Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
- Jelszókezelők
- Mozilla Firefox
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Mikrotik routerek
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Vivaldi (böngésző)
- PHP programozás
-
IT café
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
LowNo1sE
csendes tag
válasz magedla #12686 üzenetére
Szia!
Én ilyet vettem az asszony pajtás bringájára. Az enyémen 502b van és szerintem jobb bicajra mint az asszonyé. Az SH98-nak nagyon szép homogén a vetítési képe, viszont épp ezért magad előtt rendesen megvilágítja az utat, de 6-8 métertől már nagyon szétszórja a fényt. Nem beszélve arról, hogy eléggé világít felfelé is. Persze lehet fókuszálni, de akkor sem látom olyan jónak mint az 502-est. Eléggé melegszik is szerintem, bár hosszabb távon még nem használtuk, csak max. 5 percig. A vetítési képről csak annyit, hogy 1 méterről kb. 1 méteres kört vetít, ami otthoni használatra (Áramszünet esetére, vagy a kamrában keresgélni stb.) szerintem a legjobbá teszi ezt a kis lámpát. Van egy C8-as is a birtokomban, kipróbáltam azt is a bringán, de szerintem akkor is az 501/502 a legjobb választás.A sün egy nagyon makacs madár. Nem akar repülni, csak ha belerúgok...
-
M_o_g_y_i
őstag
válasz jada00 #12697 üzenetére
LED alá igen, vagy a Fujik.
De a sima "ipari' hővezető paszták is tökéletesen megfelelőek, évek óta procira is olyat használok ill. Arctic Silver 5-öt.Ez a szilikonos cucc konkrétan a driver közé ill. a testbe rögzítéshez kellett, plusz tekercset "halkítani". (remélem beválik... )
[ Szerkesztve ]
4db szép állapotú 4x100 6.5x15 ET35 acélfelni eladó!!! - Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!
-
M_o_g_y_i
őstag
válasz jada00 #12694 üzenetére
Mondjuk a Convoy S2 is pont ez a kategória. de ez a homokszínű test nagyon bejön.
Egy Convoy L1-et még el tudnék képzelni ilyen színben... Vagy az L2-t is akár.Végre ki tudom rendesen pasztázni a drivereket, jött ilyen SanChen SD-5 szilikonos kence is.
4db szép állapotú 4x100 6.5x15 ET35 acélfelni eladó!!! - Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!
-
jada00
tag
válasz M_o_g_y_i #12693 üzenetére
Grat! Kicsi light-os darab! Valamire csak jó lesz!!!
(B)katona30(/B) Ez itt ebben a fórumban nem meglepő , szerintem itt mindenkinek annyi lámpája van már, hogy biztos nem tudja mindig használni az összeset!
magedla Konkrétan biciglivel nincsen tapasztalatom, de ha bringára keresnék lámpát én innen mazsolázgatnék!
-
M_o_g_y_i
őstag
-
katona30
csendes tag
Sziasztok
Ismét lett 1 lámpám
Nem félek a sötétben , a sötét fél tõlem. :R
-
Tony21
tag
válasz tjano8 #12689 üzenetére
Igen, pont ez a hátránya, ha távolra irányítod, az bizony vakít (az autós szeme kb. lámpa magasságban van, ráadásul a tükör alsó részére érkező fény felfelé indul el).
Ezért szerencsésebb az 501/2, azt lejjebb lehet fordítani és OP-vel jól terít.
Persze ha nincs szembeforgalom, jó a C8 is[ Szerkesztve ]
-
magedla
tag
válasz magedla #12589 üzenetére
Sziasztok!
Korábban már érdeklődtem azzal kapcsolatban, hogy érdemes lenne-e az 501B (XML U2/OP reflektor) után egy másik lámpát is kipróbálni biciklizéshez, ezúttal ugyanis páromat szeretném megajándékozni egy fényvetővel. 18650-es akkuk vannak (4db Trustfire), mint ahogy töltőt is vettem legutóbb. Méretben hasonlóban gondolkodok, mint az 501B, mindenképpen 1 akkus alternatívák érdekelnének. Kíváncsi lennék például arra, hogy a C8-asokra jellemző nagyobb foncsor jó lenne-e bringázáshoz? Lenne valakinek javaslata?
Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
True victory is victory over oneself
-
-HajTömeg-
őstag
Sziasztok!
Zsebben hordható elemlámpát keresek.
Max 10-12cm körülit, minél erősebb fénnyel és persze praktikus,ha nem gombelemmel hanem pl ceruzával működik.
Árban 5e körülig mennék max.
Tudnátok ajánlani?Alias: Júzer error
-
Cyborg
őstag
Trustfire TR-A9 - 43,5USD
Nitecore EA4 - 54USD, és még lejjebb is lehet nyomni kuponkóddal.
[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
Egy gyakorlatias kérdés, hátha vki ezt is tudja.
Az ilyesféle lámpákat 4.5 voltos töltővel adogatják az ebay-en:
[link]Ezzel szemben 2 párhuzamosan kötött akkut elvileg 4.2 volttal kell tölteni ugye.
A hozzá adott 4.5 voltos töltővel használható-e?
(Nem tudni, milyen elektronika lapul a fekete elemtartó dobozkában, ahová a töltőt kell bedugni.)Persze lehetne hozzá egy ilyen elemtartós töltőt is venni: [link], de gondolom nagyobb helyet foglalna, mint a sima töltő. Aztán plusz kiadás is lenne.
Köszönöm, előre is.
[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
válasz attiLANte #12672 üzenetére
Hú, hálásan köszönöm a részletes választ! Azt hiszem, a lényeget értem. Most beírnék egy piros pontot, ha a hsz-ekért lehetne.
(#12670) M_o_g_y_i
Többnyire csak a nekem címzett hsz-eket olvasom. Már világos.(#12669) kowik
Igen, az elkerülte a figyelmem, tényleg úgy van.[ Szerkesztve ]
-
attiLANte
tag
válasz peter889 #12665 üzenetére
kowik és M_o_g_y_i megelőzött, de - ha már begépeltem - kifejteném bővebben...
"Ha mondjuk egy fogyasztó 4.2- 3 volt között működik, akkor 3 volt alatt nem használható már, mindössze: 1.2 volt lehet a merülés."
Ezért van az, hogy a legtöbb egy cellás elemlámpa fényereje - maximális fokozaton, vagy direktben hajtva - az akku merülésével párhuzamosan csökken.
A konstans fényerőhöz - optimális esetben - állandó áramerősség szükséges, amihez pedig közel állandó feszültség tartozik (pl. 3,2...3,5V). Ha az akku(k) kapocsfeszültsége ez alá esik (és az esetlegesen alkalmazott áramkör nem képes boost/step up üzemmódra), akkor csökkenni fog a fényerő. Ez annyiból jó, hogy figyelmeztet a merülésre - kisebb fényerővel ugyan, de használható marad még egy ideig a lámpa."Ugyanazon fogyasztóra ha 8.4 voltot kötünk átalakítóval, akkor már 8.4 voltról merülhet 3 voltig, azaz: 5.4 voltos merülés lehet."
Mivel sorba vannak kötve, így a feszültségek összeadódnak. 3V-ra merült cellák esetén ez 6V kapocsfeszültség, amiről még viszonylag egyszerűen lehet táplálni a LED-et maximálishoz közeli árammal - de ha nem védettek az akkuk, akkor mélykisütésbe is kerülhetnek. Ha van védelem, akkor "figyelmeztetés" nélkül kikapcsolhat a lámpa, amint valamelyik cella feszültsége a kritikus szint (pl. 3V) alá csökken. Ekkor még a másik cella lehet akár félig is (ha eltérő a kapacitásuk) - vagyis a gyengébbik határozza meg az üzemidőt.
"azaz a soros kötés négyszer tovább bírja, mint a szólóban 1 db. akku. Párhuzamos kötéssel csak dupla annyi ideig bírná".
Rossz a következtetés, mivel nem a meghajtó áramkör működési feszültségtartományától függ az üzemidő, hanem az akkumulátorok kapacitásától. Ezek esetében is érvényes az energiamegmaradás elve: soros kapcsolással nem fog duplázódni a tárolt energia a párhuzamoshoz képest. Esetleg az adott kapcsolással kinyerhető mennyiségben lehet némi eltérés.
Az akkumulátor elektromos töltést tárol, amit Ah-ban vagy mAh-ban adnak meg. Az elektromos töltés az áramerősség és az idő szorzata. Tehát egy 2000mAh kapacitású Ni-MH és egy 2000mAh-s Li-ion akku azonos töltésmennyiséget hordoz, vagyis mindkettő képes pl. 10 órán keresztül 200mA áramot szolgáltatni.
De ez nem jelenti azt, hogy a tárolt energia is azonos lenne, mivel az arányos a feszültséggel - vagyis a Li-ion akkuval kb. 3x annyi munkát tudunk végezni azonos kapacitás mellett. Tehát a névleges feszültség és az Ah érték együtt jellemzi az akkumulátor energiatároló képességét. Attól még, hogy két 3,7V -os cellát sorba kötünk, a saját feszültségük továbbra is 3,7V marad, a töltésük sem változik, tehát nem kapunk plusz energiát.
Kicsit leegyszerűsítve: ha van két 3000mAh kapacitású, 3,7V névleges feszültségű akkumulátorunk, akkor az azokban tárolt energia elméletben 3,7(V)*3(Ah)=11,1(Wh) "fejenként", vagyis összesen 22,2Wh áll rendelkezésre. Hogy ebből mennyit tudunk felhasználni, az a kapcsolástól/fogyasztótól/terheléstől függ. Ha pl. 10W teljesítményű LED-et hajtunk, akkor optimális esetben (kb. 10% veszteséggel számolva) az üzemidő nagyjából 2 óra (0,9*22,2Wh/10W=1,998h).Sorosan kapcsolt cellák esetében a feszültség duplázódik de a kapacitás nem adódik össze. Az átlagos terhelőáram kb. feleződik a meghajtó áramkör miatt (a hatásfokot most nem számítva). Vagyis mondjuk 8V kapocsfeszültség mellett 1,25A(+a veszteség) lesz mindkét akku kisütőárama. Mivel sorosan kapcsoltak, ezért mindkét akkuból ugyanakkora töltés kerül felhasználásra. Ha az egyik lemerült és a védelem letiltja, akkor a másikban maradt töltés kihasználatlan lesz.
Párhuzamos kapcsolásnál a kapacitás összeadódik, de a feszültség a névleges marad. A LED árama szintén megoszlik és optimális esetben mindkét akkut egyformán terheli (0,5*2,94A). Ha az egyiknek kisebb a kapacitása és hamarabb lemerül, akkor a nagyobb töltéssel (kisebb belső ellenállással/magasabb kapocsfeszültséggel) rendelkező részben "átveszi" a terhet, vagyis eltérő kapacitású cellák esetében is kihasználható csaknem az összes energia. Persze töltött és lemerült akksikat nem célszerű párhuzamosan kötni.
Soros kapcsolásnál kisebb a kapcsolót/vezetékeket terhelő áramerősség, emiatt kisebbek a veszteségek és talán az élettartam is hosszabb. Emellett általában a step down konverterek hatásfoka jobb, mint a boost konvertereké (szintén a kisebb áramok/kapcsolási veszteségek miatt). De ez önmagában kétszeres üzemidőt nem eredményez a párhuzamos kapcsoláshoz képest.
Nem kell mindent elhinni, amit a specifikációkban leírnak...[ Szerkesztve ]
-
M_o_g_y_i
őstag
válasz peter889 #12665 üzenetére
Már el lett magyarázva, de akkor leegyszerűsítem.
Egy akku minimum 2,8-3V, ha kettőt kötsz sorban akkor is akkunként értendő a minimum fesz.
Tehát kettő akkunál olyan 5,6-6V (ez alatt nem érdemes már használni, és a védett akkuk 2,7-2,8V körül úgyis letiltanak).
Ha úgy lenne mint írod, akkor az akksi kuka ill. robbanna (gagyi töltővel).(#12669) kowik:
[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
Aha, lassan már nappali világságot varázsolsz a barlangokba.
Lehet, hogy bután fog hangzani a kérdés, de mi van akkor, ha valaki nem szabályosan menne be, egyedül lenne a barlangban, és az egyetlen lámpája csődöt mondana? Arra van valami praktika, hogy tök egyedül kitaláljon?
-
peter889
őstag
Megpróbálok tapogatózni egy példával:
Ha mondjuk egy fogyasztó 4.2- 3 volt között működik, akkor 3 volt alatt nem használható már, mindössze: 1.2 volt lehet a merülés.
Ugyanazon fogyasztóra ha 8.4 voltot kötünk átalakítóval, akkor már 8.4 voltról merülhet 3 voltig, azaz: 5.4 voltos merülés lehet.5.4/1.2=4.5; azaz a soros kötés négyszer tovább bírja, mint a szólóban 1 db. akku. Párhuzamos kötéssel csak dupla annyi ideig bírná.
Nem tudom, hülyeséget írok? Mert különben nem értek hozzá.Egy biztos, amiket néztem: az áruházakban hirdetett soros kapcsolásúak jóval több üzemidővel vannak hirdetve, mint a párhuzamosan kapcsoltak. Nem tudom miért.
-
kowik
tag
válasz peter889 #12653 üzenetére
Élőben a karbid nem ilyen bordó, a led pedig nem ilyen zöldes.
XM-L U2 van benne 1C, már rég tervezem, hogy kicserélni neutral-ra, de mióta infó jött az XM-L2-ről azóta várok egy 3C ledet. Már megrendeltem.
