Új hozzászólás Aktív témák
-
csendes
addikt
válasz
gerixxx #4150 üzenetére
A korábbi válaszban hivatkozott fórum bejegyzésben [link], azt írták, amit te is tapasztalsz, hogy ezzel a kártyával 100%-ban nem működik a cinnamon. A kártya (RV280) 11 éves, catalyst támogatás már nincs rá, csak a nyílt forráskódú ati driver. Ha el is indulna a cinnamon, ezzel kártyával lassú lenne, a muffin ablakkezelő (a gnome-shell mutter-hez hasonlóan) alapból kompozitál, nem lehet kikapcsolni. A mate vagy xfce, de akár a KDE (ha van elég RAM, kikapcsolt kompozitorral próbálnám elsőre) is használható ezzel a kártyával és szerintem mindegyik jobb, mint a cinnamon. Persze próbálkozni lehet.
-
csendes
addikt
válasz
gerixxx #4138 üzenetére
Előbb-utóbb lesz hivatalos catalyst az rpmfusion-ban. Addig is érdemes ránézni a /var/log/Xorg.0.log-ra. Például nem lehet, hogy a vesa driver-rel próbálta indítani a cinnamont-t? A szabad forráskódú driver kétféle lehet: vagy xorg-x11-drv-ati vagy xorg-x11-drv-radeonhd (R500/R600/R700).
-
-
csendes
addikt
Jogos az észrevétel. Itt mindenki yum-ot használ meg korábbi verzióról frissít. Úgy látszik a hivatkozás alapján [link], hogy változtak az alapból telepített grafikus csomagkezelők. Alapból a gnome-software van feltéve (nem
csomagkezelő, hanem alkalmazástelepítő). Hát, mit mondjak, elég idegesítő
. De, ha valaki mégis ragaszkodik a régi dolgokhoz, akkor természetesen telepíthető a megszokott csomagkezelő, illetve a frissítő grafikus felület:
yum install gnome-packagekit-installer
yum install gnome-packagekit-updater
Vagy a yumex, ha valaki azt szereti. -
-
csendes
addikt
Megtréfált a SELinux. Bekapcsolom a gépet, erre kiírja, hogy a SELinux újracímkéz mindent, pár percig elszöszmötölt vele, aztán újraindult. Ez azért érdekes, mert már évek óta be van vésve a /etc/selinux/config-ba, hogy SELINUX=disabled. Ehhez képest a getenforce most kidobja, hogy "permissive", illetve
$ sestatus
SELinux status: enabled
SELinuxfs mount: /sys/fs/selinux
SELinux root directory: /etc/selinux
Loaded policy name: targeted
Current mode: permissive
Mode from config file: disabled
Policy MLS status: enabled
Policy deny_unknown status: allowed
Max kernel policy version: 28A "Mode from config file: disabled" elég vicces, mert akkor mégis ki engedélyezte?
Szóval bekeményített a SELinux, Hogy ez bug vagy feature, még nem tudom, mindenesetre a libselinux downgrade segíthet ezt időlegesen kikerülni, vagy pedig a kernel parancssorba kell beírni a selinux=0, ha mégsem szeretné valaki a SELinux-ot bekapcsolni [link]. Egyelőre én nem nyúltam hozzá, amíg nem zavar semmiben -
csendes
addikt
válasz
Carasc0 #4098 üzenetére
Fedora a nyílt forráskódról szól, de ha jól látom, akkor Radeon kártya van a notebookban, érdemes megfontolni, hogy esetleg mégis föltedd a catalyst-ot, sajnos az Fedora 20-ra még nem igazán van, ez alapján [link] telepíthető , de pl. gnome-shell-lel nem működik. A nyílt radeon driver egyre jobb, de a video dekódolást még azt hiszem, hogy nem támogatja, és ha nem akarod, hogy folyamatosan pörögjön a ventillátor, akkor az energiagazdálkodással is kell egy kicsit játszani, bár ez most már a DPM-mel (dinamikus teljesítményszabályozás) egyszerűbb [link].
Ami a gnome-shell-t illeti, hmmm, megoszlanak a vélemények, újfajta megközelítést alkalmaz, egy próbát biztos megér. Ha Windows-hoz hasonlót szeretnél, akkor KDE, ha valami egyszerűt, akkor Mate, Lxde, Xfce, stb. A gnome-shell 3.10-re még néhány hasznos "extension" [link] frissítése még nem elérhető (pl. menűk, "tiling" ablakrendezés, stb.)
Szóval a fentiek miatt egyelőre lehet, hogy inkább Fedora 19-et célszerű telepíteni. -
csendes
addikt
Fedup-pal frissítettem Fedora 20-ra, ha már tegnap hivatalosan is kiadták karácsony előtt. Majdnem simán ment, a Libreoffice miatt jelzett hibát már fedup közben, aztám a yum check is kidobta, hogy hiányoznak függő csomagok. Leszedtem, aminél gond volt, újra telepítettem a libreoffice-t. Aztán ráengedtem a distro-sync-et, az megint leszedte a libreoffice-t, megint újra telepítettem és aztán már jó volt. Onnan indulhatott a gond, hogy az fc19-es csomag verziószáma nagyobb volt, mint az fc20-asé. Az fc19-es kerneleket kézzel kellett leszedni.
Egyébként a mate-desktop talán egy fokkal még letisztultabban néz ki, pont olyan, mint a régi gnome2. A Gnome 3.10-zel sem volt gond, kivéve, hogy néhány extension még mindig nem érhető el 3.10-re. A gnome-classic-nál az mondjuk durva, hogy a rendszertálca (system tray), nem az alsó panelen van, hanem az alól ugrik fel, de a Topicons extension ezt megoldja, viszont így az egész gnome-classic-nak nincs sok értelme. -
csendes
addikt
válasz
Claude Leon #4086 üzenetére
Onnan látszik, hogy megy, hogy dmesg | grep zswap után visszaírja, hogy zswap: loading zswap, illetve zswap: using lzo compressor [link]. Azt, hogy mi történik, úgy lehet megnézni, hogy:
[root@linux frontswap]# grep . *
failed_stores:0
invalidates:0
loads:0
succ_stores:0
Mondjuk nálam nincs engedélyezve a zswap, de amint látszik, nem is kell sűrűn.
A zswap runtime engedélyezéshez a patch [link] júliusban elkészült, hogy azt nem tudom, hogy melyik kernel verzióban fogják kiadni nálam a 3.11.6-ban még nincs benne. -
csendes
addikt
válasz
Claude Leon #4083 üzenetére
Ha 3.11-nél régebbi a kernel, akkor édemes a zram-ot használni, ami gyakorlatilag egy virtuális tömörített adattároló a RAM-ban. Viszont a zswap kernel szinten működik, ezért gyorsabb [link]. Hogy a helyzet egyszerűbb legyen, van ezen felül zcache is [link], ami viszont nem működik együtt a zswap-pel.[link]
-
csendes
addikt
válasz
Claude Leon #4081 üzenetére
Még kísérleti jellegű a 3.11 kernelben, kernel pánikot okozhat az ütközés a memória felszabadításnál. Ha van elég RAM, akkor inkább lassít. Viszont a hibernálást gyorsítja, kevesebbet kell menteni és visszatölteni
Kernel paraméterek:
zswap.enabled=1 bekapcsolás
zswap.compressor= milyen tömörítő algoritmust használjon, ehhez nem érdemes nyúlni
zswap.max_pool_percent a memória hány %-át használhatja a tömörítésre
zswap.max_compressed_page_size maximális tömörített oldalméret, efölött a valódi swap-re küldi
Runtime is beállíthatóak a fenti paraméterek a sysfs-en keresztül, pl:
echo 1 > /sys/modules/zswap/parameters/enabled
Hivatkozások: [link][link][link][link] -
csendes
addikt
válasz
body007 #4066 üzenetére
Akkor nézd meg először, hogy jó fülön állítottad-e be az időzített altatást (hálózat/akku). Lehet, hogy az "Inhibit Applet" véletlenül be lett kapcsolva, vagy valamelyik futó alkalmazás vagy extension nem engedi elaludni. Nézd meg, hogy aktív-e a gnome-power-manager. Ha egyik se és sok időd van, akkor menj végig ezen a listán [link] és jelentsd.
-
csendes
addikt
válasz
body007 #4010 üzenetére
Olyan témát érdemes mate alatt választani, aminek van gtk-2.0 és gtk-3.0 változata is (a /user/share/themes alatt vannak a témák, és legyen gtk-2.0 és gtk-3.0 alkönyvtár is). Aminek nincs gtk-3.0 változata, ott van a szörnyű kinézet mate alatt. Alapból a Clearlooks-Phenix-et érdemes kipróbálni (= régi clearlooks), de vannak vadabb témák is, például a Blackmate.
-
csendes
addikt
-
csendes
addikt
válasz
body007 #3999 üzenetére
Csak akkor fagy néhány másodpercre, amikor indítás után először a bal felső sarokba viszem az egeret, akkor generálhat valami gyorsítótárat a szép hullámokhoz. Nálam integrált intel videó van. De inkább mate megy nálam, az nekem egyszerűbb. Nem lehet, hogy valamelyik extension okozza? Próbáld meg egyenként letiltani.
-
csendes
addikt
válasz
Shrike7973 #3978 üzenetére
Kétféle hibát okozott: az egyik miatt nem lehetett a bug jelentéseket elküldeni Fedora 19-re. [link] Itt egy paraméter ellenőrzésnél az abrt úgy döntött, hogy a "Schrödinger's Cat" nem szöveg, hanem bináris állomány, ezért hibát jelzett.
A másik hiba miatt bizonyos esetekben rosszul jelent meg a disztribúció neve. [link] -
csendes
addikt
-
csendes
addikt
Általában nem ajánlott a vakvilágból letölteni egy rpm csomagot, mert ki tudja mi van benne; a hivatalos fedora repo-k és az rpmfusion együtt szinte mindent tartalmaz. Terminálból elindítva a "yum localinstall" paranccsal meg lehet próbálni, illetve nézni, hogy mi a gondja. Lehet, hogy függőség hiányzik, de lehet, hogy az aláírás. Az rpm-mel aláírás nélkül is telepíthető, de előtte nem árt ellenőrizni, hogy tényleg megbízható a forrás.
-
csendes
addikt
Ez valószínűleg kernel bug, próbáld meg valamelyik korábbi kernellel. Még az is okozhatja, ha egy hubba több USB eszköz van bedugva és nem tud az alaplap elegendő teljesítményt leadni. Az alaplap, illetve az USB eszköz hibáját kizártad, de ilyenkor néha segíthet a gép teljes áramtalanítása néhány percre.
-
csendes
addikt
Régebben Fedora 18-nál párszor nekem is kiírta, hogy más is be van jelentkezve. Ha másik tty-ről is be vagyok jelentkezve, akkor ez jogos. Mostanában már nem fordult elő, leszedtem a cinnamon-t, csak gnome-shell és mate maradt. Mate alatt a startup-nál kilőttem a gnome-es dolgokat. Azóta nem fordult elő. Nálad van telepítve másik asztali környezet xfce-n kívül?
-
csendes
addikt
válasz
Shrike7973 #3873 üzenetére
A fordítóprogramnak hozzá kell férni a fejlécekhez, ezért a programkönytárakból a fejlesztői (devel) csomagok is kellenek. Ez minden disztribúcióval így van, ezért meglepő a cikk, amire hivatkozol.
A suspend utáni hibák a kerneltől függnek, van rá esély, hogy új kernellel menni fog.
Általában érdemes a nyílt videó meghajtóprogramot kipróbálni, valamilyen szinten a 3D gyorsítás is elérhető már hozzá, de lehetnek vele gondok. A hardveres videodekódolás sajnos csak a zárt driverrel megy.
Én biztosan kísérleteznék még, mert ez még ma is egy jó gép. Valószínűleg a dual-boot lesz a megoldás. -
csendes
addikt
válasz
Shrike7973 #3861 üzenetére
OpenSuse-ra van ghc és hugs98 is: [link]. Minden csomag megvan, csak repo-kból van sok, kicsit bonyolultan oldották meg.
Arch a legkevesebb szenvedés, mert egyszerű, minimális és teljesen rolling. A ráépülő disztróknak meg semmi értelme, a Cinnarch például az AUR-ból (felhasználói build script gyűjtermény) szedi a Cinnamont, vagyis semmi ellenőrzés nincs. Az ember vagy megtanulja az Arch-ot (Slackware-t, Debian-t, Gentoo-t, vagy épp Fedorát), vagy ha nem akarja, akkor már tényleg inkább Ubuntu, Mint, Mageia, Puppy, stb.
Fedorát is használok, mert egyrészt nekem tetszik a grafikus felület. Másrészt néhány dolog itt jelenik meg leghamarabb (kernel, fájlrendszer, virtualizáció). Harmadrészt egy olyan disztro, ami várhatóan hosszabb távon elérhető lesz (bár az egyes verziókat hivatalosan csak kb. 13 hónapig támogatják). A RHEL, CentOS, Scientific vállalati linux-ok erre épülnek, tehát még munkában is hasznos lehet. A minőségbiztosításra figyelnek, bár azért becsúszhat így is hiba. A hivatalos repo-kban csak szabad szoftver van, a többit aki akarja letölti az rpmfusion-ból.
A Debian inkább "pseudo-rolling" (a testing és unstable), itt elég jól összeszedték a rolling release dolgokat: [link]. A Mint nagyon jó kezdőknek, viszont a Mint Debian (testing) leginkább senkinek sem jó, a sima Debian sokkal egyszerűbb.
Amúgy egy leendő linux programozónak leginkább RHEL-t (vagy CentOS-t, Scientific-et és persze Fedorát) érdemes használni. Vállalati környezetben ezen kívül csak Oracle Linux-ot használnak, viszont az meg egy az egyben RHEL [link], illetve eléggé lemaradva van még SLES (vagyis SuSe). Ezt linuxra írtam, ezen kívül is van sok minden (UNIX, Solaris, Windows, stb.). -
csendes
addikt
válasz
csendes #3853 üzenetére
A fedup letöltötte az összes csomagot, aztán kiírta, hogy újraindíthatom a gépet. A grub-ban megjelent a fedup, szépen feltelepítette a csomagokat, a felső gombsorral lehet váltani a villogó Fedora logós plymouth és a konzol között, az utóbbin látható az előrehaladás is (telepítés és törlés). Újabb újraindításkor a grub menüben új soron megjelent az fc18 kernel, gond nélkül elindult. Utána már csak tisztogatni kellett (yum check/distro-sync/autoremove, rpmconf, régi kernelek törlése stb.), aztán a grub beállításokat frissíteni és kész
Ja és mostanra mindent rendbetettek a fedup körül: [link] -
csendes
addikt
válasz
rokefeller #3848 üzenetére
-
csendes
addikt
A Fuduntu már nem Fedora alapú, a Fedora 14-nél ágaztak el, ma már teljesen külön repo-kat használnak. Az energiatakarékos működés a "jupiter" applet-et jelenti, ami egy rakás bash script menübe rendezve, amivel a WiFi-t, CPU-t, stb lehet állítani. Elvileg csak Fuduntu-ra és Ubuntu-ra támogatott [link], de az rpm telepíthető Fedora alatt is, illetve vannak hasonló appletek, amivel lehet CPU profilt állítani, WiFi-t kapcsolgatni, stb. A Fuduntu ezen kívül még az "ailurus"-t használja a beállításokhoz és külső programok telepítéséhez, az "awn" és az ubuntu téma már inkább csak látványelem.
A Fuduntu, mint egy új, kis projekt, bármikor bedőlhet, nincs rá garancia, hogy egy év múlva egyáltalán létezik-e. Rolling release (folyamatosan frissített) disztribúcióként reklámozzák magukat, ami megint csak kicsit kockázatosabb. Persze Fedorával is lehetnek hibák, de a támogatás valószínűleg megbízhatóbb. Az awn (és hasonlóan a cairo-dock, stb.) látványosak, de nekem a hagyományos panelek megbízhatóbbnak bizonyultak. Kipróbálni persze mindenképpen érdemes a Fuduntu-t, új ötleteket adhat, de szerintem napi munkához jobban jársz, ha Fedorából vagy Ubuntuból indulsz ki. -
csendes
addikt
Hát igen, akkor a LUKS nem jó. A rossz hír az, hogy a Truecrypt Fedora alatt a hivatalos repo-kban tiltott, mert nem teljesen szabad szoftver. A tcplay-t ajánlják helyette: [link]. Vagy lehet használni az rpmfusion-ból a realcrypt-et [link], ami ugyanaz mint a Truecrypt, csak a licensz miatt át kellett nevezni.
-
csendes
addikt
válasz
body007 #3764 üzenetére
Néhánynak van beállítási lehetősége, de a legtöbbnek nincs. Viszont szabad a forráskód, ~/.local/share/gnome-shell/extensions/ alatt lehet módosítani a .js (javascript) és .css (cascaded stylesheet) állományokat. Van egy kiterjesztés arra, hogy a dátum és idő középről a jobboldalra kerüljön, annak a forráskódját érdemes átnézni: [link]
-
csendes
addikt
válasz
rokefeller #3742 üzenetére
Eze egy másik bugnak tűnik, mert neki UUID alapján (/dev/disk/by-uuid/XXXX) nem találja az eszközt, ami furcsa. Azárt javasoltam a legfrissebb liveusb-creator verziót.
-
csendes
addikt
-
csendes
addikt
Ezt a hivatkozást ajánlom: [link]. Valószínűleg valamelyik csomagot ki kellene zárni a frissítés első köréből:
yum -x {package-name} update
vagy
yum --exclude={package-name} update
Ezután külön kell frissíteni a kizárt csomagokat. Konkrétan a hivatkozásnál az akmod-* csomagok okozták ezt, de lehet, hogy nálad egy másik csomag. -
csendes
addikt
Az 'apt-get dist-upgrade' csak csomagokat frissít, új csomagokat telepít, de nem telepít új verziójú disztribúciót. A különbség az 'apt-get upgrade'-hez képest az, hogy új csomagokat is telepíthet. Az új disztribúció telepítéséhez át kell állítani a forrás repo-kat (/etc/apt/sources.list) utána jön az apt-get update, és utána a dist-upgrade parancs. A preupgrade ehhez képest grafikus felületen megy végig, hozzá sem nagyon kell nyúlni.
-
csendes
addikt
A 'yum distro-sync' hasznos, nem kell meglepődni, ha néhány csomagot downgrade-el.
A 'package-cleanup --problems'-nál ha hibát jelez, akkor baj van, babrálni kell vele.
A 'package-cleanup --orphans' előtt érdemes lefuttatni a 'yum distro-sync'-et. Itt a gazdátlan csomagok szerepelnek (csak listáz). A régi kerneleket érdemes leszedni. A korábbi verziókból megmaradó fölösleges csomagokat is. VIszont itt megjelenik például a skype, vagy az MS fontok, azoknak nyilván maradni kell. Vagyis egyesével végig kell nézni és ami nem kell, törölni.
A konfigurációs változásoknál (.rpmnew, .rpmsave) azt mondanám, hogy akkor érdemes vele foglalkozni, ha valami nem megy.
A 'yum repolist' ellenőrzésre jó, ha kézzel lett repo megadva, különben a többi repo automatikusan frissül a verzió ($releasever) alapján.
Nem árt ellenőrizni a grub-ot sem, grub2-re a '/boot/grub2/grub.cfg'-t, hogy benne van-e az új verzió. A 'grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg' előtt esetleg érdemes először egy próbaállományba írni ('grub2-mkconfig -o ~/grubproba.txt', ezt értelemszerűen nem kell root-ként) és ha nem tökéletes, akkor inkább kézzel összefésülni. A Fedora 17-nél például alapból nagyon kicsik a betűk a grub2-ben. Ha módosítás van, akkor nem árt újra is telepíteni a grub2-t: 'grub2-install /dev/sda' (sdahelyére a megfelelő meghajtót kell írni) -
csendes
addikt
válasz
Destloler #3611 üzenetére
Régi pendrive vagy régi lap? A legegyszerűbb és legveszélyesebb módszer a dd:
dd if=/utvonal/telepito.iso of=/dev/sdx
Az if= után meg kell adni, hogy hol van a telepítő image. Az sdx-nél az x helyére a pendrive-nak az azonosítóját kell beírni, csak a betűt, szám ne legyen utána. A baj ezzel az, hogy kérdés nélkül letörli a merevlemezt is, ha valaki elrontja. A legegyszerűbben ellenőrzés:
fdisk -l
A dd parancs kiadása előtt a pendrive-ot unmount-olni kell. -
csendes
addikt
válasz
body007 #3577 üzenetére
Preupgrade-del. A telepítés
kicsitsokkal tovább tart, mint Live CD-ről, viszont minden alkalmazás, beállítás megmarad (kivéve, ami nem kompatibilis az új verzióval). Első lépés az f16 teljes frissítése, utána, a preupgrade csomag telepítése, majd a "preupgrade" paranccsal a frissítéshez a letöltések indítása. Elég sokáig tart, de félbe is lehet szakítani és ez alatt lehet tovább használni a rendszert. Utána újraindításnál a grub-ba bekerül egy új menüpont, azt elindítva telepíti az új verziót, ami megint elég sokáig eltart, mert egyesével telepíti a csomagokat, és ezalatt nem lehet semmi mást csinálni. Annyi gondom volt vele, hogy a grub beállítás nem frissült valamiért nálam.
És persze mint mindig, a fontos adatokat előtte célszerű lementeni. -
csendes
addikt
Preugrade-del felment. Csak annyi volt, hogy a fc16 kernel a leállításkor kernel pánikot okozott és nem frissült a grub2 konfiguráció. Lehet, hogy ez a preupgrade-nél nem automatikus és le kellett volna a grub2-mkconfig-ot futtatni külön, bár kernel frissítésnél ez eddig működött. Újraindítva az fc16 kernellel, kézzel átírtam a grub konfigurációt, aztán a leállításnál megint kernel pánik. Az fc17 kernellel már nem volt baj.
-
csendes
addikt
válasz
Destloler #3551 üzenetére
Nem ajánlom a GMA 3650-es VGA-t linuxhoz. Maga a hardver is gyenge, ráadásul a linux driver csak a 2D gyorsítást támogatja, még a képernyő felbontás felismerésével is lehetnek gondok, és mivel a médialejátszás hardveres gyorsítását a driver nem támogatja (talán csak a MeeGo-ra), ezért a harmatgyenge processzor miatt nem lehet vele HD tartalmat lejátszani.
A VIA C7 egy 32 bites linux kernellel menni fog, a HP eredetileg linux operációs rendszerrel is forgalmazta a HP 2133 Mini-t. [link] -
csendes
addikt
-
csendes
addikt
Winetricks-ben [link] van kb. 110 játék 1994-2011 között.
2011: Myth II demo, Need for Speed World, The Witcher 2.
2010: Alien Swarm, Amnesia: The Dark Descent Demo, Battlefield Bad Company 2, Blade Kitten Demo, Cities in Motion Demo, Civ V Demo, CSI: Fatal Conspiracy Demo, Darkness Within 2 Demo, Demolition Company demo, Divinity II demo, Dragon Age: Origins-Ultimate Edition, FIFA 11 demo. Hegemony: Philip of Macedon Demo, Heroes of Newerth, Hordes of Orcs 2 Demo, Lego Harry Potter Demo, Lost Horizon Demo, Mass Effect 2, Max & the Magic Marker Demo, MOunt & Blade Warband Demo, Prince of Persia The Forgotten Sands, Puzzle Agent Demo, Ruse Demo, Sam & Max 301: The Penal Zone, Sam & Max 304: Beyond the Alley of the Dolls, Singularity, Split Second, Starcraft II Demo, Super Meat Boy, The UnderGarden Demo, Transformers: War for Cybertron, World of Warcraft trial, Worms Reloaded Demo -
csendes
addikt
Ezt innen [link] próbáltad?:
yum install os-prober
grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
Mondjuk én kézzel másoltam be a grub.cfg-be az Ubuntu-kat, de az elég macerás, mert betettek mindenféle "makró"-kat az ubuntus grub.cfg-be.
Ha a makrók nem kellenek, akkor a menuentry alatt a
recordfail
gfxmode $linux_gfx_mode
le kell cserélni
set gfxpayload=keep
-re a Fedora grub.cfg-ben.
És persze, ha a kézi szerkesztésbe hiba csúszik, akkor rescue CD lesz a dologból -
csendes
addikt
válasz
rokefeller #3430 üzenetére
A javított contacts app a skype-ot még mindig nem kezeli alapból, futtatni kell hozzá a skype klienst is, és egyszerre csak egy skype azonosítóval boldogul, én nem látok különbséget a 3.2-höz képest. A "documents" érdekes volt, mert megnyomtam véletlenül baloldalt és följött, aztán nem tudtam becsukni, és nem tudom mit jelent a jobb fölső sarokban a pipa, vagy valami, meg mire jó ez az egész? A polír nagyon ott van, ezt írtam is. Egy tableten biztos jól néz ki.
-
csendes
addikt
A hírek között: Fedora 17 béta változata is letölthető, alig egy hónap múlva itt a végleges. Legfontosabb változás a Gnome 3.4 és az ezzel érkező jóságok, illetve a 3.3-as kernel
A Gnome 3.4 jósága leginkább abban merül ki, hogy símább lett a képernyő görgetés és az alap háttérkép a napszaktól függően változik (persze ez régebben a Fedorán már így volt) , és ez a két dolog tényleg nagyon jó és fontos. A bosszúság meg abban, hogy egy rakás kiterjesztést még nem frissítettek az [extensions.gnome.org]-on, és nem működnek.
-
csendes
addikt
válasz
multiplikato #3381 üzenetére
Így tedd fel: [link]
-
csendes
addikt
Alapból a Fedora nyílt forráskódú meghajtót használja. Legegyszerűbben a /var/log/Xorg.0.log-ból látszik, hogy milyen drivert töltött be. Szerintem a hadveres videó dekódoláshoz a Catalyst kell. Ha azt használod, utána programtól is függ, hogy hogyan kell beállítani, általában egy checkbox van a hardveres videógyorsítás engedélyezésére. Ha van külön, akkor a VAAPI-t (VA API) kell választani ATI kártyákhoz. VLC [link], XBMC támogatja, mplayer-t vaapi támogatással kell fordítani.
-
csendes
addikt
-
csendes
addikt
válasz
rokefeller #3084 üzenetére
Az rpmfusion oldalon [link] ugyanaz az rpm van Fedora 14, 15, 16-ra és abban pl. a free dolgokra "rpmfusion-free-release-14-2" van. Fedora 14-17-ig benne vannak a GPG kulcsok. Ennek van egy frissítése [link] a Fedora 16 repo-ban "rpmfusion-free-release-16-1.2", de ez csak apró dolgokat javít (Fix compat key for F-15 - Fix Installation of F-17 key).
Ebből az következik, hogy ha a /etc/issue-ban jól van beállítva a verzió, akkor először configuration oldalról [link] a 14-2 települ akkor is, ha valaki Fedora 16-ot használ, de ezután a következő frissítésnél már fölteszi a az újabb, 16-1.2 verziót. Ha jól értem -
csendes
addikt
válasz
rokefeller #3079 üzenetére
Azért a 14-2.noarch-ot akarja telepíteni, mert az a legfrissebb. Ez jó a Fedora 14, 15, 16-ra is, mert a verzió is paraméteresen szerepel benne, például:
mirrorlist=http://mirrors.rpmfusion.org/mirrorlist?repo=free-fedora-updates-released-$releasever&arch=$basearch -
csendes
addikt
válasz
body007 #3002 üzenetére
Az alacarte-ra van egy rakás bug report Fedora 16-ra. Az egyik végén le van írva egy "workaround", ami segíthet:[link]. Egyébként közvetlenül a legegyszerűbb úgy használni az alacarte menüt Gnome3 alatt, hogy az ember telepíti az avant-window-navigator-t vagy a cairo-dock-ot, elindítja és beteszi valamelyik sarokba (van intellihide, autohide, stb.), és engedélyezi a megfelelő menü applet-et (van több is).
-
csendes
addikt
Ha jól értem, akkor automatikus bejelentkezéssel mérték a desktop-ra a boot időket. Nagy különbség, hogy az Ubuntu LightDM-et használ és Unity-t, a Fedora pedig GDM-et és Gnome-shellt. Szerintem ott van a különbség, maga a systemd gyors, csak a gdm és a gnome-shell indul lassan. Nekem is hasonló eredmény jött ki különben, az Ubuntu 11.10 a korábbi verziókhoz képest lassúbban bootol, de kicsit gyorsabban, mint a Fedora 16. Próbaképpen az Arch Linux-ot is átraktam systemd-s boot-olásra és így összesen három másodperccel lett gyorsabb, pont ulolérte a Fedorát. Viszont alvásból (suspend) gyorsan ébred a Gnome3 is.
-
csendes
addikt
És még egy friss elemzés a Fedora 16-ról, a Dedoimedo-n: [link]. Gyenge idegzetűeknek nem ajánlott!
-
csendes
addikt
Igen, frissült a kernel. Alapból a Fedora a három legfrissebb kernelt tartja meg, a régebbieket törli. Ez hasznos, ha az új kernellel valami gond van, vagy akkor is, ha valaki módosította a kernelt saját igényei szerint. A Grub-ba pedig a kernel frissítéskor automatikusan bekerül az új kernel. Ha nincs különleges indok, akkor mindig a legfrissebbet érdemes választani.
-
csendes
addikt
Egy újabb elemzés a Fedora 16-ról: [link]. A végkövetkeztetés: "Azoknak, akik már megbékéltek a GNOME 3-mal, vagy ezen túl kedvelik is; a Fedora 16 az egyik legjobb rendszert ajánlja, amin az új gnome-shell környezetet futtathatjuk. Az alapértelmezett téma szépen össze van illesztve a Gnome 3-mal; a háttérben az alap pedig a Fedora kiadások minden szokásos erényével rendelkezik."
-
csendes
addikt
Az update-grub nagyon jó Debian, illetve Ubuntu script, kényelmes, csak éppen mindent felülír. A Fedora nem vette át, cserébe a grub.cfg-be közvetlenül beírt dolgok nem vesznek el teljesen például egy kernel frissítésnél [link].
Föltettem a grub2-t Ubuntu-ból gyönyörű háttérképpel az update-grub script-tel. Csak éppen a plymouth (solar) nem látszott, ha a Fedorát indítottam. Azért nem látszott, mert az Ubuntu a kernel paramétereket (pl. quiet, stb.) automatikusan nem rakta mögé. Kézzel ezt lehet javítani a grub.cfg-ben, csak éppen ezt minden kernel frissítésnél teljesen felülírja. -
csendes
addikt
Egy pozitív hangvételű elemzés a Fedora 16-ról: [link]
-
csendes
addikt
Én már kb. egy éve nézegetem, próbálgatom a gnome-shell-t, de közben nem elsősorban ezt használtam. Mielőtt valaki hozzákezd a telepítéséhez érdemes elolvasni a rövid használati útmutatót: [link], nagyon megkönnyíti a kezelést. Sokan úgy szidják, hogy nem tudják, hogy amit hiányolnak elérhető: például Alt-0-val vagy Ctrl-bal egérgombbal, stb. Jelenleg még sok minden hiányzik belőle a testreszabáshoz, a kiterjesztések sokszor nem működnek, és van még néhány furcsa bug (például nálam a nautilus időnként szó nélkül elszáll). Ugyanakkor, ha valaki megszokja, nagyon gyorsan lehet vele dolgozni és elég látványos is a felület, bár nem annyira, mint a compiz. Sikerült kicsit testre szabni, néhány kiterjesztést telepíteni, egyre többet használom. Külön vadászat volt például, hogy Ctrl-Enter-re feljöjjön a gnome-terminal, stb.
A Unity sok tekintetben hasonlít a gnome-shell-hez. Most már van belőle 2D/3D. Az én gépemen egyáltalán nem lassú. Keveset használtam, engem például zavar, hogy utánozza az OSX-et és nem az ablak tetején, hanem a felső panelen jelennek meg az ablakgombok és az ablakmenü. A Unity 3D a Compiz miatt látványosabb dolgokra képes elvileg, de a lényeget a 2D is tudja. Azon kiakadtak néhányan, hogy az Unity fejlesztői nem figyelnek különösebben arra, hogy más disztribúciókon is könnyen telepíthető legyen, így aztán bár van pár próbálkozás például Arch Linux-on (Ayatana [link]), de főleg az Ubuntu-val lehet használni.
Összességében hasonló a gnome-shell és a Unity, mind a kettő a netbook-ok, tablet-ek és okostelefonok irányába mozdult el a Gnome2-höz képest. A gnome-shell talán egy fokkal jobban az ergonómiára koncentrál, a Unity inkább a látványos OSX-hez hasonló felületre. Jó választás lehet még a Mint 12 [link], ami egyrészt visszahozza a Gnome2-t (mate), másrészt a gnome-shell-hez hozzáad olyan bővítéseket, amikkel jobban hasonlít a Gnome-2-höz (MGSE, Mint gnome-shell extensions).
És persze van egy rakás másik DE, WM amiből választani lehet. Például a ma megjelenő OpenSuSe 12.1 [link] visszahozta a KDE3-t is (csak csomagból telepíthető, nincs hozzá CD), amellett, hogy természetesen a gnome-shell, KDE4, XFCE, LXDE, stb. is elérhetők. -
csendes
addikt
válasz
rokefeller #3028 üzenetére
Itt is a tint2-t ajánlják megoldásnak a Libreoffice-LXDE fagyásra: [link]. Különben szerintem XFCE-t érdemes használni, LXDE-t inkább csak akkor, ha kevés a RAM.
-
csendes
addikt
válasz
rokefeller #3017 üzenetére
"a boot szerinte csúnya, a grub2-is (nem akarom megjegyezni, de én amennyi ubuntu install-t eddig láttam, alapból ott sem témázott a grub, debianon sem, nem is lényeges egyébként)"
Próbáltam a grub2 mögé betenni háttérképet. Végül Ubuntu alól telepítve sikerült, ott a Debian script-ekkel egyszerűen megy, megcsináltam a tengeralattjárós grub-ot. Viszont utána jött a döbbenet, hogy akkor a plymouth meg nem ment, nem tudom miért, talán a felbontások nem egyeztek. Így meg köszönöm, de nekem a solar fontosabb. -
csendes
addikt
A DistroWatch.com-on ma jelent meg a Fedora 16-ról egy elemzés [link]
-
csendes
addikt
Az Empathy-t nem értem a gnome-shell alatt. Nem tettem be az autostart-ba, csak konfiguráltam és nem is megy az empathy:
[tak@fedorahost ~]$ ps -A | grep pathy
1947 ? 00:00:00 telepathy-gabbl
1949 ? 00:00:03 telepathy-butte
1957 ? 00:00:00 telepathy-logge
És mégis működik a chat alul a fekete ablakban, de hogy lehet ez?Közvetlenül a telepathy be van drótozva a gnome-shell-be?
-
csendes
addikt
válasz
rokefeller #3003 üzenetére
"a fallback módot nem ismerem, de szerintem az is erre épül."
Fedora alatt nem próbáltam, de Arch Linux-szal a fallback kiválóan működik együtt az alacarte-tal.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Videó stream letöltése
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- sziku69: Szólánc.
- Óra topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X3D 64GB DDR4 500GB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 Plus GIGABYTE 850W
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Oppo A54s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Silver - Használt, karcmentes, 100% akku
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest