Új hozzászólás Aktív témák

  • DjTaRsY

    aktív tag

    válasz szazbolha #33882 üzenetére

    Pontatlanok az ismereteid, avagy nem mindegy, milyen feltételek mellett hasonlítod össze két azonos hangszóró sorba illetve párhuzamos kötésének hatását illetve hatásának modellezését.
    Ha ideális feszültséggenerátoros gerjesztésed van, akkor sorba kötött második hangszóró miatt a körben feleződik az áramerősség, a hangszórókra fele akkora teljesítmény jut ahhoz képest, mintha ugyanezen gerjesztésre csak egy hangszóró lenne kötve, viszont kétszeres a sugárzó felület, így összességében ebben az esetben nincs hangnyomáskülönbség.
    Ám, ha ugyanerre erre a gerjesztésre párhuzamosan kapcsolod a két hangszórót, a fele eredő impedancia miatt a generátor kimenő teljesítménye duplázódik, innen fakad a +3dB a sugárzó felület duplázása mellé.

    Az unibox - most csak ezért letöltöttem - ha megfigyeled nem állandó feszültségű gerjesztés mellett számol, hanem párhuzamos és soros kapcsolás mellett is maximális terhelhető teljesítménnyel, így +6dB mindkét esetben a hangszóró oldaláról, teljesen más kérdés, hogy ebben az esetben a generátornak nagyon nem mindegy most ezt a teljesítményt alacsony impedancián nagy árammal kell-e leadnia. Ezért a soros kapcsolás a Teslában (pláne 2db 4Ohmos hangszóró esetén) a terhelő impedancia illesztése miatt indokolt szerintem.

    A membránkitérés és a teljesítmény közt nem egyenes arányosság van.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák