- Már nem hisz a nagy európai EV-forradalomban a Ford
- macOS PC-re
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen NAS-t vegyek?
- Router gondok
- Linux - haladóknak
- Színészek hangjait lopta el egy AI-cég
- A tüntetések ellenére is bővítheti német gyárát a Tesla
- A ChatGPT-re mennek a Reddit tartalmai
- Vírusirtó topic
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
Kipróbáltam az AVX Nicaragua Pacamara omni roastot és hát nem tudom.
Masszív citromlé 94 fokon de talán még több hő tudna ezen segíteni, viszont ennél van nagyobb gondom is vele.
A Niche-n már majdnem összeérnek a kések és még mindig átzuhan a víz rajta. 19g -> 17mp -> 45g. Összehasonlításképpen a legtöbb kávé nálam 10-14 között mozog fokozatban.Majd filterre kipróbálom hátha de presszóban nagyon nem adja.
Ellentétben a fentivel az AVX Nicaragua Hybrid az nagyon jó volt mind filterre mind presszóra de leginkább presszóra.
És most majd jön egy raklap Bagira (elszámoltam magam és 2 kilót rendeltem)
Mondjuk a napi 5-6 dupla miatt nem lesz gond. -
kr:sz
tag
Sziasztok srácok!
Mivel ez egy hardcore cafe csoport ezért félve hozakodom elő a témával, de mennyire bírna el a topic néha egy-egy matchás véleményt/beszélgetést?
Sajnos a tea topic több mint halott. A matcha meg végülis a kávé tea változata, vagy legalábbis így talán jobb lenne itt a marketingje Amennyiben maradhat, ti szoktatok fogyasztani? Honnan szereztek be normális alapanyagot?
-
gippazoid
senior tag
Bolti kávé meg tud úgy pusztulni (a zárt zacskóban de szobahőmérsékleten és a zárt zacskóban és hűtőben tárolt adag is) hogy azonos körülmények között lefőzve keserű vagy keserűbb lesz? (Ha hagyom a gépet és a kart meg benne az üres filtert felmelegedni)
Gippazoid Novelties Inc.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz gippazoid #102655 üzenetére
Bolti kávé simán lehet már megpusztult, mire megveszed.
Amúgy zárt, eredeti zacsiban, ha nem 40 fokon tárolod a napon, azért fél évet is elácsoroghat talán, ha nem valami macerás világos pörkölet. Fagyasztóban jóval többet.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
gippazoid
senior tag
válasz RetepNyaraB #102656 üzenetére
Pár hete már ezt iszom, az elején nem volt keserű mellékíze. Kb. 1 hónapja lehet felbontva de nagy részét hűtőbe tettem és már abból főzök, ami szobahőmérsékleten volt az elfogyott. Annak a végén kezdtem érezni a keserűséget. De a hűtős is olyan.
Gippazoid Novelties Inc.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz gippazoid #102657 üzenetére
Jaa ha fel van bontva egy hónapja, az fixen felejtős sajna, akárhol tartod. Még egy fekete presszó is, nemhogy egy világos. Legutóbbi keserű tapasztalatom szerint csak az adagonként fagyasztás marad olyan, mint mikor felbontod a zacsit. Szomorú, de ez van.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
bbuffy
senior tag
válasz Rush77 #102653 üzenetére
Nekem van tőlük ebből a kávéból zöld, én pörköltem, igy másfél hét után már szepen beálltak az ízek, de nem egy Etióp varázslat. Fogok pörkölni kicsit sötetebbet belőle, talán az jobb lesz. Cortadonak finom lágy, kevés savval.
A hybride ből, jókat pôrköltem, nem túl vilagosra, de jó savak vannak így.[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
-
bbuffy
senior tag
válasz Rush77 #102661 üzenetére
Sztem ott a pörköles ment mellé akkor. Én is nichevel darálok vhol 15 környékén a szimplát. Dupla renekával 21 nel. Mondjuk ez most a hybride.
Tegnap pörköltem El Salvadort, ugyanabból az eresztésből. Meglátás....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Rush77
aktív tag
Igen. Pont ez a bajom nekem is. Általában nekem valahol 10-15 között mozognak a kávék a Niche-el.
Ez meg most már 2-n van.A Hybrid nekem is jó volt de ez sehogy sem adja ki.
-
bbuffy
senior tag
válasz Parci #102663 üzenetére
Igen, a vilagos nekem sem adta annyira. Ezt az utolsót ezért is vettem sötétebbre. Mondjuk párszor rácsúsztam már ami nekem barna az biztos jó dologra, és nem lett az igazi. Muszáj sötetebbre úgy látszik.
De a Hondurasinál meg forditva volt. Mondjuk az a kávé túl sokat nem tud gyümi szinten. Inkább a kakaó, mogyoró vonal.Most irt a német hogy van jó yirga készleten, jó áron. Onnan fogok rendelni kicsit többet. Amit ott vettem mind jó volt.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
gboszi
senior tag
Sziasztok, kézi örlőt keresnék 10-15 a plafon. ha van valakinek megunt, vagy csereérett, vagy elfekvőben, vagy csak annyira akar segíteni nekem, szóljon. Köszi
"If you're good at something, never do it for free!"
-
WarLock07222
tag
Szerintem írj nekik egy mailt, aztán küldd vissza Szegedre. Hátha megtudjuk hogy valóban lehet-e a Loringgal hibázni, vagy user error.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz gboszi #102667 üzenetére
Hario Skerton Pro
Ez szerintem a legolcsóbb, presszóképes őrlő, ha esetleg belefér. Persze nagy-nagy kompromisszumokkal, de elindulni valahonnan. Ha kotyogósra elég, akkor pl. Hario Mini Mill Plus."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Balus
tag
válasz Rush77 #102672 üzenetére
Én is rendeltem a karácsonyi csomagból, csak zöldben. A 3 kávéból a Nicaragua Pacamara Natural volt az, aminek már az illata is ütős volt még zölden is. Kicsit olyan, mintha fermentált lett volna. A pörkölés után is nagyon ízlett.
A másik 2 kávé a csomagból inkább átlagos volt (Nicaragua Maracaturra Honey, El Salvador). A 2. pörkölés még pihen, remélem sikerül valami többet kihozni belőlük.
-
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz gboszi #102667 üzenetére
Szép estét.
Az elöttem szólóval kicsit vitáznék legalábbis én nem szerettem a hario skeleton prot a gaggia baby mellett. Nem konzisztens eredmény, sok törmelék szerintem enyit tudhat egy jól megválasztott Kínai Pl. alzánál vagy az árukeresőn. Én már csak a brikkához használom néha. Ha találsz egy tuningoltat használtan az talán.
Esetleg nézd meg az Avx-nél ott lesznek valami új örlők. Ott vannak olcsóbbak is. Én inkább próbálnék valami fém örlőműves darálot venni, azok inkább tudhatnak presszót. De az itthon nincs 20 ezer alatt.[ Szerkesztve ]
-
Crondore
tag
válasz Rush77 #102653 üzenetére
Én tegnap bontottam Nikarauga Pacamara Natural -t, nem hogy Niche közeli őrlőm nincs de egy cm702 -esel nyomom. Szóval ez az omni roast nekem új vonal. De írom a lényeget. Szimpla (tudom, tudom) ims szűrő, daráló állás ugyan ott ahol a olaszos vonalat darálom - ez nekem is furcsa volt alapból finomabban indultam, PID 95 fok. 11g -> 35 mp -> kb 35 ml. Igazából nem tudom mit kellene éreznem, de amit érzek: semmi citrom(olyat már ittam tudom milyen), inkább mintha cukor nélküli vegyes gyümölcs levet innék. Nekem semmi kv jellege nincs a megjelenésen kívül, azt is kicsit hígnak érzem, de úgy tudom az normális, crema kevés, az én ízlésemnek világos is de nem fehéredett ki. Amúgy nem tudom, lehet ti már ezt is citrusosnak éreznétek, és nálam tompább az erre valóérzékenység. El fog fogyni gondolom, de nem ez lesz a kedvenc vonalam kvból, viszont legalább ilyet is ittam/főztem.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz RetepNyaraB #102673 üzenetére
Ezt az ellenségemnek se ajánlanám. Én ezzel kezdtem a kávés pályafutásomat. Legfeljebb arra jó, hogy elvegye a kedved az egésztől, ha ezt tényleg presszóra akarod használni. Egy french presst hunyorogva letekernék, illetve meginnék vele, esetleg a V60-vel lehet próbálkozni ha nem túl nagyok az elvárásaid.
Nálunk itthon egy ILYEN, Rhino van elfekvőben. Használni nem használjuk semmire, de élményre amúgy legalább 10x jobb, mint a linkelt Skerton. Presszót nem próbáltam vele, de nem hiszem, hogy túl jól teljesítene hozzá. Szívesen megvállok tőle, mert tényleg abszolút nincs elővéve.
-
hoffman_
nagyúr
ezt most csak úgy itthagyom: [link]
nem tudom elengedni a Dedica-t, nem visz rá a lélek még, hogy 200+ pénzt adjak egy Siliva V6-ért. szerintem még mindig többet tud az EC685, mint én, hiába próbálkozom. és különben is, szebb a kávé a végén, mint a La Marzocco
szerk.: nagyon jó feelgood vidi, kellemes zene, szuper beállítások. kár, hogy elrontja a tejes mókával félúton, de azért innám.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
pbalint
csendes tag
Jól látom, hogy a 2 adag között nem állít az örlőn?
Érdekes. -
Peti...(16v)
tag
válasz Toobee #102633 üzenetére
Kösz mindenkinek az utánajárást és a sok új infót vízügyben!
Akkor egyelőre úgy tűnik, hogy ha ivóvíznek és kávégéphez is ugyanazt a rendszert használnám, akkor a BWT a megoldás. Most már csak azt kéne eldönteni, hogy melyiket érdemes megvenni, a lakossági vagy a vendéglátós kivitelt?
Ha jól nézem, akkor egy ilyen V-s meretű Bestmax Premium patronnak ugyanannyi a szűrőkapacitása, mint az MP400 patroné (azonos vízkeménység mellett), cserébe előbbi 36e Ft, utóbbi pedig 45e. Ha félévente cserélem, ez évi 18e Ft diffi. Hosszútávon ez azért nem mindegy.
A szettek árában is van különbség, a lakossági szett ára 15% kedvezménnyel 143.650 Ft, míg ha a vendéglátóst összeválogatom magamnak, akkor arra 114.200 Ft jön ki, csövek nélkül. Ezekkel számoltam: Bestmax Premium V patron + flex fej + átfolyásmérő + 1-utas csaptelep.
Persze utóbbi esetben ez egy plusz csaptelepet jelent, de nálam ez nem jelentene akkora hátrányt, sőt...
Tehát ha nem tévedtem a fenti számításoknál, akkor a vendéglátós szett jobban megéri. Vagy rosszul nézek vmit? -
Bazsee71
őstag
-
this_is_why
csendes újonc
Kaffeezentrale.de oldalon kívűl tudtok esetleg még olyan kávés webshopot (EU-n belül) ahol feltüntetik a pörkölési dátumot?
-
-
hoffman_
nagyúr
-
Toobee
veterán
válasz Toobee #102669 üzenetére
Na, akkor előkerült nálam is a Nicaragua Pacaramara Natural. Citromlének nem nevezném, de ittam már izgalmasabb kávét is, azaz nálam bőven az iható kategóriába kerül. Rögtön kétféle elkészítéssel próbáltam ki, készült egy 16,5->35g, illetve egy finomabbra állított, hosszabb kivonatolással (0,5 majorral finomabb) 16,5->50g, fejhőmérő 92 fok körül mindkét esetben. Nekem az első ízlett jobban, egyébként az is kb fél major fokozottal finomabbat igényel, mint amiket általában iszok (ez az Etióp AVX-re is igaz volt). Délután megnézem filternek is.
Őrlőből nincs hi-end nálam, csak egy Sette 270 Wi.
https://barbieripnk.hu/
-
WarLock07222
tag
-
Toobee
veterán
válasz WarLock07222 #102693 üzenetére
Sajnos még nem, csak egy fejhőmérőm van pluszban.
https://barbieripnk.hu/
-
norkov84
tag
válasz WarLock07222 #102693 üzenetére
Én sokat nézegettem az ő profiljaikat, de véleményem szerint azok akkora vízhozamig elmennek, ami bőven több pl. egy szűkítőzött Gaggia-nál.
Nálam “faltól-falig” van a (portafilter alakú) Kalmár féle műanyag karral a szelep, így olyan 210fok a mozgatható tartomány. Ezzel zárt állapotból úgy 150g/30s-ig tudom nyitni, de már azzal is bőven felszalad az OPV-n beállított nyomásra.Így nekem a következő rugós-karos profil vált be eddig, főleg a Kalmár-féle kávékon: nagyon kicsit nyitva, lassú nyomásfelépítés 1-1.5barig, 10s előáztatás, majd lassan nyitva nyomás fel kb. 10s alatt 9barra (nyitás falig), innen lassan a csapolás végéig ejtem, lehetőleg lineárisan 5-6barig.
Bár Wizzard és sz. zs. tanácsára pont ma néztem a Banti Nenkán úgy, hogy előáztatás után csak 7barig engedtem és onnan le 4-ig a csapolás közben... tényleg mintha kevésbé lenne savas, kicsit édesebb-letisztultabb. Majd még próbálgatom ezzel. -
bl4ze
veterán
válasz this_is_why #102683 üzenetére
Én sajnos nem, pedig kerestem bőszen.
Ha esetleg tudnál, találsz - ne tartsd vissza.:. bl4ze .:.
-
kisati748
csendes tag
válasz Toobee #102696 üzenetére
Azon nem gondolkozott még valaki, hogy ide
fúrni egy 6-os menetet és beletenni egy olyan csavart mint a fejbe és hátra átvezetni. K hőelem digitális kijelző.
A fejre meg mehet a nyomásmérő."Valójában minden semmilyen. Mindig attól lesz valamilyen, amiért te azt hiszed, hogy olyan amilyen."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Projektor topic
- Renault, Dacia topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Diablo 3
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- MILC felhasználók szakmai topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest