Hirdetés

Ezúttal bennfentes kereskedelemmel vádolják Elon Muskot

A Tesla egyik részvényese perelte be Elon Muskot, 7,5 milliárd dolláros bennfentes kereskedelemmel vádolja őt.

A Tesla egyik részvényese a múlt hét végén indított pert Elon Musk ellen: bennfentes kereskedelemmel vádolja, amiért 2022 végén több mint 7,5 milliárd dollárnyi Tesla-részvényt adott el, a vád szerint azelőtt, hogy a potenciálisan kiábrándító gyártási és leszállítási számokat nyilvánosságra hozták.

Michael Perry befektető szerint a Tesla árfolyama a padló felé indult, miután 2023. január 2-án nyilvánosságra hozták a számokat, Musk pedig szerinte tisztességtelenül jutott úgy 3 milliárd dollárnyi nyereséghez. A vád szerint Musk visszaélt a pozíciójával, megszegte bizalmi kötelezettségeit is, ahogy a Tesla vezetősége is, amikor ezt engedélyezte Musk számára. A per szerint Musk 2022. novemberében és decemberében adott el részvényeket.

Perry szerint miközben Musk azt hangoztatta 2022-ben, hogy a kereslet kitűnő a Teslák iránt, november közepén szerzett tudomást a vártnál alacsonyabb számokról, és azelőtt eladta a részvényeket, hogy az információkat nyilvánosságra hozták volna. Az akciók és a keresleti kérdések miatt végül valóban zuhanórepülést vett az árfolyam. Ha Musk a számok kiadása után adta volna el a részvényeket, az összeg csupán 55 százalékát tehette volna zsebre, állítják.

Musknak fájhat a feje a hasonló ügyek miatt, hiszen más részvényesek június 13-án szavaznak az 56 milliárd dolláros juttatási csomagjáról, ami ellen már egy bíró is fellépett Delaware-ben (ahol a Teslát alapították). Muskot vizsgálják a Twitter 2022-es felvásárlása és a tőzsdei törvények esetleges megszegése miatt is, de az amerikai tőzsdefelügyelettel már 2018 óta harcban van Musk. Egy másik részvényesi perben azzal vádolják Muskot, hogy megkárosította az X befektetőit, mert későn hozta nyilvánosságra a tulajdonrészét, hogy még több részvényt vegyen alacsony áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények