Hirdetés
- Facebook és Messenger
- Mikrotik routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Banggood
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Proxmox VE
- 2 billió dollárt hozott a tavalyi év az NVIDIA-nak
- eBay
- Kína exportkorlátozást vethet ki az akkumulátortechnológiákra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Froclee
őstag
válasz boorit #38779 üzenetére
Klasszikus freelancer poziknál inkább órabér jellemző fizetetlen szabival, de ha egy rendes cégnél dolgozol csak épp külsősként, akkor a havi bér fizetett szabival is előfordul + egyéb benefitek (RSU, munkaeszköz, tanulmányi/egészség keret, szülői szabadság stb). Nekem most épp utóbbihoz van szerencsém.
Egyetértek, hogy 90k alatt kevésbé érdemes seniorként.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
Orosz Geri update-elte a Trimodal kompenzációs modellét. Itt a cikk.
kexksz: a cégnek hanyadik befektetési köre és mennyi pénzzel?
-
Froclee
őstag
válasz nyunyu #37026 üzenetére
"gyakorlatban ha túl sok pénz áll lekötetlenül a Kft számláján (0,0000000% kamat!)"
Tipp: én dollárban kapok fizut és Wise Business-en MMF alapú perselyben tartom (5.05% APY jelenleg).
"kb. 30%-ra lehet leszorítani az effektív adókulcsot"
Érdemes hozzátenni hogy a SZOCHO plafon miatt minél több pénzt keresel, annál kisebb lesz az adókulcs.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
Sajnos ilyes kevés félretett pénzzel iszonyatosan nehéz 1-ről a 2-re jutni, pláne ha extrémebb tervei vannak az embernek (több utazás per év, saját tágas ingatlan, korai nyugdíj pl 50 évesen, ne adj isten nyaraló). Mi végül ezért is maradtunk itthon, a progresszív adózás miatt minden nyugatabbi ország rerabolna engem. Most a fizum 70%-a kb megmarad és a fentebb említett pénzügyi célok sem elrugaszkodottak.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
-
Froclee
őstag
válasz Vision #34013 üzenetére
Redditre szokott írni egy Bécsi forma, ő azt mondja 65-75k között van a senior bér, felette ritka. Progresszív adózás miatt elég szarul is skálázódnának a magasabb fizuk.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz vegetableman #31552 üzenetére
Jó pénz a fél millió, de én pl az általad említett kötöttségekkel nem fogadnám el. Ha nagyon kell a pénz, tovább keresnék.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz Froclee #31209 üzenetére
Ja, látom viszonylag egyszerű logika alapján dolgozik. .NET-et még beledobhatta volna a keyword-ök közé.
-
Froclee
őstag
válasz geleati #31207 üzenetére
Nekem a LinkedIn keresője nem túlzottan jött/jön be, utolsó 2 helyem HackerNews-ról van. Egy faszi írt egy weblapot, ami szebb formában összesíti, 1-2 logikai rendezéssel fűszerezve (pl programozási nyelv szerint).
szerk.: vicces hogy itt több Rust munkát talál mint C#, de lehet csak az algoritmusa rossz.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz Vision #30626 üzenetére
Dehogy olyanokat árul.
"Megnéztem a weboldalát, és nekem ez volt az érzésem."
Mondjuk nem tudom melyik részét nézted a weblapnak, de OfficeShoes-ban nem 80k-1millió között van az átlagár legjobb tudomásom szerint. (Vagy épp 4.5 milló.)
Ezek limitált lépők, amiket máshonnan kb max botokkal lehet beszerezni mert olyan hamar elfogynak. Szóval ezt pl hagyományos boltokban (Nike/Adidas) nem tudod megvenni, csak resellerektől.
Egyébként 2-3 éve én is adtam el neki cipőt. Emlékszem csodálkoztam, hogy fiatal kora ellenére milyen gyorsan tudta a pénzt leszámolni az ujjaival.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
Bakker. Egyre inkább elgondolkodom rajta, hogy beadom a derekam és jövőre megtanulok kriptot fejleszteni (Rust, TypeScript, Solidity). Nevetséges, hogy seniorként 200k$-t is el lehet kérni. (pl)
Most beszéltem egy csókával egy másik fórumon, aki 190-et keres remote. (Lehet itt is jelen van?)
Az a baj hogy nem igazán szeretem és nem hiszem hogy élvezném.
-
Froclee
őstag
válasz mandleee #29051 üzenetére
Ezen a kijelentésen én is tökre csodálkoztam, soha nem vettem észre lassulást vagy várakozási időt MB Pro-n. Pláne az új Silicon procisok brutálisan faszák, amellett hogy némák.
Nálunk a lokál dev környezet docker-compose-ról megy (10 db konténer) és észre se veszem, hogy fut a háttérben.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
Itt egy amcsi cégnek a compensation calculator-ra.
Ha jól értem ez nagyjából ugyanaz, mint a GitLab-é: 1.0x szorzó San Francisco, és onnantól lefelé minden más. Magyarország 0.6x. A szenioritás a másik faktor.
szerk.: környező országokat végigpörgettem, mindegyik 0.6. Németország 0.65 többnyire. De pl Hollandia 0.6, Belgium 0.6, Svédország 0.6. (Svájc-Zürich 0.91 )
Így viszont a megélhetéshez képest Magyarországi bér még egész csinos.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
Most vettem észre hogy Orosz Gergő fizu-gyűjtő oldalán (TechPays.EU) már vannak magyar fizetések is. Hátha valakit érdekel.
Sajnos az nem látszik (vagy nem látom?), hogy melyik adat mikor lett hozzáadva.
A másik, ami fura, hogy remote munka is van közte. Remote munkában szerintem, hogy konkrétan melyik országban dolgozol irreleváns, szóval ott valami olyasmi, hogy "central europe" jobb lenne. Csak mert így tele van szórva a sok forintos fizetés euróssal meg dollárral.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
Illetve tudom, hogy sokaknak itt nem számít, de teljesen más személyes kapcsolatot tudtam kiépíteni a kollégákkal, amíg "helyben" dolgoztam. Sokszor visszasírom azokat időket. (Csak bizonyos szempontból sírom vissza persze. ) Remote is el lehet jól beszélgetni, de nem ugyanaz, mint mondjuk együtt ebédelni, sörözni stb.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz Oppenheimer #27036 üzenetére
Az jogos, hogy alkalmazottként végülis nincs vele macerád, viszont ha remote dolgozol, akkor már lehetne máshogy is. 🤷♂️
[ Szerkesztve ]
-
-
Froclee
őstag
Bértárgyalás tippek, trükkök
Utóbbi pár hónapban kezdtem el “igazán” tárgyalni és nem rábólintani az első ajánlatra. Egész szuperül sikerült. Gondoltam megosztok pár stratégiát, ami bevált.
Preface: leginkább Orosz Gergő Rahul Pandey-jel készített videója inspirált, láttam kb 10x. Többnyire ez a jegyzet a videó fontos részeinek a magyarra fordítása.A nulladik lépés, hogy helyesen árazd be magad. Ne fölül, ne alul. Például kontraktorként ne lőjj San Franciscoi árazásra, mert hoppon fogsz maradni. Nyugat-európai színvonal az korrekt és elérhető.
Nézd, meg hogy az adott cégnek melyik kompetenciáid értékesek, mert lehet hogy pont olyan kell, amiben még nem vagy túl tapasztalt, aztán pofáraesel, ha húzzák a szájukat a bértárgyaláson. Pl. több leadership skill kell, mint amit neked van.
Dönts el egy sávot. Mondd be a sávot az interjúsorozat elején, ha megkérdezik. Figyelj, hogy ne lődd alá, mert tuti hogy a sáv alja felé fog az ajánlat közelíteni, mint a teteje felé.
- Priorizáld a cégeket, ha többel is beszélgetsz. Ha van olyan, ami érdekesebb, mint a másik, megérheti kevesebbért is odamenned. Jobb, ha minél hamarabb eldöntöd.
- Ide kapcsolódóan. Ideális esetben hasonló idővonalon kellene futnia az interjúknak, hogy egyszerre érj a végére és versenyeztetni tudd őket. (Amúgy ez gyakorlatban szerintem ritkán jön össze.)
- Összehasonlításkor ne feledd figyelembe venni az egyéb kiegészítőket. Ne a teljesítmény alapút, hanem a fixet. Csak azt, ami szerződésbe van foglalva.
- Minden jobb, mint szemtől-szembe tárgyalni. Mikor egy tárgyalóban ki akarnak csikarni egy igent belőled, átvitt és szószoros értelmében is a sarokba vagy szorítva. Telefonon, emailben, chat-en könnyebben le tudod “lassítani” a beszélgetést.
- Egy ilyen tárgyaláson vagy ők nyögnek be valamit vagy téged kérnek meg, hogy nyögj be. Ha téged kérnek meg, akkor mond a fent említett sávodat (nyilván). Ha nyitottak rá, szuper, innentől már haza kell tudnod terelni. Ha nem, olvass tovább.
- Szögezzük le, hogy a toborzónak a legfontosabb, hogy egy igent kimondj a tárgyalás közben (!). Sose mondd ki az elsőre. Rahul a videóban azt mondta, hogy ő mindig minden ajánlatra azt válaszolja, hogy “hmm, interesting”. Én azt szoktam mondani, hogy “nem rossz nem rossz, de sajnos ennyiért még nem éri meg váltanom”. Ami többnyire igaz is egyébként. Ugyanitt: ha megkérdezik a jelenlegi fizud, természetesen többet mondj, mint a valós. Ne kezdj el ott rajta gondolkodni, hogy mennyi az annyi, mert le fogsz bukni.
- Lehetőleg tereld is át aszinkron mederbe. “Nem hangzik rosszul, gondolkoznom kell rajta, családommal még szeretném megbeszélni; más cégekkel is beszélgetek” és társai. Később email-ben teljesen összeszedetten tudsz nekik később megfogalmazni egy nem “elizgult” választ.
- Add meg a tiszteletet a másik félnek. Ne nézd hülyének, ne használj sértő szavakat. “Ez rossz”, “ez gyenge ajánlat”, “elkeserítő”, “nem tetszik” stb. Ezek sértőek és rossz benyomást fogsz kelteni. Ezért is jó pl. Rahul “interesting” szava, mert misztikus: felkeltette az érdeklődésed, de ugyanakkor benne van, hogy felejtős.
- Miután visszautasítottad, meg fogják kérdezni, hogy na akkor mi. A sávodban ráböksz egy számra. Ha nem tetszik nekik, valószínű, hogy még tudsz erőlködni. Pl mond azt hogy a másik cég, ahol interjúzom, ott megadnák ezt, de ti jobban érdekeltek. (Nem tudom, hogy popular vagy unpopular opinion, de ezt én pl simán bekamuzom is - kockázatos lépés lehet és baromi könnyen két szék közé eshetsz, szóval nem feltétlen ajánlom.)
- Olyan is előfordul, hogy miután megemlíted, hogy több cégnél interjúzol, megkérdezik hogy mi az az összeg, amiért lemondanád a többit és azonnal igent mondanál. Ezen a ponton a sávod tetejéhez közelíts.
- Tisztelethez kapcsolódóan: ne csinálj magadból hülyét. Ha hosszas tárgyalások után rábólintottál egy összegre, ne menj vissza hozzájuk háromszor, hogy jaj mégis inkább y kéne. Gáz.Egy érdekes pont, amit Gergő mond a videóban: még soha nem volt olyan, hogy visszavontak egy ajánlatot, mert túl sokat kért az ember. Tartsd fejben.
Előfordulhat, hogy az interjún nem annyira sikerült megmutatnod magad, pedig tudod, hogy többet tudsz. Ne keseredj el, ha jó a cég, akkor észre fogják venni hamar és tárgyalópozícióba találhatod magad újra egy jó emelésre. Ne szalassz el egy jó lehetőséget emiatt.
Mindenképp hozzá akarom tenni, hogy nem csak a fizetés a fontos. Annál is fontosabb, hogy mennyire érzed magad jól egy munkahelyen, milyen a munkakörnyezeted, milyen a munkabeosztásod, mennyi a szabid (pláne kontraktorként), mennyi időd marad a hobbijaidra és hogy mennyire tudsz előre haladni a karrieredben. Pl. ha programozóként őskövület technológiákkal dolgozol akkor megérheti elkelni akár hasonló fizetéssel is olyanra, amivel releváns tudsz maradni a piacon a jövőben. Kegyetlen egy világ ez és le lehet maradni.
-
Froclee
őstag
válasz Chaosftw001 #26564 üzenetére
Hays + idei infláció + mennyire bértárgyalsz jól.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
Alkalmazotti státusznál szokott lenni egy közvetítő cég, amelyiknek van magyar telephelye. Ilyenkor forintban kapod a fizetést. (A kontraktori megoldásokat meg elmondásod szerint ismered, szóval csodálkozom a kérdéseden?) Egyébként KATA vagy Kft a két legáltalánosabb vállalkozási forma.
-
Froclee
őstag
Egyébként erre egy ékes példa a GitLab. Tökre szimpi cég amúgy, de ettől kicsit visszarettentem(, aztán pont belefutottam másik lehetőségbe hasonló domainben, ami bejött).
Egyébként én is egyetértek, hogy nem adhatnak mindenkinek San Franciscoi fizetést, de azt preferálnám, ha kis országunkat mondjuk egy közép-nyugat európai sapka alá vennék. (Nem volt ezzel gondom, ahova eddig interjúztam amúgy.)
-
Froclee
őstag
válasz kexksz #26430 üzenetére
Sőt, amennyire láttam amerikai cégek 99%-a amerikai munkavállalót keres.
(Itt most igazi amerikaira gondolok, ahol amcsik a csapattarsaid is.)
Eredeti kerdesre reagalva meg. Ha jo ceghez jelentkeztel, akkor mindegy hova valosi vagy, a tudasod fogjak nezni. Ha pedig a penzen akarnak sporolni, akkor nem jo ceghez jelentkeztel. Ha tenyleg ugyes vagy, szerintem nem jellemzo a garasoskodas.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz Revolit #26402 üzenetére
Az elsőn kívül a többi akkor igaz, ha projektekre szerződsz le, nem pedig egy céghez "sima" munkavállalóként. A fizetett szabadság pedig változó cégenként, én pl most épp kapok (fix havi díjam van).
Előző cégben egyébként engineering director is számlázott.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz Ron Swanson #26300 üzenetére
Pesten 1m simán el tudnál kérni szerintem.
-
Froclee
őstag
válasz Oppenheimer #26265 üzenetére
HackerNews-on a havi thread-et nézd, és ne feledd hogy alul lehet lapozni. Nekem legutóbbi 2 melóm innen van.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz #79563158 #26085 üzenetére
Igen, pont ezt csinálom. Egyébként sajnos a pénzem 85%-a be van fektetve, és idén nem fogom tudni kihúzni év végéig a "maradékból" (nehéz minimálbéren megélni ) , szóval valszeg egy kis pénzt ki kell emelnem majd a befektetéseimből. (Most épp ez annyit jelent, hogy Nexo-n nem kötöm le fixed term-re a stablecoin-jaim.)
"milyen gyakran lehet ezt csinalni anelkul, hogy a NAV-nak szemet szurna" ez alatt mit értesz?
Contractor-laptopos téma: szerintem is a legtöbb helyen adnak eszközt security miatt. Előző helyemen amúgy pont nem adtak és vennem kellett. Új helyen adnak, most rajtam is ragadt az 1 millás macbook. Valszeg eladom.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz dellfanboy #25793 üzenetére
Pest.
Bandus: az tök jó, hajrá. alkudozz viszont mindenképp. nekem 80-90k range-et mondtak, amire azt mondtam, hogy nekem nem éri meg, mert nem elég nagy előrelépés. megkérdtek végül, hogy mondjak olyan számot, amit egyből elfogadnék.
-
Froclee
őstag
Váltok, a mostani sajnos nem jött be annyira. Új:
- Software dev, 6 év tapasztalat. Backend, frontend, cloud-ban is otthon vagyok.
- ez épp Golang (és AWS), de egész sok nyelvben otthonosan mozgok.
- full remote
- Startup (amcsi székhely, de amúgy európai)
- évi 100k USD. ezért is harcolnom kellett meglepődésemre. sztem amúgy nem elég magas a tudásomhoz, de remélhetőleg rájönnek.
- 60k equity 4évre (privát cég), 1 év cliff
- 26 nap fizetett szabi, és összes nemzeti ünnepnap
- és egy benefit amiről még sose hallottam ezelőtt: céges (virtuális) bankkártya, amiről havi 400USD-t költhetsz munkaeszközökre, sportolásra (sporteszközökre is), koncertekre, orvosra, GitHub adakozásra meg hasonlókra.
- contractor. munkaeszközt azt adnak (MB Pro).A havi Who's Hiring HackerNews thread-en találtam amúgy.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
Igen, van egy ökölszabály. Az, hogy a szabadságodra (és nemzeti ünnepekre) nem kapsz pénzt. Tehát úgy számolj, hogy ha pl 25nap szabira el akarsz menni egy évben, akkor úgyse kapj kevesebb pénzt, mintha alkalmazott lennél. (Nem tudom magyar céghez mennél-e, de) Cafetériát sem kapsz tipikusan, szintén érdemes lehet belekalkulálni.
A cég ahol én dolgozom, ők fekete-fehéren megmondták, hogy alkalmazottként és contractorként milyen juttatásokat kapnék, döntsem el, hogy melyiket válasszam. Így, hogy minden infót megkaptam, viszonylag hamar össze tudtam hasonlítani a számokat (kis könyvelői segítséggel).
Még annyi, hogy kapsz-e munkaeszközt vagy sem, az megint cégfüggő. Jelenlegi helyemen nem adtak, de interjúztam olyanra, ahol igen.
szerk.: legelső gondolatom visszatérve. interjúztam olyan céggel is ahol fix havi bér volt végtelen szabival. az frankó mondjuk.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz Kukipapa_rr #25406 üzenetére
Ezt kb félévente kitárgyaljuk a topikban. Ha jól értem, azért ez a processz mert 1 pozira van mondjuk 500 jelentkező FAANG-ben és ez a leghatékonyabb módszer a szortírozásukra. Másrészt simán előfordulhat, hogy tényleg kapsz hasonló bonyolultságú feladatot (pl a BigQuery engine-jét kell fejlesztened, vagy mondjuk a Google motorját). Aki ilyen nehéz feladatot meg tud oldani, az valamilyen szinten garantálja, hogy ennél egyszerűbbeket is (mittomén, pl fél nap alatt megérti a Terraform működési elvét).
Ugye ebben a topikban többször meséltem arról, hogy HackerNews-on régen posztolt egy srác, hogy imposztor szindrómája van, mert miután elvégezte az egyetemet, hónapokat LeetCode-ozott 8 órában és szinte játszi könnyedséggel átment a Google interjúján. A problémája viszont az volt, hogy még nem használt Git-et, nagyobb kódbázist nem látott még soha életében és egy csomó más alap dologról gőze sincs. A kommentelők legtöbbje azt válaszolta neki, hogyha átgázolsz egy Google interjún, akkor az általad felsorolt dolgokat is órák kérdése alatt megérted. Sajnos sose tudom megtalálni a posztot, de még igyekszem keresni.
Egyébként emvy biztos tud edukáltabb választ adni.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz dellfanboy #25403 üzenetére
Majd frissíts itt a topikban légyszi, kíváncsi vagyok.
Pár éve én elbuktam náluk LeetCode-on. (Asszem Dijkstra volt az egyik feladat, a másikra nem emlékszem.) Most engem is újra kerestek, mint Drizzt.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
Egyébként durva hogy azonos cégeknél mennyire változóak a fizetések ugyanarra a pozícióra. Ha megnézitek a booking.com-os senior fejlesztőket (amúgy miért az adatok fele booking.com-os? ) nagyon durván széles skálán mozognak.
Meg vannak, akik szarul tárgyalnak. Pl. Principal engineer 90k DAZN-nél.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz Jhonny06 #25313 üzenetére
Saját Kft, garantált bérminimumon vagyok: bruttó 260k/hó => nettó 172.900 Ft. Év végén veszem ki osztalékban a maradékot.
A teljes bruttó fizetésemnek a 72.84%-át tartom meg év végén. Illetve kicsit többet, mert ezt még tavaly számolta ki a könyvelő és azóta 15-ről 13%-ra csökkent az SZJA.
A KATA sem rossz, csak ahogy egyre nő az ember fizetése, a 40%-os büntivel már nem éri meg egy összeg fölött. Szóval úgy voltam vele, hogy kezdem egyből ezzel, és akkor nem később átállnom. Plusz legalább el tudtam számolni a Macbookomat.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
Orosz Gergő oldala (TechPays.com), ahol önbevallásos alapon beírhatod a fizudat. Egyelőre csak pár darab nyugat európai ország van fent, de aki remote dolgozik, annak érdekes lehet alkudozáskor.
ON is legyen: én is remote dolgozom (szoftverfejlesztő, 6 év tapasztalat), most kaptam emelést: 85k EUR/év. Holland cég. Ezeket elnézve, lehet nézelődnöm kéne újra viszont.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
Kis érdekesség. Mennyit keresnek a szoftverfejlesztők Hollandiában. (Orosz Gergely)
-
Froclee
őstag
válasz DanielLong #24740 üzenetére
Igen, bár az osztalékot rosszul számoltam, ahogy JoinR is mondta.
Minimálbér esetén SZOCHO: (200k * 24) - (12 * 260k) = 1.68millió. 1.68millió * 13% = 218 000Ft. A könyvelőm levezette egy excel táblában 27 millió forintra és 27,16% (kft) vs 27.82% (kata) jött ki (ő még 15% adóval számolt tavaly). Ez úgy, hogy KATA-ban még van HIPA+iparkamara, Kft-ben pedig egy csomó más (tb, szja, szocho, szakho, tao).Szóval jah, marginális a különbség ~25-29 millió forint éves jövedelem körül és sok az adminisztráció, de ha tudja az ember növelni a fizetését megérheti.
-
Froclee
őstag
válasz Oppenheimer #24730 üzenetére
December 1 óta tolom így. Holland cégnek dolgozom. Nekem semmi különbség nincs a napi munkában. Ahogy HoTDoG is mondta, saját eszközről kell viszont dolgozni. (Nekem pl nem volt, szóval vennem kellett. Kft-mmel le tudtam költségelni.) Amit szeretek:
- bármikor felmondhatok, nincs felmondási idő. (persze ki is rúghatnak, bár ez fejlesztőként nem különösebb probléma ugye. illetve sima munkavállalóként is bármikor kirúghatnak mondjuk. )
- kifizetik a túlórát. nekem órabérem van, nem napidíjam. előfordult, hogy volt kedvem hétvégén tech debt-el szöszölgetni, könyörtelenül kiszámláztam. a munkáltatómat nem zavarja, simán approve-olták.
- dolgozhatok egyszerre több cégnek is. viszonylag "könnyű" munkám lett, és lehet hogy pár hónap múlva még valami part-time melót berakok mellé.Amit tökre élvezek, hogyha több pénzt szeretnék keresni, akkor többet dolgozom. Ugye hagyományos munkavállalóként van egy stabil havi béred és ennyi. Így ha lelkiismeret furdalásom van valami hülye költésem miatt (mittomén veszek drága ruhát/mobilt), akkor pl neki ülhetek néha még pár plussz órát lehúzni a laptop előtt és ketyeg a money. Pl most januárban megtoltam eléggé, mert olyan kedvem volt, és 200 órát melóztam (kb ~3millió forintot utaltak).
Az adózás úgy működik, hogy kft-m van és minimálbéren vagyok. Az 192k bruttó, amiből 126 a nettóm. A maradékot pedig év elején lehet kivenni osztalékként, amire 30.5% az adó (szocho 15.5% és szja 15%). Pl 85k EUR (30 millió Ft) fizetésnél 12*192k a bérem az 2.3 millió. Marad 27.7 millió a cégben. Ezt osztalékkal kiveszem majd jövőre, amiből nekem megmarad a 70%-a (19 millió nettó). Havi költség a könyvelő mondjuk ~20k körül. (Nekem van egy rokonom szerencsére, szóval fele annyi.)
A kft azért jobb nagy összegeknél mint a KATA, mert jobban "skálázható" felfelé. Innen csak felfelé megy a fizetésem (ideális esetben persze ). És ahogyan növekszik, a 30.5% adó az mindig ennyi marad. Katánál a 40% "bünti" pedig ugye több, mint a 30.5%. Egyetlen gondom, hogy nem tudom sajnos így évközben befektetni a pénzemet, pedig pont most zuhant be a crypto piac és ideje lenne DCA-zni.A nettóm kb másfélszerese, mint ami előtte a bruttóm volt.
Érdekesség, hogy a cég ahol dolgozom, pl engineering director-ok is vannak contractor-i megoldással. Azon gondolkoztam, hogyha magas szintre eljut az ember és okosan költekezik, kb beleférhet 2-3 évente lakást venni.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz KaszinoTulaj #24720 üzenetére
Hays medior közepe-teteje mondjuk. Asszem 800-900k körül van.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
Ezek a cég mind próbálnak is rá heggeszteni dolgokat, hogy kevésbé legyen rémálom.
Pl. Instagram strict modules + type checker, Dropbox-nak dolgozott Guido, ott is volt randevújuk a type-checkinggel stb.Nem tudom felfogni ezeknek, meg a Facebook-nak (PHP->Hack) miért éri ez meg. Gondolom túl nagyra nőtt a kódbázis ahhoz, hogy legyen értelme elkezdeni újraírni.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz #41635072 #24691 üzenetére
Na jó, rant on, először és utoljára.
Machine learning-re, matekos dolgokra, prototípizálásra, lightweight CLI-kre stb tökéletes.Webre szerintem max kis projektekre és alacsony load-ra jó. A Django, Flask meg többi web framework-kel csak az elején tűnik jó bulinak dolgozni, pár hónap után egy rémálommá válik. Még ha vannak is tesztjeid, nem tudhatod 100%ra hogy valamit nem csesztél-e el, sokszor az IDE jószívűségén múlik, hogy egy syntax/rossz import problémát jelez, vagy épp hogy az adott Python minor verzió támogatja-e, amit csináltál. CI pipeline-ban mocsok oda kell figyelni, hogy elkapja a (legegyszerűbb) problémákat és nem mindig sikerül. A package system egy rémálom, a Poetry próbál rajta javítani, de ott is mindig egy adott verzióra kellett pin-elni, mert totál instabil a cucc. A csúcsom, hogy ~30 percbe telt a lock file-t kigenerálnia egy nagyobb projekten .
Típustalansággal (szépen megfogalmazva) dolgozni egy gigaprojekten nekem egy rémálom volt és remélem soha többé nem kell. A FastAPI valamennyit javít ezen, de még mindig nem az igazi. Normális dependency injection ott sincs, fabrikáltunk valamit mellé. Pythonban async is olyan, amilyen, túl sokat nem ér.A Python egyszálú. Az előző cégem szerintem hosszú távon millió dollárokat spórolt volna, ha a backend-ből nem irdatlan (100tól-800ig autoskálázva) számú container instance-t kell futtatni, hogy alig pár concurrent request-et kiszolgáljon (~40-120). (Sima CRUD app.) És Uvicorn-nal hostolva sem lett a skálázhatóság csimborasszója.
Go/.NET Core/Java ezeket pár instance-ből megoldja izzadságmentesen.[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz quailstorm #24460 üzenetére
"De igazából nekem az lenne a lázálmom, hogy megtanulok németül, és országot váltva csináljam azt, amit most csinálok."
Ha az a lázálmod (ez nekem is új fogalom volt ) , hogy Ausztriában/Németországban/Svájcban dolgozz, nem kell semmire várnod. Angolul tudsz, szakmai tapasztalatod van, mi más kell?
Egyébként 4.5 év alatt 400k bruttót elérni a szakmában tényleg sovány. Néhányan ennél többet kapnak Pesten a BSc-ről kiesve 0km-esen.
Amúgy gondoltál már arra, hogy specializálódj? Ha jól értem, egyszerre kalapácsolsz embedded C-ben, meg C# lib-et is csinálsz meg WPF appot is.
"Ezen a lázálmon nem segít, ha elmegyek webezni vagy C#, esetleg Java kódkrampácsolónak."
Szerintem pont ez segítene a legtöbbet. Plusz kis devops és cloud. Érdemes az álláshirdetéseket megnézni, hogy mire van igény manapság.
"Megfogadom, hogy ideje megnézni más cégeket is, elvégre 2017 óta csak egy helyet ismerek."
A mi szakmánkban, ahol két kézzel kell levakarni magadról a fejvadászokat nagy hiba egy helyben toporogni évekig.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz Oppenheimer #24086 üzenetére
Nekem eddig nagyon bejön. Nekem egyelőre az egyetlen szembe tűnő különbség, hogy a túlórát fizetik a sima alkalmazotti léthez képest. (Illetve többet számlázok ki.) Medicover kicsit hiányzik, de túlélem. Eleinte van bőven macera a Kft alapítással.
Ami még jó, hogyha egyszer úgy leszek vele, hogy egyszerre 2 melót is tudok csinálni, akkor lesz rá lehetőségem.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz Ron Swanson #23903 üzenetére
Medior alja Budapesten. Nézz egy kommenttel feljebb (bár szerintem kicsit nagyok ott a számok).
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz juliabrilke #23885 üzenetére
Mikor SAP-nál dolgoztam, ott kaptak valami gravírozott díjat az emberek talán 5(?) évente. Előző munkahelyemen is jártak apróságok évfordulón. Szép gesztus, bár engem pl totál hidegen hagy. (Mondjuk amúgy sem tudok egy helyen lenni 2-3 évnél többet .)
-
Froclee
őstag
válasz CyberPunk666 #23874 üzenetére
Ha nem is kell mindent újratanulni, de meglepődnél mennyien nem hajlandók nyitni új technológiák felé. Ha valaki belekényelmesedik egy (régi) framework-be/programnyelvbe sztem kevésbé kellendő a piacon. Svájci bicskának sem kell lenni, de azért létezik egy jó balansz.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
+1 nálam is a házi feladatra, jobban szeretem stresszmentes környezetben. emvy opensource ötlet marha jó, lehet ellopom.
Ha valahova nagyon be akarok kerülni, simán megér nekem pár órát munkaidőn kívül. Múltkor GitHub-nak (mármint a konkrét cégnek (Microsoft)) szenvedtem össze 3 óráig valami API-t. Jó móka volt amúgy.
Persze ahova meg nem akarok nagyon bekerülni, ott én is elgondolkodnék, hogy akarok-e rászánni időt.
-
Froclee
őstag
Hollandia, backend developer kb 6 év tapasztalattal, 70k EUR + opciók (+ relokálás bármikor, ha akarok), az korrekt? Guglin néztem csak a salarykat, ott is hasonlók vannak.
emvy: köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
Senior dev contractori napidíj (golang, k8s, aws, ~700 fő) egy nyugat-EU cégnél kb mi lenne korrekt? 4-5-600EUR?
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz Drizzt #23479 üzenetére
Amúgy bárki bármit mond, ilyen távoknál egy kocsi azért kényelmesebbé teszi az utazást, még drága fenntartással is, meg a dugókkal együtt is. Legalább komfortos és tudsz muzsikát hallgatva az élet dolgairól elmélkedni. (Nyilván 10-15 perces utazásoknál már lehet ezzel vitatkozni.)
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
Én ugyan még nem vagyok EV, de félúton vagyok oda. Utóbbi ~2 hétben interjúzgatok full-remote külföldi helyekre. LinkedIn, StackOverflow jobs, Angel.co és a kedvencem a HackerNews Who's Hiring thread-je.
Illetve 3 hete egy hasonlót kérdeztem, akkor ezt a választ kaptam.
-
Froclee
őstag
-
Froclee
őstag
Régebben itt sokat vitáztunk, hogy hogyan érdemes fejlesztőt interjúztatni. Az otthoni "lecke" feladása mellett hangzottak érvek meg ellenérvek, köztük pl. hogy nincs megfizetve. Tökre meglepődtem, hogy találtam egy olyat, ahol meg van. Érdekes megközelítés.
(Egyébként a backendjük Perl, hogy kicsit letörjem a lelkesedést. )
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
válasz Felesbandi #23391 üzenetére
Köszi.
-
Froclee
őstag
Sziasztok. Senior fejlesztő vagyok. Ha tegyük fel úgy döntenék, hogy kipróbálnám a freelancer/kontraktorkodós/egyéni vállalkozós vonalat, hol lehet állást találni? LinkedIn-en a remote-nak jelölt külföldi cégek (mittomén pl GitLab, Elastic) ilyen alapon működnek vagy ez kifejezetten fel van tüntetve?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD HUN
- Szép! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 8/512 FHD HUN
- 486 CPU bazár
- S3 Trio64V2/DX 1 MB PCI videokártya
- Gamer Pc eladó! I5-9400F/Asus GTX 1660 Ti/16GB RAM 3000mhz/256GB SSD+500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest