-
IT café
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Új hozzászólás Aktív témák
-
4Grider
nagyúr
válasz Laccoss #94550 üzenetére
Anno a Trabant/Wartburg/S100/Zaporozecs és társai is megfelelt rengeteg honfitársunknak. Persze amikor átültek valami használhatóbb tragacsba, akkor jöttek csak rá, hogy normálisan autózni is lehet. Ezekkel a néhány 10 dolláros szolgáltatói eszközökkel csak annyi a gondom, hogy nagyon sokan úgy tekintenek rájuk, mint egy teljes értékű autóra. Pedig messze nem azok...
-
TeeJay
félisten
Teljesen korrektek
Én a Huawei allinone-t teszteltem (HG8143A5)
2antennás 2,4GHz N wifi, 2antennás telóval 20MHz módban 120-130megabitet mértem 35nm panelban, 40MHz nem biztos hogy sok pluszt hoz annyi a környező wifi
Kábelen átviszi a gigabitet, teljesen korrekt alap felhasználásra
Kicsit bonyolultabb a webes menüje de annál a két hölgynél akinél beállítottam korrekt mai napig. Akinek komolyabb AC vagy AX wifi kell meg nagy antennák nagyobb wifi teljesítmény az viszont úgyis bridge módra kéri és használja azt[ Szerkesztve ]
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
törölt tag
válasz TeeJay #94555 üzenetére
Ha az ONT összes portja gigabites lenne meg tudná az 5GHz wifit akkor nem kellene nekem másik router. A PPOEE kapcsolat tényleg jobban leterheli a Routert? Ezekben az ONT a HW kevés így ha sok Wifi eszköz van csatlakoztatva illetve ha vezetéken torrent megy ezerrel meg netflix,stb akkor hajlamosabb "beadni" a kulcsot
[ Szerkesztve ]
-
Laccoss
addikt
válasz 4Grider #94553 üzenetére
De minek vegyenek Ferrarit, ha igazából csak arra használják, hogy munkába utazzanak vele?
Pl. azért veszel egy drága, nagy tudású routert, mert számodra az kell, mert azt élvezed, kihasználod, hasítasz vele AC/AX wifin, 200 csatlakoztatott eszközzel stb, más meg a tizedét sem használná ki a routernek.
Igen, egy teljes értékű autó, ami elvisz mindig a munkába és hazahoz. Cserébe ha bármi baja van a szolgáltatót lehet ba*ogatni érte, mert a biztosítja az eszközt.
Akinek megfelelő a szolgáltatói eszköz, az használja azt, akinek nem, az vegyen saját routert.
#94556 makoj30: Ennyi pénzért, ennyi jár... szolgáltatói eszközöknek nem az a dolga, hogy minden igényt kielégítsen, vagy ha igen, akkor fizess szépen.
[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
válasz #61872278 #94556 üzenetére
Ha azt tudná az ONT amit írtál akkor nem 3ezer lenne az 1000-es FTTH net hanem duplája vagy 8ezer inkább lásd Telekom AC vagy AX wifis ONT
Ha saját routered lesz olyat vegyél ami pppoe alatt is bírja a gigás netet (Asus AC65P simán)
Igen a pppoe terheli rendesen a router procijátMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
cof
veterán
válasz #61872278 #94556 üzenetére
Nekem is teljesen megfelel a ZTE F618 tudása. Wifin nem érdekel a sebesség, mert ha kell a sávszél tegyen alá az ember LAN kapcsolatot, stabilabb is. Egyedül amivel nem lehet megbarátkozni az a LAN portok elszeparálása, ezért kénytelen voltam egy switchet is bekötni.
Eladó cuccok: https://bit.ly/cofcuccok
-
törölt tag
-
Multibit
nagyúr
A kérdésedből látszik, hogy nem a legfontosabb szempontból közelíted a dolgot. Wifi le/fel sebesség... hmm... Azokkal a szolgáltatói eszközökkel nem ez a legfőbb gond, hanem az, hogy nem bíznám egy olyan kütyüre az otthoni hálózatomat, amit nem tudok 100 %-ig magam kontrollálni. Nálam pl. minden, ami igényli a sebességet és a stabilitást, drótra van kötve, tehát, akár elég is lehetne a Digi router szerény 2.4 GHz-es wifije arra, amit a mobil eszközeim igényelnek (szörfözés a neten, email-ek olvasása, néha netes videók nézegetése). Viszont, egyrészt a hálózatomat csak és kizárólag én menedzselem, ne nyúljon bele a routerembe senki (a szolgáltató sem!), másrészt a Digi cucca messze nem tud annyit, mint a saját routerem.
-
csinibá
csendes tag
Tulajdonképp átlag felhasználóként eddig is el voltunk a 300-as nettel 100-as router mögött.
Most is csak azért kepesztek, mert ha már van, miért ne.......Szerintem átlag családnak, a 300 is bőven sok.
torrentnél aki nem tud kivárni 20gb-nál 15 percet háát.... :-)
A 300-as is elvisz egyszerre két filmet neten nézve, + online játék + böngészés mindezt 1 telefon 1laptop wifin, 2 asztali gép kábelen.
Ha huszonsokért kellene routert vennem a gyorsabb nethez, nem biztos hogy rászánnám magam.
-
Dragon3000
veterán
válasz Laccoss #94557 üzenetére
Igen, egy teljes értékű autó, ami elvisz mindig a munkába és hazahoz. Cserébe ha bármi baja van a szolgáltatót lehet ba*ogatni érte, mert a biztosítja az eszközt.
Ez csak annyiban igaz, ha rossz, akkor cserélik, de ha kábelen nincs vele semmi gond, akkor bridge módba tudják rakni és old meg szöveg szokott lenni. -
TeeJay
félisten
válasz csinibá #94563 üzenetére
300 bőven elég
2015 óta vagyok 1000-es DIGI neten, köszi nem akarok lassabbat
és kell az 1000-es net hogy 900-al hasítson lefelé mert a 4K HDR filmet nem akarom kivárni mire lejön a 80-100giga lassú net mellettMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
csinibá
csendes tag
Kinek a pap, kinek a papné....
Mindenki el tudja dönteni, mire van szüksége.Én még emlékszem arra, mikor 1 neten osztoztunk kb 5-en, torrent csak gépek egymás közti megosztásával működött.
1-1 újabb filmre vártunk 1 hetet is mire lejött 800*600-as felbontásban.[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
válasz csinibá #94568 üzenetére
Szerencsére a DIGI 2014 nyarán bevezette az 1000-es netet így azóta már tudjuk mi az amikor gyors az internet és aki 6-7éve azon lóg nem fog visszaváltani
Voltam én is 56kbit betárcsázós neten meg 512kbit - 1 - 2 - 3 - 8megabit DSL
10-20-30-50-60-120-300-500-as UPC kábelen meg 20-40-100-1000-es DIGI-n
Maradok 1000-es neten mert ez a kellemesMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
őstag
válasz csinibá #94568 üzenetére
Ismerős család, Átlag Jánosék.
DIÍGI szolgáltatói eszköz, megvették az akciós nyomtatót, ami wifis, gondolták nem kötik gépre.
Addig fel sem tűnt nekik a port és lan/wifi szeparáció, amig nem akartak nyomtatni a vezetéken lógó gépről. Laposról megy, az asztaliról miért nem?
Semmi különleges, csak a szolgáltatói eszköz korlátozása. -
zsozsoka80
csendes tag
Sziasztok! NEM technikai jellegű kérdésem lenne. Március végén lemondtam a tv+teló+net csomagomból a tv-t, a másik kettő maradt. A covid miatt nem lehetett személyesen intézni, email-ben kellett küldeni egy csatolmányban a lemondó nyilatkozatot. Én azt akartam, hogy már április hónapban ne legyen tévé. Ők viszont NEM kapcsolták ki a mai napig se, az ügyfélszolgálaton a hosszú átfutási időre (30-40 nap) hivatkoznak, továbbá közölték, hogy nincs kapcsolatuk a központtal, és nem tudnak csinálni semmit sem. Még azt sem lehet elérni, hogy megtudjam, a központban megkapták-e az email-t. A számlák viszont ugyanúgy jönnek a teljes összegről, ahogy eddig is. Azt mondják, fizessem be, majd később jóváírják, azaz levonják a jövőbveli számlákból.
Szerintetek mit lehet tenni? El lehet érni a központot valahogyan? Meddig várjak?
-
PBA
aktív tag
válasz zsozsoka80 #94571 üzenetére
Menj be személyesen az ügyfélszolgálatra, ez a legjobb, amit tehetsz.
Off-topic, de én a digi SIM kártyáimat lemondtam online, az egyiket kilőtték, a másikat viszont nem, és számlázták tovább. Telefonon nem tudtak segíteni, be kellett mennem ügyfélszolgálatra, ott ha nehézkesen is, de kilőtte a megmaradt SIM-et is. Nem írták jóvá a korábbi időszakot, hiába lett lemondva korábban. -
mpo
veterán
-
Raiden_
tag
Nem tudni, hogy kedvezményes hűség nyilatkozatot igénybe vevő csomagod volt-e,
ha igen akkor a fennmaradó ideig fennálló különbözetet is levonják.
Mindenképp ügyfélszolgálaton keresztül intézd, ha kell ott rendezheted az esetlegesen fennálló tartozásod. Azt is vedd figyelembe, hogy március végén bejelentett
igényed a feldolgozás időpontjától és a kötelező felmondási időn túl (ASZF tartalmazza), lehet eszközt is be kell szolgáltass pl. settop box-ot is, ha volt.
Személyesen a leggyorsabb, mire lelevelezed és nem tisztázódik, hogy mi is a helyzet onnantól indul a kötelező felmondási idő, egy freemail, banánmail, citromail levelezővel
akár hónapokig is eltarthat.[ Szerkesztve ]
-
QG
tag
Köszönöm, ez volt a megfejtés.
Router van, TP-Link Archer C7, OpenWrt 19.07.7.Közvetlenül 260at mértem, szóval azt mondták 72 órát próbálkoznak a központból, és ha nincs meg a 300, jönnek.
Szerintem a gond az, hogy a szakinak nem volt kedve megküzdeni a merev CAT6 kábelem hajlítgatásával, ezért egy jól elérhető helyen megtoldotta egy ütött-kopott CAT5E kábellel, és azt dugta bele a ONT-be. Délután megnézem mennyit mérek közvetlenül az ONT-nél, mennyit a CAT5E kábel végénél, és mennyit a CAT6 végénél. Ha tényleg a CAT5E korlátoz le, akkor csak azt kell kicserélni, vagy a CAT6-ot hajlítani.
“Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge.'” ― Isaac Asimov
-
bazsimano
őstag
sziasztok!
digionline-on keresztul szeretnem nezni a meccseket de mostanaba lehetetlen! masodperc alatt lefagy nem megy tovabb! vagy 20 masodperc utan...nalatok is van hasonlo gond?
megoldas?
elore is koszonom! -
Strezi
őstag
Köszi a válaszokat az IP cím érvényességi idajéről
Régen fix IP-m volt diginél, üzleti előfizuval, pár ezer / hó-val többért.Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
QG
tag
Van olyan, hogy a kábelen 260 jön, ha a másik végén annyit töltenek bele.
Sehol nem mondtam olyat, hogy wifin mérek, minden kábelen volt.“Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge.'” ― Isaac Asimov
-
A_ScHuLcZ
addikt
Sziasztok,
Korábban írtam, hogy az FTTB -> FTTH átállás óta nagyon instabil lett nálunk a net (szakadozik), előtte 9,5 évig egy szavunk sem lehetett.
Az ONT bridge módban van, első körben megfrissítettem a routerünket, de nem hozott változást. Próbáltam közvetlenül az ONT mögé kötött PC-vel pppoe-n csatlakozni, x idő után megszakadt. Próbáltam másik routerrel, szintén nem tapasztaltam változást.Gondoltam várok pár napot, hátha változik, de a hiba nem múlt el. A napi szakadások száma teljesen változó, a logok alapján átlagosan napi 5 körül van:
Digi ügyfélszolgálatra bejelentettem a hibát (kihangsúlyozva, hogy random időközönként jelentkezik), és azt a választ kaptam, hogy ellenőrizték, náluk minden rendben. Ha kérem, kiküldenek egy szerelőt, aki saját laptoppal ellenőrzi a jelenséget. Ugyanakkor azt is jelezték, hogy ha nem lesz hiba, akkor ki kell fizetni a kiszállást.
Tekintettel arra, hogy a szakadások teljesen random időközönként jelentkeznek, semmi garancia nincs arra, hogy a vizsgálat során éppen elő fog jönni, a szerelő pedig biztos nem fog órákat itt ücsörögni. (a helyében én sem tenném)
Ilyen esetben szerintetek mit lehet tenni?
[ Szerkesztve ]
"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
QG
tag
válasz TeeJay #94579 üzenetére
Router nélkül, közvetlenül az ONT-ből jön a 260, ezért nehéz lenne az OpenWRT-t hibáztatni.
A heftölt vacakon, amit betoldottak az ONT és a remek cat6 kábelem közé, na azon 97 Mbit jön. Majd ha a routerig eljut legalább az ígért 300, akkor fogok elgondolkodni a gyári firmware-en.“Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge.'” ― Isaac Asimov
-
TeeJay
félisten
Ha ONT-re van kötve a gépet ott édesmindegy hogy CAT5e vagy CAT6 kábel, ha mind a 8ér frankón érintkezik akkor meglesz az 1000-es link és azon átmegy 945megabit
Ha nem menne akkor 260megabit nem éri el a garantált minimumot és simán be tudod jelenteni nekik. Maximum kijönnek, mérnek az ONT-n saját laptopjukkal és kiderül hogy nálad a PC-n lesz baj vagy a hálózattal.
Volt aki frankó vírusírtót pakolt fel ami harmadolta kb. az internetet úgy megfektette a régi gyenge procit meg hasonlók.Windows 10 Speedtest alkalmazásban mérj Antenna Hungária, DIGI, Telekom szervereken vagy parancssoros méréssel hogy ki lehessen zárni a prociterhelést
Az a router OpenWRT-vel HWNAT nélkül nem fog 400megabittől többet tolni szerintem
HWNAT nem véletlenül csak gyári FW-en van de az kell a 945megabithezMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz TeeJay #94584 üzenetére
Kis kiegészítés:
Nekem pár napja lecsökkent a letöltési sebességem akárhogyan mértem, még alkalmazásban és parancssorban is!
Kis gondolkozás után eltávolítottam egy frissen telepitett programot, és meg is javult!
Tehát még a parancssori mérés sem 100%, még az is függhet a gépen levő programoktól!
Ui:
Egy vírusvédelmi szoftver volt...
[ Szerkesztve ]
“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs
-
-
Dragon3000
veterán
válasz ballazol #94587 üzenetére
Érintkezési hiba, csatlakozó hiba kábel vagy port oldalról..........
Én is ki akartam cserélni a toldott kábelt a nasnál, de ami bekerült annak a csatlakozójánál van valami gond, mert pár perc vagy pár óra múlva 1000-ről leváltott 100-as linkre, így visszakötöttem a toldóval lévő kábelt, ami hiba nélkül üzemel, pont zárva volt a pandémia miatt minden, azóta meg nem volt időm ezzel foglalkozni.[ Szerkesztve ]
-
A_ScHuLcZ
addikt
válasz 4Grider #94592 üzenetére
MikroTik RB450Gx4.
Én úgy látom, hogy az OLT kezdeményezi a bontást "peer not responding" indokkal:
16:19:54 pppoe,ppp,debug,packet digi: pppoe-out1: rcvd LCP EchoReq id=0x7e
16:19:54 pppoe,ppp,debug,packet digi: <magic 0xe971b71c>
16:19:54 pppoe,ppp,debug,packet digi: pppoe-out1: sent LCP EchoRep id=0x7e
16:19:54 pppoe,ppp,debug,packet digi: <magic 0x2cec8017>
16:21:24 pppoe,ppp,debug,packet digi: pppoe-out1: rcvd LCP TermReq id=0x3
16:21:24 pppoe,ppp,debug,packet digi: Peer not responding
16:21:24 pppoe,ppp,debug digi: pppoe-out1: LCP closed
16:21:24 pppoe,ppp,debug digi: pppoe-out1: CCP lowerdown
16:21:24 pppoe,ppp,debug digi: pppoe-out1: BCP lowerdown
16:21:24 pppoe,ppp,debug digi: pppoe-out1: BCP down event in starting state
16:21:24 pppoe,ppp,debug digi: pppoe-out1: IPCP lowerdown
16:21:24 pppoe,ppp,debug digi: pppoe-out1: IPCP closed
16:21:24 pppoe,ppp,debug digi: pppoe-out1: IPV6CP lowerdown
16:21:24 pppoe,ppp,debug digi: pppoe-out1: IPV6CP down event in starting state
16:21:24 pppoe,ppp,debug digi: pppoe-out1: MPLSCP lowerdown
16:21:24 pppoe,ppp,debug,packet digi: pppoe-out1: sent LCP TermAck id=0x3
16:21:24 pppoe,ppp,debug digi: pppoe-out1: LCP lowerdown
16:21:24 pppoe,ppp,debug digi: pppoe-out1: CCP close
16:21:24 pppoe,ppp,debug digi: pppoe-out1: BCP close
16:21:24 pppoe,ppp,debug digi: pppoe-out1: IPCP close
16:21:24 pppoe,ppp,debug digi: pppoe-out1: IPV6CP close
16:21:24 pppoe,ppp,debug digi: pppoe-out1: MPLSCP close
16:21:24 pppoe,ppp,info pppoe-out1: terminating...A teljes log innen elérhető.
adika4444: FiberHome HG6544C
Sumi: erre nem tudok 100%-os választ adni, mikor észleljük a szakadást és odakapom a fejem, akkor zöld minden. Most beállítottam egy kamerát folyamatos felvétellel, a következő szakadásnál visszanézem a felvételt. Bár a fenti logot megnézve szerintem ez már nem annyira érdekes, hiszen abban látszik, hogy az ő oldaluk kezdeményezi a bontást.
[ Szerkesztve ]
"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
Sumi
aktív tag
válasz 4Grider #94594 üzenetére
Amúgy a dupla nat sem ördögtől való dolog ha nagyon nem akarja a digis pppoe-t a mikrotik. Nálam az egyik helyen a Telekom optika duplán van natolva és semmi hátrányát nem érzem (ps4, xbox is megy, meg torrent, ipsec/openvpn szerver, webszerver, iot cuccok, minden lófütty is)..
Annyira jól megy őszintén szólva, hogy hiába a szépérzékem, lusta vagyok átvariálni / bridgebe rakatni.[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
válasz A_ScHuLcZ #94593 üzenetére
LCP móka az Asus routernél is volt, WAN résznél ki kellett kapcsolni az internet detect opciót mert a DIGI eszközök nem válaszolnak az echo-ra és emiatt a router úgy érzékelte nincs internet, bontja a kapcsolatot és megpróbál újra csatlakozni.
Ahogy ki van kapcsolva betonstabil a net bármiféle szakadás nélkülMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
nagyúr
Nálam is MikroTik a router, de nincs gondja a Digi-vel, igaz, LCP hibát sem láttam még a logban.
[ Szerkesztve ]
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
TeeJay
félisten
válasz 4Grider #94598 üzenetére
Még én vettem észre akkor mikor megvettem az AC65P-t hogy sokszor volt log-ban LCP down bejegyzés és utána jártam akkor az echo-ra írták amit kinyomtam és tessék azóta is betonstabil. Persze mondanom se kell DIGI szerelők mit sem tudnak erről
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
Új hozzászólás Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Vezetékes FEJhallgatók
- Windows 11
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Anime filmek és sorozatok
- DIGI kábel TV
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest