- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- Bluetooth hangszórók
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen RAM-ot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Használt VGA / videókártya ajánló
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Milyen videókártyát?
- iPad topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
demars
addikt
Ma megkapta az ünnepelt az ajándékot. Örült neki, régi álma vált valóra. Összeszereltük (Nem volt bonyolult). Pólusra állást nem végeztünk, picit lesegettünk, illetve a kereső távcsövet (red pointer) állítottuk be.
Viszont feltűnt, hogy a mechanika lötyög az állványon. Az alsó rögzítő csavart jól meghúztuk és így is billen, mozog 2-3 mm biztos. A rögzítő csavarnál van egy alátét, csavar meghúzása után simán mozog...
Mi szúrtunk el valamit, vagy esetleg hibás darabot kaptunk?Néhány kép:
-
kuyarashi
őstag
válasz
Astroboy #6847 üzenetére
Bocsi a kellemetlenségért, ismét elszundítottam a volánnál. A hibernációs rendszer bekrepált, úgyhogy kénytelen voltam kézivel kerülgetni a bolygót… A Holdnál kicsit túltoltam a slingmanővert. Ha holnap átugrok, esetleg csinálhatunk a kráterből egy menő kis urántavat.
-
Astroboy
őstag
Óriási dörrenésre ébredtem, majd percekkel később mindent átható trágyaszag lengte be a házat. Kinézek, látom a kert végibe' a budi helyén egy kráter lett.
Ugyanitt eladó 100 kg minőségi alu, alkudozók kíméljenek! -
kovisoft
őstag
válasz
kovisoft #6845 üzenetére
Most olvasom hogy valószínűleg már korábban lezuhant, mert német radarok nem észlelték már azelőtt sem, hogy fölénk ért volna.
-
Devid_81
félisten
Valoszinuleg lepottyant a Cosmos kozben mert eltunt a live tracker oldalakrol
-
válasz
Devid_81 #6840 üzenetére
hosszabb kerttel kellett volna venni a házat, biztos sok jó színesfém van a kicsikében
Amúgy mivel elég szabályosan halad és jó nagy, gondolom megfelelő ponton ki lehet lőni légvédelemmel, persze akkor is kérdés, hova mennek a darabok. Valaki vihetett volna rá ennyi év alatt egy rúd dinamitot...
-
-
5150head
senior tag
-
demars
addikt
Köszi mindenkinek!
Ahogy 5150head írta, NEQ2 n nincs pólustávcső (ezt is utólag tudtam meg, ahogy olvasgattam a pólusra állásról).
Majd kialakul, kaptam sok segítséget!
Köszönöm szépen! -
Vizuálishoz bőségesen elég a sarkcsillagot egy nagyjából kalibrált pólustávcső közepére behozni, lesz.rva, hogy a neki fenntartott körön hol is kéne lennie pontosan.
Ha fotózni kezdesz, akkor viszont esélyesen már egy MILC-hez/DSLR-hez is használsz valamiféle vezérlőeszközt, (pl laptop feltelepített NINA-val, ASIair, miniPC, Stellarmate, stb-stb) ezeknek már mindnek van precíz pólusraállás-segédlete, amit a youtube nálam jobban el fog neked magyarázni
Én személyszerint a NINA 3 pontos pólusraállítós pluginjét használom, ASTAP adatbázissal: tűpontos, és legalábbis a régi manuális töketlenkedésemhez képest villámgyors + ha van otthon laptop, full ingyen van.
Jja, és ezekhez a szoftveres, Scheiner-féle megoldásokhoz még a polarist se kell látnod - ha épp kitakarják fák/épületek. -
5150head
senior tag
Köszi az ajánlást.
Google Skymap, Stellarium, Skysafari ami nálam megy, csak leírtam, hogy én hogy szoktam a leggyorsabban pólusra állni.
Azért a Polarist illik megtalálni ezek nélkül is.Máskor is hasznos lehet, amikor nincs/lemerült/offline a mobil.
Az EQ2-n nincs pólustávcső. -
Zyrius
aktív tag
válasz
5150head #6831 üzenetére
Én bár ASIAir-t használók polusra álláshoz a javaslatom, hogy tölts le egy bármilyen telefonos alkalmazást (nekem a Sky Guide van lent, ingyenes).
- Állítsd be rajta a polarist.
- kapcsold be a girot.
- Emeld fel a telefont, keresd meg a csillagot, ez után látni fogod vizuálisan is, hogy melyik az a csillag amihez nézni kell.
- Először szemre állítsd be a vertikálisan (balra és jobbra mözgasd amíg nincs középen.
- Utána állítsd be a magasságot fel le (ehhez én a prizmasínt szoktam szemre használni.
- Utána a telefont a hátlapjával illeszd a pólustávcsőre úgy, hogy szépen ráfeküdjön.
- Állítgasd egy kicsit, hogy pont középen legyen a csillag. (nekem az elejétől eddig a pontig kb 3 perc szokott lenni)
- Végül (nekem itt jön be a képbe az ASIAir), a pólustávcsőn keresztül állj rá a csillagra. -
5150head
senior tag
Pedig nem egy bonyolult dolog, ha az ember megérti a működését.
Leírás
Elsőre szerintem elég a durva pólusra állás, mert úgyis vizuálisan észleltek, aztán később ha már megértette az ember a metódust, lehet pontosabban állítgatni.
Én az északra álláshoz iránytűt szoktam használni. Ezután ellenőrzöm, h valóban a sarkcsillagra néz a tengely. A tengely magasságát nem szoktam állítani, az fixre be van lőve az észlelőhelyemhez.
Elsőre szerintem a nagyobb feladat inkább a rendes kiegyensúlyozás, ehhez kellhet türelem és egy kis ügyesség is. Meg persze az elején nem árt ha van plusz kéz, nehogy kicsússzon/pottyanjon a tubus.
ezekről mind-mind videó és leírás hegyek vannak a neten, biztosan menni fog.
Elsőre mindenképpen fényes nappal szobában szereljétek össze, ne a sötétben kelljen kínlódni, így már lesz egy kis rutin.
Ha meg fix helye lesz a lakásban szét se kell szerelni, csak "parkoló" állásba rakni aztán gyorsan kipakolható a kertbe/erkélyre ha az ember észlelni akar.
Sok sikert és derült eget. -
demars
addikt
Tegnap feldolgozták a rendelésemet, reggel hozta a futár.
Ajándék lesz, így nem lenne "szép" dolog ha kiboncolnám, pedig szívesen kiprobálnám.Olvasgattam BTC honlapján a különféle cikkeket, tanácsokat stb. A pólusra állás lesz számunkra kihívás, eddig ezzel nem foglalkoztam.
-
demars
addikt
válasz
5150head #6826 üzenetére
Köszönöm, ez jó ötlet!
Írok nekik, mit ajánlanak, mit engednek a feléből
Azért "skótkodok" egy picit, mert ajándék lesz, első távcső, kezdő... Okos a leendö tulaja, majd utána jár, hogy mit szeretne, stb.
Úgy gondolom, ez így is egy remek ajándék lesz és biztosan örülni fog neki. -
5150head
senior tag
Ha BTC-nél nézed, ott ha jól látom sima skywatcherek vannak.
Érdekes, mert amikor én vettem akkor volt pl multicoated GSO is. Nem tudom én se, hogy milyen minőségűek lehetnek.
Ha a gyári 10 és 25 mm mellé szeretnél, akkor sztem a 6,3-ast azzal 238x nagyításod lesz. A 10-25 közé egy 17-est azzal 88x lesz. A 10mm az 150x, a 25mm meg 60x, így nagyjából meglennének a nagyítási lépcsők. 60-88-150-238
A bariumokat amúgy érdemes lesz majd lecserélni vmi jobbra.
Én a helyedben megkérdezném a boltot is, hogy mit ajánlanak.
Vagy esetleg cserélik-e a bariumokat másra (makszutovnál úgy tudom igen) -
-
popey37
addikt
ebben nem tudok tanácsot adni, sosem volt plössl oklim. amikor megvettem a baader szettet, a benne lévő 32mm-es plössl oklit egyböl eladtam.
bolygora ortho valo, mélyegezni meg a sky panoráma, de jo választás még a 82 fokos lacerta. ez a pár tipus talán még megfizethető áron van. -
5150head
senior tag
válasz
popey37 #6818 üzenetére
Ahhoz kell ég is meg lucky imaging, de nyilván el lehet menni bármeddig, a kérdés az, hogy van-e értelme. Úgy ahogy t72killer írta, néha-néha kitisztulhat a kép, de egyébként egy mosott és a légkör miatt remegő pacát látsz. Kisebb nagyításon kontrasztosabb lesz a kép. Én inkább kontrasztosabb de kisebb képen keresem a részleteket, de nyilván mint mindenben ebben is különbözünk. (szemem mint a sasé
)
A mechanika remegésre meg ott az óragép ha tényleg olyan nagy nagyításokon akar nézelődni az ember. Valahol kompromisszumot kell kötni.#6817demars Én a 90-est nem javaslom, jobban jársz a 127-el szerintem.
-
demars
addikt
válasz
5150head #6815 üzenetére
Köszönöm a sok infót!
Írtam, hogy árban ugyan rugalmas vagyok (és nem is sajnálom rá), viszont nem szeretnék túlzásokba sem esni.
Itt egy másik szett NEQ2 mechanikával (ezért is kérdeztem a különbségeket).
Ehhez még jönne napfólia, esetleg akciós okulár. Születésnapra ismerősnek kezdő szettként szerintem megfelelő lenne.
Még ezzel is szemezek, ehhez is lehet kiegészítőket vásárolni. -
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #6814 üzenetére
A 127-es 1,2 kilóval nehezebb mint az én 102-em. NEQ2-m van alatta, nem szoktam a lábát teljesen kihúzni, így nem tűnt eddig remegősnek. Vettem rá egy óragépet, azóta meg nyúkálni se nagyon kell hozzá. A 102 is F12,7. Ezeknél a rövid csöveknél az a jó, hogy nem lóbálja a mechanikát, cserébe ugye ott a kitakarás...
Amúgy én is nyilván EQ3-at vennék, már csak a pólustávcső miatt is. (egy időben kerestem is a 102 alá go-tot) csak nem biztos, hogy az emberünk ki akar perkálni 300k-t a pakkért.
200x nagyítást meg nem nagyon fogsz használni, jó ha évente pár este van ahol ebírja az ég. Nekem a 10mm szokott jó lenni azzal 130x -
Nem tudom a sima EQ2 milyen lábakkal jön, ennek az NEQ2-nek szimpatikus acéllábacskái vannak ahogy nézem
. És a leírásból egy igen fontos: szabvány prizmasínes csatlakozója van (ezekszt a sima még fotócsavarosan dolgozott?). Amúgy egyszerű szerkezetek ezek, 200x-os nagyításig el fogják tekerni a makit, többet nemigen érdemes várni tőle
. A szettel kapcsolatban annyit, hogy kéne rá egy normális kereső.
Féreértettem, hadarvaolvasással az jött le, hogy második cső lesz a 90/900 után
-
demars
addikt
válasz
t72killer #6808 üzenetére
Köszi mindenkinek!
Némi zavar van az éterbenPár éve kapott a kiscsaj egy skywatcher szkópot.
Most is egy lánynak lesz, de Ő már régen volt kiscsaj
Egy ismerősömnek lesz ajándékba, születésnapja alkalmából.
127 -es átmérőben gondolkodom, ahogy írtátok és olvastam azért sokkal többet mutat.
Szóval 127 es tubus, EQ2 vagy EQ3 mechanikával, esetleg ilyet tudtok linkelni?!
Köszönöm szépen! -
5150head
senior tag
válasz
t72killer #6808 üzenetére
Nem tudom hány éves a lurkó, de nem kell ám félteni a csajokat.
Másrészről egy gyereket nem fogsz egyedül otthagyni hogy akkor nesze szereld össze stb. Az még sokszor egy felnőttnek is nagy feladat elsőre.
SAGTi meg árban azért más kategória.
Egy 127-es MC-t vennék eq2-vel. Aztán ha kell mehet később rá egy óragép, vagy modernebb mecha alá. -
-
5150head
senior tag
-
Ha használtban le tudsz vadászni egy Skymax 127-et vagy egy C5 sct-t, azok lényegesen többet mutat a világból SzVSz. Felbontásban is nagyon sokat számít a 90mm-ről 127-re ugrás, itt még kevésbbé küzdesz a légkörrel, tubushűléssel, stb. Ezek nem túl nehéz tubusok még, a nagylány egész biztosan el fogja bírni és ha már haladó szinten vannak, értékelni fogja nagyon
Kieg: látok a tavcso.hu aprók között egy Skymax 127et, de obszcén áron kínálja a tulaj, szvsz nagyonmax 250et ér az a készlet (nálunk a 127est utánad dobják, tavaly valaki kétségbeesésében már 50 fontért hirdette hónapokig... Pedig tök jó kis távcső)
-
demars
addikt
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék távcső vásárlással kapcsolatban.
Ajándék lenne egy ismerősőmnek, szóval nincs konkrét elvárás.
Pár éve vásároltam keresztlányomnak egy skywatcher távcsövet azt hiszem EQ1 állvánnyal, a Makszutov oldalról, teljesen jó neki ( a tekerőket már kinyírták), anno vettem hozzá több okulárt, nap figyeléséhez lencsét, "fordító" lencsét, stb.
Szóval naprendszeren belüli objektumok megfigyelésére keresek egy ajánlott tipust. 90/900-as modellt nem találtam a fent említett oldalon, helyette pl ez jó lenne?
Ha nem nagy kérés és szánnátok rá egy kis időt kérnék néhány ajánlott tipust, linket, stb. Elég nagy a választék amatőr szinten, elveszek a sok adat között. Nem ragaszkodok márkához és bolthoz, tehát minden ajánlatot szívesen fogadok. Árban is rugalmas vagyok.
Köszönöm! -
válasz
Devid_81 #6801 üzenetére
Itt van egy használtan, ha belefér egy túra Wales-be, Caernarfon szép hely, onnan nem messze lőttem üstököst - ajánlom az észlelőhelyet: kényelmes parkoló, tengerpart sötét ég
Annyi, hogyha rászánod magad, mindenképp kérj képet a belsejéről a főtükörre (primary mirror) fókuszálva és pár közelebbi képet körbe a tubusról, nem ejtették-e le.
-
Devid_81
félisten
válasz
t72killer #6800 üzenetére
Ujonan lenne a FirstLightOpticsnal
Az a baj a masik amit Te linkelltel az nem fog megallni sztem £900 alatt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Segway Ninebot G30 DII - elektromos roller
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Dreame Z10 Pro robotporszívó
- Midea klíma akciós áron beszereléssel együtt!
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- Apple iPad 8 32GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest