-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fragola.6035
aktív tag
Nem gondolnám, hogy ugyanaz az őrlőfelület.
Szerintem alapjában véve két dolog határozza meg az őrlemény minőségét, a pontosság és a késprofil. Nem feltétlenül a méret a lényeg. Vannak jól sikerült darálók kisebb méretű késekkel is, pl. Kony, K30 65mm, Mythos 75mm, vagy F64EVO 64mm.
https://caffe35.webnode.hu/
-
dozó
tag
[ Szerkesztve ]
-
jookomak
őstag
Sziasztok!
Kávéfőzőt vennék, Rancilio Silvia-t nézegetem. Gyakorlatilag tök analfabéta vagyok a dolgokhoz, olyan gépet szeretnék, ami gyárilag megfelelő, nem túl válogatós kávét tekintve. Őrlő is tervben van, de azt később vennék hozzá.
Kicsit megkavarodtam a verziószámokban. v3, v4 e2016-ot látok javarészt a neten. Melyik a jó? Hogy bonyolítsam, UK beszerzésűnek kéne lennie.
Esetleg más készülék hasonló áron? Durván 400 gbp körül szánok rá, tehát kb 130-150000 huf körül keresek.
Később pid-elés is szóba jöhet. -
Surda-
őstag
válasz jookomak #43454 üzenetére
Daráló nélkül sajnos nem fogsz tudni jó kávét készíteni vele.
"Maga a kávéfőző csupán egy technikai eszköz, nem elég a presszókávé főzéshez!
Pontosan olyan, mintha valaki otthon jó ételeket szeretne sütni-főzni és venne egy tűzhelyet, ennyi.
Önmagában egy tűzhellyel még senki sem fog tudni semmiféle ételt elkészíteni.
Nélküle sem, tehát fontos, de ez csak egy a szükséges eszközök közül.
Ami a minőségi presszókávé készítéséhez elengedhetetlen:
Kávéfőző (az ajánlott készülékek fel vannak sorolva az összefoglalóban), eszpresszóképes daráló és tamper"
"Daráló nélkül nem lehet kávét főzni, ugyanis a minőségi gépek 9-15 barral nyomják a vizet,ami
a bolti előre darált kávékon pár másodperc alatt átzubog és egy keserű ihatatlan löttyöt kapunk a méregdrága kávéfőzőnkből.
Konkrétan ihatatlan!
Mivel minden kávé más és más őrlési finomságot kíván, az sem megoldás,hogy ledarálják a csíbóban vagy ledarálja a haverom, a Laci…"[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
von toth
tag
válasz jookomak #43454 üzenetére
Szerintem egy alap Graef őrlővel kezdj, az olyan 30 körül van (mármint ezer).
Én akkor vennék Ranciliot, ha már megtanultam tamperolni, kimérni adagot, meg van rutinom mikor kell lefolyást abbahagyni, hőmérséklettel szörfölni. Arra egy Saeco via veneto vagy egy Poemia is alkalmas.
Aztán ha megismerted a kávékat, mi jön be satöbbi, akkor tartanám célszerűnek a felfelé lépkedést, de a ranciliora még mindig költeni kell, legalább egy PID legyen benne.
-
mester6
tag
válasz jookomak #43457 üzenetére
...." így inkább elsőre próbálok viszonylag "végleges" gépet venni."
Hát ahogy én olvasgatom a fórumot, ez eddig nagyon keveseknek sikerült. Ha hobbid lesz a kávéfőzés, kávé fogyasztás, akkor neked sem fog sikerülni .
Nekem volt Rancilió Siviám (is) , ami egy jó gép, de aztán jött még egy pár. Most már legalább ott tartok, hogy a gyártót véglegesítettem. (viszonylag)[ Szerkesztve ]
-
levytee
csendes tag
-
soldier2
őstag
válasz von toth #43456 üzenetére
Minek szívjon poemiával, és hasonló szarokkal (már bocsánat) és a végén még bukjon rajta mikor el akarja adni. A Sylvia egy jó alapgép, sokkal könnyebb olyanon tanulni, ahol a hibák hátterében nem áll a gép. Mivel angliában veszi a Fragola/Simi segítségére sem számíthat, így a szokásos használt Gaggia is zsákbamacska marad.150k környékén meg kb árában is van, angol fizuból meg könnyen kijön.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz von toth #43462 üzenetére
Nem tudja, de megtanulja. Tönkretenni nem tudja, akkor minek szívjon olyan géppel, ahol a rosszul sikerült eredmény simán lehet a gép hibája. Nem autó ez, hogy ha sok lóerőssel kezdi, összetörik.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz von toth #43465 üzenetére
Gaggia Baby, használtan. Ez alá semmiképp nem mennék kezdő gépnek (pid híján a sylvia sem igazi), de neki ez nem opció. Új gépként csakis pides gépet vennék (nem dobnám el a garanciát utólagos pidel), de vsz nem veszek új gépet egy darabig.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #43451 üzenetére
hifis50 írta, gondolom a combat tervezésekor eléggé átnézte a darálókat/őrlőműveket, ezért megelőlegeztem, hogy akkor úgy is van. személyesen egyik darálóhoz sem volt szerencsém, így fogalmam sincs. mindenesetre az biztos, hogy először használni tervezem szegény k10-est, legalább megismerem gyári állapotában.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #43468 üzenetére
tényleg nem engem kéne kérdezned. nem ismerem a darálókat.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vTamas35
csendes tag
válasz jookomak #43457 üzenetére
Én ugyanígy indultam neki. Ha az ember tisztában van vele, hogy milyen kávés italokat szeretne készíteni, mennyi fogy egy nap stb. akkor egészen jól be lehet lőni egy olyan gépet amihez nem kell nyúlni egy darabig. Én is végigolvastam a fórumokat, végig néztem a youtube videókat, belőttem, hogy a keretemből mi jön ki és azóta is azt a szettet használom teljes megelégedéssel (max őrlő update lesz karácsonyra...). Az enyém sem tipikus kezdőgép volt (ECM Veneziano A1, E61 HX, roto pumpás), de fórumos infók alapján vásárlás után Siminél kezdett, meg kapott egy fejhőmérőt és kész volt a szett, csak tampert és tej kiöntőket újítottam azóta. Egy-két hét bénázás után teljesen jó kávékat csináltam nyitott szűrőtartóval is. Szerintem sem atomfizika, ha a kezdeti kudarcok nem törik meg a lelkesedést, akkor gyorsan meg lehet tanulni bármelyik gépet és rövid idő alatt jó eredményeket lehet elérni. Kockázat inkább a kiválasztásnál lehet, ha nem olyan gépet veszel meg első felindulásból amire tényleg szükséged van (pl. iszol napi 15 latte-t és választasz hozzá egy kis single boileres gépet, vagy veszel egy profi gépet és választasz hozzá egy gagyi őrlőt...)
O1G
-
hifis50
csendes tag
válasz fragola.6035 #43468 üzenetére
Szerintem nem, csak a mérete (átmérő, vastagság). Eredeti Mazzer kést gond nélkül lehet vásárolni, eredeti Compakot viszont nekünk nem sikerült, sem a gyártól, sem bárkitől.
Egyébként a HB-n sokat foglalkoztak a két cég késeinek hasonlítgatásával, én is ott olvastam erről.[ Szerkesztve ]
-
kaligula
tag
-
soldier2
őstag
válasz jookomak #43475 üzenetére
Magyarországon a Lelit ami ilyenkor elő szokott kerülni előbb utóbb, esetleg az Ascaso steel uno pid professional, de ez drágább.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz jveres #43477 üzenetére
Bevallom félve írtam le az öt betűt, de jobbat nem tudok. Ascaso kinti árát nem ismerem, ha versenyképes akkor az is lehet alternatíva. Itthon drága nagyon, igaz a Sylvia is az.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adp
őstag
válasz Keil Walker #43453 üzenetére
Nem tudom. De ez a leiras alapbol sz@r.
Nem ertem minek osztogatjak meg itt is meg a masikon is. Alapveto problemak vannak benne...
A legnagyobb hulyeseg Brikkahoz az elore forralt viz.
Egyebkent szerintem azok a kvk egy fokkal jobbak mint a csibo.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Ês újra megy az oldal!
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #43451 üzenetére
na, jolti túrta ki, itt az igazság a késekről:
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Tanacsot kerek, felesegem occsoeknel tonkrement a par eves Krups automata es a szervizben 65 ezres javitast mondtak, amit nem feltetlen szeretnenek.
Kicsit beszelgettem veluk azok alapjan amit mar en is tudok, alabb az infok, en nem tudok tanacsolni....
- keret max 80 ezer Ft.
- automatat ujra nem szeretnenek (tul sok helyet is foglal), vagy ha minden kotel szakad es meretben van kisebb modell ami jo is es a keretbe belefer.
- french pressuk van, szeretik is, de annal erosebb, espresso jellegu kavet szeretnenek.
- POD-os es kapszulas gep valami oknal vagy tapasztalatnal fogva kizart.
- Egykaros espressos elokeszuleteket, felmelegedes, orlo allitgatas, temper, stb elmeseltem nekik, na ezt biztosan nem akarjak.
- napi 2 dupla a mennyiseg. A reggeli egy-egy kave a fontosabb nekik.
- tejet gozolni nem kell.
- Mindezek ellenere ok egykaros espressoban gondolkoznak, de a procedurat amit mondtam biztos nem akarjak, nem is erdekli oket, sot az altalam vazolt "kavezas" nekik mar sok, tulzo, felesleges.Varom miket mondanatok!
Koszi,
G.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Surda-
őstag
válasz Gravity1234 #43486 üzenetére
Menjenek a legközelebbi jó kávézóba reggelenként.
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
lagoon79
tag
válasz Gravity1234 #43486 üzenetére
hááááát.....azért így nehéz. ha eszpresszó vonalon akarnak maradni és karossal nem akarnak pepecselni, plusz a pod is kizárt, akkor nem sok lehetőség marad. használt automatát megbízható helyről. vagy a rossz tapasztalatok ellenére erősen el kéne gondolkodni a pod-on, hiszen elég gyors, gőz nélküli gépekből már aránylag olcsón és jót lehet találni és nincs vele macera. költségben a szemes és a kapszula között vhol, de lehet találni (pl. a fórumon is) olcsó és jó pod beszerzési forrást.
még az aeropressre gondoltam, de az sem ad eszpresszó közeli élményt.
-
verti1
tag
PID szabályzóval kapcsolatban segítene valaki? A rendszer telepítése oké. Utána a programozása érdekelne. Én két lehetőséget látok ami igazából három. Sima on/off módban működik ami gyorsabb mint a gyári termosztát, illetve van a PID szabályzás. Itt lehet auto tuning-ot használni ami konfigurálja a szabályzót a szerinte legjobb értékeket beállitva. A másik lehetőség, hogy manuálisan pötyögöm be az értékeket. Ha valami hülyeséget írtam akkor javítsatok ki légyszíves. Elég az auto -tuning vagy érdemes játszani a paraméterekkel?
[ Szerkesztve ]
-
bacskait
tag
válasz kaligula #43473 üzenetére
A késtartó csapágyait lehet érdemes cserélni, esetleg a csapágyházat gumiról fémre, illetve felszabályozni szükség esetén a késtartót.
Nekem ez utóbbit nem kellett, mert 2 század alatt volt az ütése.
Most vettem hozzá eredeti MAzzer késeket, beüzemelve még éppen nincs.Milyen a Jawa-d?
[ Szerkesztve ]
-
SierraFox
tag
válasz Gravity1234 #43486 üzenetére
Esetleg egy jobb nyomásfokozós karos espresso gép nem lenne jó nekik? A Delonghi/Krups/Saeco egy-egy szebb modellje 80 alatt is bőven megvan.
Nem kell vele pepecselniük, és a wiener extrát is tolhatják bele tamperelés nélkül. -
Gravity1234
tag
válasz SierraFox #43493 üzenetére
Nem tudom, ezekhez en mar nem ertek.
Miert nem kell pepecselniuk vele? Ezeknel az egykarosoknal nem ugyanaz a procedura, hogy orolnod kell, meg bemelegednie a gepnek stb?Miben mas ez mint az itt altalanossagban taglaltak, Gaggia, Lelit, stb?
Tipust tudnal mondani, esetleg hogy miknek nezzenek utana ha ez jo ut lehet?Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
SierraFox
tag
válasz Gravity1234 #43494 üzenetére
Ezek nagyon gyorsan bemelegszenek. Kávéból meg rakhatsz bele boltit téglát is, mert a nyomásfokozó szelep úgyis csak az adott nyomásnál nyit, tehát nem fog túl gyorsan átfolyni rajta a kávé. Még kamu crema-t is csinál.
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #43484 üzenetére
lyukasra nézegettem a szemeimmel a késprofilokat és ordító különbségeket én sem látok, de azért látok, a mazzeré nekem agresszívebbnek tűnik (gyorsabban is őröl, 4 mp kontra 6 mp egy dupla ). hacsak nem atom pontatlan a k10, nem hiszem, hogy az egyik zseniális cucc a másik meg szar, de sosem fogom tudni összehasonlítani. meg nem is érdekel, most az érdekel, hogy a mini-e-nél jobb legyen. aztán majd lehet felszabályozni, tuningolni, ha kell.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
SierraFox
tag
Alapvetően nem ördögtől való egy ilyen gép, még ha nem is csinál rendes espressót. Azoknak van kitalálva, akik szeretnének karos gépet, mert látták a kávézóban, de nem akarnak foglalkozni a kávékészítéssel, mert nincs rendes örlőjük tamperük, és igényük se rá.
Mi kaptunk egy Poemiát ajándékba, használtuk egy hónapig a nyomásfokozós karral és kézidarálóval. De miután vettünk hozzá egy rendes darálót és kiszedtük a szelepet, teljesen más dimenzió lett a kávé íze.
[ Szerkesztve ]
-
Gravity1234
tag
válasz SierraFox #43498 üzenetére
Na itt pont errol van szo.
Ahogy irtam is, nekik amit en es itt sokan masok is csinalunk mar tul sok, szinte sznob.
Nekik az automatabol kijovo kave is megfelel, de nem akarnak azt ujra. A tobbi feltetel, meg igeny, meg infot leirtam.Akkor pontositsunk kerlek!
Jo lenne ha tudnal adni konkret tipust, mikben gondolkozzanak (vagy hogyan talaljuk meg ezeket egy boltban)
Es akkor ehhez mehet akar a mar orolt kave is a boltbol?
Ha meg szemes akkor meg nem kell az orlokben sem elmeleyedni hanem jo barmi?Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
lagoon79
tag
válasz Gravity1234 #43499 üzenetére
pontos típust majd ír kolléga. anno használtam én is saeco gran crema gépet, ez egy kis karos, nyomásfokozós szűrővel, de akkor lett elfogadható az eredmény, mikor daráltam mellé a kávét és kivettem a szelepet a karból.
kérdésedre visszatérve, használható bolti téglákkal, de az eredmény nem biztos, h eszpresszó közeli lesz. ha már daráló, akkor síktárcsás vagy kúpos, de az alapban elterjedt pengés nem jó. de akkor már megint darálunk és megint macera.