- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
- Hálózati / IP kamera
- Windows 11
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mobilinternet
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zen42
tag
válasz rastacsz #124528 üzenetére
Nem tudtam, hogy a MOL-nak van kávéüzeme de amiket ital formájában a MOL-nál régen ittam az egy nulla egyenvacak volt, csak koffeinhiány esetén jöhetett szóba. Ha Nagy-Bertók Anita beszállt akkor az Warda minőség vagy olyasmi lesz különben nem adná a nevét.
Ebben az esetben viszont tudom, hogy hol fogok kávézni ha út közben vagyok. -
rastacsz
tag
-
Zen42
tag
válasz #98690560 #124458 üzenetére
Valaki hirdetett egy MaraX-et kb. a közelmúlban ugyanazzal a hibával, emlékszem. Nem ég a LED de működik a gép, nem akar vele foglalkozni, inkább szabadulna tőle. A kazánból folyó vízről is hallottam. Az emberek inkább nem panaszkodnak mert nem akarják a saját eladási esélyeiket rontani de ez azért már elég gáz.
Hozzáteszem az árak sem az EU-s inflációt követték a Lelitnél az utóbbi 1-2 évben. A közép- és prémium kategóriás kávégépek piaca nem akkora hogy ezt megengedhesse magának egy cég. Ma közel fél milla egy MaraX. Nonszensz. -
icm
tag
válasz rastacsz #124550 üzenetére
A többi frissessége is kérdőjeles a képek alapján - de egy kérdést talán megér. Nyilván tanulniuk kell még hiába a név mögötte. Azért 4100ért nem az Ő filterükre fogok rápróbálni kíváncsiságból. A kolumbiai érdekelne - ha van lehetőség friss pörkölésre. Ha decemberi akkor köszönöm szépen nem élnék a lehetőséggel.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
RetepNyaraB
veterán
válasz roBEEsz #124535 üzenetére
Amennyiért megveszik.
Amúgy meg tele a piac, több full gc ácsorog a polcokon eladatlan. Mignonnal meg Dunát lehet rekeszteni. Sztem ne ebből finanszírozd az újat, hanem tedd őket félre olyan időkre, mikor épp sehol semmi..."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Kávé Kálmán
tag
válasz rastacsz #124524 üzenetére
Nincs szo szalak keveredeserol. Pont ellenkezoleg. Miklossal nagyjabol 2-3 eve kezdtunk szetfele driftelni. Mignem annyira mas volt az elkepzelesunk az alkalmazasrol, leginkabb annak jovojerol, hogy jobbnak lattuk a szetvalast. Miklos a sajat szenzor fejleszteset forszirozta, amiert en nem tudtam lelkesedni. Forkoltuk kb egy eve az app-ot, es majd fel eve fuggetlenedett egymastol a fejlesztes. Egy egeszen rendezett szetvalas volt. Mostantol egymassal versenyzunk, illetve 4-5 ev nyugi utan egyre masra jelennek meg a piacban fantaziat lato egyeb resztvevok.
-
roBEEsz
csendes tag
válasz RetepNyaraB #124558 üzenetére
Szívesen kipróbálnék egy új gépet. Valahogy nem áll össze a dolog a classic-kal, de valszin valami az en barista tudasomm hibadzik.
Szomoru , hogy ezt irod.. mert jo volna oket elpasszolni.. de akkor lehet varok
-
Krajcsi
csendes tag
válasz roBEEsz #124560 üzenetére
Ha Pest közeli vagy, akkor pl. Kávé Kalmárnál tudsz próbálni pár manuál karos gépet, pont tegnap írta, hogy még mindig adott nála a lehetőség. Egyébként ha világos pöriben utazól, akkor nem érzed rosszul, a GC nem alkalmas arra, hogy kimaxold vele a kávét. Jó gép, de csak presszó tekintetében nincs pariban egy flairrel vagy robottal világos pöri esetén, főleg ha nincs benne nyomás szabályozás.
Nyilván fenntartom a lehetőséget, hogy részemről is user error állt fenn, de ebben az esetben úgy is értelmezhető amit írtam, hogy ha sehogy sem jön össze a tuti GC-el, akkor 1-2 hét alatt stabilan meghaladod manuál karossal azt a szintet, amit GC-n toltál. -
LazacX
tag
válasz Kávé Kálmán #124514 üzenetére
Az 58LE árát megkérdezhetném?
-
roBEEsz
csendes tag
válasz Krajcsi #124561 üzenetére
Hat az a baj, hogy szerintem mar vagy 10 posztom volt arrol, hogy mennyire nem akar osszejonni a mutatvany a Classic-kal es egyre inkabb el kellett gondolkodnom, hogy velem mint “home” baristaval lehet problema. Bar igyekszem a legtobb valtozott kordaban tartani kulonbozo eszkozokkel, a vegeredmeny tavolrol sem olyan, mint amit szivesen fogyasztanek.. plane, hogy veszem hozza a Fecoter vizet, meg a speciality kavet.. Szoval rossz erzes igy ebbe invesztalni, hogy rohadtul nem elvezem.. Epp abbol kifolyolag, hogy ugy erzem velem lehet a baj, nem merek mamualis gepet sem venni, mert egyreszt gondolom sokkal tobb buvolest es hozzaertest igenyelne..
-
Zen42
tag
válasz Krajcsi #124561 üzenetére
"Egyébként ha világos pöriben utazol akkor nem érzed rosszul, a GC nem alkalmas arra, hogy kimaxold vele a kávét."
Ezzel kapcsolatban, nem tudom hogy érzed de én úgy vettem észre, hogy főleg az utóbbi néhány évben egyre több pörkölő évről évre egyre sötétebbre pörköl.
A másik, hogy ha létezne egy utólagosan beépíthető, netán programozható áramlásszabályozó az mindent megoldana ezen a téren.
WarLock07222 fórumtársunk dolgozott rajta, de végül vett egy Descent-et ami többek között ezt is tartalmazza és sajnos abbahagyta a kísérletezést.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz roBEEsz #124563 üzenetére
Van egy kollégám, aki nagyjából velem egyidőben kezdte a kávéval való foglalkozást és nagyon érdekes utat járt be így. Valami egyszerűbb Lelit géppel kezdett, de nem ízlett neki a kávé, nem jött össze a latte art, eladta a szettett, feljebb lépett egy komolyabb Lelitre. De itt sem találta azt az ízt, amit keresett és még mindig nem ment a tejhabosítás. Eladta az egészet, beruházott valami más gépre, ha jól emlékszem egy szuper Nuova Simonelli Oscar volt, ahol még mindig nem volt megelégedve, nem ízlettek a kávék neki, cserélt vizet, Nordát, kevert vizet, Nestlé vizet, kipróbálta a legdrágább pörkölők kávéit, de nem élvezte és egyre inkább frusztrálta az egész. Tett még egy próbát talán egy Mara volt a legvégén, aztán azt is eladta és ránézni sem bír a kávéra azóta. Sokat beszélgettünk a dologról és kiderült, hogy az vitte ennyire félre (és bele egy ördögi körbe), hogy nézte a YouTube és Instagram influenszereket, akik kicsomagolják a tiptop gépeket, felcsapják a naked kart, és egy szép sugárban lecsorog az aranybarna etióp, majd cicergetnek egy zabtejet és öntenek egy hattyút a csészébe, vagy hogy olvasta a csomagokon a ráírt ízjegyeket és otthon sosem jött ki a lemenő nap sugarában az égen suhanó rétisas lehulló könnyeivel mosott banán íze a kávéjából és azt hitte, hogy mindent rosszul csinál, hogy még több wdt eszköz kell, még erősebb gőznyomás, még nagyobb őrlő., vagy keresztes diztribútor helyett egy vonalas. Teljesen irreális elvárásokkal ment neki az egésznek, azt hitte hogy azonnal elérhető lesz otthon a budapesti top kávézók által adott duplapresszó, ami sűrű, szirupos és tényleg gyümölcsös íze van. Pedig sokszor kóstoltam a kávéit nála, mindegyik géppel, és tényleg egész jók voltak, vagy semmi olyan hiba nem volt, amit ne lehetett volna egy kis odafigyeléssel kiküszöbölni, de nem értette meg, hiába mondtuk neki, csak hajszolt egy olyan "kávé ideált" amit látott videón, képen, olvasott a tasakokon. Szóval csak arra akarok kilyukadni, hogy érdemes ezeken elgondolkodni kicsit, hogy mik az elvárások és mi a realitás kávé téren, esetleg ismerősökkel, családtagokkal egyet kóstoltatni, mert lehet, hogy igenis jó az a kávé, csak te is olyan vonalat keresel, ami egyszerűen otthon nem elérhető, vagy egy hamis képet kergetsz.
-
MODERÁTOR
válasz #98690560 #124575 üzenetére
A pesti szpesoliti kavezoknak a 90%-nal jobbat huzok otthon ha van hozza megfelelo alapanyag( impresso, cm, goosebumps, 19grams) egy kavezoban nem pocsolnek wdt-vel es egyeb uri huncutsagokkal.
Az atlag ffi se Roccohoz hasonlitja magat mivel ertelmetlen.Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
hoffman_
nagyúr
igen, ez nagyon tanulságos. még néha magamon is észreveszem, pedig igyekszem helyén kezelni a standardjaim. talán olyan 4 éve ugrottam el az Essenza Minitöl és 2 év után cseréltem a Decica-t tuning GC-re. ezen is közel 2 év kellett, hogy néha elcsípjek ízeket, jegyeket és valamelyest kiismerjem. egy átlagos kávézó (ami jó pöriből dolgozik) már megy általában, a dial-in nagyjából megvan hamar, a lefolyás szép. viszont egy komolyabb koffi shop dupla pressoját megcsípnem... hát, ritka. nem a gépnek tudom be. a GetUp volt az orvosi lovam, az már príman megy.
ezért is határoztam el magam egy karos mellett, ezért jön a Signature majd (köszi a fórumtársaknak a tenger tapasztalatot, gyakorlatilag elég volt itt keresni csak, reddit már nem is kellett, el is dőlt hogy nem Robot, hanem Flair, nekem legalábbis, de nehéz meccs volt).én most filter vonalon szenvedek ugyanezzel, van V60 régóta, van már AeroPress, pöpec frenchpress, de ezekkel egyszerűen nem megy...
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Toobee
veterán
Ez így van, de szerintem 90% fölötti lehet az arány. Én szívesen iszom máshol is kávét, de már nincsenek nagy elvárásaim. Otthoni szintet úgysem hozza nagyjából senki. Én azért szeretek kávézóba járni, mert így is rogyásig van a fagyóm, de egy korrekt helyen készített presszóból már meg tudom mondani, hogy abból az adott kávéból akarok-e otthonra is egy zacsit.
-
Zen42
tag
Ebbe az utcába több embert is láttam betérni.
Én magam is nem egyszer tartottam ott, hogy feladom, az életben nem leszek képes olyan kávét készíteni mint az általam kedvelt kávézók. Aztán valahogy mindig egy picivel jobb lett és az továbblendített.
Véletlenek, abszolútnak vélt szabályok felrúgása, rengeteg próbálkozás, megfogadott vagy épp félredobott tanàcsok, stb. , a szememben átlagos espresso-k hosszú sorozata kellett, hogy azt mondhassam, na ez már egész jó. De még mindig van tartalék bőven, főleg a világos pörik esetén amiket a legjobban szeretek.
És a kérdés, hogy tényleg a technika korlátoz-e vagy ez csak egy látszat. Ha a technika akkor előbb-utóbb én is valamilyen manuális gépnél fogok kikötni ahogy egy ideje látom. -
roBEEsz
csendes tag
Köszi, hogy megosztottad!
Hasznos írás, nem csak nekem, hanem sokaknak.
Nekem is sok mindent helyre kellett raknom fejben és pl. egész biztos vagyok benne, hogy a nagyon hangzatos, vilagosabb perkek nem tartoznak az idealjaim koze. Abszolute egy olasz varosban barmelyik sarki kocsmaban, etteremben ihato kremes, csokolades italt keresnem, epp ezert mar utobbi idoben csak kifejezetten sotet perkeket veszek..
Egy jó ismerősömnek van egy Victoriaja es egy Lelit orloje, nem olyan reg voltam nala, vittem en is a szettem, ill. adott volt az ő szettje. Umami sötétebb blendje volt a teszt alany, nala jott egy kremes, teljesen balanszos ital, nalam meg olyan amit mindketten kikoptunk.. Tehat nagyjabol el egy kep a fejemben, hogy mit lehetne elerni, de nem ez jon ossze, ami tenyleg ennyi beleinvesztalt penz utan egy rohadt bosszanto es frusztralo felismeres..
Most mar annyira kedvem vette az egesz, hogy ra se nezek a gepre.. minek buvoljek 15-20 percet ha a vegeredmeny egy harsany, elvezhetetlen valami?Gyanakodom esetleg arra, hogy az orles beallitas nem jo, vagy epp a homerseklet, nem tudom.. De mar itt is olyan szeles skalan probalkoztam… Ami marha erdekes, hogy ugye az lenne a bevett, hogy 25-30-35 mp alatt jojjon le a kaved, nekem van hogy 16grammbol 30g 50mp alatt jon le es van mikor ezek szoktak meg egesz ihatóak lenni..
Minél jobban belementem az egeszbe, annal jobban sikerult elvesznem.. VSt kosar, IMS, Pid, ossze-vissza hasznalom mar oket..
@zolnagy
köszi a felajanlast, abszolut nyitott lennek ra! Majd egyeztessunk!
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #124583 üzenetére
ez a röhejes temp box + tápegység + sok kábel + ilyen sorrendben húzd szét agyrém még mindig megvan a friss verzióval? mert amúgy, ha lehet vele elég nagy volumenű shotot is húzni, tetszik. talán...
szerk.: közben utánaolvastam, megvan, de picit javítottak rajta. és jó 50 ml-es kávékat lehet húzni vele, ami csábító a mini gaggia 35-38 ml-jéhez képest. az ára szürreális szerintem (pontosabban nekem), de maga a gép egész tetszik.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
P.Gabor
friss újonc
Sziasztok!
Van valakinek a fórumban 1ZPresso JE-Plus őrlője ès rendszeresen használja? Lenne egy sor kèrdèsem
-
p.lac
tag
Nekem van, de hónapok óta nem használtam.
Ettől még kérdezhetsz.
-
bergyuszi
csendes tag
Gaggia Cappucino pohár készlet eladó, ha valakit érdekel. [link]
-
rastacsz
tag
válasz Kávé Kálmán #124559 üzenetére
Értem, köszönöm az infót.
Azt láttam, hogy pl a romániai la pavoni cuccokat áruló srác is (lassan) kijön egy bt-s nyomásmérővel.Az 58le izgat, de mostanában tényleg háttérbe szorult az espressohoz hasonló italok készítése/fogyasztása.
Még mindig megvan az a táp fel-lekapcsolási szétszedési sorrend, mint az elején volt, vagy már javítva lett?There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
RetepNyaraB
veterán
ROK grinder GC-ről van itt valakinek valami infója? Most botlottam bele. Nyilván nem hájend ennyi pénzért, de mit tud?
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
icm
tag
válasz RetepNyaraB #124592 üzenetére
Ne Weber HG-1et remélj 48mm-es kúpos kés, de profilja fene tudja, mármint eszpresszót is tud (ciki lenne ha nem tudna a rok espresso mellett).. az osztásról sok infót nem találtam (honlapjukon végképp nem). Ennyiért azért illik jónak lennie, a plexi alatti kúpfogaskerék kapcsolat tetszik a szememnek. Vedd meg max 30ért átveszem és az én polcomon porosodik
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
RetepNyaraB
veterán
Nyilván nem Weber, de abból inkább autót vennék
Ára egyáltalán nem vészes, jobb kézik drágábbak (kivéve a Kin, de majd jövőre ők is beárazzák magukat nyilván). Nagyon nincs róla info sajnos. Ahhoz viszont drága, hogy ajtótámasztó legyen belőle."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #124584 üzenetére
Így van. A drótkihúzás körüli bohóckodás kigyomlálva. A nyomásmérő tömítése is atombénán volt megoldva hosszú ideig. 3 o-gyűrűt használtak egy olyan ponton, ahol 1 kell tegye a dolgát. A dugattyúszár menet utáni részét kellett megmunkálni. A dugattyúszár összeköthető a karral egy kallantyúval, mivel nem kell kiemelni minden húzáskor a henger feltöltéséhez. Amúgy a kábeleket én se viselem jól. Én abszolúte boldog lennék egy 58X Flair-rel, ha csak egy gépet tarthatnék. Amíg a víz felmelegszik a Buono-ban, addig a henger hőmérséklete, ráboritva a kancsóra szintúgy fel van rántva. De többet kell tartsak.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #124596 üzenetére
nekem tetszik ez a fejfűtés, csak hát igazán megoldhatnák, hogy a 3 gombos izé a gépen legyen valahol/valahogy, és a gépből menjen ki egy darab kábel. mint az összes fűtéssel rendelkező kávégépen a világon
de így már nekem akár működhetne is, mert amióta filterezünk, úgy is ott van a fellow kancsó a pulton. na majd használtan, féláron
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest