdekel is a véleményed. És ez nem vitatkozásként kérdem, remélem nem is abban a hangulatban fogadod, vagyis, légy kedves ne abban fogadd!). Ami most bennem így összeállt: -Vedd meg nyugodtan, mert jó, de nem újítom fel mert zsákbamacska.Ezeket nem tudom így hova tenni:
"Szerintem aki új darálóban gondolkodik, egy ilyen F4 daráló az egyik legjobb választás."
"Kb. 3 gyártó őrlőjét szoktam elvállalni javításra, felújításra, mert tudom, hogy a többi zsákbamacska.
Nem vállalok el a Mazzer, Mahlkönig és San Marco őrlőkön kívül semmi mást, mert nincs értelme foglalkozni vele."[ Szerkesztve ]
levytee
-
fragola.6035
aktív tag
válasz levytee #43654 üzenetére
A Fiorenzato akkor ezek szerint kimaradt a felsorolásból, szívesen foglalkozok Fiorenzatoval, mert jónak tartom, de mivel használt Fiorenzato-t jellemzően nem akarnak felújíttatni nálam, ezért kimaradt a felsorolásból.
Nem azt jelenti, hogy a többi daráló rossz, van egy-két őrlő, ami jó, pl. régi egyes Gaggia vagy Faema modellek.
Sokan felhínak, hogy darálót akarnak venni, a Jóisten a tanú, hogy a használt Mazzeren és SM-n kívül csak az új Fiorenzatot szoktam ajánlani. Mert a többire általánosságban nem tudom elmondani, hogy jók, ettől még egyes típusok jók lehetnek.A nagyobb Fiorenzatoval is elégedett vagyok. Bár pl. egy Kávékorzós cikkben azt írják, hogy nincs bennmaradó őrlemény, pedig van, nem kevés, legalább 6 gramm, amit csak trükközve lehet kinyerni. Ezért nem ideális otthonra, Igaz, egy Iberitalban ennél még több van.
A késsel sem volt problémám, csak szerintem a Mazzeré némileg jobb. Most az enyémet a Mythos késére akarom átalakítani, mert engem ez érdekel.
Vagy pl. egy mazzer SJ-t pont ma alakítok át a Mahlkönig K30 késére.Azt szoktam írni az őrlőkre, hogy alapnak szerintem jó a G702, de a drágább Ascaso, Lelit, Imat szerintem gyengébb őrleményt produkál. Az Imat egyébként is szerintem silány, egy-két év házi használat után még szemre is igen üt. A G702-től feljeb szerintem csak a Mazzer Minire vagy a Fiorenzato F4E-re érdemes váltani, ha új gépben gondolkodunk. Ha használt is megfelel, akkor már ott a SM90 vagy a SJ.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
vendingo
veterán
válasz fragola.6035 #43655 üzenetére
Esetleg találtál olcsóm mythos kést valahol? Ha igen, akkor érdekelne, hogy hol, hátha egyszer szükségem lesz rá. Én eddig csak ~300€-ért láttam.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
And06
aktív tag
válasz fragola.6035 #43656 üzenetére
annyit bőven megér!
esetleg ha időd engedni a mérési folyamatról is irhatnál. szerintem többen vagyunk akik életükben nem láttak ilyet még! -
simi.esp.28
csendes tag
Várj, lefordítom..
Ez a sztori nem annyira ebay-es, de biztos ott is beszerezhetők hozzá a cuccok valamilyen minőségben.
Kell hozzá pupitász vagy indikátoróra meg egy mérőóra állvány. De csak egy daráló ütését megnézni nem lesz annyira kifizetőtő a dolog, értelme se sok.
-
adp
őstag
válasz fragola.6035 #43655 üzenetére
Es ha azt beleszamoljuk, hogy a greafnel 1-1 fokozat kozt oriasi az elteres? Pl most van egy kv ami 4-es fonozaton baromi lassan jon le 5-oson meg lent van 20-alatt. Tudom lehet jatszani az orlemennyel de csak kovethetobb lenne ha a daralon tekernek egyet koztesbe. Amugy engem nem zavar csak fura mostanaban 3 fokozaton jatszok a presszokkal a 25bol
Amugy greafokat idovel lenne ertelme igy ellenorizni, javitani? Nem tervezek ujat venni meg kb2 evig tuti -
vendingo
veterán
válasz fragola.6035 #43663 üzenetére
Kíváncsi lennék, hogy a mythosom amin ~700-800 kg kávé ment át milyen értékekkel bírhat a gyári állapothoz képest.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz simi.esp.28 #43661 üzenetére
Igen kell hozzá egy indikátoróra és egy óraállvány. De nem elég ezeket megvenni, alakítani kell mindkettőn esztergályos munkával.
Most az átalakítottról nincs fotóm, de bolti állapotukban így néznek ki:Egy mérőóra jó minőségben 20-30 ezer Ft, egy állvány 8 ezer.
De pl egy ilyen óra, ami mikronokat is mér, legalább 35-40 ezer. Ezt, ami itt a képen van 500 Ft-ért vettem az ócskán:
De ezek eddig csak a forgókést mérik.
Az állórészhez célszerszámokat kell gyártatni, nem keveset.
pl. ez egyes őrlők állórész beállítására és kés központos beállítására való:Több cuccról képem most nincs.
https://caffe35.webnode.hu/
-
meander
tag
válasz weinmaker #43647 üzenetére
keresgélem (igaz csak kicsit) de nem találom, hogy milyen vízszűrőről beszéltek... máshogy megfogalmazva ismertek olyan szűrőt, ami mondjuk egy aktív szenes szűrés mellett csinál egy gyantás lágyítást, befér a mosogató pult alá ééééés rendes vízhozamot produkál? Magyarán simán ráköthető a csapra és nem kell egy órát várni a leveses lábos megtöltésére. Nem akarom kilyukasztani a konyhapultot egy kis csapnak.
Köszi -
fragola.6035
aktív tag
válasz fragola.6035 #43665 üzenetére
De a méréstől még jobb nem lesz, fel kell szabályoztatni. 10 esztergályosból 9 képtelen ezt egyáltalán megérteni is. Kipróbáltam egy párat, mire találtam olyat, aki tud magas minőségben dolgozni és nem hajt el ilyen baromságokkal.
Ez a forgó késtartó szabályozása:Az állórész némileg bonyolultabb, de arról most nincs fotóm.
Ezeket a méréseket és esztergályos munkákat magam találtam ki, nem HB-s okoskodás. Csinálom vagy 5 éve [link] [link], de mindig lehet finomítani, variálni rajta.
https://caffe35.webnode.hu/
-
And06
aktív tag
válasz fragola.6035 #43665 üzenetére
akkor mégsem olyan nagyon "csináldmagad" mutatvány ez otthoni keretek között, meg nem is $10.
-
fragola.6035
aktív tag
Én nem ajánlom senkinek, hogy otthon ezzel szórakozzon, vagy esztergályossal próbálkozzon, mert nagy károkat tud okozni egy nem értő esztergályos.
Egyáltalán lehet, hogy az egésznek nincs is értelme és csak az én agyamban született ez meg.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Leica m 28
csendes tag
Sziasztok,
ismertek pesten oylan kávégépszerelőt aki foglalkozik otthoni karos géppel, normális - nem lehúzós stb.,
Semmi extrát nem kellene csinálni, csak mostanában vettem egy használt gépet és ellenőriztetném a pumpa nyomását, meg a bojler hőfokát.köszi és üdv.,
[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
válasz fragola.6035 #43670 üzenetére
A nem hozzáértéshez hozzá tudok szólni.
Cimborám egy beszerezhetetlen Mahlkönig kést elvitt egy szakihoz, hogy megtudja-e élezni.
A szaki igent mondott a munkára, hogy ő azt megcsinálja.
A megcsinálás neki abból állt, hogy flexel, meg köszörűvel nekiesett. Az eredmény brutális lett. Simán vágott rá flexel ferde bordákat, aztán lesimította a sorját.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
bl4ze
veterán
válasz fragola.6035 #43669 üzenetére
Ez nagyon jó ár, a gép is jó - remélem hamar elviszik !
.:. bl4ze .:.
-
Xabi78
aktív tag
válasz Leica m 28 #43671 üzenetére
simi.esp.28 -at keresd, itt a fórumon. Nekem csak pozitív tapasztalatom van vele.
Cave canem!
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #43667 üzenetére
egy kicsit alábecsültem azért ezt az egészet, meg a te részedet benne
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vicces
addikt
már korábban is voltak itt képek a mestertől ha jól emlékszem egy mahlkönig felszabályzásról "ilyen-olyan milliárdod" pontossággal. nekem egyből leesett, hogy az ember nem sz@rral gurigázik. nem is értem az utolsó 50-70 hsz-ben ezt az ellenszenvet
viszont az őrlő összefoglaló is szerintem úgy igaz ahogy fragola irta ma. esetleg be lehetne azt is tenni az összefoglalóba ( #43655 )
vagy legalábbis kiegésziteni.[ Szerkesztve ]
:)
-
-
adp
őstag
válasz soldier2 #43682 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy rossz csak hogy jó pár infó már nem aktuál. Ezt nem én találtam ki nem is vagyok profi az egészbe de az év eleje óta mindegy egyes hsz-t elolvastam és az alapján..
pl az indexes brikkás cikk nem jó, espresso.hu valaki még nekem írta, hogy nem annyira aktuális., kvzz.hu nem létezik már, szimplaszűrős linkek már nem élnek mióta új az expoligon, darálós részszerk: ja látom az espresszohoz oda van írva, hogy már nem annyira naprakész
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
srácok, bárki összeszedi egy kommentben az érintett témák bármelyikét, berakom szívesen
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
weinmaker
őstag
válasz meander #43666 üzenetére
A kis csapot nem lehet megúszni. Vagy lehet, hogy van olyan amivel meglehet, de az enyém nem olyan. A korzón kint van a cikk a főoldalon. Azért viszonylag gyorsan megtölt akár egy lábast is. A gyerekek kulacsát is pillanatok alatt megtölti, amit a suliba visznek. Szerintem simán tolerálható időmennyiség, bár nem vagyunk egyformák.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Xabi78
aktív tag
Na, azt hiszem, újabb nagy lépést tettem a kávézós nirvána felé.
Keripar daráló cserélve Catler 8030ra.
Kazánhőmérséklet kijelzés cserélve PIDre a Primoban.Ami radikálisan lecsökkent, az a kávéfőzés ideje, meg a pöcsörészési koefficiencia. Eddig elég sokat elcseszekedtem a kazánhő belövésével, most ezt automatán csinálja a PID, járulékos hatásként pedig a kivonatolás alatt sokkal kevesebbet esik a kazánhő (eddig 5-8 fokot is, most már csak 1-2 fokot) A darálás is egyszerűbb, nem kell méricskélni, az adott kávéhoz egyszer belövöm a finomságot és az időt (grammot), és onnantól gombnyomásra kiadagolja a karba.
Az eddigi kb. 5perc/kávé leredukálódott 1 perc/kávéra. Járulékos hatásként a feleségem is tud már kávét főzni. Azóta a Saeco Odeát nem nagyon használja.Emellett még a végeredmény is legalább egy kategóriával jobb, mint eddig (a daráló minősége és a PID is sokat dobott rajta). Egy darabig most elleszek ezzel a szettel, azt hiszem. A Girot meg meghagyom a gőzöléshez, mert a primonak az még mindig nem az erőssége.
[ Szerkesztve ]
Cave canem!
-
adp
őstag
Ha már beszerezted a számodra ideális kávéfőzőt,eszpresszó képes őrlőt, kis mérleget, (minimum 0,0 pontosat) megfelelő méretű tampert, és utána néztél, hogyan is kellene nekiállni a presszózásnak elkezdhetsz nézelődni a kávék között is.
Nem, véletlen sem a teszkó polcain. Amit ott, vagy más áruházláncok polcain kapsz 99%, hogy ott állnak hetek hónapok rosszabb esetben több mint egy év óta, alkalmatlanok arra, hogy jó kávét készíts belőlük, hiába is gondolnád, hogy az az olasz márka a legjobb... Nem azért költöttél 10 vagy inkább 100 ezreket, hogy egy döglött kávéval ami kitudja mióta aszalódik az üzlet soraiban 25-30 fokban (ami amúgy sem tesz jót a kávénak) elrontsd az egészet.A fóromon többek számára is kedveld hazai sokszor pár napos pörkölések a következő helyekről érdemes beszerezni.
Kezdésképpen én egy jó robusztás blendet ajánlanék ami kevésbé háklis. Vagy valami egyszerű "csokis" ízjegyű arabikát. Nem javasolt egyből nekiesni a Single Origin kávék készítésének, főleg ha még soha nem ittál olyat, és azt sem tudod milyennek kéne lenni.
Pacificaffe: Esztergomi cég. Hetente más-más 15-25% akcióban. A kilós blendek jó célt szolgálhatnak a kezdeti szakaszban, mert nem biztos, hogy egy negyed kilós kávé végére be tudod lőni megfelelő minőséget.
Pall Yotz: Budapesti pörkölő. Kiváló minőségű klasszik és SO kávék közül lehet válogatni, egyre bővülő palettával, kedvező pesti házhozszálítással.
Kapucziner: Győri székhelyű. Nagyon nagy választék a világ minden tájáról. Jellemzően itt is sűrűn vannak akciók.
Kávékalmár: Kizárólag magas minőségű arabika kávéval foglalkozó Szentendrei családi vállalkozás. Nagyobb hangsúlyban az SO kávék, emelett kávés kiegészítőket is találunk.
Avx Szegeden cég. Webáruházban nagy választékban kapható vegyesen a klasszik és SO kávék,kávéfőzők és kiegészítők. A kávék pörkölési dátuma is fel van tüntetve a honlapon[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #43692 üzenetére
Igen ezen én is gondolkoztam, hogy írjam, mert ez a fórumot nagyon megosztja,múltkor volt is róla vita de itt nem 100%-robusztára hanem A/R-ra gondoltam.Parci légyszives javítsd
Nekem az első legjobb élményem 70/30-as kávéval volt.Más is írta ezt. Voltak akiknek csokis A-val. Mellette ez is ott van. Majd eldönti az illető mivel kezd. Úgysem az első csomag végére fogjs elérni a 10/9 vállalható kávét. -
kk831228
addikt
válasz Xabi78 #43688 üzenetére
Na az a daráló nekem is tetszik vagy még egy mahlkönig vario amire esetleg szánnék pénzt, használtan...
[ Szerkesztve ]
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
zscz
tag
válasz Bazsee71 #43692 üzenetére
Én meg mindenképpen robisat ajánlanék.
Láttam én már köpni embert egy világosra pörkölt gyümölcsös kávé után, ill. közben.Nagy az út a bolti téglától a trendi SO-ig.
Azt amit eddig tapasztaltam, az alapján aki fogékony a kávéra, ill. az espressora, az egy sűrű olaszos kávéról (Kolumbia+ 15-20% robi) indul el. Onnan kell fejlődni.
[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
3 hét után kész lett a faema. Csak egy szilikon cső repedt szét.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!