"ha a barlangász összes lámpája csődöt mond, egyedül van, és nincs mobiltérerő és jól bent van?"
1. A barlangban a bejárattól 2-3 méterre már nincs térerő.
2. Egyedül nem lehet barlangászkodni, minimális létszám a két fő, de ez inkább 4-6 fő szokott lenni.
3. A barlangász világítás egy fő és egy mellék világításból áll, annak kicsi az esélye, hogy mindkettő egyszerre döglik be. -
kowik
tag
válasz briko77 #12650 üzenetére
A led 16-os a driver 17mm-es.
Én hétvégén tervezem a driver és led cserét, első lépésként. Egy XP-G2-vel próbálkozok három módos driverrel.
Ma éles bevetésen volt a lámpa, nagyon jó fénye van, de nekem a flood állás nem eléggé flood. Ezt talán az XP-G2 led orvosolja.
Lehet később XM-L-el is kipróbálom.
"Szerinted jó ötlet?" Nem tudom, nem volt még zoomos lámpám. Talán Korn tudna erre válaszolni.[ Szerkesztve ]
-
-
PHM
addikt
válasz peter889 #12656 üzenetére
"Soros kapcsolásnál lényegesen kitolódik (nem a duplájára, hanem jobban) a működési feszültségtartomány."
Nem tudom, itt mire gondolsz pontosan.
A led névleges árama és feszültsége adott, azon nem tudsz változtatni.
A lítium akkuk feszültsége szintén adott.
A töltési végfeszültség kb 4,2V cellánként, míg a kisütési kb 2,7V.
Ezen nem változtat semmiféle kapcsolástechnika.
Véleményem szerint közel dupla üzemidő várható el az akkuktól,
függetlenül attól, hogy sorosan, vagy párhuzamosan kötjük őket.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
peter889
őstag
Köszönöm , még ezt majd jobban végiggondolom.
A led csak adott fesz. értéktől működik. Soros kapcsolásnál lényegesen kitolódik (nem a duplájára, hanem jobban) a működési feszültségtartomány.
Párhuzamos kapcsolásnál a működési idő nyilván csak megduplázódik.
Jól sejtem? Vagy butaságot írok?[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz peter889 #12654 üzenetére
Az átalakítót driver-nak hívják.
Szerintem azonos akkuknál és ugyanolyan led áramnál nem lehet
jelentős üzemidő különbség a sorosan és a párhuzamosan kötött
akkumulátorok között.
A soros kötés előnye a kisebb áramterhelés, így kicsivel több kapacitás
vehető ki az akkukból. Hátrány, hogy soros kötés esetén mindenképp
ajánlatos védett akkukat használni, valamint ilyenkor mindig a gyengébb
akku határolja be az üzemidőt.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
peter889
őstag
Sziasztok!
2 db. párhuzamosan kötött (4.2 volt) vagy 2 db. sorba kötött (8.4 volt) 18650-es akksi bír tovább táplálni egy adott Led lámpát?
(A 8.4 voltosnál ugye van valami átalakító. A neve nem jut eszembe.)Nekem úgy tűnt a hirdetésekből, hogy a 2 akksisak közül a 8.4 voltosoknál lényegesen nagyobb üzemidőket írnak, mint a 4.2 voltosaknál. Nem tudom, jól vettem-e észre.
Köszönöm előre is.
[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
Milyen érdekes lehet a barlangászat! A karbidlámpa fénye hangulatosabb!
Ott a képen a jelenlegi világításod (940Lm) milyen ledes?Lehet, hogy buta kérdés, de olyankor mi van, ha a barlangász összes lámpája csődöt mond, egyedül van, és nincs mobiltérerő és jól bent van?
[ Szerkesztve ]
-
d4d
tag
DDR30 vs Spark ST6-460NW (fejlámpa)
DDR30 vs Spark SL6S-740NW
DDR30 vs Skilhunt K11
DDR30 vs Sunwayman T20CS
DDR30 vs Nitecore MT26
DDR30 vs Jetbeam DDR26
DDR30 vs Olight M22
DDR30 vs Microfire TL2 (T6)
DDR30 vs Fenix TK35 U2
DDR30 vs Dereelight DBS-T, 2MT-M, T6nw, SMO
DDR30 vs Balder BD4
DDR30 vs Olight SR51
DDR30 vs Armytek Barracuda
DDR30 vs Olight SR95S UT (150lm)
DDR30 vs Olight SR95S UT (500lm)
DDR30 vs Olight SR95S UT (1250lm)
DDR30 vs Blackshadow Terminator T6nw
[ Szerkesztve ]
-
briko77
csendes tag
Tetszik a lámpa.Megkérdezhetem,hogy hány mm driver és hány mm led csillag van benne?Ha belefér a 17 mm driver és 16mm xml led(ezek vannak itthon pluszban) akkor lehet vennék egyet és átalakítanám.Szerinted jó ötlet?Vagy lehetne-e belerakni valami olyan drivert ami 3 módos:high, mid,low mindenféle villogás nélkül?
-
kowik
tag
válasz peter889 #12645 üzenetére
A ledes korszak előtt így nézett ki egy barlangász világítás.
A fővilágítás egy karbid égőfej(kb. 60 hasznos lumen egy 14 literes dűznivel) ami egy csövön keresztül csatlakozott az oldaladon lógó gázfejlesztő tartályhoz. (üzemidő kb. 7-10 óra/töltet)
A mellékvilágítás izzószálas lámpa amit a sisak hátoldalán lévő lapos elem táplált. (üzemidő kb. 20 óra/Duracel, Energizer elem.)[ Szerkesztve ]
-
kowik
tag
-
kowik
tag
Spark kinézetű zoom-os lámpa.
Magát a lámpát azért rendeltem, mert 10,6$-os ára ellenére már képről is jól nézett ki. (Bár eddig nem nagyon szerettem a zoom-os lámpákat.)
Elég masszív kis lámpának tűnik, a bevonat is élég jó rajta, bár néhol foltokban van rajta valami maszat, ami dörzsölésre lejön.
A menetek szárazak de jól működnek. A kapcsoló jó.
Nem volt még zoom-os lámpám de ez meglepően jól világít, ami nem csoda mivel az XR-E led maxon 1,7A-en megy. A kis mód 0,4A és van mellette strob mód is.
A lámpa belülről meglepően átgondolt. Jó a led hőátadása is. A led a driverrel együtt kitekerhető a lámpából mint a P60-ból.
A lámpa szerintem nagyon jó lehet házkörül, kirándulásra, autóban, horgászni.
Én biztos, hogy átalakítom de még nem tudom mi lesz belőle. -
briko77
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítség kéne.Adott egy c8 kd7135-ös driverrel.Két módosra: high és mid lett bekötve.(a második és a harmadik híd lett bekötve)Jól is megy, a sima kapcsolójával mindig a legerősebben indul, de ha a kivezetékelt kapcsolót használom, akkor minden második bekapcsolásnál a gyengébbel indul.Mit csináljak, hogy kivezetékelve is mindig a legnagyobbon induljon? -
M_o_g_y_i
őstag
Küldött a SinkPAD cég 4db (alu) MCPCB-t.
Múltkor kitöltöttem az igénylést, hátha küldenek egyet-kettőt próbára, erre jött NÉGY.
Ez is olyan mint a rézből készült változat, tehát direkt hőátadású a LED hőtönkjéről a csillag felé.
Ilyen:Hátulról szintén préselt, hogy az MCPCB anyaga direkt érintkezzen a leddel.
[ Szerkesztve ]
-
DolbySys
csendes tag
Jo ez a bicikli lampaszetted, idovel majd rakhatsz bele ilyen akkut[link] , ez legolcsobb vedett akku es biztos , hogy belefer a C8-T6 osodba, a baj a toltovel[link] van amibe max 6.8 cm hosszu akku fer bele. Amugy minden rendben van ezzel a lampaszettel, hasznald egeszseggel.
''Vorschprung durch Technik'' by T+A
-
veterán
Nem védett akksinál van rá esély hogy mélykisütésbe megy át az akksi. Ezt igazából ki lehet tapasztalni. Mert ha már kezd gyengülni a fénye, vagy villog netán, akkor menj el valakihez akinek van multimétere, és mérjetek rá az akksira hogy mekkora fesz van benne. De 1 akksis lámpáknál a tapasztalat az hogy előbb fogod töltőre rakni minthogy mélykisütésbe menjen át az akksi.
Ez azért van, mert pl 3-3.2V könryékén már nagyon gyenge lesz a fénye az akksinak. Ez a 3V környéke olyan mint Ni-MH akksinál a 0.9V. AA AAA akksiknál 0.9V-nál már szinte semmi kapacitás nincs benne.
iPhone 16 Pro Max
-
Zugi
aktív tag
válasz jozsi252 #12635 üzenetére
#PHM
#jozsi252Nagyon köszi a válaszaitokat! Elolvasom majd a cikket is.
Akkor a lényeg, hogy ha ezzel a töltőmmel egyszerre csak 1 akksit töltök és a lámpában is (mérete miatt) egyszerre csak 1 db van benne, akkor elvileg nagy veszély nem lehet a használatából?
Mire vigyázzak esetleg lemerülést illetően? Ha ugye az is baj, ha túlmerül? Ez fokozatos fényerő csökkenéssel jár, így érdemes akkor megállni vele, vagy bizonyos feszültség alatt egyszerűen már nem is kapcsol be? -
veterán
Szia.
Nem kell parázni, annyira azért nem vészes a helyzet. Mielőtt bármibe is belekezdenél, más akksi beszerezése, vagy más töltő beszerzése, ezt a cikket erősen ajánlott el olvasni, és mindenre választ fogsz kapni.
Lényeg hogy védetlen akkut akkor nem ajánlott használni amikor több akksis lámpáról van szó. Akksi meg töltő lehet mondani hogy többe kerül mint 1 kissebb kaliberű lámpa. De csak 1x kell megvenni
Védetlen akksi annyival is jobb,hogy rövidebb az elektronika hiánya miatt, mint egy védett akksi. Van még 1-2 érv ami mellette szól pl hogy olcsóbb mint a védett társaik. Lehet hogy egy fasttech-es panasonic védett akksi nem menne bele a lámpádba, mert az már túl hosszú. 69,x mm. Töltőből ha nem sajnálod rá a pénzt akkor az Xtar WP2 II-őt érdemes megvenni.
De igazából a cikkbe minden le van írva amit akkuvásárlással kapcsolatban tudni kell, illetve töltővásárlással kapcsolatban.
[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro Max
-
PHM
addikt
Ezekben az akkukban szerintem nincs védelem és a ráírt kapacitás is kamu.
Jó esetben olyan 1000-1200 mAh lehet a kapacitásuk.
A töltő megjárja, de leginkább 1 akkut érdemes vele tölteni.
A 2 rekesz ugyanis nem független egymástól, ha 2 akkut raksz bele,
egymást is töltik/kisütik.
Ha a töltő feszültsége üresen nem haladja meg a 4,2V-ot, használható.
Azért a lítium-ion technológia annyira nem vészes, kis óvatossággal
és ésszel nyugodtan használható.
A későbbiekben persze nem árthat majd egy jobb töltő és normális
kapacitású akku(k) beszerzése. Ezekhez itt is kapsz majd tanácsokat.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Zugi
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék itt tőletek lámpa ill. akksi és töltő kapcsán, mert kicsit beparáztatott ez a [video].
Rendeltem Ebay-en egy ilyen [bicikli lámpát] CREE XM-L T6 LED-del, ami brutális fényerővel bír.
A problémám a mellé kapott 18650-es Li-ion akksival van. Ugyanis nem vagyok szakavatott a témában és csak most kezdtem el olvasgatni róla, illetve látva az említett videot, hát nem vagyok nyugodt, hogy miképp lehet veszély nélkül ezeket az akksikat használni.
Ha jól veszem ki, akkor az akksijaim nem védettek, legalább is a végükön nem észlelem az elektronikát (vagy számít valamit, hogy az van rájuk írva, hogy "over charge and discharge protection", illetve "recheargeable battery with PCB" ?).
Emellett a megvett töltő is kérdéses, hogy mennyire megbízható, hiszen minden Kínából jött Ebay-en keresztül.
Egyelőre csak rémhíreket hallottam, hogy veszélyesek ezek a nagy energiasűrűségű akksik, ha nincs rajtuk védelem. Igaz ez egy elemlámpa esetén is? Mert elsősorban csak elektronos ciginél volt a probléma említve, ami azért más használatát illetően, mint egy elemlámpa.
Merjem ezzel az akksival használni ilyen töltővel, vagy vegyek inkább valami védett akksit? Nem szeretném ha felrobbanna, vagy töltés közben tüzet okozna.A CREE XM-L T6 LED-es lámpa viszont így bicikli lámpának is elképesztő, pedig még fókuszálni sem lehet ezt a bicikli lámpának készült darabot,de roppant ereje nagy távolságra mint egy reflektor világít, emellett van szórt fénye is a bringázáshoz. Csak ajánlani tudom aki egy jó zseblámpát keres!
-
-
tbesze
tag
Van egy felesleges STL-V3-am ! Hardverapró.
-
kowik
tag
válasz peter889 #12618 üzenetére
"Csak nem barlangász vagy?" De igen!
És a húszban(ma +1) csak a ledesek vannak benne, a régi izzószálasakat, karbidosat nem is számoltam.
Saját mérésem alapján ilyen eloszlású az UF-H6. Túrázáshoz a 450mA is bőven elég ami 6-7 óra akkutól függően.
Az akkucsere nagyon egyszerű. Zoli03-hoz hasonlóan én is szívesebben viszem a pótakkut a zsebemben.
Én most ezt építettem kiránduláshoz. Eddig egy túrán próbálgattam de ott a 117mA(45Lm) is elégnek bizonyult.[ Szerkesztve ]
-
zoli03
őstag
válasz peter889 #12621 üzenetére
Általában az üzemidő meg fényerő adatokat nemigen lehet elhinni ezeken az oldalakon. Főleg, hogy nincs odaírva, milyen kapacitású akkuval mérték.
Egy akkuval azonos fényerőn nem fogja tovább bírni a belinkelt se. Kettővel meg szerintem mindegy, hogy a másik akku a fejeden van, vagy a zsebedben.
Amúgy ezen a lámpán nincs közepes mód, ami szerintem elég nagy hátrány. Magas módban lehet eléggé melegszik, ha tartósan használnod. Közepes módban viszont ami lámpákat használtam, egyik se melegedett túl, akármeddig mentek, viszont a közepes mód fényerő tekintetében még sok mindenre elég.[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
válasz zoli03 #12620 üzenetére
Aha, én ezt néztem:[link] Ebben írják: "Runtime: 1.5 hours wiht full brightness"
Mondjuk a 3400-as még elég drága. De a 4 és 1.5 óra akkor is elég nagy eltérés.Van pl. ez: [link] Egy nagy batár az UF-H6-hoz képest, de 2 akkus és 8.4 voltos, így az oldal szerint:"Runtime: 6~10 hours (one battery); 12~20 hours (two battery).
Azt nem árulják el, milyen kapacitásúakkal, de akkor is biztosan lényegesen tovább bírja, mint az UF-H6-os.[ Szerkesztve ]
-
zoli03
őstag
válasz peter889 #12618 üzenetére
Akkucserénél nem kell kiszedni a fejpántból, a vége könnyen hozzáférhető, minden gond nélkül le lehet csavarni. A 1,5 órás üzemidőt hogy számoltad? Itt pl 0,9A-t írnak a magas mód áramfelvételéhez, azaz ebben a módban majdnem 4 órát elmenne egy 3400-as Panasonic-kal. Amúgy gyalogtúrához szerintem a 30%-os fokozata is elég, de a 60%-os biztos.
-
peter889
őstag
válasz gepeszgyerek #12617 üzenetére
Szia, köszönöm a tippet, nem is láttam még, hogy abból a fejformából létezik narancsos foncsorú fejlámpa.
Érdekelne, milyen lesz!Főleg, hogy:
- az akkuk sorba vagy párhuzamosan vannak-e kötve?
- hány voltos töltőt igényel?
- hány voltos töltőt adnak hozzá? (a 2 nem biztos, hogy megegyezik. )
- kb. mekkora az üzemidő?[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
válasz zoli03 #12615 üzenetére
Nagyon praktikusnak, masszívnak néz ki az a UF-H6. Az akkuval egyben van, így könnyebben hordozható.
Viszont csak 1 akkuról működik, így csak 4.2 voltos. Ebből következik a rövid üzemidő:1.5 óra (teljes fényerőnél). Ahogy írod, nem olyan egyszerű ki-be rakosgatni, és nem lehet kényelmes, ha cserélgetni kell benne az akkut, mondjuk egy hosszabb menetelésnél.Nem használnám sokat, így nem olcsó, majdnem 10 ezer forint, és még kell hozzá adapter+akku.
De köszönöm, hogy ajánlottátok, még gondolkodom rajta.Csak nem értem, ha a kicsi foncsor a legjobb, akkor miért gyártanak nagy foncsorúakat?
--
(#12616) kowik
Atya ég! Mihez kell 20 fejlámpa? Csak nem barlangász vagy? Tényleg nem szabad túrázásnál olyan fejlámpát használni aminek az akkuja külön van a fejrésztől.Szerinted ennek a vezetéke elszakadhat?:
[link]
Ennél is van egy kis fejpántból kilógó vezeték.[ Szerkesztve ]
-
gepeszgyerek
csendes tag
válasz peter889 #12594 üzenetére
Szia!
Néztem a lámpát amit linkeltél, én most nemrég rendeltem ugyanilyet az ebayről.
Árban jóval olcsóbb mint a DX és ettől a felhasználótól már nagyon sok mindent rendeltem, megbízható nagyon. Szerintem a héten megjön a lámpa, és akkor írok majd róla pár dolgot, meg néhány fotót.
-
kowik
tag
válasz peter889 #12614 üzenetére
Nekem is van UF-H6 is. Hibátlanul működik, masszív szerkezet. Az egyik kedvenc fejlámpám a kb. 20db közül.
Én túrázásra nem használnék olyan fejlámpát aminek az akkuja külön van a fejrésztől. Tapasztalat, hogy az ilyen lámpának a zsákban, pakolgatva elszakadhat a vezetéke. A foncsora pont jó méretű. -
zoli03
őstag
válasz peter889 #12614 üzenetére
Át kell bújtatni a fejpánton a lámpát (miután levetted a klipszet). Jól megtartja, nem olyan egyszerű ki-be rakosgatni. Kézben meg úgy tartod, ahogy akarod, vízszintesen is lehet. Amúgy ha rajta van a fejpánt, akkor is nyugodtan lehet használni kézilámpaként, nem zavaró rajta.
Az szubjektív, hogy a kicsi foncsor jó-e vagy nem. Egy fejlámpánál szerintem kicsi legyen és jól szórja a fényt. Amit te linkeltél fejlámpát, én nem is szívesen használnám a vetítési képe miatt. Amúgy a Spark és a Zebra fejlámpáinak is kb ekkora a foncsora, maximum picivel nagyobb. Márpedig azoknál nemigen van jobb fejlámpa. -
peter889
őstag
-
zoli03
őstag
válasz peter889 #12611 üzenetére
Főleg fejlámpa, de kézben is lehet használni vagy akármire rárakhatod, amin megáll. Nekem is ilyen van, maximálisan meg vagyok vele elégedve (kb fél év alatt kétszer meg kellett fújni a kapcsolót kontakt sprayvel, nálam ennyi hibája volt, de igen sokat használom). Ha jól emlékszem másnak is van innen a fórumról, és ő se mondott róla rosszat.
-
zoli03
őstag
válasz peter889 #12609 üzenetére
UltraFire UF-H6-ot nem nézted? Vagy ez már kívül esik a rászánt összegen?
-
peter889
őstag
(#12606) PHM, köszi a választ.
Megtaláltam a Sanyo akku védett testvérét, alig valamivel drágábban:[link]
Ilyen is jó lenne?Túltöltés, túlmerítés, túl nagy áramfelvétel ellen véd a "portected" akku?
Tehát, ha egy túlságosan nagy áramfelvételű fogyasztót kötnék rá, akkor is lekapcsol?
--
(#12608) jozsi252, Cree XM-L T6-os fejlámpákat nézegetek, és azokból jóval nagyobb kínálatot látok a dx.com-on. Lehet, hogy más típusúaknál más a helyzet. Ebay-en a legnagyobb a választék, csak arra meg azt írtátok, hogy sok a külsőre azonos, de belsőre silányabb cucc, különösen lámpáknál.[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz peter889 #12598 üzenetére
A lítium akkukra bármikor rá lehet tölteni.
Ha nincs is merülés jelzés a lámpában, észrevehető a fényerő csökkenése,
mikor már végüket járják az akkuk.
Amit linkeltél jónak tűnik, de talán a kollégák tudnak még ajánlani.
Védetlenek. A védelem meglétét "protected" szóval jelzik.
Lehet külön védő elektronikát rendelni.
Nemrég rendeltem én is párat a DX-ről, de még nem adták postára.
(Nekem bontott laptop akkuim vannak bőséggel.)
Egyébként ez az elektronika túláram ellen is véd,
tehát elvileg le kell kapcsolnia rövidzár esetén is.
Majd legfeljebb kipróbálom...Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
M_o_g_y_i
őstag
válasz peter889 #12603 üzenetére
A dx már régóta problémás (lassú szállításra panaszkodnak), én pl. ezért nem kezdtem el tőlük rendelni.
De amúgy nem mondod, hogy még mindig nem vettél fej-/bicajlámpát?[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
Ez a dx.com egy nagy hulladék oldalnak látszik: képtelenek elégséges tájékoztatást adni, e-mail címüket sehol nem látom, a chat nem működik, bővebb írásos termékinformáció kérésének lehetőségét nem találom.
Valaki esetleg tudja, hogyan lehet tőlük írásban termékinfót kérni?
Mellesleg 20%-kal drágább, mint az ebay.
Viszont a többi netes áruházban nagyon silány a választék az elérhető árú (nem több tízezer forint) lápák között.
Az ebay pedig hazudik a paramétereknél.
Nagyon hülyének nézik a vásárlót.[ Szerkesztve ]
-
Dongatto01
tag
szerintetek [ez] jó választás lenne??nem tudom hogy panában vagy másban vannak e esetleg nagyobb kapacitásúak?
-
veterán
válasz Dongatto01 #12600 üzenetére
Szia
doingoutdoor . Ha nincs is a kínálatba, azért mail-be megkérdezném hogy betudja-e szerezni, aztán hátha szerencséd lesz vele.
iPhone 16 Pro Max
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest