-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
p.lac
tag
válasz #98690560 #124050 üzenetére
Én még ennél is enyhébb vizet használok, amit szerintem a robotos hosszú előáztatás miatt tehetek meg, amivel azt akarom mondani, hogy a kivonatolás mikéntje is meghatározza az adott kávéhoz az ideális vizet.
Nálam alapból ez a víz fut: MgCl2 10ppm, CaCl2 10ppm, buffer(NaHCO3) 30ppm.
-
rastacsz
tag
válasz Flashback #124038 üzenetére
Aramse csinált róla videót amikor az AP-t használja tricolatenek. Itthon is vannak páran, akik AP trico recept kombóval nyomják, akár naponta sokszor, mivel kisebb adagok és mindig friss a kávé.
Flowban az Andrássyn van itthon is, papír is. Minden színben, de bedet nézegetni meg vuduzni az áttetsző a nyerő. De az amber/borostyán, kék, és a unicorn pink is van.
Előtte (mielőtt elindulsz, mit tudom én, Bajánról, vagy Gyuláról) valamelyik elérhetőségen érdemes rákérdezni, hogy éppen mi van, mert elfogyhat.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Cathfaern
nagyúr
GH = General Hardness szóval keserűsó (de lehet más is, lásd p.lac kálciumot is használ). KH picit kevésbé triviális, német ""Karbonathärte"" rövidítése (passz, hogy miért ez a kifejezés használatos), ez a bufferre vonatkozik, szóval szódabikarbóna (de ez is lehet más is).
Részletesebben lásd p.lac linkjét -
vendingo
veterán
Jelentem, 9b észheztért savazás után. Valszeg az előző savazás után eldugult valahol a rendszer egy nagyobb vízkő darabtól.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
weinmaker
őstag
Halihó! Segítsetek már légyszi!
A barátomnak van egy Gaggia Baby gépe, ami önálló életet kezdett élni. Magától átkapcsol gőzre, vagy éppen indítja a kávékészítést. Van itt olyan elektronikai szaki aki tudna benne segíteni, hogy megmentsük a gépet, vagy komplett panelcsere?Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Ludovicus
aktív tag
válasz weinmaker #124061 üzenetére
Ha a transzformátor ment gallyra a panelen, akkor ez alapján tudtok elindulni.
[ Szerkesztve ]
-
#98690560
törölt tag
válasz Tomace91 #124051 üzenetére
Én a direktbe sózós módszert használom, tehát nem keverek külön koncentrátumokat, bár múltkor ki lett vesézve, hogy könnyebb és pontosabb úgy dolgozni, de ezt szoktam meg, itt úgy néz ki 5 liter vízre, hogy:
20GH/45KH presszóra : 0,378 szóda és 0,245 keserűsó
90GH/42KH filterre: 0,353 szóda és 1,103 keserűsó
Flashback: érdemes lenne egyszer egy konszenzusos alapreceptet betenni, elkerülve a rendszeres "milyen vizet használjak" kérdést, de túl komplex téma és eléggé megosztó is néha, mindenki más-más módon csinálja.
p.lac: Olvasgatva a témában, igen, "gyengébb" vizet javasolnak itt-ott például Robot vagy Flair esetén, bár ott nem mentem nagyon bele, hogy mi lehet az oka.
Cathfaern: köszi, ezt is kipróbálom, amint elfogy a mostani adag víz, amit kevertem, szerencsére nincs már sok. -
rastacsz
tag
válasz Flashback #124063 üzenetére
Vákicsit
Ha skandináv országban vagy, akkor tuti van vmi shop, olyan nincs, hogy pont filterre nincs minden opció. A tricolate oldalán fent vannak, hogy kik a viszonteladók.A többieknek (is) írtam, mert ugye a flow kávézó, nem webshop, nincs online készletinfo, stb.
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz #98690560 #124064 üzenetére
A rossz hírem, hogy minden pörkölő más víz receptet használ. De van, hogy az adott kávé is külön vizet kér. Ezért lenne jó, hogy az impressohoz hasonlóan víz GH, KH értéket is írnának a pörkölők a zacsira.
Kivétel persze, ha vendéglátós gépen készül, fix, patronos bekötéssel, ami ugye nem állandó, ahogy a gyantás vízkezelő sem
Meg emlékeim szerint valaki pedzegette, hogy valakik azt pedzegetik, hogy még az adott őrlő is befolyásolja, hogy a kávé milyen vizet kér, de ez nagyon homályos.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
sapizee
csendes tag
-
rastacsz
tag
1zpresso ZP6 EUn belül valahol beszerezhető?
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
gboszi
senior tag
Srácok van egy eladó pides GC-m. Minden tök ok, csak váltottam. Ha valakit érdekel HA-n fent van. Fórumosoknak valami kedvezmény is beleférhet. Menjen jó helyre
"If you're good at something, never do it for free!"
-
rastacsz
tag
Elnézést a spammelésért, de az előző már nem szerkeszthető, ez a brrrr katalog gyűjtés viszont segítség lehet.
fontos, hogy Burr otuput comparison táblázatban az egyes, szaggatott vonalakkal határolt négyzetekben a kés csoportok helyzete irreleváns, csak a szaggatott vonalakkal alkotott négyzetek helyzete a mérvadó.
A relatív táblázat kevésbé magyarázós
Másik fontos, hogy ezek szubjektív vélemények alapján készült táblázatok
Táblázat forrása rasami discord user
https://cdn.discordapp.com/attachments/1061638851396915290/1064128876839698513/Screen_Shot_2023-01-15_at_2.25.51_AM.png[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
#98690560
törölt tag
válasz sapizee #124068 üzenetére
0,01g-os ékszermérleg, preciziós mérleg, párezer forintért beszerezhető. Az értékeket általában kerekítem, pl 0,312g az az én mérlegemen 0,31 Nyilván ez sem tűpontos, amibe bele lehet kötni, de továbbra sem hiszek benne, hogy otthoni kávékészítésnél bármilyen különbséget is észrevesz az ember az elkészült italban, ha a szóda 0,312 vagy pedig 0,313. De valóban pontosabb és könnyebb méricskélni az adagokat, ha koncentrátumot kever az ember és nem direktben szórja a vízbe.
-
icm
tag
Ponte Vecchio gépekről mi a közvélemény? Lusso érdekes. Van valakinek? Kalmár?
A nyomásszabályzót érdemes-e / értelmes-e PID-re cserélni?
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
PetAd
tag
Sziasztok!
Van valakinél elfekvőben döglött Ulka réz kivezetéssel Budapesten? Sikerült elnyalnom a műanyag menetet a sajátomban (nem az első szétszerelés volt) és ahogy néztem a réz és a műanyag csonk csereszabatosak. -
-
gtr313
csendes tag
-
Kávé Kálmán
tag
Erősen szubjektív vélemény következik. Én eddig minden ilyen kicsi szűrőátmérőjű rugóst kompromisszumosnak találtam. Van kettő Olympia Express Club-om, illetve az Olympia Cremina SL feje is megvan. Egyikkel sem tudtam igazán szerelembe esni. A Ponte Vecchio szűrőátmérője az Olympia-nál, és az Elektra Micro Casa a Leva-nál (49,6mm) is kisebb. Asszem, 45mm. PV-t mondjuk még nem használtam soha. Kicsit meg lennék lőve, ha odahaza feltétlen rugós/dugattyús gépet akarnék használni. Gáz, de Mini Gaggia-t még nem próbáltam, itt azzal elég komoly - többnyire jó - tapasztalatokat osztottak meg user-ek. A nagy rugósokat otthoni használatra rendkívül pazarlónak tartom. 45-70kg réz és vas, valamint 3-5 liter víz felmelegítése napi 2-3 50g-os dupla kedvéért szerintem totál vállalhatatlan. Ezekből kettő van az üzemben, és mindkettőt imádom, de hetente egyszer reccintem csak be - rossz lelkiismerettel :-) - valamelyiket, hogy élvezkedjek. Annyira élvezetes persze, hogy rögtön el is felejtem, hogy mennyire pazarló, és megmagyarázom, hogy mennyire hasznosak ezek a gépek amúgy haknikon, vagy a kiállításokon, amiken évente egyszer-kétszer részt veszünk. Amúgy persze minden olyan gépet tartanom kell, amelyikhez kiegészítőt gyártunk, úgyhogy igazából nem a gyűjtőszenvedély az, ami gépek jelentős mértékű szaporodásához vezetett... Bocs, elkalandoztam. Nemkicsit. A lényeg: ha még nem használtam volna előtte, akkor magamnak csakis egy jó állapotú, használt kisdugattyús rugóst tudnék megindokolni, ha otthonra kéne. Ha ugyanis kiderül, hogy mégsem hozza azt, amit vártál, akkor szinte bukta nélkül tudsz belőle kiszállni.
Amúgy a rugósoknak gyors, víztakarékos előmelegítése vakszűrővel lehetséges. Az ember ráereszti a vizet, és 2-3 perc után (addigra átadja a hőt a forró víz a fejnek) a kart tartva, a szűrőtartót óvatosan lazítva szép lassan elengedi. 4-5-ször ezt megismételve hőmérsékleten lesz egy nehéz fej is. Az ellenállás nélkül áteresztett forró víz nagyon nem hatékony optimális előmelegítéshez. Rövid az idő a hőátadásra, és nem is homogén az előmelegítés.[ Szerkesztve ]
-
hoffman_
nagyúr
múltkor valaki linkelt fa knockboxot, amit nagyon régóta kerestem, úgyhogy levadásztam én is. használni majd csak holnap, de első fogásra rendben van. mondjuk nekem még 22eur volt szállítással, most úgy 30 fölé megy.
nyilván Tadamm cucca megenné reggelire, ránézésre is masszívabb. cserébe 2-3x ennyi, most az egyszer bent hagytam. mondjuk ha csinált volna ilyen színben...
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
home.barista
kezdő
válasz Kávé Kálmán #124087 üzenetére
Otthon mit használsz mostanában?
-
nate82
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #124087 üzenetére
-
KMT
addikt
válasz sz.zs. #124092 üzenetére
Igen, PID-del, felteszem hamarabb elkezd fűteni, ha csökken a hőmérséklet. Kvázi az tartja a hőmérsékletet, nem a hőtehetetlenség. Nyilván sok mindentől függ, de én nem vettem észre nagyobb ingadozást pár perce és fél órája bekapcsolt géppel (GB).
Ja, meg a PID-em az első pár percben túlfűt, és akkor csapolva pont a beállított célértékre esik vissza. Ezért leszoktam a melegítésről. -
icm
tag
válasz Kávé Kálmán #124087 üzenetére
Köszi. Tudtam, hogy van Cremina-d ezért is érdekelt, hogy vajon mi lesz a végszó. De meglepett, azt gondoltam nagyobb a megelédettség vele szemben.
Egy kis rugós dugattyús van, de nem igazán használom. A Gaggia - Flair kombó bőven kielégíti az ízlésem. A külsőről nem illik vitatkozni, nekem bejön. És innentől… nehéz lebeszélni valakit, a 45ös kosárméret, hát fene tudja. A flair csak 40es, aztán elég pöpec kávék jönnek. A vakszűrős trükköt pedig elrakom későbbre, hasznos volt.
MiniGaggia érdekes nem mozgatott meg, megnéztem, szép meg minden de hamarabb vettem peppinát meg flairt. Ok, egyelőre elméleti síkon kérdeztem, lehet nem lesz belőle semmi amúgy is 3 kávégépem van a konyhában ami meg amúgy se túl nagy… és a megjegyzések azok jönnek, hogy megint egy kávégép, meg megint egy kávés cucc… garázsba azért nem vinném le. Szüleim nem fognak rákapni ennyire, hogy Náluk tárolhassam"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
senior tag
Ahogy bbuffy is írja: A pid lehet, hogy azt mutatja, hogy 2 perc után meleg a gép, de ettől függetlenül ugyanúgy
kellillik várni 20 percet, mert a fejnek, karnak is át kell melegedni, nemcsak a víznek és a bojlernek.
Ha ezt nem várod meg akkor tuti hőhiányos lesz a kávé.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Jhonny06
veterán
válasz hoffman_ #124089 üzenetére
Nagyon fasza, illik a környezethez Sajnos a mostani konyhámba nem illene a fa, pedig ezek jönnek be a legjobban. Az ára se vészes, pont most nézelődöm és 10k alatt nem igazán láttam itthon se értelmes darabot, legyen fa vagy fém. Ezekre a kiegészítőkre lehet elszórni a legtöbb pénzt, nem is a kávégép a drága
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung QN800D: Neo QLED 8K tévét teszteltünk
- Politika
- 2 nm-es chipeknél is modernebb lapkákat fejlesztenek az EU-ban
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen program, ami...?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs